ACTUALITATE
Când începe cel mai lung și ASPRU post din an, Postul Paștelui, pentru ortodocși și catolici
Creștinii ortodocși încep Postul Paștelui pe 27 februarie și îl încheie pe 15 aprilie, potrivit Calendarului Creștin-Ortodox 2023, scrie Alba24.ro. La catolici, Postul Mare începe și se termină cu o săptămâna mai devreme.
Data la care creștinii sărbătoresc Paștele este influențată de echinocțiul de primăvară (dată fixă) și de luna plină (dată variabilă). Astfel, data Paștelui se schimbă de la an la an.
În 2023, Paștele ortodox și Paștele catolic nu vor coincide, ca dată. Paștele se sărbătorește, de regulă, la date diferite față de cel catolic. Au fost și excepții, în unii ani când datele au coincis.
Când pică Paştele Ortodox în 2023
Paște 2023 – 16 aprilie
Când pică Paştele Catolic în 2023
Paște 2023 – 9 aprilie
Zile libere de Paște 2023 – minivacanță de 4 zile
Sunt considerate sărbători cu zile libere legale prima și în a doua zi de Paște, dar și Vinerea Mare (din 2018).
14 aprilie 2023 – Vinerea mare
16 aprilie 2023 – Paște Ortodox (duminică)
17 aprilie 2022– A doua zi de Paște Ortodox (luni)
Va fi, practic o minivacanță de 4 zile, inclusiv sâmbăta care este nelucrătoare pentru mulți dintre români.
La fel este și pentru Paștele catolic, doar că datele diferă.
Când este Lăsata Secului înainte de Postul Paștelui 2023
Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui, este pe 19 februarie 2023. În săptămâna următoare, creștinii pot consuma produse lactate, motiv pentru care se mai numește și Săptămâna Albă.
Postul Paștelui 2023: ce reguli trebuie să respecte credincioșii?
În popor Postul Paștelui mai este denumit și Postul Mare. Acest post durează de obicei patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor. Totodată, este cel mai lung și strict post ținut de creștinii ortodocși.
Motivul principal al postirii în Postul Paștelui era pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezați de Paști și să intre în biserică. Însă, Postul Paștelui a devenit absolut firesc o perioadă de pregătire spirituală pentru toți creștinii, pentru a sărbători Învierea Domnului Iisus Hristos.
Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios. De asemenea, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.
În Postul Mare creştinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animalice. Mai mult, aceştia trebuie să se înalte sufleteşte prin rugăciune alături de fapte bune, spun preoții.
Cum se ține Postul
Conform tradiţiei stabilite cu timpul în Biserică, în cursul Postului Mare se posteşte astfel:
– în primele două zile (luni şi marţi din săptămâna primă) se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau (pentru cei mai slabi) ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă; la fel în primele trei zile (luni, marţi şi miercuri) şi ultimele două zile (vinerea şi sâmbăta) din Săptămâna Patimilor.
– miercuri se ajunează până seara (odinioară până după săvârşirea Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite), când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn.
În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână (luni-vineri inclusiv) se mănâncă uscat o singură dată pe zi (seara), iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin.
Se dezleagă de asemenea la vin şi untdelemn (în orice zi a săptămânii ar cădea), la următoarele sărbători fără ţinere (însemnate în calendar cu cruce neagră): Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul, Sfinţii 40 de mucenici și duminicile din post.
De BunaVestire (25 martie și de Florii (17 aprilie) este dezlegare la pește.
Timp de 40 de zile, cât va ţine Postul Paştelui sau Postul Mare, nu se mănâncă de dulce, iar trupul se purifică odată cu sufletul, cel dintâi prin regim, cel de-al doilea prin rugăciune şi gânduri bune. Aşadar, în aceste săptămâni, nu se consumă carne, ouă, lapte sau brânzeturi. De asemenea, nu vom mânca nici peşte sau untdelemn şi este interzis fumatul şi alcoolul.
După perioada de post, creștinii merg la biserică, unde se spovedesc și se împărtășesc.
Totodată, în această perioadă se spune că este bine să se facă și o slujbă de sfințire a casei. Preotul este chemat la casa enoriașilor, unde are loc stropirea cu apă sfinţită a celor prezenţi şi a tuturor camerelor.
De asemenea, se fac şi rugăciuni pentru ocrotirea şi binele casei şi pentru sănătatea trupească şi sufletească a celor care locuiesc în ea.
În timpul Postului Mare, credincioşii vor să petreacă această etapă spirituală mult mai aproape de Dumnezeu, potrivit Bisericii.
De aceea, în acest interval de nevoinţă, postitorii merg la preotul lor duhovnic și-i mărturisesc păcatele.
De ce durează Postul Paștelui 40 de zile
Durata de 40 de zile a Postului Paştilor se întemeiază pe o tradiţie vechi-testamentară, de atâtea ori atestată când e vorba de cercetarea şi pregătirea sufletului prin măsuri divine:
– potopul, care trebuia să spele pământul de păcate, a ţinut 40 de zile şi 40 de nopţi (Facere 7, 11-17);
– patruzeci de ani au mâncat evreii mană în pustie, înainte de a ajunge în pământul făgăduinţei (Deut. 7, 7 şi 29, 5-6);
– Moise a stat pe munte 40 de zile pentru a primi Legea (Ieşire 34, 28);
– ninivitenii au postit 40 de zile pentru a se pocăi (Iona 3, 4-10);
– Iisus a postit în munte 40 de zile şi 40 de nopţi înainte de începerea activităţii publice (Matei 4, 1-2 şi Luca 4, 1-2).
Practica aceasta a fost adoptată de Biserică încă dinainte de sec. IV, ca timp de pregătire a catehumenilor pentru botez, adică pentru re-naşterea sau înnoirea spirituală.
Zile de post si posturi – Calendar Ortodox 2023
Sunt mai multe perioade în care creștinii trebuie să țină post potrivit rânduielilor bisericești prezentate de crestinortodox.ro
-Miercurile si vinerile de peste an, afara de cele cu dezlegare, insemnate cu harti
-Ajunul Bobotezei ( 5 ianuarie )
-Taierea Capului Sfantului Ioan Botezătorul ( 29 august )
-Înălțarea Sfintei Cruci ( 14 septembrie )
-Postul Sfintelor Paști ( 27 februarie – 15 aprilie )
-Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel ( 12 iunie – 28 iunie )
-Postul Adormirii Maicii Domnului ( 1 august – 14 august )
-Postul Nașterii Domnului ( 14 noiembrie – 24 decembrie )
Sursa: Alba24.ro
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
FOTO. Recital de poezie al elevilor de la Liceul ”Avram Iancu” Cluj de Ziua Culturii Naționale – „Călătorie între stele și dor”
Ziua Culturii Naționale a fost celebrată la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj, prin activitatea intitulată sugestiv „Călătorie între stele și dor”. Evenimentul, coordonat de prof. Ramona Trif și bibliotecara Ana-Maria Ruța, a marcat 175 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, simbol al culturii românești, și a prilejuit lansarea proiectului educativ „Călătoria Micului Prinț – Descoperă magia lecturii”.
Sub semnul poeziei și lecturii
Evenimentul, sprijinit de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, a reunit elevi, profesori și invitați speciali, scopul principal al activității fiind promovarea lecturii și a valorilor culturale, dar și consolidarea legăturii dintre generații prin intermediul literaturii.
Directoarea liceului, Adina Turcu, a deschis evenimentul și a mulțumit tuturor participanților, subliniind importanța inițiativelor educative care aduc mai aproape de tineri frumusețea literaturii și valorile umane.
Momente artistice remarcabile
Programul a inclus o serie de activități captivante, printre care:
1. Dialogul elevilor despre valori umane, bazat pe operele lui Mihai Eminescu și Antoine de Saint-Exupéry, un prilej de reflecție asupra temelor universale precum iubirea, dorul și prietenia.
2. Reprezentația trupei de teatru Cont.rar, care a oferit un spectacol inedit intitulat „Eminescupery”. Aceasta a îmbinat lumea clasică eminesciană cu sensibilitatea contemporană, ilustrând modul în care literatura creează punți între generații.
3. Momentul muzical a fost asigurat de elevele liceului, care au interpretat poezii eminesciene sub formă de cântece, încântând publicul cu talentul lor.
4. Recitalul de poezie al celor mai tineri elevi, care a adus o notă de prospețime și inocență, amintind de bucuria descoperirii literaturii încă din copilărie.
O invitație la descoperire
Proiectul „Călătoria Micului Prinț – Descoperă magia lecturii” își propune să inspire elevii să descopere bucuria și puterea transformatoare a lecturii, fiind inclus în calendarul activităților educative.
„Această activitate nu este doar un omagiu adus marilor scriitori, ci și o lecție despre forța valorilor umane și frumusețea lecturii, care ne unește dincolo de timp și spațiu”, a declarat Ramona Trif.
Ziua Culturii Naționale a fost, astfel, un moment de celebrare, reflecție și inspirație, o adevărată „călătorie între stele și dor”, care a demonstrat că literatura și arta sunt punți între lumi și generații.
EVENIMENT
VIDEO UPDATE. Persoană carbonizată găsită în urma unui incendiu la un apartament pe str. Donath din Cluj-Napoca
Un incendiu a izbucnit, joi dimineață, la un apartament de pe str. Donath din Cluj-Napoca, pentru stingerea focului intervenind mai multe autospeciale de pompieri.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un incendiu izbucnit la un apartament situat la etajul I al unui bloc de pe strada Donath.
Apartamentul este inundat cu fum, echipajele efectuând imediat o misiune de căutare-salvare. Din păcate, a fost găsită o victimă carbonizată. La fața locului au fost trimise două autospeciale, autoscara și un echipaj SMURD”, arată ISU Cluj.
Update
„Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 5 metri pătrați. Au ars o canapea și un fotoliu. Victima este o femeie de aproximativ 90 de ani. În aceste momente se cercetează cauza probabilă de izbucnire a incendiului”, a adăugat ISU Cluj.
Mijlocașul Andrei Artean s-a transferat, miercuri, de la CFR Cluj la Universitatea Cluj, liderul Superligii de fotbal, au anunțat cele două cluburi.
Campion al României cu Farul Constanța, Andrei Artean (31 de ani) a evoluat în 23 de partide pentru CFR.
Născut pe 14 august 1993 la Hunedoara, Artean a început fotbalul la formația locală, FC Hunedoara, iar în 2010 a făcut pasul la grupele de juniori ale celor de la Politehnica Timișoara. În 2012, a debutat pentru ACS Poli în eșalonul secund într-o remiză, scor 1-1, împotriva celor de la UTA.
Mutare din deal în vale. „U” Cluj și-a luat mijlocaș de la rivală
A debutat pe prima scenă a fotbalului românesc în data de 12 august 2015, atunci când, tot în tricoul celor de la ACS Poli, a evoluat meciul cu ASA Târgu Mureș (0-0). Cu excepția perioadelor în care a fost împrumutat la FC Caransebeș și CSM Râmnicu Vâlcea, Artean a fost jucătorul echipei timișorene până în vara anului 2018, timp în care a strâns 106 meciuri în alb ș violet, contribuind cu opt goluri și două pase decisive.
Primul sezon la Viitorul Constanța, echipa care l-a achiziționat în schimbul sumei de 100.000 de euro, a fost unul prolific pentru Artean, care a câștigat Cupa României cu formația de la malul mării. Stagiunea 2019-2020 a început tot cu un trofeu pentru Artean și echipa sa, Supercupa României, în fața celor de la CFR, grație chiar golului marcat chiar de mijlocaș, în minutul 86 al întâlnirii.
„Are trei convocări la naționala României”
În sezonul 2022-2023, Andrei Artean a fost o piesă de bază în echipa constănțeană pregătită de Gheorghe Hagi care a câștigat Superliga. Artean a mai jucat pentru gruparea dobrogeană până în luna ianuarie a anului 2024, când a făcut trecerea la formarea cipriotă Apollon Limassol. La FC Viitorul/Farul, Artean a evoluat în 208 meciuri în toate competițiile, dintre care două în preliminariile Champions League, trei în preliminariile Europa League și șase în tururile preliminare din Conference League.
La Apollon, Artean a fost utilizat în 22 de partide în a doua parte a sezonului 2023-2024, reușind un gol și un assist. În vara anului trecut, acesta a revenit în România și a evoluat în prima jumătate a acestui stagiuni pentru CFR.
Are trei convocări la naționala României, în mandatele lui Edward Iordănescu și Mircea Lucescu, aflându-se pe bancă atât la partida cu Elveția (1-0) din 2023, cât și la partidele cu Kosovo (0-3) și Lituania (3-1) de anul trecut.
„U” Cluj l-a mai transferat în această iarnă pe portarul Ștefan Lefter (Corvinul Hunedoara), dar și pe mijlocașul slovac Andrej Fabry (UTA), transfer care va fi valabil, însă, din vară.
Într-un top al celor mai dinamice orașe, Clujul este pe primul loc. Urbanizarea intensă din perioada comunistă a dus populația urbană de la circa 20% în anii ’40 la peste 50%. După București, sunt 7 mari poli regionali de dezvoltare: Cluj, Timișoara, Brașov, Craiova, Iași, Galați și Constanța.
Fiecare avea o regională CFR și o universitate comprehensivă, dar și o populație de peste 300.000 de locuitori, arată un raport al grupului Rethink România. În regiuni, au luat avânt mai ales reședințele de județ, alte 20 având populații de peste 100.000 de locuitori. Dar marele val de urbanizare a fost inversat odată cu falimentul industriei comuniste. În anii ’90 vorbim în multe cazuri de o re-ruralizare: atât autentică (reîntoarcerea în satele de origine ale unor muncitori), cât și administrativă (suburbanizare).
Clujul, oraș-magnet. CONDUCE în topul celor mai dinamice orașe din România
Datele luate în calcul pentru a determina dinamica unui oraș includeau construcția de locuințe, atragerea de studenți din afara județului sau numărul de locuri de muncă. Dinamismul polilor de dezvoltare este influențat de mulți alți factori care pot influența, de exemplu, mediul antreprenorial sau calitatea vieții. Mulți factori sunt extrinseci, iar alții sunt greu de măsurat.
Recent, Institutul pentru Orașe Vizionare (IOV) a lansat un index amplu care evaluează orașele principale ale României (București și reședințele de județ) în baza a 51 de criterii. Acestea sunt grupate în 13 domenii, la rândul lor amalgamate în 3 categorii majore – calitate, prosperitate, vibrație. Cele 51 de criterii includ atât aspecte demografice și economice, cât și multe alte seturi de date: de la date geografice (climă, acces la spațiu verde), la elemente civice (mediul asociativ local) și multiple aspecte economice sau culturale.
Indexul nu măsoară doar calitatea administrației locale, ci și impactul mediului privat sau al poziției geografice a fiecărui oraș în parte. Acest aspect este important în condițiile în care accesul la infrastructură istorică sau o climă mai bună pot constitui factori importanți în puzzle-ul care determină succesul și atractivitatea unui oraș.
Deși metodologia și obiectivele studiilor Rethink și IOV diferă, rezultatele obținute prezintă mai multe similitudini.
În mod notabil, Rethink identificase șase mari poli de dezvoltare cu reziliență demografică: București, Cluj, Timișoara, Iași, Brașov și Sibiu. Acești poli s-au plasat și pe primele 6 poziții în ierarhia generală rezultată din City Index-ul dezvoltat de IOV.
„Fenomenul de concentrare a populației s-a accelerat”
În mod crucial, studiul scalează performanța orașelor analizate în funcție de populație, ceea ce minimizează – dar nu înlătură complet – avantajele orașelor mari. Evident, unele beneficii ale unei populații mai mari (existența unei universități, număr mare de conexiuni de transport, servicii diversificate) nu vor fi înlăturate de utilizarea de date relative (la populația județului).
După 2029, va începe marea pensionare a „decrețeilor”. Îmbătrânirea accelerată a populației (și scăderea populației de vârstă activă) a afectat deja mai multe state europene sau est-asiatice, având ca impact o scădere asimetrică a populației, arată raportul Rethink.
Contrar așteptărilor ca locuințele să se ieftinească sau ca presiunea pe marile orașe să scadă, fenomenul de concentrare a populației s-a accelerat în multe cazuri. Tinerii pleacă din cele mai îmbătrânite orașe, luând de multe ori calea câtorva orașe-magnet atractive. Acestea nu sunt în mod necesar cele mai mari.
De exemplu, în Spania, orașele cu creștere rapidă au inclus capitala Madrid, dar și orașe regionale precum Valencia sau Alicante. În SUA, creșterea popularității muncii „remote” și creșterea prețurilor la locuințe în marile orașe au dus la boom-uri neașteptate în orașe relativ micuțe, precum Coeur d’Alene, în statul Idaho sau Murfreesboro, în Tennessee.
„Presiunea de a fi un loc atractiv, ca oraș, se va accentua”
În viitor, ne așteptăm ca și în România un număr limitat de orașe-magnet să atragă majoritatea imigranților de pe plan intern, dar și internațional. În acest sens, va exista o presiune deosebit de mare pe orașele din țară de a „performa”. Această performanță poate lua fie forma unei specializări de succes (de exemplu pentru un set de industrii sau tip de servicii), fie asigurarea unui nivel de trai ridicat pe mai multe planuri.
Presiunea de a fi un loc atractiv, ca oraș, se va accentua. După 2030, tendințele demografice vor face din atractivitatea orașelor un atu important în ceea ce va fi un joc cu sumă nulă: de multe ori orașele performante vor crește pe seama celor care nu oferă perspective economice adecvate sau un stil de viață dezirabil tinerilor înalt calificați.
Deja se observă tendința de concentrare demografică în anumiți poli. Cel mai bun exemplu este partea sudică a României, unde capitala a avut o traiectorie pozitivă, dar cele mai multe orașe s-au confruntat cu un declin accentuat pe durata tranziției. Transilvania, în contrast, s-a remarcat prin natura policentrică a dezvoltării.
Concluzii: orașele sunt nevoite să fie atractive pentru a împiedica o scădere puternică a populației și a numărului de contribuabili
Există tot mai multe dovezi care arată că boom-ul economic din ultimii 20 de ani s-a tradus diferit pentru orașele din România. O parte au profitat și și-au consolidat poziția în economia națională, au devenit atractive și au reușit să ofere o gamă diversificată de servicii cetățenilor. Altele au profitat de avantajele naturale pe care le au, de exemplu proximitatea față de frontiera de Vest sau marile căi de comunicare.
În același timp, pe fondul unei iminente accelerări a procesului de îmbătrânire a populației, orașele sunt nevoite să fie atractive pentru a împiedica o scădere puternică a populației și a numărului de contribuabili. Deja s-a observat în alte state că declinul demografic accentuează asimetriile de evoluție demografică dintre orașe. Mai mult, în condițiile în care dezvoltarea relativă a orașelor pare să fie măcar parțial condiționată de o populație numeroasă, există riscul ca cele mai puțin atractive municipii să se confrunte cu un declin al ofertei de servicii publice și private și implicit cu formarea unui cerc vicios al declinului.
Totuși, creșterea economică din România ultimilor 24 de ani pune la dispoziția celor mai multe orașe resurse care – împreună cu creativitatea mediului antreprenorial și a autorităților – le oferă șansa de a se reinventa și de a se îmbunătăți într-un mod care să le garanteze relevanța în deceniile următoare.
Sursa: Hotnews