ACTUALITATE
Când au loc simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat. Anunțul Ministerului Educației

Ministerul Educației a stabilit calendarul simulărilor examenelor naționale pentru elevii de clasa a VIII-a și a XII-a, în acest an școlar.
Ordinul privind organizarea simulării Evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat, în anul școlar 2022 – 2023 a fost arpobat de Ministerul Educației și trimis spre publicare în Monitorul Oficial.
Când au loc simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat. Anunțul Ministerului Educației
Astfel, potrivit ordinului, simularea Evaluării Naționale este programată în data de 20 martie la Limba și literatura română, 21 martie la Matematică, 22 martie la Limba și literatura maternă, iar în 29 martie este prevăzută comunicarea rezultatelor.
Simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat se va desfășura în perioada 27 martie – 6 aprilie, astfel:
- 27 martie- Limba și literatura română,
- 28 martie- proba obligatorie a profilului,
- 29 martie- proba la alegere a profilului și a specializării,
- 30 martie- Limba și literatura maternă
- 6 aprilie- comunicarea rezultatelor.
Rezultatele obținute de elevi la simularea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și la simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2022 – 2023, sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.
Ministerul precizează că notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog, decât la solicitarea scrisă a elevului.
Desfășurarea simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2022 – 2023, se realizează în baza unei proceduri care va fi comunicată inspectoratelor școlare.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Turdenii, speriați că li se betonează tot centrul și rămân fără spații verzi. Primar: Vor fi zone de recreere generoase

Lucrările de reamenajare din centrul istoric al Turzii sunt în toi, iar copacii au dispărut. După modelul de la Cluj-Napoca, se montează piatră cubică în zonele pietonale.
Lucrări ample de modernizare au loc în centrul Turzii. Doar că au dispărut copacii, iar turdenii s-au arătat nemulțumiți de acest lucru.
Turdenii, speriați că li se betonează tot centrul și rămân fără spații verzi. Primar: Vor fi zone de recreere generoase
Primăria Turda a făcut câteva precizări după ce aceste temeri au apărut în spațiul public.
„Se lucrează continuu pentru transformarea centrului istoric. Au început lucrările de frezare a carosabilului, iar după realizarea fundației drumului și a sistemului de preluare a apelor pluviale, va fi montată piatra cubică pe toată suprafața carosabilă.
Având în vedere agitația din spațiul public cu privire la spațiile verzi, asigur din nou cetățenii că în locul copacilor înlăturați, care nu mai creau umbră, vor fi plantați 80 de arbori cu capacitate ridicată de retenție a nivelului de CO2. De asemenea, tot centrul pietonal va fi prevăzut cu spații verzi și zone de recreere generoase și armonios amenajate”, a anunțat primarul Cristian Matei pe pagina de Facebook.
Foto: Primăria Turda
EVENIMENT
Papa Francisc actualizează regulile Bisericii Catolice pentru a consolida lupta împotriva abuzurilor sexuale

Papa Francisc a anunțat că a actualizat regulile Bisericii Catolice în ceea ce privește modul de gestionare a abuzurilor sexuale, incluzând și liderii catolici laici, potrivit Mediafax.
Suveranul Pontif a actualizat regulile bisericii privind gestionarea acuzațiilor de abuz sexual, extinzând domeniul de aplicare pentru a include liderii catolici laici și precizând că atât minorii, cât și adulții pot fi victime.
Papa Francisc actualizează regulile Bisericii Catolice pentru a consolida lupta împotriva abuzurilor sexuale
Prevederile au fost introduse inițial cu titlu temporar, dar Vaticanul a anunțat că vor deveni definitive începând cu 30 aprilie. Acestea vor conține elemente suplimentare pentru a consolida lupta împotriva abuzurilor în cadrul bisericii.
Modificările sunt făcute după ce, în 2019, un decret istoric i-a obligat pe toți preoții și membrii ordinelor religioase să raporteze orice suspiciune de abuz. De asemenea, ordinul îi face direct răspunzători pe cei care mușamalizează abuzurile.
Scandalurile provocate de acuzațiile de abuzuri sexuale au afectat imaginea bisericii.

România și-a început sâmbătă campania de calificare pentru Campionatul European din 2024. Primul adversar pe care l-au întâlnit a fost Andorra.
Alături de tricolori, în grupa I se mai regăsesc Elveția, Kosovo, Israel, Andorra și Belarus. Selecționata lui Iordănescu s-a impus confortabil și astfel au obținut primele puncte în grupa I. Golurile au fost marcate de către Dennis Man (min.35) și Denis Alibec (min.50).
Echipele de start
ROMÂNIA: Radu-Rațiu, Olaru, Burcă, Drăgușin-Moruțan, R. Marin-Man, Stanciu, Sorescu-Alibec
REZERVE: Niță, Moldovan-Manea, Nedelcearu, Băluță, Cicâldău, Munteanu, Opruț, M. Marin, Dobre, F. Tănase, Popescu
ANTRENOR: Edward Iordănescu
ANDORRA: Alvarez-Chus Rubio, Llovera, Alavedra, M. San Nicolas-Alex Martinez, Rebes, Vales, Cervos-M. Vieira, Rosas
REZERVE: Gomes, Pires-De Pablos, X. Vieira, Pujol, Fernandez, Fernandez, Vales, Guillen, Marc Garcia, Victor Bernat, Jordi Rubio
ANTRENOR: Koldo Alvarez
Stadion: Estadi Nacional
Arbitru: Dario Bel / Asistenți: Goran Pataki, Kruno Saric
Arbitru VAR: Paolo Valeri
Andorra-România, 0-2. Tricolorii încep cu dreptul drumul spre Euro 2024
În prima repriză jocul tricolorilor nu s-a ridicat la nivelul suporterilor români din tribune, care au făcut o atmosferă incendiară, dar cu toate acestea, echipa lui Iordănescu a reușit să intre în avantaj la vestiare.
În min.30, Alibec a reușit să înscrie, însă după intervenția VAR-ului golul a fost anulat pe motiv de offside. Peste doar cinci minute, România a reușit în cele din urmă să deschidă scorul.
Man a reluat în poartă mingea venită după o centrare foarte bună din partea lui Moruțan. România a avut posesia de partea ei, astfel jucătorii din Andorra nu au reușit să-și creeze ocazii la poarta lui Radu.
În repriza secundă s-a mai îmbunătățit jocul echipei lui Iordănescu. Alibec a reușit să majoreze scorul în min. 50 când a scăpat singur cu Alvarez și l-a executat pe acesta. Inițial golul a fost anulat pentru offside, însă după intervenția VAR-ului golul a fost validat.
Jocul dur al celor din Andorra a avut efect asupra efectivului acestora. Rebes a văzut al doilea galben în min. 61 și astfel și-a lăsat în inferioritate numerică echipa. Tricolorii au continuat cu atacurile la poarta lui Alvarez, dar nu au mai reușit să înscrie și astfel s-au impus cu 2-0 în primul meci din campania de calificare la Euro 2024.
Daniel Cucu-Kovaci
Foto: FRF
EVENIMENT
FOTO. Peste 150 de polițiști clujeni, avansați în grad. 29 dintre ei înainte de termen, pentru merite deosebite

Peste 150 de aomeni ai legii din Cluj au fost avansați în grad de Ziua Poliției Române. 29 dintre ei au fost înaintați în gard înainte de termen.
Ședința festivă de avansare în gradul profesional următor a polițiștilor a avut loc vineri. La fel și premierea câștigătorilor concursurilor sportive care au avut loc în această săptămână.
Peste 150 de polițiști clujeni, avansați în grad. 29 dintre ei înainte de termen, pentru merite deosebite
124 de ofițeri și agenți de poliție au fost avansați la împlinirea stagiului minim în grad profesional, iar 29 de polițiști, dintre care 19 ofițeri și 10 agenți, care s-au evidențiat în mod deosebit în activitatea de poliție, au fost avansați în gradul profesional următor înaintea îndeplinirii stagiului minim.
De asemenea, șeful Inspectoratului de Poliție Cluj, chestorul Mihai Rus, a premiat câștigătorii concursurilor de tir și fotbal, competiții care s-au derulat pe parcursul acestei săptămâni, cuprinse în calendarul Zilei Poliției 2023.
Polițistul Vlad Paven, care deține funcția de Șef de Post Poliție Comunală Ciurila, a primit un certificat de apreciere și felicitări, pentru implicarea și empatia manifestată în cursul lunii februarie, atunci când a intervenit în ajutorul unor persoane aflate în autovehiculele blocate din cauza unor ninsori abundente, pe raza comunei.