Connect with us

ACTUALITATE

Calendarul zilei, altfel: 9 aprilie

Publicat


În 1682, Robert Cavalier de la Salle pune stăpânire, în numele Franței, asupra Mississippi. Când s-au uitat englezii urât, a zis c-a glumit…

În 1959, NASA a anunțat oficial terminarea selecției pentru primii astronauți. Printre ei, Alan Shepard – cel de-al cincilea om care a pășit pe Lună și John Glenn – primul american care a orbitat vreodată în jurul Pământului. Mihaela Rădulescu n-a participat în juriu pe motiv de vârstă…

În 1974 a fost inaugurat Stadionul Steaua. Asta după ce l-au alungat pe copilul Becali ce păștea oile pe-acolo…

În 2004 a fost răsturnată cea mai importantă statuie a fostului lider irakian, Saddam Hussein, în centrul Bagdadului. Cu aceasta ocazie, Asociația Romilor a organizat o excursie acolo pentru colectare de fer…

 

Un articol de Marius Aciu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Studiu: Jumătate dintre români ar dori să achiziționeze o pompă de căldură, dacă ar avea finanțare

Publicat

De

Studiu pompe de căldură

Deși piața pompelor de căldură este în stadiu incipient în România, peste 50% dintre români ar lua în calcul să achiziționeze un astfel de echipament în anul următor dacă ar avea finanțarea necesară și dacă statul ar acorda subvenții.

Aceasta este una dintre concluziile unei cercetări sociologice realizate pentru platforma despre-energie.ro, un proiect susținut de companiile Delgaz Grid și E.ON.

Studiu: Jumătate dintre români ar dori să achiziționeze o pompă de căldură, dacă ar avea finanțare

Informații insuficiente. Dintre respondenți, aproape 3/4 (74%) afirmă că au destul de puține informații sau chiar deloc despre utilitatea pompelor de căldură în gospodării.

Totodată, 45% declară că nu știau că pompele de căldură pot fi folosite atât pentru încălzirea locuinței în timpul sezonului rece, cât și pentru răcire, vara.

De ce ar cumpăra românii o pompă de căldură

Motivul principal pentru care românii ar achiziționa o pompă de căldură este eficiența energetică, respectiv reducerea costurilor cu energia.

Când sunt întrebați despre motivele pentru care ar achiziționa o pompă de căldură, peste 90% dintre respondenți indică reducerea costurilor cu utilitățile (eficiența energetică) și cam tot atâția dubla funcție a acestor echipamente, de încălzire și răcire a locuințelor.

Beneficiile pentru mediu sunt, totodată, în topul motivelor de achiziție pentru 84% dintre respondenți.

Pompele de căldură sunt văzute ca o soluție alternativă de către 32% dintre respondenții care locuiesc în zone unde nu există sistem de termoficare și nici gaze naturale.

Motivul principal care stă în calea achiziției unei pompe de căldură

Impediment pentru achiziție. Prețul prea mare este considerat principalul impediment în achiziția unei pompe de căldură pentru 40% dintre respondenți, în aceeași măsură ca și lipsa informațiilor.

Restul celor intervievați (aproape 20%) spun că lipsa unor subvenții, după modelul Casa Verde, este un motiv serios care stă în calea achiziției unei pompe de căldură.

Exceptând costurile și luând în considerare dubla funcție a unei pompe de căldură, de încălzire și răcire, 35% dintre respondenți ar lua în considerare achiziționarea unui astfel de dispozitiv, 47% se declară indeciși, iar 18% nu sunt interesați.

Dacă ar fi să cumpere o pompă de căldură, aproape 50% dintre respondenți spun că ar apela la un magazin de specialitate, peste 9% s-ar uita la ofertele furnizorilor de energie, iar 41% spun că nu au o opțiune clară și că au nevoie să se informeze în prealabil.

Despre-energie.ro

Platforma despre-energie.ro, un proiect susținut de companiile E.ON și Delgaz Grid, a fost lansată în anul 2020 cu obiectivul de a deveni, pentru consumatorii de electricitate și gaze, una dintre principalele surse de informare și, în același timp, de explicare, într-un limbaj clar și accesibil, a evoluțiilor relevante și de impact de pe piața de energie, dar și să îi ghideze pe cititori în drumul prin acest univers complex astfel încât să poată lua decizii corecte privind tot ceea ce ține de energia și sursele de energie din propriile gospodării.

Notă: Cercetarea sociologică a fost realizată de Sondaje Marketing Relaţii Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al E.ON și Delgaz Grid, în perioada 09-17.05.2024, pe un eșantion de 1.053 de utilizatori online, cu o marjă de eroare de ±3%, fiind considerat reprezentativ pentru populația adultă a României, dar asumând limitările din derularea online.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Electric Castle 2024 a făcut istorie. 274.000 de participanți. Bilete pentru ediția de anul viitor puse în vânzare

Publicat

De

Electric Castle

Electric Castle încheie cea de-a 10 ediție cu cel mai mare număr de participanți din istoria sa: festivalul a atras, anul acesta, 274.000 de participanți.

Și povestea nu s-a încheiat. Au fost deja scoase la vânzare bilete pentru ediția de anul viitor.

FOTO. Electric Castle 2024 a făcut istorie. 274.000 de participanți. Bilete pentru ediția de anul viitor puse în vânzare

A fost un final spectaculos pentru unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică din România.

Citește și: VIDEO FOTO. „Singing in the Rain”, versiunea Electric Castle. Participanții au cântat și dansat, în ciuda furtunii

Superstarul internațional Sean Paul a convins publicul că toate hit-urile adunate în cei peste 30 de ani de carieră sunt la fel de actuale si azi, în timp ce enigmatica Sevdaliza a captivat audiența cu amestecul ei unic de sunete electronice și experimentale.

Moment surpriză în ultima zi de festival

Poate cea mai iubită trupă românească, Subcarpați, a făcut ca mulțimea să danseze până la ultimul minut în fața scenei principale.

Citește și: VIDEO. Fostul baschetbalist din NBA, Shaquille O’Neal a mixat la Electric Castle în tricoul echipei clujene U-BT

După un moment surpriză în timpul zilei, când au avut un concert spontan sub stejarul de lângă castel, Palaye Royale au umplut până la refuz spațiul din Hangar, o probă în plus că, în Electric Castle, rock-ul e la el acasă.

Peste 200 de artiști pe scenele festivalului

În cele 5 zile de festival, peste 200 de artiști au evoluat pe cele 10 scene din Electric Castle.

Citește și: VIDEO. Cel mai petrecăreț participant la Electric Castle. Deși e bine trecut de prima tinerețe, e o bombă de energie

„Electric Castle a fost și continuă să fie mai mult decât un festival de muzică. Este despre crearea unei comunități și a unei experiențe care rezonează cu oamenii mult timp după ce festivalul se încheie.

Suntem recunoscători tuturor artiștilor care aufăcut eforturi enorme să ajungă în fața publicului, în ciuda a zeci de ore în care au stat blocați în aeroporturi, participanților care ne-au înțeles eforturile și partenerilor care au făcut ca ediția din acest an să fie atât de specială”, a declarat Tudor Costinaș, director comunicare Electric Castle.

Main Stage, VAMA, Musicians on Stage,Performances,Day5, EC10, Miluta Flueras

Preț special pentru Electric Castle 2025

Primele abonamente pentru ediția 2025 a festivalului au fost puse în vânzare, astăzi, în ediție limitată. Prețul unui abonament pentru 5 zile pornește de la 89 de Euro.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Tânăr prins cu droguri în mașină, când mergea la Electric Castle, arestat la Cluj. Avea ecstasy și LSD

Publicat

De

Prins cu droguri la Cluj

Un tânăr de 28 de ani a fost arestat la Cluj, după ce polițiștii i-au găsit droguri în mașină, printre care ecstasy și LSD.

Acesta intenționa să le vândă la festivalul Electric Castle. Ulterior, polițiștii antidrog au găsit substanțe interzise și la percheziția domiciliară.

Tânăr prins cu droguri în mașină, când mergea la Electric Castle, arestat la Cluj. Avea ecstasy și LSD

Potrivit polițiștilor, tânărul de 28 de ani a fost prins cu droguri în timp ce se îndrepta cu mașina la Bonțida, la f estivalul Electric Castle.

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a unui bărbat, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc și de efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, ambele în formă continuată.

La data de 20 iulie, în jurul orei 23.25, bărbatul, de 28 de ani, din județul Hunedoara, a fost prins în flagrant delict de către un echipaj rutier, în cadrul unui filtru situat pe strada Bulevardul Muncii, din municipiul Cluj-Napoca.

Acesta era pasager într-un autoturismși se deplasa către un festival de muzică desfășurat în județ, arată polițiștii clujeni.

Intenționa să le vândă la festival

În urma controlului efectuat de polițiști, asupra tânărului au fost descoperite comprimate ecstasy, doze LSD și diferite cantități de amfetamină (droguri de mare risc), precum și substanță psihoactivă – 2MMC, din cercetări rezultând că bărbatul ar fi procurat și deținut substanțele în scopul vânzării.

Ulterior, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj, au pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară în municipiul Cluj-Napoca.

Alte droguri gărite într-un apartament din Cluj-Napoca

La percheziții au fost descoperite și ridicate aproximativ 40 de grame de substanță psihoactivă (2-MMC), mai multe grindere, două cântare de precizie, peste o sută de plicuri tip zip-lock goale, obiecte care purtau urme de substanță, precum și alte mijloace de probă.

La data de 21 iulie 2024, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus reținerea bărbatului, iar astăzi, 22 iulie, a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj, care a dispus arestarea preventivă a acestuia, pentru 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba-Iulia, Serviciului Rutier Cluj, Secției Regionale Poliție Transporturi Cluj și jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat mort la Huedin, lângă o piscină. S-ar fi electrocutat

Publicat

lumanare doliu moga

Cazul familiei din Cluj-Napoca, ai cărei 3 membri au murit electrocutați lângă o piscină, tinde să se repete. De data aceasta este vorba despre un bărbat din Huedin, care a murit la sfârșitul săptămânii trecute în același fel. 

Potrivit IPJ Cluj, polițiștii orașului Huedin au fost sesizați despre faptul că un bărbat a fost găsit decedat în curtea unui imobil din Huedin, în apropierea unei piscine.

”Au fost efectuate cercetări la fața locului, iar cadavrul bărbatului de 55 de ani a fost transportat la IML Cluj, în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cauzei decesului.

În cauză se desfășoară cercetări sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă”, arată polițiștii.

Din informații adunate în acest caz, se pare că bărbatul s-ar fi electrocutat, fiind descoperite arsuri pe pieptul și mâinile sale.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax