Connect with us

ACTUALITATE

Camora (CFR Cluj): Când ai o mână pe TROFEU, trebuie să o ţii

Publicat


camora

CFR Cluj a învins-o pe CS Universitatea Craiova, scor 2-1 și a devenit campioană cu o etapă înaintea finalului play-off-ului. Mario Camora, căpitanul ardelenilor, a vorbit după un nou titlu câștigat în tricoul „feroviarilor”.

„Este o bucurie foarte mare, un titlu meritat. S-a vorbit prea mult după acele două înfrângeri. Nu vreau să jignesc pe nimeni. Vreau să felicit rivalele. Au făcut meciuri bune. Anul viitor mai vrem un titlu. Jucătorii noi trebuie să înţeleagă acest titlu. Noi am demonstrat încă o dată că putem şi rezolvăm când ajungem la un meci la «cuţit».

Camora (CFR Cluj): Echipa a demonstrat o dorință mare

După rezultatul de ieri, noi ne-am gândit numai să luăm titlul la noi acasă. Era o oportunitate foarte bună pentru noi, pentru că nu știi niciodată ce se poate întâmpla la următorul meci. Echipa a demonstrat o dorință mare, agresivitate, am fost foarte bine organizați, ceea ce nu le place celor de la Craiova.

Vreau să mă bucur de acest titlu. Mâine ne bucurăm, iar apoi venim la muncă pentru că trebuie să demonstrăm serios. S-a auzit la final de meci o bucurie. Când ai o mână pe trofeu, trebuie să o ţii”, a declarat Mario Camora.

Sursa: GSP



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

George Simion (AUR): Cerem românilor pentru realizarea PLANULUI SIMION un vot la alegerile parlamentare și prezidențiale

Publicat

Președintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidențiale din acest an, a inaugurat luni, 22 iulie, sediul central de campanie. Acesta a ales drept locație Magazinul București. Cu ocazia inaugurării sediului de campanie, sute de persoane interesate de propunerile lansate de liderul AUR, privind locuințele la prețuri accesibile și refinanțarea creditelor imobiliare existente, cu implicarea statului, au fost prezente pentru a semna contractele de înscriere în program.

„Generația mea nu își mai permite o locuință, trebuie să se adreseze la bănci, să își facă rate cei care sunt eligibili, 33% din populația României este sub pragul sărăciei, nu sunt eligibili la bănci.

Lucrul acesta (n.r. Planul SIMION) este fezabil atâta timp cât statul se implică, asigurând terenurile și asigurând utilitățile și infrastructura. Firmele de utilități să tragă cele necesare, de la apă și curent, și infrastructura care ține de primării – drumuri de acces și așa mai departe – ajungem la un preț pe metru pătrat desfășurat de 500 de euro metru pătrat până la 600 de euro metru pătrat. Îi invit și pe
cei care cred că acest program nu este fezabil să vorbească cu constructorii”, a spus George Simion.

Locuințe de 35.000 de euro

Liderul AUR a adăugat că, prin măsurile privind locuințele de la 35.000 de euro, „rezolvăm mai multe probleme, cum ar fi imobilele care sunt cu risc seismic, familiile cu mai mulți copii care nu au unde să se mute și nu își permit să facă copii, multe cupluri de vârsta mea și românii din diaspora care s-ar întoarce acasă dacă ar avea o proprietate aici”.

George Simion a mai declarat că, pentru implementarea măsurilor din Planul SIMION, „avem nevoie de Parlament și Guvern, avem alegerile împreună – 24 noiembrie, 1 decembrie, 8 decembrie – și cerem românilor pentru realizarea acestui plan un vot la alegerile parlamentare și prezidențiale. Avem 200 de măsuri, una dintre măsuri este cea care vizează spațiul locativ”.

Bani sunt

Întrebat de unde va avea bani statul român pentru a susține măsurile din Planul SIMION, liderul AUR a răspuns: „de unde a avut bani și pentru scutul Patriot și pentru un milion de doze de vaccin și de unde are bani să cumpere mini-reactoare nucleare.

Toți banii aceștia sunt pur și simplu trimiși în străinătate și nu se mai întorc înapoi. Noi vrem să investim în piața forței de muncă locală, vrem să investim în materiale de construcții din care marea majoritate sunt cumpărate de aici, din
România. De fapt, cel mai mare avantaj al acestui program de construcții de locuințe este faptul că banii rămân în țară și repornim economia românească”.

Persoanele interesate să se înscrie în PLANUL SIMION vor putea semna contractul de înscriere zilnic la sediul de campanie de la Magazinul București (Bld. Ion C. Brătianu, Nr. 36) între orele 09:00 – 21:00. Ordinea de înscriere în Planul SIMION va fi și ordinea de prioritizare. În zilele următoare, George Simion va fi prezent la semnarea de contracte în Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Constanța.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ciolacu: România are nevoie de o reformă a sistemului bugetar. Există cadrul legal pentru o REORGANIZARE a sistemului public

Publicat

ciolacu

România are nevoie de o reformă a sistemului bugetar, spune premierul Marcel Ciolacu și, în acest moment, există cadrul legal pentru o reorganizare totală a sistemului public.

El a fost întrebat despre faptul că nu au fost reduse toate cele 200.000 de posturi din aparatul bugetar, aşa cum a fost anunţat iniţial.

Ciolacu: România are nevoie de o reformă a sistemului bugetar. Există cadrul legal pentru o REORGANIZARE a sistemului public

„Eu am creat un cadru legal, în acest moment am terminat cu ministerele, mergem la companii. Lucrurile sunt piramidale. Eu nu vin, eu nu pot să vin, chiar dacă sunt prim-ministru, să tai capetele oamenilor. Avem, în acest moment, cadrul legal pentru o reorganizare totală a sistemului public, lucru pe care îl avem prins în PNRR.

România are nevoie de o reformă a sistemului bugetar, România are nevoie, pentru fiecare lucrător din sistemul bugetar, de ţinte, fiindcă asta ne cere OECD. (…)

Asta nu înseamnă că vine un guvern sau un prim-ministru care taie capete sau spune din pix: domnule, trebuie să reducem 20%, trebuie să reducem 10%. În acel moment, când am dat legea, 200.000 de posturi erau vacante”, a declarat Ciolacu, citat de Agerpres.

„Am făcut excepţii la învăţământ”

Premierul a explicat că nu toate cele 200.000 de posturi au fost desfiinţate, pentru că a fost nevoie de angajări în sistemul de învăţământ şi cel de sănătate.

„Eu, în momentul în care am dat legea, au dispărut 200.000. Am făcut excepţii la învăţământ, care reprezintă o treime din sistemul public, din sistemul bugetar, şi la sănătate. Şi mă bucur că am făcut acest lucru. În rest, veţi vedea că toate se vor reduce”, a mai afirmat Ciolacu.

Prim-ministrul a făcut precizările după participarea la Forumul de afaceri organizat, marţi, la Palatul Parlamentului, cu prilejul reuniunii Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climat.

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție, ȘOFERI! Emiterea rovinietei și a peajelor ar putea fi ÎNTRERUPTĂ în 24 iulie, anunță CNAIR

Publicat

control rovinieta

Miercuri, 24 iulie, emiterea rovinietelor și a peajelor ar putea fi întreruptă, anunță CNAIR, din cauza unor operațiuni de actualizare a echipamentelor de comunicații din centrul de date.

”Miercuri, 24.07.2024, în intervalul orar 00.00 – 2.00, în urma unor lucrări de update ale echipamentelor de comunicații din centrul de date, emiterea rovinietelor și a peajelor prin SIEGMCR poate fi îngreunată/ întreruptă.

Atenție, ȘOFERI! Emiterea rovinietei și a peajelor ar putea fi ÎNTRERUPTĂ în 24 iulie, anunță CNAIR

În aceste condiții, traficul vehiculelor prin punctele de trecere a frontierei în acest interval de timp poate fi îngreunat.

Reamintim utilizatorilor că rovinieta poate fi achiziționată în avans, cu până la 30 de zile înainte de data de început a valabilității, iar peajul poate fi achitat până cel târziu la ora 24: 00 a următoarei zile în care a fost efectuată trecerea”, a anunțat CNAIR.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Robi, stejarul care face umbră la Cluj-Napoca de 250 de ani. Poate “preda” o mare lecție de istorie. Cine l-a botezat

Publicat

De

Robi, cel mai bătrân stejar din Cluj-Napoca

Dacă aveți drum prin Hoia nu-l ocoliți pe Robi, cel mai bătrân stejar din Cluj-Napoca.

Mai ales acum când Robi s-a umplut de ghinde “uriașe” și ține umbră în zilele atât de toride.

Robi, stejarul care face umbră la Cluj-Napoca de 250 de ani. Poate “preda” o mare lecție de istorie. Cine l-a botezat

Robi nu doar că este este cel mai bătrân și cel mai gros stejar din Cluj-Napoca, dar este și “sănătos tun”. O spun specialiștii.

“Este cel mai gros stejar din Cluj-Napoca. Are o circumferință de 5,40 – 5,50 metri și în jur de 250 de ani. Este ‘ultimul Mohican’ al generației lui”, a precizat pentru Cluj24.ro Tibor Hartel, conferențiar universitar la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului din cadrul UBB.

Acesta spune că Robi este și “sănătos tun”, pentru că a făcut ghinde foarte mari.

“Mai mult, sub stejar nu sunt ghinde căzute, cu toate variațiile climatice externe, ca seceta și căldura foarte mare.

Ca să ‘navigheze’ prin aceste variați climatice, arborii produc niște hormoni ca să grăbească coacerea ghindelor și astfel cade doar surplusul. Dar Robi ține toată ghinda pe el, nu suferă de stresul hidric ca alții”, a explicat Tibor Hartel.

Robi va trăi încă mulți ani. În teorie

Conferențiarul clujean spune că trebuie o confirmare științifică, dar din observații se poate spune că stejarii bătrâni sunt mai rezilienți.

Dar având în vedere schimbările climatice din ultimii ani chiar și Robi, la venerabila lui vârstă, este vulnerabil.

“Torectic, Robi va trăi mult și bine. Nu arată semne că ar fi stresat. Este și el vulnerabil.

Dacă se compactează solul și nu mai este apă, nu mai sunt ciuperci. Mor ciupercile, moare și coronamentul arborelui”, a precizat pentru Cluj24.ro Tibor Hartel, explicând astfel legătura vitală între arbore și ciuperci.

Un arbore-moștenire

Tibor Hartel săpune că Robi este un arbore prețios, prin “informațiile” pe care le poate oferi.

“Când merg să îl vadă, clujenii să se gândească că atunci când Robi era ‘adolescent’, totul se măsura în câți porci poate să hrănească un stejar cu ghinda.

Pe vremea aceea, porcii erau duști printre stejari câteva luni, la îngrășat, la jir.

Robi ne poate povesti despre niște vremuri apuse”, a mai spus Tibor Hartel.

Un time-lapse ar putea fi realizat pe baza informațiilor istorice, în jurul lui Robi.

Sunt 250 de ani de schimbări dramatice, conform conferențiarului clujean, care spune că Robi este un “arbore-moștenire” și că trebuie făcute pepiniere din ghindele lui.

În ultimii ani tot mai multe articole știițifice vorbesc despre importanța arborilor bătrâni.

“Noi nu cunoaștem multe despre lume. Și ‘tăiem’ șansa să descoperim valoarea stejarilor bătrâni. Iar aceștia sunt câștigătorii loteriilor genetice”, a mai spus Tibor Hartel, referindu-se la faptul că arborii dispar sub topoare.

Cum a ajuns stejarul să fie numit Robi

Totul a început cu o idee a Danei Peca, biolog și activist de mediu.

“I-am propus învățătoarei de la clasa fiului meu să adopte stejarul. Era pandemie, îmi amintesc că copiii aveau măști”, a precizat Dana Peca pentru Cluj24.ro, care mergea și atunci cu grupuri de copii în natură.

Învățătoarei Bianca Sabou de la Colegiul Național George Coșbuc i s-a părut o idee bună și așa s-a ajuns ca elevii să îl adopte la 11 decembrie 2020.

Profesoara a propus și ca elevii să construiască o hrănitoare pentru păsări.

“Tuturor li s-a părut o idee bună. Părinții au pus la dispoziție lemnul pentru hrănitoaarea de păsări, iar acum ne dorim ca până în toamnă să punem și o bancă”, a mai spus Dana Peca.

Cum numele speciei de stejarul este Quercus robur, arborele a fost numit „Robur”, și a fost pusă și o plăcuță. Dar rapid a început să fie alintat Robi. Și așa i-a rămas numele.

Foto: Tibor Hartel

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax