ACTUALITATE
Campionii industriei Smart City în România, 2020
Asociația Română pentru Smart City a organizat duminică, 20 decembrie 2020, cea de-a 5-a ediție a Smart City Industry Awards, evenimentul de premiere a oamenilor, instituțiilor și companiilor care au contribuit la dezvoltarea comunităților din România în acest an plin de provocări.
Deși, pentru prima dată în cei 5 ani de existență, evenimentul s-a desfășurat în mediul online, gala SCIA a reușit, și de această dată, să reunească cei mai importanți actori ai industriei de Smart City din România, europarlamentari, primari de mari municipii, CEO ai unora dintre cele mai mari companii de pe piața națională sau reprezentanți ai mediului academic.
Câștigătorii celor 10 premii speciale ale Asociației Române pentru Smart City:
1. Premiu special pentru contribuția adusă României și pentru viziunea de dezvoltare a mobilității inteligente din Europa
Câștigător: Adina Vălean, Comisar European pentru Transporturi
2. Best Smart City Project/ Cel mai bun proiect smart city
Câștigător: Primăria Sectorului 4, București, Primar Daniel Băluță
3. Mayor of the Year / Primarul Anului 2020
Câștigător: Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca
4. CEO of the Year
Câștigător: Andrei Militaru, CEO Network One Distribution
5. Most Active Member of the Year / Cel mai activ membru
Câștigător: Dell Technologies, Valentina Frângu, Sales Manager
6. Best Smart Village Project / Cel mai bun proiect Smart Village
Câștigător: Primăria Municipiului Ciugud
7. Partner of the year/ Partenerul anului 2020
Câștigător: Institutul pentru Libertate și Democrație, Președinte Cristian David
8. Best Smart City Company/ Cea mai bună companie Smart City
Câștigător: UiPath
9. City Manager of the Year/ Administratorul Public al anului 2020
Câștigător: Dorin Apahidean, administratorul public al Municipiului Turda, județul Cluj
10. Best Mass Media Supporter
Câștigători: Ziarul Bursa și Business Review
11. Smart City Ambassador
Câștigător: Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași
Câștigătorii celor 6 categorii premiate de juriul SCIA 5 (detaliile complete ale proiectelor se găsesc pe www.scia.ro):
1. Best Smart Mobility Project – Primăria Municipiului Turda, Primar Cristian Octavian Matei, pentru proiectul ”Transport în comun 100% electric în Municipiul Turda”
2. Best Smart Governance Project – Autoritatea pentru Digitalizarea României, Președinte Sabin Sărmaș, pentru proiectul ”Platforma Software Centralizată pentru Identificare Digitală – PSCID”
3. Best Smart Economy Project – Oracle, pentru proiectul ”Oracle for Start-Ups”
4. Best Smart Environment Project – Continental Automotive România, CEO Christian von Albrichsfeld, pentru proiectul ”Sistem Inovativ de Generare a Energiei la sediul automotive din Timișoara”
5. Best Smart Living Project – Primăria Câmpia Turzii, Primar Dorin Nicolae Lojigan, SecurifAI, CEO Valeriu Filip și Orange România pentru proiectul ”Sistem de securitate pe bază de inteligență artificială în Municipiul Câmpia Turzii”
6. Best Smart Citizen Project – Auchan România și Leroy Merlin pentru proiectul “Unități de Suport Medical – Bucureștii Noi și Cluj Sala Polivalentă”
Social Innovators Awards – o categorie creată special în contextul pandemiei Covid-19
● Asseco SEE pentru implementarea proiectului ”Semnătura Digitală” în cadrul Primăriei Sectorului 4 al Capitalei
● Smart Infrastructures – Sixense, CEO Mariana Gârștea, pentru proiectul ”Servicii de proiectare, execuție lucrări si servicii de monitorizare pentru urmărirea comportarii in timp a construcției pentru obiectivul de investiții Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf”
● Asociația Descoperă Constanța – Campania ”SOS Constanta – Helpline”
● Hospice Casa Speranței pentru campania ”#Facem loc și pentru ei”
● Up România pentru introducerea primelor carduri din România cu plata pe bază de recunoaștere facială
● Vegacomp Consulting – ”Radiografia proiectelor Smart City din România”
● Act For Tomorrow pentru programul „Acţionăm pentru Ape – A.P.A”
● E-Government Solutions pentru sprijinul acordat administrațiilor publice din România pe perioada pandemiei de COVID-19
Mai multe detalii despre campionii SCIA 2020, puteți citi aici: https://scia.ro/campionii-industriei-smart-city-romania-2020/
Zeci de prieteni și parteneri au fost alături de ARSC la această ediție aniversară, exprimându-și aprecierea și urând un călduros ”La mulți ani!” evenimentului. Invitații speciali ai SCIA 5 au fost: Andrei Carabelea, Primarul Municipiului Piatra Neamț City, Ivan Vuković, Primarul Orașului Podgorița, Capitala Muntenegrului; Radu Puchiu, Co-Fondator, H.appy Cities; Maria Țoghină, jurnalist, Radio România; Francesco D'Ambrosio, Managing Partner Daco Energy; Constantin
Tomescu, expert Smart Governance; Cornel Bertea Hanganu, Fondator `Școala fără Șomeri`; Zorina Plesca, CEO Enjoy Marketing; Alexandru Coita, CEO Ganes; Raul Apostoiu, consilier local, Consiliul Local al Municipiului Sibiu și David Coyne, CEO EasyDo Digital Technologies.
Partenerii evenimentului: Dell Technologies, Orange România, Network One Distribution, Asseco SEE, Up România, ArcelorMittal, Sixense, BMF Group, Dewatering & Silent Piling.
Parteneri suport: Asociația Comunelor din România (ACOR), Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), Asociația de Fibră Optică din România (AFOR), Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Asociația pentru Educație Antreprenorială, Asociația pentru Tehnologia Informației și Comunicații din România (ATIC), Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS), Asociația Națională a Antreprenorilor.
Parteneri media: Bursa, Business Review, Agerpres, Jurnalul de Afaceri, Revista Cariere, Economistul, Financiarul, Trenchless România, Mașini și Utilaje, Matek, Cluj24, Ziua de Vest, Vocea Olteniei.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CLUJ24 TV
LIVE VIDEO. Primarul Emil Boc, despre campania electorală pentru parlamentare și despre Călin Georgescu (PE)
Primarul Emil Boc este invitat, joi seară, în direct de la ora 20, la podcastul Contraste de pe Cluj24, realizat de jurnalistul Florin Danciu.
Cluj24 vă prezintă LIVE principalele declarații ale primarului Emil Boc, la podcastul Contraste.
CMF 11240002
Să presupunem că luni, 9 decembrie, Călin Georgescu devine președintele României. Un președinte cel puțin ciudat și extrem de controversat, dar în Parlament partidele pro-europene, pro-atlantiste, democratice au posibilitatea să facă o largă coaliție ne-prezidențială pentru că, ce să vezi, noul președinte nu are un partid personal pe care să-l dirijeze de la Palatul Cotroceni.
Noua coaliție își poate impune ușor premierul și poate, la fel de lejer, să treacă un Guvern prin votul majorității. Un pas necesar și imediat este trecerea sub un real control parlamentar a serviciilor secrete, marota ultimilor 35 de ani de democrație șchioapă. Ați văzut, probabil, în documentarul RECORDER despre epoca Iohannis cum înalți demnitari se lamentau, speriați și derutați în fața microfonului, despre decizii și aprobări venite din „pădure”, de la generalii și coloneii din prea multele și absconsele servicii speciale. De unde atâta teamă, reținere și precauție din partea unor politicieni ajunși in funcții prin votul democratic al românilor?!
Trebuie o dată să se pună capăt obsesiei naționale conform căreia serviciile secrete controlează clasa politică! Pentru asta vor trebui organizate degrabă audieri ale mai marilor din servicii în Parlament, populate comisiile de control ale serviciilor cu politicieni serioși și identificat un mecanism de control real asupra acestora.
Asta se poate face fără probleme în actualul cadru constituțional, iar președintele poate fi îndepărtat elegant și în folosul națiunii, de la butoanele de manipulare ale acestor instituții.
Noua coaliție pro-europeană și pro-atlantistă poate trece apoi la pregătirea reformei constituționale. După 35 de ani de experiență democratică Constituția României trebuie actualizată, trebuie adusă în secolul 21. Larga coaliție se poate prezenta în fața națiunii cu propunerea de referendum constituțional, în urma căruia România poate deveni, de pildă, republică parlamentară, președintele având rol de reprezentare și de ultimă siguranță în situații excepționale: catastrofe, criză politică profundă, război etc. De restul trebilor se ocupă Parlamentul, în primul rând, Guvernul, Înalta Curte, Curtea Constituțională etc.
Reglementarea relației Guvern – CSM
În lumina experiențelor legate de funcționarea justiției va trebui reglementată relaţia dintre Guvern și Consiliul Superior al Magistraturii, reevaluate competențele Curții Constituționale și, poate, soluționarea revoltătoarei probleme a pensiilor speciale!
Schimbarea Constituției va trebui să permită, în sfârșit, reorganizarea administrativ-teritorială a României pentru a scăpa de sistemul ceaușist, greoi și anacronic al celor 40 de județe! Neapărat ar trebui reglementat și regimul referendumului. Ce însemnă aia consultativ? Dacă faci un referendum apoi rezultatul lui trebuie să fie literă de lege și se aplice de îndată! Acest act trebuie să fie solemn și nu un instrument electoral în mina potentaților vremelnici. Pentru consultarea poporului pe probleme mai puțin importante se pot face sondaje de opinie.
Cu alte cuvinte, clasa politică poate fi pusă la treabă în folosul națiunii. Președintele poate alege să fie parte sau nu la aceste reforme/corecturi ale arhitecturii statului. S-a văzut de pe vremea lui Băsescu că lucrurile, bune sau rele, se pot face în pofida voinței președintelui.
Atunci intervenția euro-atlantică l-a salvat de suspendare acum, în cazul ipoteticului Georgescu, nu va mai fi cazul. Nu mă aștept să aud asta din gura prea-mesianicului și sibilinicului Călin Georgescu. Dar aș vrea să aud asta din partea doamnei Lasconi pentru că altfel, în cazul unei victorii, mă aștept să umple Palatul Cotroceni cu membri USR, ușor disperați după putere, și care degrabă se vor dedulci în brațele coloneilor din servicii!
De ce au votat oamenii cu Georgescu
Înainte de a căuta explicații ale conspirațiilor pe TikTok trebuie să ne punem întrebarea fundamentală de ce au votat oamenii ăia cu Călin Georgescu? Poate că, de pildă, nu au avut de unde alege și le-au ieșit în cale mesajele ciudate, dar proaspete, ale unui candidat de care aproape nu auziseră.
Sunt convins că în partidele așa-zise mainstream, PSD, PNL, USR și UDMR, există destui politicieni maturi și competenți (e.g. Ilie Bolojan, noul lider liberal) care pot, fără probleme, izola politic și parlamentar un președinte ciudat și, eventual, necooperant.
Sunt bune mitingurile de protest ale tinerilor din marile orașe, dar cred că tot pe partidele centriste, cutremurate de votul din primul tur al prezidențialelor, va trebui sa ne bazăm. Centrul politic trebuie recuperat la votul de duminică, pentru că numai democrația parlamentară îi poate opri/limita pe cei doi aventurieri politici care asediază Palatul Cotroceni.
Un nou protest vizavi de Prefectura Cluj, împotriva candidatului independent Călin Georgescu, cel care a intrat de pe primul loc în turul 2 al alegerilor prezidențiale, are loc joi. Miercuri, 27 noiembrie, la o manifestare similară, s-au adunat peste 2500 de persoane.
Protestul este organizat de grupul independent ”Studenți pentru democrație”.
A doua zi de protest anti-Călin Georgescu și pentru democrație la Cluj
La acțiunea protest, anunțată pentru ora 19.00, s-au adunat deja peste 300 de persoane.
Și astăzi, protestatarii au venit cu steaguri ale Uniunii Europene, arătând că nu vor ca țara noastră să se izoleze. Se flurura și steagul României.
„Mai bine mort decăt fascist”, scrie pe o pancartă a unui protestatar, cu trimitere la unele delarații ale candidatului Călin Georgescu.
„Alertă, alertă, alertă anti-fascistă” și „Tinerii vă cer în cor nu votați un dictator”, strigă manifestanții adunați la Cluj, al căror număr continuă să crească.
„Când spunem o țară ca afară NU spunem Rusia”, sau „Luptăm pentru cei ce au murit pentru libertate”, „Copiii voștri sunt liberi” sau „Democrație sub asediu”, scrie pe alte pancarte ale celor aflați în stradă.
„Iubirea de țară nu e legionară”, sctigă acum cei aflați înstradă, printre se află și un tânăr cu steagul Ucrainei. Se stigă și „Legionaru’ de unde are banu’?”
„Pe 1 și 8 mergem la vot. Pentru că fiecare vot contează”, spun manifestanții care au început să scandeze „NU fascism, NU război, NU Georgescu-n turul II” și apoi „Apa este H2O”.
În fața Prefecturii Cluj, în jurul orei 20, erau peste 1.500 de persoane care manifestau pașnic.
ECONOMIE
Votul din 1 decembrie este despre CONTINUAREA Programului de Reindustrializare, crucial pentru dezvoltarea României (PE)
Pentru ca România să-și continue ritmul de creștere economică este esențială continuarea procesului de reindustrializare al țării și a programelor destinate atât marii industrii, cât și IMM-urilor, promovate de PSD.
Datele europene și ale Institutului Național de Statistică arată că investițiile nete în economie din guvernarea PSD au atins, în primul semestru al anului 2024, un nivel istoric, de peste 80 de miliarde de lei și s-au concretizat într-o creștere de 4,8% a cifrei de afaceri din industrie, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Este esențial ca, pentru a menține această creștere accelerată, PSD să continue planul de reindustrializare și în 2025-2028.
PSD alocă 1,5 miliarde de euro pentru marea industrie
Un Guvern fără PSD pune în pericol Planul de Reindustrializare al țării, care prevede un buget de 500 de milioane de euro și facilități fiscale pentru investiții strategice în industria prelucrătoare. De asemenea, s-ar pierde un miliard de euro alocați unei scheme de ajutor de stat pe o perioadă de 6 ani, prin care un număr estimat de 30 de companii din metalurgie și industria chimică urmează să fie susținute în procesul de reindustrializare prin decarbonizarea proceselor de producție și eficiență energetică.
Votul din 1 decembrie este despre CONTINUAREA Programului de Reindustrializare, crucial pentru dezvoltarea României (PE)
Economia ar avea de suferit deoarece obiectivele acestui plan sunt creșterea producției, reducerea deficitului comercial provenit din acest sector, dar și stimularea investițiilor pentru crearea locurilor de muncă în regiunile cu un PIB/locuitor sub media națională.
Sprijin activ și pentru întreprinderile mici și mijlocii
Schema de ajutor de stat IMM Plus, care a acoperit toate sectoarele esențiale ale economiei, a contribuit la dezvoltarea a 13.800 de firme, cu un buget de aproape 15 miliarde de lei. Aceste măsuri ale PSD au dus la creșterea PIB, dar și la majorarea numărului de angajați și, implicit, reducerea șomajului. Pentru ca această evoluție pozitivă să continue este nevoie intrarea PSD în noul guvern, iar investițiile masive și alocările bugetare consistente pentru antreprenorii români să devină o constantă.
CMF 11240017