ACTUALITATE
Campionii industriei Smart City în România, 2020

Asociația Română pentru Smart City a organizat duminică, 20 decembrie 2020, cea de-a 5-a ediție a Smart City Industry Awards, evenimentul de premiere a oamenilor, instituțiilor și companiilor care au contribuit la dezvoltarea comunităților din România în acest an plin de provocări.
Deși, pentru prima dată în cei 5 ani de existență, evenimentul s-a desfășurat în mediul online, gala SCIA a reușit, și de această dată, să reunească cei mai importanți actori ai industriei de Smart City din România, europarlamentari, primari de mari municipii, CEO ai unora dintre cele mai mari companii de pe piața națională sau reprezentanți ai mediului academic.
Câștigătorii celor 10 premii speciale ale Asociației Române pentru Smart City:
1. Premiu special pentru contribuția adusă României și pentru viziunea de dezvoltare a mobilității inteligente din Europa
Câștigător: Adina Vălean, Comisar European pentru Transporturi
2. Best Smart City Project/ Cel mai bun proiect smart city
Câștigător: Primăria Sectorului 4, București, Primar Daniel Băluță
3. Mayor of the Year / Primarul Anului 2020
Câștigător: Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca
4. CEO of the Year
Câștigător: Andrei Militaru, CEO Network One Distribution
5. Most Active Member of the Year / Cel mai activ membru
Câștigător: Dell Technologies, Valentina Frângu, Sales Manager
6. Best Smart Village Project / Cel mai bun proiect Smart Village
Câștigător: Primăria Municipiului Ciugud
7. Partner of the year/ Partenerul anului 2020
Câștigător: Institutul pentru Libertate și Democrație, Președinte Cristian David
8. Best Smart City Company/ Cea mai bună companie Smart City
Câștigător: UiPath
9. City Manager of the Year/ Administratorul Public al anului 2020
Câștigător: Dorin Apahidean, administratorul public al Municipiului Turda, județul Cluj
10. Best Mass Media Supporter
Câștigători: Ziarul Bursa și Business Review
11. Smart City Ambassador
Câștigător: Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași
Câștigătorii celor 6 categorii premiate de juriul SCIA 5 (detaliile complete ale proiectelor se găsesc pe www.scia.ro):
1. Best Smart Mobility Project – Primăria Municipiului Turda, Primar Cristian Octavian Matei, pentru proiectul ”Transport în comun 100% electric în Municipiul Turda”
2. Best Smart Governance Project – Autoritatea pentru Digitalizarea României, Președinte Sabin Sărmaș, pentru proiectul ”Platforma Software Centralizată pentru Identificare Digitală – PSCID”
3. Best Smart Economy Project – Oracle, pentru proiectul ”Oracle for Start-Ups”
4. Best Smart Environment Project – Continental Automotive România, CEO Christian von Albrichsfeld, pentru proiectul ”Sistem Inovativ de Generare a Energiei la sediul automotive din Timișoara”
5. Best Smart Living Project – Primăria Câmpia Turzii, Primar Dorin Nicolae Lojigan, SecurifAI, CEO Valeriu Filip și Orange România pentru proiectul ”Sistem de securitate pe bază de inteligență artificială în Municipiul Câmpia Turzii”
6. Best Smart Citizen Project – Auchan România și Leroy Merlin pentru proiectul “Unități de Suport Medical – Bucureștii Noi și Cluj Sala Polivalentă”
Social Innovators Awards – o categorie creată special în contextul pandemiei Covid-19
● Asseco SEE pentru implementarea proiectului ”Semnătura Digitală” în cadrul Primăriei Sectorului 4 al Capitalei
● Smart Infrastructures – Sixense, CEO Mariana Gârștea, pentru proiectul ”Servicii de proiectare, execuție lucrări si servicii de monitorizare pentru urmărirea comportarii in timp a construcției pentru obiectivul de investiții Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf”
● Asociația Descoperă Constanța – Campania ”SOS Constanta – Helpline”
● Hospice Casa Speranței pentru campania ”#Facem loc și pentru ei”
● Up România pentru introducerea primelor carduri din România cu plata pe bază de recunoaștere facială
● Vegacomp Consulting – ”Radiografia proiectelor Smart City din România”
● Act For Tomorrow pentru programul „Acţionăm pentru Ape – A.P.A”
● E-Government Solutions pentru sprijinul acordat administrațiilor publice din România pe perioada pandemiei de COVID-19
Mai multe detalii despre campionii SCIA 2020, puteți citi aici: https://scia.ro/campionii-industriei-smart-city-romania-2020/
Zeci de prieteni și parteneri au fost alături de ARSC la această ediție aniversară, exprimându-și aprecierea și urând un călduros ”La mulți ani!” evenimentului. Invitații speciali ai SCIA 5 au fost: Andrei Carabelea, Primarul Municipiului Piatra Neamț City, Ivan Vuković, Primarul Orașului Podgorița, Capitala Muntenegrului; Radu Puchiu, Co-Fondator, H.appy Cities; Maria Țoghină, jurnalist, Radio România; Francesco D'Ambrosio, Managing Partner Daco Energy; Constantin
Tomescu, expert Smart Governance; Cornel Bertea Hanganu, Fondator `Școala fără Șomeri`; Zorina Plesca, CEO Enjoy Marketing; Alexandru Coita, CEO Ganes; Raul Apostoiu, consilier local, Consiliul Local al Municipiului Sibiu și David Coyne, CEO EasyDo Digital Technologies.
Partenerii evenimentului: Dell Technologies, Orange România, Network One Distribution, Asseco SEE, Up România, ArcelorMittal, Sixense, BMF Group, Dewatering & Silent Piling.
Parteneri suport: Asociația Comunelor din România (ACOR), Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), Asociația de Fibră Optică din România (AFOR), Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Asociația pentru Educație Antreprenorială, Asociația pentru Tehnologia Informației și Comunicații din România (ATIC), Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS), Asociația Națională a Antreprenorilor.
Parteneri media: Bursa, Business Review, Agerpres, Jurnalul de Afaceri, Revista Cariere, Economistul, Financiarul, Trenchless România, Mașini și Utilaje, Matek, Cluj24, Ziua de Vest, Vocea Olteniei.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


CFR Cluj a făcut doar egal cu Rapid, 1-1, luni seara în Gruia, lucru ce l-a nemulțumit pe Dan Petrescu, tehnicianul clujenilor.
„A fost cel mai slab joc al nostru în 2025, în general, nu numai acasă. În prima repriză am controlat meciul până în minutul 42, nu au ajuns la poartă. În repriza a doua am intrat moi, cum facem de obicei, nu știu de ce.
Dan Petrescu (CFR Cluj), după egalul cu Rapid: A fost cel mai SLAB joc al nostru în 2025
Puteam chiar să pierdem, dacă ne uităm la ocazii – Rapidul a avut șansele mai mari. Otto ne-a salvat, am luat acest punct. Antrenorii mari zic că e bine, uneori, să te mulțumești și cu un punct după astfel de meciuri.
Poate mă înșel, dar încă de la conferință am zis că echipa nu a fost bine toată săptămâna. Când te antrenezi 100% toată săptămâna, e bine. Nu pot spune că nu ne-am antrenat, dar ceva n-a fost în regulă.
VAR-ul nu a influențat rezultatul, nu știu dacă a fost sau nu penalty. Au fost prea puțini jucători care au dat 100%, toți puteau mai mult. Otto cred că a fost cel mai bun azi.
Mergem să jucăm cu FCSB un meci important. Cu două puncte în plus ar fi fost altceva, alte posibilități. Dacă pierdem, va fi greu să-i mai prindem.
Vreau și eu să văd o fază de arbitraj pro CFR – toți țipă și urlă, dar noi am fost cei dezavantajați. Nu am fost niciodată avantajați sezonul ăsta.
Sper să avem spirit de echipă, să ne revenim fizic și să arătăm mai bine. Azi nu am fost bine, în afară de 2-3 jucători. Trebuie să analizez și eu, și jucătorii, ce nu a funcționat.
Va fi un play-off în continuare strâns. E clar că, dacă noi pierdem meciul următor cu FCSB, va fi foarte greu să mai avem pretenții la campionat.
Vor fi 5 puncte cu 5 meciuri rămase. Meciul următor, pentru noi, este un meci decisiv dacă vrem să ne mai luptăm la campionat sau nu. Sper să avem o săptămână mai bună de antrenamente și jucătorii să înțeleagă că au greșit ceva, dar și că eu am greșit”, a spus Dan Petrescu, după meci.
EVENIMENT
FOTO. Locuitori de pe strada Sub Cetate din Florești au reușit să ÎNFUNDE o pompă de canalizare. Aruncă la toaletă orice

Angajații Companiei de Apă „Someș” au intervenit pentru curățarea unei pompe de canalizare înfundată.
Aceștia spun că pompa s-a înfundat din cauza faptului că sunt oameni care folosesc toaleta pe post de coș de gunoi.
Locuitori de pe strada Sub Cetate din Florești au reușit să ÎNFUNDE o pompă de canalizare
Intervenția a avut loc în weekend pe strada Sub Cetate, nr. 12, din comuna Florești, unde echipele de intervenție au fost chemate să rezolve o problemă apărută din cauza folosirii inadecvate a sistemului de canalizare. „Toaleta nu este tomberon” – este mesajul transmis de reprezentanții Companiei de Apă „Someș”.
În vasul de toaletă trebuie aruncate doar resturi biologice și hârtie igienică. Orice alt tip de deșeu, cum ar fi șervețele umede, produse de igienă, resturi textile sau plastice, poate duce la blocaje și avarii costisitoare.
EVENIMENT
Praf SAHARIAN deasupra României. Depunerile pot fi observate în intervalele în care va ploua

O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va traversa din nou România, anunță meteorologii.
Praful saharian este un amestec de particule minerale foarte fine, respectiv nisip fin, praf, argilă și silt provenite din Deșertul Sahara din Africa de Nord
Praf SAHARIAN deasupra României. Depunerile pot fi observate în intervalele în care va ploua
“Până în18 aprilie, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană către sud-estul Europei si implicit deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în intervalele în care va ploua”, au anunțat reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie.
Expunerea la praful saharian poate irita căile respiratorii și ochii, în special la persoanele care suferă de astm, bronșită sau alergii. De aceea se recomandă purtarea măștilor de protecție și evitarea activităților intense în aer liber, în special în zilele cu concentrații mari de praf în atmosferă.
Foto: Arhivă
EDUCATIE
VIDEO. Cel mai rezistent pod din spaghete construit de studenții UTCN. Participă la două concursuri în Slovenia și Ungaria

Facultatea de Construcții a Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) a organizat, luni, etapa locală a competiției “Spaghetti Bridge Building” eveniment în cadrul căruia au fost testate șase machete de poduri construite din paste făinoase, în speță din spaghete, primele trei primind biletul de participare la două concursuri internaționale, la Maribor (Slovenia), și la Budapesta (Ungaria), care vor avea loc în perioada următoare.
Șef lucrări la UTCN, Cristian Mojolic, a declarat că s-a început această tradiție a construirii podurilor din spaghete în anul 2011, fiind înregistrate rezultate excepționale.
”Adunăm echipe de studenți care doresc să încerce altceva, care să iasă din zona lor de confort, să învețe lucruri noi și să-și pună în aplicare cunoștințele dobândite în cursul facultății. Pe lângă faptul că își întăresc aceste cunoștințe, dezvoltă și altele noi care le sunt predate, cum ar fi lucrul în echipă sau rezoluția conflictelor.
În cadrul etapei locale, studenții au realizat poduri din paste făinoase cu care vom participa la două concursuri internaționale: <<How Strong is the Bridge>>, din Maribor, în perioada 22-24 aprilie, și <<RECCS – World Championship in Spaghetti Building>>, din Budapesta, în 29 mai.
Podurile care au fost făcute luni au masa maximă de 1,9 kg, deschiderea de 1 m și au fost încărcate cu o forță incrementală în două puncte, fiind testate până la rupere.
Lipirea pastelor s-a făcut cu adeziv și s-au folosit doar tipurile de paste oferite de organizatorii concursului”, a precizat Mojolic.
Acesta a precizat că podurile au fost realizate din paste Barilla nr. 7.
Pod care a rezistat la 123,9 kg
Potrivit clasamentului final, cele trei echipe câștigătoare ale etapei locale de construit poduri din spaghete sunt ”Spaghetti bridge construct”, al cărui pod a rezistat la 123,9 kg, ”TriForce Engineering”, cu 75,1 kg, și ”Great Construct”, cu 73,8 kg.
”Am gândit o formă aproximativ de cerc. iar podul a fost executat cât s-a putut de bine. Am intrat în acest proiect al podurilor de spaghete pentru că mi-am dat seama că, pe parcursul facultății, nu am participat la alte activități și am căutat să fac și altceva”, a spus căpitanul echipei câștigătoare, Lucian Biligan, anul IV la specializarea Construcții Civile, Industriale și Agricole.