ACTUALITATE
Calitatea mierii de albine

Cel mai dulce produs al stupului, miere, cunoscut încă din antichitate, este produs de către albine din nectarul floral sau secreții ale unor insecte, pe care albinele le colectează din surse florale sau extraflorale. Mierea este un aliment ușor asimilabil, întrucât albinele, prin procesul biochimic de invertire, au transformat zaharoza din nectar în cei doi componenți ai săi, glucoză și fructoză, glucidele simple utilizate ca atare de corpul uman. Datorită conținutului său în inhibină, mierea prezintă proprietăți bactericide, fiind folosită încă din vremea romanilor, pentru conservarea vânatului în stare crudă sau la îmbălsămare. Mierea are si alte proprietăţi bioactive, fiind recomandată a se utiliza și în afecțiuni pulmonare, cardiace, gastrice, cutanate, oculare, etc.
Dacă este să vorbim despre calitatea mierii de albine, un rol esențial îl reprezintă un management apicol corect aplicat. NU poate fi o opțiune liberă a apicultorului, ci una obligatorie, întrucât cunoștințele tot mai bogate ale consumatorilor despre calitatea mierii și potențialul apiterapeutic al produsului sunt deosebit de importante.
Cum ne dorim să arate un borcan de miere?
Răspunsul este unul simplu: să prezinte o culoare de la galben deschis, aurie, portocalie, roșcată până la brună închisă, în funcție de sortul (proveniența florală) acestuia; un gust plăcut, dulce, caracteristic, prezentând aromă specifică speciei florale de la care provine; din punct de vedere al consistenței, să fie vâscoasă, uniformă, fluidă, sau cristalizată.
Cristalizarea mierii este un proces natural, fiind determinată de raportul dintre fructoza şi glucoza din compoziția acesteia. Cu cât conținutul de glucoză este mai ridicat, cu atât mierea va cristaliza într-un timp mai scurt (ex. mierea de rapiţă, mierea de floarea soarelui, care pot cristaliza extrem de repede). Un conținut de fructoză mai ridicat va menţine mierea în stare fluidă un timp mai îndelungat (ex. mierea de salcâm).
De ce se falsifică mierea de albine?
În primul rând din motive economice: mierea este un produs comercializat cu un preţ ridicat, comparativ cu zahărul sau alţi îndulcitori. Acest lucru este de condamnat și, din păcate, apare tot mai frecvent pe piață. Există însă și cazul în care aceste ingrediente se adaugă intenționat pentru corectarea gustului, a consistenței, a culorii sau pentru împiedicarea fermentării, iar acea miere se va utiliza doar în scopuri industriale. Mierea prin definiţie este un produs natural, fără ca omul să intervină în compoziţia acesteia, în sens contrar, nu ar trebui ca produsul să poarte denumirea de miere (vezi produse cu denumirea pe etichetă ”miere energizantă”, ”conțin miere în procent de 30 %”).
Este foarte important, să știm, să apreciem calitatea și autenticitatea mierii de albine, starea de alterare sau degradare dată de produșii rezultați din reacţiile chimice ale componentelor naturale (hidroximetilfurfuralul, aciditatea crescută sau alcoolul) și, de asemenea, posibilitatea de a determina compoziţia chimică în laboratoarele de specialitate. Este la fel de important să putem depista falsificările din miere, prin cunoașterea originii botanice şi cunoaşterea proprietăţilor şi recunoaşterea fiecărui sort de miere.
„Mierea trebuie să ajungă într-un laborator specializat”
Pentru a putea verifica prezenţa contaminanţilor chimici (metale grele) sau reziduuri de antibiotice, mierea trebuie să ajungă într-un laborator specializat. Stabilirea acestor parametrii de calitate în scopul realizării unei etichete care să prezinte valorile nutriționale ale fiecărui sortiment de miere este o obligație pentru orice apicultor care se respectă!
În acest scop, în cadrul Facultății de Zootehnie și Biotehnologii, Institutul de Stiinţele Vieţii, USAMV Cluj-Napoca, funcționează un Laborator de Controlul Calității Produselor Apicole și Diagnostic în Bolile Albinelor (https://aphisdia.wixsite.com/laborator; https://facebook.com/LaboratorAphis-Dia), laborator autorizat sanitar-veterinar şi acreditat RENAR pentru ȋncercări la produse apicole.
Laboratorul are o experienţă ȋndelungată, fiind acreditat RENAR din anul 2008, dispune de aparatură modernă (https://erris.gov.ro/Center-for-Advanced-Research), avȃnd implementate metode moderne, recunoscute inclusiv la nivel european. În acest an Planul Naţional Apicol 2020-2022 vine în întâmpinarea tuturor apicultorilor cu un efectiv mai mare de 75 colonii de albine, cu o subvenție pentru efectuarea un set de analize fizico-chimice, care să ateste calitatea mierii. Acest aspect este deosebit de important pentru consumatori, deoarece calitatea acestor produse apicole care intră în consum este garantată oficial.
Material prezentat de decanul Facultății de Zootehnie și Biotehnologii, Prof. dr. Daniel Dezmirean, CS I Otilia Bobiș și Asist. Dr. Claudia Pașca.
Admiterea 2020 continuă la USAMV Cluj-Napoca până în 1 octombrie, cu înscrieri online sau în campus. Detalii: https://admitere.usamvcluj.ro/
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
De la ce a izbucnit bătaia de pe strada Câmpului din Cluj-Napoca. Polițiștii, cercetări din oficiu pentru lovire

Poliția Cluj a reacționat după imaginile surprinse pe strada Câmpului, unde un bărbat a fost lovit cu pumnii și picioarele în mijlocul drumului.
Potrivit IPJ Cluj, incidentul a fost semnalat printr-un apel la 112, sâmbătă, 22 martie, în jurul orei 18:15. Echipajele ajunse la fața locului au identificat un bărbat de 39 de ani, care a declarat că, în timp ce se afla la volan, un tânăr de 24 de ani i-ar fi lovit capota cu pumnul.
De la ce a pornit bătaia de pe strada Câmpului?
Din primele verificări, între cei doi ar fi izbucnit un conflict, iar aceștia s-au îmbrâncit reciproc.
„În data de 22 martie, în jurul orei 18:15, polițiștii au fost sesizați prin apel 112 cu privire la o posibilă stare conflictuală pe strada Câmpului din municipiul Cluj-Napoca.
Echipajul de poliție ajuns la fața locului a identificat un bărbat de 39 de ani, implicat într-un conflict. Acesta a relatat că, în timp ce se afla la volanul unui autoturism, o persoană de sex masculin i-ar fi lovit capota cu pumnul.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că persoana în cauză este un tânăr de 24 de ani. În acest context, cei doi s-ar fi îmbrâncit reciproc”, a transis IPJ Cluj.
Poliția s-a sesizat din oficiu
Cu toate că nu au fost depuse plângeri, polițiștii au deschis o anchetă din oficiu sub aspectul infracțiunii de lovire sau alte violențe.
„Pentru stabilirea cadrului legal necesar verificărilor, polițiștii au demarat cercetări din oficiu sub aspectul infracțiunii de lovire sau alte violențe.
Totodată, menționăm că, până la acest moment, nu au fost depuse plângeri prealabile”, a mai arătat IPJ Cluj.

Un accident a avut loc în Lunca Vișagului, comuna Poieni, duminică dimineață, unde un autoturism s-a răsturnat pe drum. Incidentul s-a soldat doar cu pagube materiale.
Un autoturism s-a răsturnat pe un drum din localitatea Lunca Vișagului, comuna Poieni. Incidentul a avut loc duminică dimineață, iar în urma acestuia au rezultat pagube materiale, potrivit ISU Cluj.
La fața locului, echipele de intervenție au evaluat un bărbat în vârstă de 60 de ani, însă nu a fost necesar transportul acestuia la spital.
Update
Potrivit unui comunicat al IPJ Cluj, bărbatul care se afla la volan era băut.
„Azi, 23 martie, în jurul orei 10.30, a fost înregistrat un eveniment rutier pe DJ 764B, în localitatea Lunca Vișagului.
Din primele cercetări a rezultat că un bărbat de 68 de ani, din comuna Poieni, care conducea un autoturism în direcția Valea Drăganului, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare într-o curbă la stânga, părăsind partea carosabilă pe partea dreaptă, ulterior răsturnându-se.
Bărbatul se afla singur în autoturism și a fost evaluat de echipajul medical la fața locului, fără a necesita transport la spital.
Fiind testat cu aparatul etilotest, a rezultat o alcoolemie de 1,02 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice.
Cercetările sunt continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor producerii evenimentului”, a transmis IPJ Cluj.
CULTURA
Ziua Porților Deschise, la Teatrul Național Cluj-Napoca. Vizite în culise, ateliere pentru adolescenți și spectacole

Pe 27 martie, de Ziua Internațională a Teatrului, Teatrul Național Cluj-Napoca își deschide larg porțile pentru a 15-a ediție a unui eveniment special dedicat iubitorilor de teatru. Vizitatorii pot să exploreze culisele, să participe la ateliere interactive, spectacole captivante și discuții inspiraționale.
Teatrul Național Cluj-Napoca îi invită pe clujeni la cea de-a 15-a ediție a Zilei Porților Deschise, joi, 27 martie, de Ziua Internațională a Teatrului. Începând cu ora 11, clădirea Teatrului își deschide porțile cu evenimente și activități pentru cei mari și pentru cei mici.
Vizite în culise și ateliere pentru copii
Popularele Vizite în culise revin la această ediție o surpriză interactivă, în timp ce actrițele Diana Buluga și Elena Ivanca vor ține atelierele de teatru pentru adolescenți. De asemenea, va avea loc un atelier de pictură cu actrița Sânziana Tarța, iar cei mici se vor putea reîntâlni cu prietenii de la Tărâmul Fericirii și Magic Puppet, înarmați, ca de obicei, cu activități distractive.
Printre evenimentele speciale ale Zilei Porților Deschise se numără instalația audio AUZIT. Teatru radiofonic, o experiență captivantă pentru iubitorii de teatru sonor. Publicul va putea asista la spectacolul-lectură Multe nu s-au spus de Alexandru Ceban, o piesă ce explorează confruntarea individului cu istoria.
În program se regăsește și spectacolul educațional Extinct, urmat de o discuție despre sustenabilitate. Cei mici vor avea parte de momente speciale cu Tigrișori de Poveste, o producție AnimaArt dedicată copiilor de peste trei ani.
Atelier de improvizație și repetiție cu pulicul
În plus, Dragoș Muscalu va susține un atelier de improvizație pentru copii, urmat de o repetiție cu public a spectacolului Show IMPROgress, pe care îl semnează.
Nu ratați La Famiglia, spectacolul de commedia dell’arte al studenților din anul II Actorie, care se va juca la Sala Radu Stanca de la Facultatea de Litere. Nu în ultimul rând, Editura Presa Universitară Clujeană va aduce o selecție de cărți pentru pasionații de teatru.
Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile. Accesul la evenimente (inclusiv la vizitele în culise) se va face pe principiul „primul venit, primul servit”.
Programul complet
Evenimente pentru copii și adolescenți:
- 11:00 -11:45, Sala mare: Spectacol de teatru de păpuși TIGRIȘORI DE POVESTE, adaptare și regie: Dana Bonțidean (o producție AnimaArt) (3+)
- 11:00 – 19:30, Foaier rang II, bar: ZONA DE CREAȚIE PENTRU COPII (3+)
- 11:30 – 14:00, Rotondă: FACE PAINTING ȘI BALOANE MODELABILE (Tărâmul Fericirii) (3+)
- 12:00 – 13:00, Foaier Rang II, dreapta: ATELIER DE MĂȘTI ȘI ARMURI DE SUPEREROI (Magic Puppet) (5+)
- 12:00 – 13:00, Foaier rang II, stânga: MULTE NU S-AU SPUS de Alexandru Ceban; Coordonator: Răzvan Mureșan; Cu actorii: Petre Băcioiu, Miriam Cuibus, Cristian Grosu, Diana-Ioana Licu, Miron Maxim, Angelica Nicoară; Lectură în prezența autorului, sesiune de întrebări și autografe (12+)
- 14:00 – 15:00, Foaier Rang II, dreapta: SCENA E A TA! – TEATRU, EMOȚIE ȘI ÎNCREDERE – Atelier de teatru pentru adolescenți cu actrița Diana Buluga; Participare pe bază de înscriere, în limita a 18 locuri, completând formularul disponibil pe site (14+)
- 14:00 – 16:00, Sala Caragiale: TEATRU ȘI POEZIE: EMOȚIA DIN SPATELE CUVINTELOR – Atelier de interpretare cu actrița Elena Ivanca; Participare pe bază de înscriere, în limita a 15 locuri, completând un formular disponibil pe site (14+)
- 11:00 – 19:30, Foaier rang II: AUZIT. TEATRU RADIOFONIC; Instalație audio (12+)
- 15:00 – 16:30, Esplanadă: ANIMAȚII STRADALE (Magic Puppet)
Evenimente speciale
- 11:00 – 19:30, Foaier parter: Stand de carte Editura Presa Universitară Clujeană
- 12:15 – 17:15, Scena mare: VIZITE ÎN CULISE, ghidate de actori ai Teatrului Național Cluj-Napoca; Vizitele includ și instalația artistică participativă ECOURI DIN CULISE, concept: Mădălina Mânzat;Execuție producție, realizare artistică: Digital Interactive Arts Master, anul I, Facultatea de Teatru și Film, UBB și Mădălina Mânzat (AG)
- 14:00 – 16:00, Rotondă: MĂȘTI ȘI FLORI – Atelier de pictură colaborativă, cu actrița Sânziana Tarța (12+)
- 15:30-17:30, Studio Euphorion: EXTINCT după April de Angelis – Teatru educațional; Coordonator: Mihai-Florian Nițu; Proiect realizat de Școala de teatru Artify Academy; Spectacol urmat de discuții cu realizatorii și Diana Călin, strateg de sustenabilitate (14+)
- 18:00-18:45, Scena mare: JOCURI DE TEATRU DE IMPROVIZAȚIE PENTRU COPII cu Dragoș Muscalu (5+)
- 18:45-19:30, Scena mare: REPETIȚIE CU PUBLIC Show IMPROgress, concept de Dragoș Muscalu (12+)
- 19:00- 20:40, Facultatea de Litere, UBB, Sala Radu Stanca: LA FAMIGLIA, Spectacol de Commedia dell’arte, anul II Actorie, Facultatea de Teatru și Film, UBB; Clasa profesorilor: Irina Wintze, Camelia Curuțiu-Zoicaș, Ciprian Scurtea (16+)
EVENIMENT
VIDEO. Scene șocante pe o stradă din Cluj! Bătaie în mijlocul drumului, sub privirile trecătorilor

Un nou episod de violență, surprins la Cluj-Napoca. Un bărbat a fost atacat în plină zi și lovit cu pumnii și picioarele, chiar sub ochii trecătorilor. Momentul a fost surprins de o cameră de bord.
Un incident violent a avut loc în plină zi, sâmbătă, pe strada Câmpului din Cluj-Napoca, unde un bărbat a fost agresat în mijlocul drumului. Scena a fost surprinsă de o cameră de bord și distribuită ulterior pe rețelele de socializare.
Bătaie în plină stradă, surprinsă pe camerele de bord
În imagini se poate observa cum agresorul îl împinge pe bărbat pe partea carosabilă și îl lovește cu pumnii și picioarele, în timp ce o femeie, cel mai probabil partenera acestuia, încearcă să intervină pentru a-i despărți. Trecătorii au asistat la altercație, însă nu este clar dacă cineva a intervenit pentru a calma situația.
Deocamdată nu se cunosc circumstanțele în care a izbucnit conflictul, iar autoritățile nu au oferit încă un punct de vedere oficial în legătură cu incidentul.
Vom reveni cu detalii pe măsură ce obținem informații suplimentare.
Sursa video: Facebook/ Vlad Daniel