ECONOMIE
Când intră banii de la stat pe CARDURILE de energie și cum vor putea fi PLĂTITE facturile

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a făcut precizări de ultimă oră privind ajutoarele date de stat, prin fonduri europene, pentru plata facturilor, respectiv cardurile de energie de care vor beneficia românii vulnerabili, conform Alba24.ro.
Este vorba despre sprijinul pentru plata facturilor la energie în valoare de 1.400 de lei, virat în tranșe de 700 lei, de două ori pe an. Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
Ministrul Boloș spune că poștașii vor fi dotați cu cititoare optice (tablete), astfel încât oamenii să nu mai fie nevoiți să stea la coadă la oficiul poștal.
„Sunt peste 7.200 de cititoare optice pentru care este în curs de încheiere contractul de achiziţie, termenul de livrare este de 20 de zile. Deci practic tot ce înseamnă echipamentele necesare pentru ca această citire a facturilor să aibă loc direct de către poştaşi şi să nu mai avem nevoie ca beneficiarul să meargă la oficiul poştal. E nedrept să creăm cozi la oficiile poştale. Am gândit în detaliu aceste mecanisme pentru ca oamenii să aibă acces la bani”, a declarat ministrul.
Termenul limită pentru virarea banurilor pe carduri
Marcel Boloș a anunțat și termenul limită pentru virarea banilor pe aceste carduri de energie. Potrivit acestuia, până în 20 februarie vor fi disponibile fondurile.
Acesta a explicat și de ce a fost aleasă Poșta Română pentru acest serviciu. Ministrul a spus că este singura instituţie din România care are structuri în mediul rural și care permite, prin serviciile de mandat poştal, plata oricărei facturi emise de furnizorul de energie
Aproape 4 milioane de români vor primi carduri de energie, începând cu data de 1 februarie.
Plata facturilor, și online
Guvernul pregătește modificarea ordonanței privind cardurile de energie, astfel încât beneficiarii ajutoarelor de 1.400 de lei să poată plăti facturile și online, pe site-ul Poștei Române, potrivit euronews.ro.
Potrivit procedurii inițiale, plata facturilor se putea face la oficiile poștale sau cu ajutorul cititoarelor optice anunțate de ministru, pe care le primesc poștașii care ajung la domiciliul beneficiarilor.
Guvernul introduce posibilitatea de a putea folosi cardurile și online. Va exista o secțiune pe site-ul Poștei Române, unde românii vor putea să introducă numărul cardului și factura pentru a putea plăti.
Noul model de card de energie
Ajutorul pentru plata facturilor la energie se acordă în două tranșe, una în februarie și alta în septembrie. Cu acești bani, românii cu venituri mici vor putea plăti factura la energie electrică, energie termică centralizată, gaz, dar și la încălzirea cu butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale.
În 20 ianuarie, a fost publicat Ordinul MIPE 139/2022 prin care sunt modificate modelul cardului de energie și al certificatului de validare a datoriei față de asociația de proprietari/locatari, document necesar pentru efectuarea plăților restante, potrivit avocatnet.ro
Noile modele de documente:
GHIDUL cardurilor de energie: cine primește ajutorul de 1400 de lei
Categorii de beneficiari:
– pensionari în vârstă de peste 60 ani, inclusive cu venituri sub 2.000 lei, inclusiv
– pensionari de invaliditate cu venituri sub 2.000 lei, inclusiv
– persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venituri sub 2.000 lei, inclusiv
familii cu alocație de susținere
– familii/persoane cu ajutor social
GHIDUL cardurilor de energie: condițiile de acordare
Cardul se aduce de către Poșta Română, la domiciliul beneficiarului, cu confirmare de primire.
Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijin o singură dată.
Dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari, sprijinul se acordă o singură dată per loc de consum. Pe card vor fi scrise numele tuturor beneficiarilor care au aceeași adresă de domiciliu.
Factura poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuiește la adresă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia).
Sumele rămase neutilizate la expirarea cardului se anulează.
GHIDUL cardurilor de energie: acte necesare pentru plata facturii
– cardul de energie (primit prin Poșta Română)
– actul de identitate al beneficiarului (sau document de împuternicire și actul de identitate al împuternicitului)
– factura (curentă sau restantă) ori alt document justificativ (înștiințare de plată din partea furnizorului SAU certificat de validare a datoriei din partea asociației de proprietari/ locatari, în cazul plății încălzirii în sistem centralizat de termoficare)
Dacă beneficiarul are alt domiciliu decât cel scris pe cardul de energie: contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat + declarație pe proprie răspundere a beneficiarului, că utilizează ajutorul pentru domiciliul la care locuiește.
Beneficiarii eligibili vor primi cardul de energie în perioada 1–28 februarie 2023. Se vor putea efectua plăți începând cu 1 martie. Cei care își păstrează calitatea de beneficiari vor putea utiliza cardul și pentru tranșa a doua, începând cu luna septembrie. În perioada 1–30 septembrie, cei care devin între timp eligibili vor primi cardul pentru a putea utiliza tranșa a II‑a.
La 1 ianuarie 2024: toate cardurile își încetează valabilitatea, indiferent de sumele rămase neutilizate. Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la 31 decembrie 2023 inclusiv. Sprijinul nu poate fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.
Sursa: Alba24.ro
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
VIDEO. Impresionant. Aproape 1.000 de persoane i-au cântat „LA MULŢI ANI” lui Florin Piersic

Momente impresionante la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca. O sală plină s-a ridicat în picioare şi i-a cântat „La mulţi ani” lui Florin Piersic, vineri seară, de ziua sa de naştere. Printre alţii, în sală au fost prezenţi mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ şi soţia primarului Emil Boc, Oana Boc.
Marele actor clujean Florin Pierisc a împlinit astăzi 87 de ani şi a ales ca şi la aniversarea sa să fie alături de spectatorii săi dragi. El a fost prezent pe scena Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, unde joacă piesa ”Străini în noapte”, alături de Medeea Marinescu.
„Publicul este cel mai important partener al meu.Această piesă pe care o jucăm astă seară am mai jucat-o de foarte multe ori. După 15 ani se împlinesc 1280 de spectacole. Sunt foarte fericit că în atâţia ani de zile, această piesă e campioana Romaniei din punct de vedere al spectacolelor şi al publicului care a venit s-o vadă în atâtea oraşe, nu numai în Europa.Unde2 n-am jucat noi această piesă?! Personajul pe care îl joc în piesă seamănă cu mine.”, a spus Florin Piersic, în aplauzele prelungite ale spectatorilor.

Vineri seară, în cadrul etapei a 23-a din Superligă, „U” Cluj a primit vizita celor de la Rapid. Pe o suprafață de joc complicată, cele două echipe au încheiat partida cu o remiză albă. Astfel, după a treia întâlnire din acest sezon, Universitatea rămâne fără victorie în fața giuleștenilor.
Echipele de start:
„U” CLUJ: Iliev-Ilie, Miron, Simion-Vlădoiu, Bic, Remacle, Oancea-Chipciu, Stoica, Fulop
REZERVE: Gorcea-Pițian, Ispas, Pires, Trif, Filip, Haită, Gomes, Bălan
ANTRENOR: Ioan Ovidiu Sabău
FC RAPID 1923: Moldovan-Onea, Săpunaru, Iacob, Morais-Kait, Albu, Emmers-Ioniță, Dugandzic, Pănoiu
REZERVE: Drăghia-Ștefan, Crepulja, Ignat, Sefer, Ciobanu, Costache, Crivac, Luckassen
ANTRENOR: Adrian Mutu
Stadion: Cluj Arena
Arbitru: Barbu Marian / Asistenți: Danșa Ciprian Florin, Bucsi Imre-Laszlo
Pe un teren despre care impracticabil este puțin spus, cele două echipe au încercat să-și facă jocul. În prima repriză s-a jucat preponderent între cele două careuri. În min.8 portarul șepcilor roșii, Iliev a avut o paradă la șutul lui Dugandzic din interiorul careului. Cele două echipe au încercat să-și creeze ocazii dar gazonul le-a dat mari bătăi de cap.
În repriza secundă, șepcile roșii au forțat obținerea celor trei puncte. Cea mai mare ocazie a venit în min.80, când în urma unui șut deviat, Vlădoiu a reluat spre poartă dar portarul giuleștenilor, Hotațiu Moldovan, a respins în corner.
Daniel Cucu-Kovaci
Clujeni de 5 stele
VIDEO. Cum îşi aniversează Florin Piersic cei 87 de ani. „Sunt foarte fericit că această piesă e campioana Romaniei”

Marele actor clujean Florin Pierisc a împlinit astăzi 87 de ani şi a ales ca şi la aniversarea sa să fie alături de spectatorii săi dragi, pe scenă
El a fost prezent pe scena Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, unde joacă piesa ”Străini în noapte”, alături de Medeea Marinescu.
„Publicul este cel mai important partener al meu.Această piesă pe care o jucăm astă seară am mai jucat-o de foarte multe ori. După 15 ani se împlinesc 1280 de spectacole. Sunt foarte fericit că în atâţia ani de zile, această piesă e campioana Romaniei din punct de vedere al spectacolelor şi al publicului care a venit s-o vadă în atâtea oraşe, nu numai în Europa.Unde2 n-am jucat noi această piesă?! Personajul pe care îl joc în piesă seamănă cu mine.”, a spus Florin Piersic, în aplauzele prelungite ale spectatorilor.
EVENIMENT
Festivalul UNTOLD de la Cluj, ales pentru a doua oară în TOP 10 cele mai mari festivaluri din lume

Festivalul UNTOLD 2022, care s-a desfășurat la Cluj-Napoca, a fost votat în top 10 cele mai mari festivaluri ale lumii în clasamentul realizat de DJ Mag, cea mai mare publicație din industria muzicii electronice la nivel global. După o pauză de trei ani, revista britanică a publicat primul top al celor mai mari 100 de festivaluri ale lumii. Voturile au fost date de fanii de pe întreg mapamondul.
Pentru Top 100 Festivals, au votat peste 100.000 de fani din întreaga lume, în perioada 5-26 octombrie 2022. Festivalul din Cluj-Napoca ocupă locul 9 în clasamentul celor mai mari 100 de festivaluri din lume și a devansat festivaluri cu tradiţie precum Burning Man, Sziget, Lollapalooza, Parookaville sau Mysteryland.
Pentru ediția din acest an, creatorii uneia dintre cele mai frumoase experiențe de festival din lume, vor aduce în Cluj-Napoca cei mai mari artiști internaționali. Trupa Imagine Dragons este una dintre premierele oferite de organizatorii UNTOLD pentru 2023. Tot pe mainstage-ul festivalului va reveni în acest an și legendarul Armin van Buuren.
Festivalul UNTOLD va avea loc în Cluj-Napoca în perioada 3-6 august 2023.
În Top 100 Festivals se plasează și Neversea, cel mai mare festival organizat pe o plajă din Europa. Fanii din întreaga lume l-au votat în acest clasament și ocupă locul 51. În 2023, cei care iubesc marea, muzica și distracția sunt așteptați pe plaja din Constanța, pentru cea de-a 5-a ediție Neversea, care va avea loc între 6 și 9 iulie.