EVENIMENT
Când ajung tichetele de VACANȚĂ la bugetari? Ce spune ministrul Cadariu
Tichetele de vacanță ar trebui să ajungă la bugetari până pe 1 iunie, spune Cadariu. Ministrul precizează, însă, că și firmele private pot da tichete de vacanță și nu sunt limitate la suma de 1.450 de lei. Suma virată până acum e „modică”.
Guvernul a adoptat în decembrie Ordonanța de Urgență care a stat la baza întocmirii bugetelor instituțiilor pentru a-și putea „prinde” sumele necesare, declară ministrul Turismului, Constantin Daniel Cadariu.
„Nu e mai puțin adevărat că, fiind atât de multe instituții, aproape toate au trebuit să facă achiziții publice la început de an. Din evidența de săptămâna trecută reiese că aproximativ 97 de milioane de lei au ajuns în conturile beneficiarilor. E o sumă modică față de totalul care ar fi trebui să ajungă. Pe de altă parte, pentru această perioadă – mă refer la minivacanța din 1 Mai – există și acele tichete nefolosite din anii 2019 și 2020 care pot fi folosite oricum doar până la finele lunii iunie și atunci e un sprijin suplimentar”, afirmă ministrul.
Pe de altă parte, și firmele private pot oferi tichete de vacanță și nu sunt limitate la suma de 1.450 de lei, ci pot merge până la 6 salarii minim pe economie, spune Cadariu.
Întrebat dacă tichetele de vacanță ajuns la beneficieri până pe 1 iunie, ministrul a răspuns: „așa ar trebui. (…) Sper ca cei care conduc instituțiile să o facă cât mai repede”.
Sursa: Mediafax
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. O mașină a luat foc, noaptea trecută, pe A3, între Câmpia Turzii și Turda. Nimeni nu a fost RĂNIT
O mașină a luat foc, în noaptea de joi spre vineri, pe A3, între Câmpia Turzii și Turda. Din fericire nimeni nu a fost rănit.
În urma unui apel, în jurul orei 00.00, pompierii din Detașamentul Turda au intervenit cu un echipaj și au stins focul. Cauza probabilă a incendiului a fost o defecțiune la compartimentul motor, a transmis ISU Cluj.
VIDEO FOTO. O mașină a luat foc, noaptea trecută, pe A3, între Câmpia Turzii și Turda. Nimeni nu a fost RĂNIT
Sursa: Info Trafic Mureș
EVENIMENT
Un gang din Mănăștur, transformat în refugiu pentru drogați. Locuitorii din zonă cer amplasarea camerelor de supraveghere
Un clujean a semnalat pe platforma MyCluj că un gang de pe Calea Florești este frecventat de persoane care consumă droguri, solicitând Primăriei montarea camerelor de supraveghere.
Un gang de pe Calea Florești din Cluj-Napoca a devenit „pericol public”, potrivit unei sesizări recente pe platforma MyCluj. Un clujean reclamă prezența constantă a unor persoane care consumă droguri în zonă, creând un mediu de nesiguranță pentru trecători.
Acesta solicită instalarea de camere de supraveghere pentru a descuraja comportamentele antisociale și a proteja siguranța celor care trec prin zonă, inclusiv a copiilor.
„Vă rog să montați camere de supraveghere în gangul de lângă Mega Image Shop&Go, Calea Florești 81 , care să bată atât la intrarea, cât și la iesirea din gang, având în vedere că de o bună perioadă se adună în gang persoane care se droghează. Dimineața este un miros insuportabil de marijuama. E un pericol public, având în vedere că gangul e foarte frecventat, în zonă fiind și copii, iar comportamentul omului drogat e imprevizibil. Mulțumesc!”, se arată în reclamație.
Sesizarea figurează ca fiind „în lucru”.
EVENIMENT
Programul cu publicul al Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor din Primăria Cluj-Napoca, în minivacanța de 24 Ianuarie
Direcția de Evidență a Persoanelor din cadrul Primăriei Cluj-Napoca are program special de activitate al serviciilor în perioada 24-26 ianuarie 2025, cu ocazia minivacanței de 24 Ianuarie – Mica Unire.
Programul de activitate al serviciilor din cadrul Direcţiei de Evidenţă a persoanelor în perioada 24- 26 ianuarie 2025 este următorul:
SERVICIUL DE EVIDENŢĂ A PERSOANELOR:
În perioada 24.01.2025-26.01.2025, Serviciul de Evidență a persoanelor NU asigură program cu publicul.
SERVICIUL STARE CIVILĂ:
Compartimentul decese va asigura program după următorul program:
- 24.01.2025-în intervalul 08.30-12.30;
- 25.01.2025-în intervalul 08.30-13.30;
- 26.01.2025-în intervalul 08.30-12.30;
Compartimentul căsătorii va asigura, în data de 25.01.2025 celebrarea tuturor căsătoriilor anterior programate.
Din data de 27.01.2025 se reia programul normal de muncă.
EVENIMENT
Circa 30.000 de sindicaliști vor protesta în fața Guvernului, de Ziua Micii Uniri, împotriva „ordonanței-trenuleț”
Un miting de amploare, organizat de Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), va avea loc vineri în Piața Victoriei. La protest sunt așteptați ceferiști, polițiști, militari în rezervă, mineri, siderurgiști, silvicultori și angajați ai Metrorex, nemulțumiți de „ordonanța-trenuleț”.
Acțiunea, la care sunt așteptați peste 30.000 de participanți, are loc pe fondul nemulțumirilor generate de ordonanța-trenuleț, de Legea pensiilor și de neaplicarea statutului personalului feroviar, a anunțat Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), citată de Agerpres.
Mii de sindicaliști, protest în fața Guvernului
Organizatorii – FSTFR, SCMD și ROMIL – au solicitat o întâlnire cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
„Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR) organizează miting de protest între orele 13:00 – 16:00 în Piața Victoriei în fața sediului Guvernului României, la care pot participa toți ceferiștii nemulțumiți de Ordonanța Trenulețul și/sau toți ceferiștii nemulțumiți de neaplicarea art. 28.(1) alin. l) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii din România și/sau toți ceferiștii nemulțumiți de neaplicarea Legii nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar etc. Există aprobare pentru 30.000 de protestatari”, se arată într-un comunicat al FSTFR.
La protestul de vineri vor mai participa și alte sindicate și federații sindicale, precum cele ale pensionarilor, poliție, armată etc., dar și din alte sectoare de activitate, respectiv protestatari de la aeroportul Henry Coandă, de la Metrorex, mineri, silvicultori, siderurgiști, etc.
Pentru a facilita desfășurarea mitingului, traficul în Piața Victoriei va fi restricționat.