Connect with us

ACTUALITATE

Calitatea mierii de albine

Publicat


Cel mai dulce produs al stupului, miere, cunoscut încă din antichitate, este produs de către albine din nectarul floral sau secreții ale unor insecte, pe care albinele le colectează din surse florale sau extraflorale. Mierea este un aliment ușor asimilabil, întrucât albinele, prin procesul biochimic de invertire, au transformat zaharoza din nectar în cei doi componenți ai săi, glucoză și fructoză, glucidele simple utilizate ca atare de corpul uman. Datorită conținutului său în inhibină, mierea prezintă proprietăți bactericide, fiind folosită încă din vremea romanilor, pentru conservarea vânatului în stare crudă sau la îmbălsămare. Mierea are si alte proprietăţi bioactive, fiind recomandată a se utiliza și în afecțiuni pulmonare, cardiace, gastrice, cutanate, oculare, etc.

Dacă este să vorbim despre calitatea mierii de albine, un rol esențial îl reprezintă un management apicol corect aplicat. NU poate fi o opțiune liberă a apicultorului, ci una obligatorie, întrucât cunoștințele tot mai bogate ale consumatorilor despre calitatea mierii și potențialul apiterapeutic al produsului sunt deosebit de importante.

Cum ne dorim să arate un borcan de miere?

Răspunsul este unul simplu: să prezinte o culoare de la galben deschis, aurie, portocalie, roșcată până la brună închisă, în funcție de sortul (proveniența florală) acestuia; un gust plăcut, dulce, caracteristic, prezentând aromă specifică speciei florale de la care provine; din punct de vedere al consistenței, să fie vâscoasă, uniformă, fluidă, sau cristalizată.

Cristalizarea mierii este un proces natural, fiind determinată de raportul dintre fructoza şi glucoza din compoziția acesteia. Cu cât conținutul de glucoză este mai ridicat, cu atât mierea va cristaliza într-un timp mai scurt (ex. mierea de rapiţă, mierea de floarea soarelui, care pot cristaliza extrem de repede). Un conținut de fructoză mai ridicat va menţine mierea în stare fluidă un timp mai îndelungat (ex. mierea de salcâm).

De ce se falsifică mierea de albine?

În primul rând din motive economice: mierea este un produs comercializat cu un preţ ridicat, comparativ cu zahărul sau alţi îndulcitori. Acest lucru este de condamnat și, din păcate, apare tot mai frecvent pe piață. Există însă și cazul în care aceste ingrediente se adaugă intenționat pentru corectarea gustului, a consistenței, a culorii sau pentru împiedicarea fermentării, iar acea miere se va utiliza doar în scopuri industriale. Mierea prin definiţie este un produs natural, fără ca omul să intervină în compoziţia acesteia, în sens contrar, nu ar trebui ca produsul să poarte denumirea de miere (vezi produse cu denumirea pe etichetă ”miere energizantă”, ”conțin miere în procent de 30 %”).

Este foarte important, să știm, să apreciem calitatea și autenticitatea mierii de albine, starea de alterare sau degradare dată de produșii rezultați din reacţiile chimice ale componentelor naturale (hidroximetilfurfuralul, aciditatea crescută sau alcoolul) și, de asemenea, posibilitatea de a determina compoziţia chimică în laboratoarele de specialitate. Este la fel de important să putem depista falsificările din miere, prin cunoașterea originii botanice şi cunoaşterea proprietăţilor şi recunoaşterea fiecărui sort de miere.

„Mierea trebuie să ajungă într-un laborator specializat”

Pentru a putea verifica prezenţa contaminanţilor chimici (metale grele) sau reziduuri de antibiotice, mierea trebuie să ajungă într-un laborator specializat. Stabilirea acestor parametrii de calitate în scopul realizării unei etichete care să prezinte valorile nutriționale ale fiecărui sortiment de miere este o obligație pentru orice apicultor care se respectă!

În acest scop, în cadrul Facultății de Zootehnie și Biotehnologii, Institutul de Stiinţele Vieţii, USAMV Cluj-Napoca, funcționează un Laborator de Controlul Calității Produselor Apicole și Diagnostic în Bolile Albinelor (https://aphisdia.wixsite.com/laborator; https://facebook.com/LaboratorAphis-Dia), laborator autorizat sanitar-veterinar şi acreditat RENAR pentru ȋncercări la produse apicole.

Laboratorul are o experienţă ȋndelungată, fiind acreditat RENAR din anul 2008, dispune de aparatură modernă (https://erris.gov.ro/Center-for-Advanced-Research), avȃnd implementate metode moderne, recunoscute inclusiv la nivel european. În acest an Planul Naţional Apicol 2020-2022 vine în întâmpinarea tuturor apicultorilor cu un efectiv mai mare de 75 colonii de albine, cu o subvenție pentru efectuarea un set de analize fizico-chimice, care să ateste calitatea mierii. Acest aspect este deosebit de important pentru consumatori, deoarece calitatea acestor produse apicole care intră în consum este garantată oficial.

Material prezentat de decanul Facultății de Zootehnie și Biotehnologii, Prof. dr. Daniel Dezmirean, CS I Otilia Bobiș și Asist. Dr. Claudia Pașca.

Admiterea 2020 continuă la USAMV Cluj-Napoca până în 1 octombrie, cu înscrieri online sau în campus. Detalii: https://admitere.usamvcluj.ro/Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Tânăr căutat în Austria, prins de polițiștii clujeni la Bogata. A participat la un jaf violent la un magazin de bijuterii

Publicat

De

Talhar prins de polițiștii clujeni

Un tânăr de 26 de ani, căutat de autoritățile din Austria, a fost prins de polițiștii clujeni în localitatea Bogata. Acesta este căutat în legătură cu un jaf într-un magazin de bijuterii cu un prejudiciu de peste 15.800 de euro.

Tânărul este cercetat în Austria și pentru înșelăciune

Tânăr căutat în Austria, prins de polițiștii clujeni la Bogata. A participat la un jaf violent la un magazin de bijuterii

În cursul dimineții de ieri, 10 aprilie a.c., Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Turda – Biroul de Investigații Criminale și Biroul de Ordine Publică, alături de cei ai Secției 9 Poliție Rurală Turda, în urma unor activități investigative derulate au depistat în localitatea Bogata, comuna Călărași, un tânăr de 26 de ani, cetățean roman, care era urmărit de autoritățile austriece pentru infracțiunea de tâlhărie gravă și înșelăciune.

Potrivit polițiștilor, în luna martie 2023, într-un oraș din Austria, alături de alți bărbați, tânărul a pătruns într-o bijuterie unde a agresat fizic vânzătorul și a sustras bijuterii și bani cauzând un prejudiciu estimat la peste 15.800 de euro.

„Tun” de 42.000 de euro

De asemenea, acesta era cercetat pentru infracțiunea de înșelăciune, ca urmare a faptului că în anul 2022 ar fi încheiat un contract de leasing cu o societate austriacă pentru un autovehicul estimat la 42.000 de euro, prezentând în acest context documente falsificate.

După depistare, tânărul a fost lăsat în custodia poliștilor din cadrul Serviciului de Investigații Criminale.

A fost prezentat procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, fiind reținut pentru 24 de ore, în vederea continuării procedurilor de cooperare judiciară în materie penală.

Activitatea a beneficiat de sprijinul reprezentantului Ambasadei Austriei la București.

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24 Contraste. Szakats Istvan: Nemulțumirile clujenilor – traficul, construcția, gunoiul, putoarea, chiriile

Publicat

Activistul civic Szakats Istvan vorbește la podcastul Contraste de la Cluj24 de despre nemulțumirile clujenilor și susține că, din punctul lui de vedere, problema centrală este că orașul a ajuns la un nivel de plafonare.

”Problema Clujului și nemulțumirile clujenilor sunt două lucruri vag diferite. Nemulțumirile clujenilor sunt alea pe care le știm: traficul, construcția, verdele, gunoiul, putoarea, chiriile, prețurile.

Podcast Cluj24 Contraste. Szakats Istvan: Nemulțumirile clujenilor – traficul, construcția, gunoiul, putoarea, chiriile

Astea le știe toată lumea. Dar pentru mine unul, problema centrală este că Clujul a ajuns la un nivel de plafonare și a ajuns la nivel de plafonare pentru că, așa cum mergi la McDonald’s, și cumperi ceva, și după care ți se pune o maioneză peste și nu mai vezi ce e sub, cam așa este partea retorică, discursul, promoția, osăul.

Este o maioneză groasă, galbenă, care acopere și nici nu mai știi ce e sub și ce mănânci de fapt. Că e pierdut sub stratul ăsta gros de maioneză. Iar stratul gros de osă ascunde, de fapt, incapacitatea administrației de a chiar face lucruri”, a spus Szakats.

 

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Inspectoratul Școlar Județean Cluj organizează TÂRGURI ale ofertelor educaționale 2024-2025 „Opțiuni pentru cariera ta”

Publicat

Inspectoratul Școlar Județean Cluj organizează, în săptămâna 15-18 aprilie 2024, în colaborare cu cu unitățile de învățământ preuniversitar și autoritățile publice locale din municipiile județului Cluj, Târguri ale ofertelor educaționale, în vederea promovării ofertei educaționale pentru anul școlar 2024-2025 în rândul elevilor claselor a VIII-a.

Elevii claselor a VIII-a din întreg județul Cluj, alături de cadrele didactice și profesorii diriginți sunt invitați să cunoasă oferta educațională a liceelor clujene, pentru anul școlar 2024-2025, în scopul familiarizării acestora cu opțiunile școlare și profesionale pe care acestea le au, privind parcursul educațional ulterior și decizia de carieră, dar și cu oferta pieței muncii, prin companiile prezente la târg.

Inspectoratul Școlar Județean Cluj organizează TÂRGURI ale ofertelor educaționale 2024-2025 „Opțiuni pentru cariera ta”

Activitățile educaționale de orientare în carieră se vor desfășura conform următorului calendar:

· Luni, 15 aprilie 2024, în municipiul Câmpia Turzii, la Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” în intervalul 10:00-18:00;

· Luni, 15 aprilie 2024, în municipiul Turda, la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, în intervalul 11:00-18:00;

· Marți, 16 aprilie 2024, în municipiul Gherla, la Liceul Teoretic „Petru Maior”, în intervalul 9:00-18:00;

· Marți, 16 aprilie 2024, în municipiul Dej, la Liceul Tehnologic Someș Dej, în intervalul orar 10:00-18:00;

· Miercuri, 17 aprilie 2024, în municipiul Cluj-Napoca, la Cluj Arena, în intervalul orar 10:00-18:00;

„Absolvirea ciclului gimnazial reprezintă un moment important pentru dezvoltarea personală și profesională a fiecărui adolescent”

În egală măsură, la aceste târguri educaționale vor participa agenți economici cu care unitățile de învățământ cu profil tehnologic, din județul Cluj, au încheiate parteneriate pentru desfășurarea stagiilor de instruire practică, potrivit specializărilor și calificărilor, cuprinse în oferta educațională a acestor unități.

Unitățile de învățământ liceal din localitățile Florești, Gilău, Huedin organizează, în aceeași perioadă, 15-18 aprilie 2024, evenimente de promovare similare, sub egida Ziua Porților Deschise, în cadrul cărora elevii din zonă sunt invitați să cunoasă oferta educațională pentru anul școlar 2024-2025 a acestor unități de învățământ preuniversitar.

„Absolvirea ciclului gimnazial reprezintă un moment important pentru dezvoltarea personală și profesională a fiecărui adolescent, care, la sfârșitul clasei a VIII-a, se găsește în situația de a alege între filiera teoretică, vocațională, tehnologică sau profesională pentru continuarea traseului educațional în învățământul liceal sau profesional, iar a fi corect informat privind opțiunile în carieră a devenit o condiție necesară pentru societatea în care trăim, nu puține fiind elementele de luat în considerare atunci trebuie să alegem o unitate de învățământ și o specializare.

„Organizarea acestor târguri vine în sprijinul elevilor claselor a VIII-a și a părinților”

Alegerea liceului ar trebui să ţină cont, în primul rând, de nivelul competențelor elevilor, atinse până în acest moment, corelate cu aptitudinile, pasiunile, cu analiza atentă a ceea ce doresc să facă în viitor, cu opțiunea pentru meseria pentru care doresc să se pregătească și, nu în ultimul rând, cu ceea ce le oferă unitățile de învățământ liceal și profesional.

Organizarea acestor târguri vine în sprijinul elevilor claselor a VIII-a și a părinților, care au posibilitatea să regăsească la un loc oferta de școlarizare de la nivelul fiecărui municipiu, au posibilitatea de a interacționa cu elevi și cadre didactice din fiecare unitate de învățământ liceal și pot obține informațiile pe care le doresc ” a declarat doamna Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj”, scrie în comunicat.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum scăpăm de DURERE

Publicat

În prezent, durerea articulară este foarte răspândită. Ea poate varia în intensitate și durată, de la una, sâcâitoare, pentru scurt timp, până la una de disconfort cumplit, cronică pe termen lung, care afectează calitatea vieții.

Durerea este o leziune tisulară existentă sau potențială și se manifestă prin dureri articulare, de genunchi, de șold, de umăr, la nivelul articulației mâinii sau gleznei ș.a.m.d. care este însoțită de inflamație, edem, sensibilitate și de restricționarea mișcărilor articulare.

Cum scăpăm de DURERE

Ea trebuie gestionată în mod eficient, putând afecta de la cele mai banale activități zilnice, precum mersul pe jos, îmbrăcatul, ridicarea de obiecte, chiar somnul și până la cele recreative precum sportul sau hobby-urile preferate.

Vârsta și mediul (temperaturi extreme, umiditate ridicată sau poluare) sunt unele dintre principalele cauze ale apariției durerilor, în condițiile în care articulațiile și țesuturile suferă un proces degenerativ, natural. Acestora li se pot adăuga factorii genetici dacă unul dintre părinți a suferit de afecțiuni articulare.

„Tratament biostimulator non-invaziv”

Pentru a trata inflamațiile și a proteja articulațiile se recomandă o dietă echilibrată în calciu, vitamina D, vitamina C și omega-3, care ajută la menținerea sănătății oaselor și articulațiilor, evitând excesul de alimente procesate și bogate în zaharuri. Un stil de viață sănătos, renunțarea la fumat și la consumul excesiv de alcool, dar și menținerea unei greutăți corporale normale sunt benefice pentru sănătatea articulațiilor.

Alături de tratamentul recomandat de medicul specialist, reumatolog sau ortoped, dispozitivul medical B-Cure Laser poate îmbunătăți viața celor care suferă de dureri, printr-un tratament biostimulator non-invaziv, fără efecte secundare cunoscute, cu rezultate pe termen lung prin folosirea lui câteva minute, de două ori pe zi.

El este destinat uzului casnic, eficient în tratamentul durerilor cronice, afecțiunilor ortopedice, inflamațiilor, accidentărilor sportive și rănilor. Durerea dispare prin creșterea producţiei de beta-endorfine şi stimularea circulației sanguine locale.

„Terapia durează circa 6-8 minute”

„Cure Classic este un laser cu unde de joasă frec­vență, special realizat pentru tratarea la domi­ciliu a durerilor de diferite etiologii și a altor pro­bleme de sănătate. E destinat întregii familii, indi­ferent de vârsta membrilor ei. Durata de viață a la­serului oferă până la 30.000 de tratamente. Terapia durează circa 6-8 minute și se recomandă repetarea procedurii de 2-3 ori pe zi, în cazul durerilor cro­nice, pentru rezultate rapide”, explică dna Gabriela Vîlcea, managerul companiei GY Medical Solutions.

Laserul B-Cure Classic are efecte curative în: dureri ortopedice (de gât, umeri, coloană, șold, genunchi, gleznă), artrite (artrită reumatoidă, osteoartrită), întinderi, dislocări și rup­turi musculare – totale sau parțiale, dureri arti­cu­lare (de genunchi, mâini, umeri, coapse), sin­drom de tunel carpian, fasceite plantare, fibro­mial­gii, tendinite, entorse, dureri postoperatorii, dureri den­tare, vindecarea rănilor, arsurilor și a cicatri­celor, probleme ale pielii (acnee, herpes etc.).

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax