Connect with us

EVENIMENT

Candidatura clujeanului Vasile Dincă la președinția USR a fost validată. Cine sunt cei șase candidați rămași în cursă?

Publicat


Candidaturile a șase membri USR au fost validate în competiţia pentru preşedinţia partidului. Printre acestea se numără și cea a clujeanului Vasile Dincă.

Şase dintre cele zece candidaturi pentru preşedinţia USR au fost validate, informează Uniunea Salvaţi România, scrie Agerpres.

Cei care au rămas în cursă sunt: Elena Valerica Lasconi, Cristian Gabriel Seidler, Radu Mihai Hossu, Vasile Dinca, Luiza Oancea şi Vasile Gabriel Filip.

Nu au fost validate candidaturilor următorilor membri: Adrian – Ştefan Dudu, Eduard Ene, Doru Valentin Ilie şi Gabriel – Mugur Dumitrescu.

Urmează o săptămână de campanie internă

Preşedintele USR va fi ales de fiecare membru al partidului, prin vot direct, pe o platformă online, aşa cum prevede statutul.

„Pe parcursul acestei săptămâni va fi campanie electorală internă, candidaţii au posibilitatea să le explice colegilor ce planuri propun pentru USR în următoarele luni. Pe 24-25 iunie va avea loc turul 1 al alegerilor, cu posibilitatea unui tur 2 pe 27-28 iunie. După alegerea preşedintelui USR, va fi stabilit noul Birou Naţional al USR, prin vot al delegaţilor la Congres. Cei 24 de noi membri ai noului Birou Naţional vor fi aleşi în Congresul partidului, convocat de preşedintele Cătălin Drulă pentru 29 iunie”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de USR.

Un clujean în cursa pentru președinția USR

Vasile Dincă are, conform reprezentanţilor USR, mai mulţi ani de experienţă în consultanţă politică şi a contribuit la dezvoltarea unor baze de date esenţiale pentru campanii electorale şi a unui call center. Implicarea sa politică a fost marcată de „un angajament constant faţă de integritate, de onestitate şi de o susţinere permanentă pentru promovarea transparenţei, a corectitudinii şi a binelui comun”, transmite USR.

Vasile Dincă activează în filiala USR din comuna Floreşti, judeţul Cluj, fiind membru din 2019. Mai multe detalii despre programul lui Vasile Dincă pentru șefia partidului găsiți pe Cluj24.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Cadouri de PAȘTE de la Prefectura Cluj pentru copiii cu cancer internati la Institutul Oncologic

Publicat

iocn

În aceste zile de sărbătoare creștinească, Prefectura Cluj a fost alături de copiii și personalul medical din secția de Oncologie Pediatrică a Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca. Colectivul din cadrul Prefecturii a achiziționat două mașini de spălat rufe, două televizoare, un cuptor cu microunde și alte lucruri utile secției.

„Prefectul județului Cluj, doamna Maria Forna, alături de doamna subprefect Maria Buzaș-Fekete, domnul subprefect Florentin Burz și o parte din colectivul Instituției Prefectului- Județul Cluj, au efectuat o vizită la secția de copii a Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca. Această vizită nu a fost doar un gest de solidaritate, ci și un ajutor concret adus micuților pacienți și personalului medical.

iocn

FOTO. Cadouri de PAȘTE de la Prefectura Cluj pentru copiii cu cancer internati la Institutul Oncologic

Cu sprijinul și implicarea întregului colectiv din Instituția Prefectului au fost achiziționate 2 mașini de spălat haine, 2 televizoare smart, cuptor cu microunde, prăjitoare de pâine, perne pentru saloane, fructe și cozonaci. Prin acest gest am dorit să contribuim, în măsura posibilităților, la asigurarea unor condiții optime de spitalizare și tratament a micilor pacienți care luptă cu boala.

Întâlnirea a reprezentat, de asemenea, un moment de recunoaștere a eforturilor personalului medical al Secției de Oncologie Pediatrică al Institutului Oncologic, care depune o muncă dedicată și plină de devotament în îngrijirea micuților pacienți.

iocn

„Munca medicilor este neprețuită”

„Am fost profund emoționați de această vizită și de devotamentul personalului medical. Ne dorim ca prin acest gest concret să aducem un plus de confort și să sprijinim eforturile extraordinare ale celor care luptă zi de zi împotriva bolii. Solidaritatea și implicarea comunității sunt esențiale pentru a oferi speranță și sprijin în astfel de momente. Îi felicităm pe doamna doctor Rodica Cosnarovici, șef al Secției de Oncologie Pediatrică și pe întreg personalul medical pentru profesionalismul și grija excepțională pe care o arată zi de zi copiilor și familiilor acestora. Munca medicilor este neprețuită și aduce speranță în momente dificile”, a declarat doamna prefect Maria Forna”, se arată în comunicatul Prefecturii Cluj.

iocn

iocn

iocn

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ISU Cluj primește o autospecială de intervenție de la Primăria Cluj-Napoca

Publicat

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj va beneficia de o autospecială de primă intervenție și comandă (APIC), pusă la dispoziție cu titlu gratuit de către Primăria Cluj-Napoca.

Proiectul de hotărâre prin care se aprobă darea în folosință gratuită, în favoarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj a autospecialei urmează să fie aprobat în ședința Consiliului Local de miercuri, 23 aprilie.

Vehiculul, un Ford Ranger evaluat la 642.600 de lei, aparține domeniului privat al municipiului și va fi cedat în folosință gratuită ISU Cluj pentru o perioadă de 7 ani, cu scopul de a sprijini serviciile medicale și de intervenție de urgență din județ.

Ce obligații au părțile?

Inspectoratul pentru Situații de Urgență va avea obligația să utilizeze vehiculul exclusiv conform destinației sale, să suporte toate cheltuielile de exploatare și întreținere, să informeze primăria despre orice intervenții asupra vehiculului sau incidente și să permită verificări periodice ale municipalității. De asemenea, ISU Cluj nu are voie să transfere folosința vehiculului către o altă entitate, sub nicio formă.

Pe de altă parte, municipalitatea își asumă plata asigurării CASCO și are dreptul să solicite restituirea bunului dacă interesul public o impune.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Primăria Cluj-Napoca, program special de relații cu publicul în perioada Paștelui

Publicat

primaria cluj napoca foto primarie

În contextul Sărbătorilor Pascale, Primăria Cluj-Napoca își va suspenda temporar programul de lucru cu publicul, cu excepția Compartimentului Decese, care va funcționa după un orar special în perioada 18-21 aprilie 2025.

În perioada 18.04.2025-21.04.2025, Primăria Cluj-Napoca va avea program de relații cu publicul doar prin intermediul Compartimentului Decese.

Acesta va funcționa astfel:

  • vineri, 18.04.2025 – în intervalul 08.30-12.30;
  • sâmbătă, 19.04.2025 – în intervalul 08.30-13.30;
  • duminică, 20.04.2025 – va fi închis;
  • luni, 21.04.2025- în intervalul 08.30-12.30.

Primăria Cluj-Napoca va relua programul normal de lucru cu publicul de marți, 22.04.2025.

Citește mai departe

CULTURA

Vinerea Mare, ziua în care Iisus a fost răstignit pe cruce. Semnificații, tradiții și obiceiuri

Publicat

isus

Vinerea Mare, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. Ea marchează ziua în care Hristos a fost răstignit pe cruce.

În tradiția ortodoxă, Vinerea Mare este o zi de post sever, în care credincioșii se roagă și meditează asupra suferinței și morții lui Isus Hristos pentru mântuirea oamenilor, scrie Alba24.

Zi de post negru pentru credincioși

Vinerea Mare este o zi de post strict în care credincioșii nu mănâncă nimic până la Vecernia Mare sau Pavecernița din seara acelei zile.

Unele persoane aleg să nu consume deloc apă sau alimente până la momentul slujbei. Credincioșii ortodocși petrec Vinerea Mare în post și rugăciune, meditând asupra sacrificiului lui Hristos și semnificației acestuia pentru mântuirea lumii.

Vinerea Mare este o zi de adâncă solemnitate, în care credincioșii reflectă asupra semnificației Crucii și a suferinței lui Hristos. Ea este văzută ca o zi de doliu și tăcere, în pregătire pentru bucuria învierii din ziua de Paște.

Obiceiuri și tradiții de Vinerea Mare

În Vinerea Mare nu se lucrează şi nu se fac nici copturi pascale. În Vinerea Mare se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf (numit şi Sfântul Aer) pe sub care trec credincioşii, până sfârşitul slujbei Deniei Prohodului, care are loc în seara acestei zile, potrivit Basilica.

Vinerea Mare este marcată prin slujbe speciale desfășurate în biserică, care reflectă suferința și moartea lui Hristos. Una dintre cele mai importante slujbe este Denia Prohodului Domnului, care are loc în seara de Vinerea Mare. Această slujbă este o ceremonie solemnă de plângere a morții lui Hristos.

Vopsirea ouălor pentru Paște

Unele comunități organizează procesiuni religioase sau reprezentări ale Patimilor. În unele locuri, se practică obiceiuri populare specifice acestei zile, cum ar fi vopsirea ouălor roșii pentru Paște.

În Vinerea Mare se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf (numit şi Sfântul Aer) pe sub care trec credincioşii, până sfârşitul slujbei Deniei Prohodului, care are loc în seara acestei zile.

Scoaterea Sfântului Epitaf

Sfântul Epitaf este un obiect bisericesc de cult de formă dreptunghiulară, confecţionat din pânză de in, mătase sau catifea, pe care se află imprimată sau pictată icoana înmormântării Mântuitorului.

Acesta este aşezat pe o masă mai înaltă, iar credincioşii sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfântul Epitaful şi trec de trei ori pe sub masa pe care este aşezat.

Această trecere pe sub masă a credincioşilor se doreşte a fi asemănarea trecerii prin mormânt a Mântuitorului, care S-a coborât în iad pentru a elibera sufletele drepţilor.

Înconjurul bisericii cu Sfântul Epitaf

Prin moartea şi Învierea Sa, Hristos a sfărâmat porţile iadului, iar moartea a fost învinsă „Unde îţi este, moarte, biruinţa ta? Unde îţi este, moarte, boldul tău?”, spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola întâi către Corinteni (15.55).

Aşa şi credincioşii îşi amintesc acum că şi ei trebuie să treacă prin moarte, prin mormânt pentru a merge la viaţa veşnică în Hristos.

După Slujba Prohodului, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din Sfântul Altar, unde va rămâne până la Vecernia sărbătorii Înălţării Domnului.

După cântarea Prohodului Domnului se înconjoară biserica de tot soborul, cu Sfântul Epitaf. La sfârşitul slujbei, este obiceiul ca preotul să împartă florile aduse, care sunt apoi puse acasă la icoane.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate