Connect with us

ACTUALITATE

Calendarul zilei, altfel: 27 ianuarie (pamflet)

Publicat


În 98, după moartea lui Nerva, pe tronul Imperiului Roman a urcat Marcus Ulpius Traianus (98 – 117). În timpul domniei lui, Imperiul Roman a căpătat cea mai mare extindere teritorială. În 106 intră în componența sa și Dacia. Este considerat tatăl poporului român… Sau mama…

În 1756 s-a născut Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor austriac (d. 1791), supranumit și Marele Moga…

În 1836 s-a născut Leopold von Sacher-Masoch, scriitor austriac (d. 1895), inventatorul masochismului pentru că-i plăcea să stea în casă cu soacră-sa…

În 1926, inginerul englez John Logie Baird (1888-1946) a experimentat într-un studio din Londra primele transmisiuni televizate. A fost o emisiune culinară, doi politicieni mâncând rahat…

În 1936 s-a născut Florin Piersic, actor român de teatru și film, omul care-a ridicat spartul semințelor la rang de virtute națională…

În 1967 are loc semnarea de către URSS, SUA și Marea Britanie a Tratatului privind utilizarea pașnică a spațiului cosmic pentru următorii 60 de ani (intrat în vigoare la 10 octombrie). De atunci, în mod pașnic, spațiul s-a umplut de sateliți-spion și arme de distrugere a rachetelor care, tot în mod pașnic, ar trece pe-acolo…

În 1987, Mongolia a stabilit relații diplomatice cu SUA. Astfel au aflat și americanii că în Asia mai există o țară în care ar putea amplasa la un moment dat niște rachete…

În 1987, Republica Malta s-a declarat stat neutru, conform prevederilor Constituției. Adică un Malta, două Malte…

Marius Aciu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

Béla Tarr și Maria de Medeiros sosesc la Cluj, în cadrul TIFF.24, alături de alte zeci de personalități din film

Publicat

De

Béla Tarr, unul dintre cei mai importanți cineaști europeni, a sosit la Cluj-Napoca, unde va primi Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala Festivalului Internațional de Film Transilvania. Până atunci, publicul are șansa de a-l întâlni la cinema, dar și la un masterclass special. Alți zeci de invitați sunt așteptați la Cluj în ultimele zile de TIFF. Printre ei, actrița portugheză Maria de Medeiros, regizorul Andrei Ujică, dar și echipa filmului Sirât (r. Oliver Laxe), premiat anul acesta la Cannes: actrița spaniolă Jade Oukid și Nadia Acimi, co-producător și designer de costume.

Prima întâlnire cu Béla Tarr va avea loc miercuri, 18 iunie, la Cinema Florin Piersic, la proiecția filmului său de debut, În sânul familiei (1979). Joi, programul continuă cu un Q&A după Armonii Werckmeister (2000), la Cercul Militar. Vineri, Béla Tarr va fi prezent la proiecțiile Calul din Torino (2011), la Cinema ARTA, și Almanahul Toamnei (1984), la Universitatea Sapientia. Biletele se pot cumpăra pe tiff.eventbook.ro.

Masterclass-uri speciale, în cadrul TIFF

Un eveniment de neratat pentru toți pasionații de cinema și admiratorii operei sale este masterclass-ul pe care îl va susține sâmbătă, 21 iunie, de la ora 10:30. Discuția va fi moderată de criticul de film Andrei Rus, iar accesul este liber. Toate masterclass-urile TIFF au loc la Radisson Blu Hotel.

La Cluj a sosit și regizorul de documentar Andrei Ujică, care va putea fi întâlnit vineri, de la ora 10:30, în cadrul unui masterclass. Publicul este invitat și la proiecția specială a celui mai recent film al său, TWST – Things We Said Today. Evenimentul are loc sâmbătă, la Cinema Victoria.

Cinefilii, întâlniri cu nume marcante din cinematografia mondială

O altă prezență foarte așteptată este actrița portugheză Maria de Medeiros, cunoscută publicului larg mai ales pentru rolul său emblematic din Pulp Fiction (r. Quentin Tarantino). La TIFF.24 va fi prezentat și cel mai nou film în care joacă, Vila din Portugalia (Una Quinta Portuguesa, r. Avelina Prat, 2025), într-o proiecție specială. Ea va susține un masterclass sâmbătă, la ora 12:00, cu intrare liberă.

La festival, sunt așteptate și echipele celor mai noi producții autohtone, printre ele Kontinental ‘25 (r. Radu Jude), Pădurea de molizi (r. Tudor Giurgiu), Comatogen (r. Igor Cobileanski) și Tata (r. Lina Vdovîi, Radu Ciorniciuc). Alte nume importante din industria românească de film prezente la TIFF sunt producătoarea Ada Solomon, regizorul Bogdan Mureșanu, actrița Emilia Dobrin sau actorul Gabriel Spahiu. Cu o parte dintre ei, publicul se va întâlni la serile TIFF Talk și InspiraTIFF.

Sâmbătă seara are loc Gala de Închidere, la care va avea loc decernarea premiilor ediției. Festivalul se va închide spectaculos, duminică, cu show-ul Amadeus LIVE și proiecția filmului Sirât (r. Oliver Laxe), câștigătorul Premiului Juriului la cea mai recentă ediție a Festivalului de Film de la Cannes.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Tarife mai mici la park&ride-ul de la aeroport: de la 125 de lei pe zi, la doar 15 lei! Ce mai primești cu biletul de parcare

Publicat

park&ride

Începând cu luna iulie, Primăria Cluj-Napoca impune tarife mai mici pentru park&ride-ul de lângă Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj.

Dacă până acum o zi de parcare costa nu mai puțin de 125 de lei, noul tarif va fi de doar 15 lei/zi, potrivit unui proiect de hotărâre aflat în consultare publică până în 29 iunie.

Peste 800 de locuri de parcare, doar 60 ocupate zilnic

Propunerea urmează să ajungă pe masa Consiliului Local la începutul lunii iulie, iar odată adoptată, reducerile vor intra imediat în vigoare.

„Din luna iulie vom avea tarife de parcare mai ieftine la parkingul Primăriei de lângă aeroport. De exemplu, dacă astăzi plătești 125 de lei pentru o zi cu mașina parcată aici, din luna iulie, vei plăti doar 15 lei. (…) Fac precizarea că menținem prețurile anterioare pentru primele intervale de timp, și anume: primele 10 minute sunt gratuite, 2 lei pentru 6 ore și 5 lei pentru 12 ore”, a declarat primarul Emil Boc, într-o postare pe rețelele de socializare.

Măsura are ca scop creșterea atractivității acestui park&ride. De la deschiderea parkingului, în ianuarie, media zilnică a fost de doar 60 de mașini, deși capacitatea este de 889 de locuri.

Transport în comun gratuit în baza biletului de parcare

Biletul de parcare funcționează automat și ca bilet de călătorie gratuită pe liniile de transport public care ajung la aeroport. Cu alte cuvinte, îți lași mașina la intrarea în oraș și continui drumul cu autobuzul, fără costuri suplimentare.

„Menținem politica de mobilitate urbană: cu tichetul de parcare pe care îl obții atunci când intri în acest parking, poți circula gratuit cu transportul în comun, în municipiul Cluj-Napoca, pe liniile care vin și duc la aeroport. Aceste linii sunt: 5, 5N, 8, M41, M41 L, M42, M42 L, M43 și M44. Cu alte cuvinte, la park&ride-ul de la aeroport, biletul tău de parcare devine și bilet de călătorie”, a mai arătat edilul.

Noile tarife propuse

  • 1 zi: 15 lei
  • 2 zile: 35 lei
  • 3 zile: 55 lei
  • 7 zile: 135 lei
  • 30 zile: 365 lei

Se mențin tarifele:

  • gratuit – 10 minute
  • 2 lei – max. 6 ore
  • 5 lei – max. 12 ore

Potrivit proiectului de hotărâre publicat de primărie, încasările totale din parcare au fost de doar 12.780 lei, în timp ce cheltuielile pentru funcționare s-au ridicat la aproape 97.000 lei. Cu noile tarife, administrația speră să atragă mai mulți utilizatori și să eficientizeze sistemul.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Doi bărbați de 25 și 73 de ani, protagoniștii scandalului în trafic din Zorilor. S-a lăsat cu amenzi și permis suspendat

Publicat

Un nou incident violent în trafic a fost surprins ieri, în Cluj-Napoca. Polițiștii s-au autosesizat, după ce imaginile, surprinse de camera de bord a unui alt participant la trafic, au ajuns în presă.

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj a transmis că cel care a oprit mașina în mijlocul străzii Observatorului este un șofer de 25 de ani, din Suceava. Acesta a coborât și a lovit un pasager dintr-un alt autoturism, un bărbat de 73 de ani, din Cluj-Napoca. Conflictul a avut loc marți după-amiază, în cartierul Zorilor.

În imagini se vede cum șoferul oprește pe banda de circulație, blochează traficul și coboară nervos din mașină. Se îndreaptă spre mașina care circula în spatele său și îl agresează fizic pe pasagerul din dreapta.

Poliția s-a autosesizat

Poliția s-a autosesizat după apariția imaginilor în presă.

„În urma apariției în spațiul public a unui material video, difuzat prin intermediul unui articol de presă, referitor la un incident înregistrat în trafic pe strada Observatorului din municipiul Cluj-Napoca, polițiștii din cadrul Biroului Rutier s-au sesizat din oficiu în vederea stabilirii întregii stări de fapt și aplicarea măsurilor legale față de persoanele implicate.

În acest context au fost identificați cei doi participanți la trafic, respectiv un tânăr de 25 de ani, din județul Suceava și un bărbat de 73 de ani, din municipiul Cluj-Napoca”, a transmis IPJ Cluj.

Permis suspendat pentru 30 de zile și amenzi

Potrivit IPJ Cluj, tânărului șofer i-a fost reținut permisul de conducere pentru 30 de zile și i-a fost aplicată o sancțiune contravențională.

„Pe numele tânărului polițiștii rutieri au aplicat o sancțiune contravențională pentru conducere agresivă, iar ca măsură complementară, s-a dispus măsura reținerii permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile”, a transmis IPJ Cluj.

În ceea ce îl privește pe bărbatul de 73 de ani, acesta a fost sancționat pentru săvârșirea de gesturi obscene în public.

Mai mult, polițiștii din cadrul Poliției municipiului – Secția 6 Poliție, s-au sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de tulburarea ordinii și liniștii publice.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj, extins și modernizat cu peste 15,5 milioane de euro bani europeni

Publicat

Ambulatoriul Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase va fi extins și modernizat cu bani europeni. Proiect în valoare de peste 15,5 milioane de euro vizează realizarea celei mai mari și complexe unități ambulatorii din țară.

Consiliul Județean Cluj și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au semnat miercuri, 18 iunie a.c., contractul de finanțare pentru „Extinderea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, etapele 2, 3 și 4”. Valoarea totală a proiectului finanțat prin Programul Sănătate este de 78.367.650,53 lei, cu TVA inclus.

„După cum am afirmat la începutul acestei luni, a sosit momentul semnării contractului de finanțare europeană prin care vom extinde, moderniza și dota cea mai mare și complexă unitate ambulatorie din țară – Ambulatoriul Integrat al Spitalului de Boli Infecțioase. Este o investiție foarte importantă pentru sectorul medical clujean, și nu numai, prin intermediul căreia vom extinde paleta de servicii medicale oferite pacienților”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Lucrări de extindere și modernizare, finanțate cu bani europeni

Proiectul vizează realizarea Centrului Integrat de chirurgie avansată minim invazivă prin refuncționalizarea completă a etajului 5, corp B. Concret, se mărește configurația și suprafața spațiilor medicale, se introduc noi funcțiuni, printre care trei săli de operații pentru ortopedie/dermatologie, chirurgie generală și ginecologie, trei saloane pentru pacienți, săli de tratament etc.

De asemenea, Laboratorul de recuperare medicală, medicină fizică și balneologie va fi reconfigurat în întregime, prin intervenții asupra întregului nivel demisol al corpului A. Vor mai fi amenajate două bazine, pentru copii și adulți, în vederea dezvoltării serviciilor de hidrokinetoterapie la demisolul clădirii corpului A, vor fi create circuite separate pentru copii și adulți pentru fiecare din serviciile oferite în cadrul Laboratorului, urmând a fi amenajate și vestiare cu acces separat și spațiile specifice procedurilor de recuperare.

Totodată, pentru reabilitarea completă a exteriorului clădirii vor fi realizate, printre altele, lucrări constând în înlocuirea tâmplăriei existente cu o tâmplărie cu coeficient termic ridicat, termoizolarea pe interior a fațadei clădirii pentru sporirea coeficientului termic, instalarea unor sisteme de climatizare, realizarea instalațiilor de ventilație, amplasarea unor panouri fotovoltaice și înlocuirea instalației electrice interioare.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate