ACTUALITATE
Calendarul zilei, altfel: 21 decembrie (pamflet)

În 1846, Robert Liston a realizat prima operație chirurgicală sub anestezie, la University College Hospital din Londra. Când s-a trezit a realizat că i-a și reușit și de-atunci a mai încercat anestezicul ăla single malt…
În 1891 a fost jucat primul meci de baschet, sport inventat de către canadianul James E. Naismith, profesor de educație fizică la colegiul Springfield din Massachusetts. A început ca fotbal până când cel a cărui era mingea s-a supărat și-a vrut să plece acasă cu ea în brațe. Ca să nu i-o ia ceilalți copii a aruncat-o de la poartă direct în coșul cu rufe a lui mică-sa care era pe balcon…
În 1898, Marie și Pierre Curie descoperă radiul. Asta în timp ce făceau curățenie de Crăciun în cămara cu murături…
În 1937 a avut loc premiera primului lung-metraj animat, color și cu sunet, „Albă ca zăpada și cei șapte pitici”, produs de Walt Disney. Între timp, Albă ca Zăpada a murit, săraca, în schimb pitici tot apar. Of, viața lor!
În 1968 are loc lansarea navei cosmice „Apollo 8” care a efectuat prima oară un zbor circumlunar (21 – 27 decembrie). Ca să fie totul în regulă a avut cosmonauți circumciși…
În 1969, un echipaj românesc a efectuat ocolul lumii în 80 de ore cu un avion IL–18 din dotarea TAROM, parcurgând 46.000 km. Performanța a fost realizată de musai, manualul cu instrucțiunile de aterizare fiind în rusă, așa că a trebuit să fie doborâți ca să nu moară piloții de foame…
În 1989: Revoluția română din 1989: București – Miting organizat de Ceaușescu în actuala „Piață a Revoluției”. Pe lângă lozincile cunoscute, în mulțime se fac auzite fluierături și huiduieli. Noroc cu galeriile celor de la Steaua, Rapid și Dinamo care s-au întâlnit acolo că altfel rămâneam fără revoluție…
În 1995, orașul Bethlehem trece de sub control israelian sub control palestinian. Evreii și-au păstrat doar dreptul asupra ieslei, ca să mai scoată niște bani de la turiști…
În 2009, la Palatul Cotroceni are loc ceremonialul de învestire a celui de-al doilea mandat al președintelui Traian Băsescu. Se lasă cu băută…
În Iran se sărbătorește azi Šab-e Yaldā. Adică un fel de preCrăciun fără sarmale…
Marius Aciu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Cea mai frumoasă stradă din Cluj, strada Potaissa, devine în weekend Piața de flori altfel

Cea mai frumoasă stradă din Cluj-Napoca se umple de culoare, parfum și viață. Între 13 și 15 iunie, Strada Potaissa devine, pentru al nouălea an consecutiv, „Piața de flori altfel”, un eveniment urban care celebrează natura, comunitatea și bucuria momentelor simple.
Timp de trei zile, între zidurile vechii cetăți, vizitatorii vor putea descoperi flori colorate, plante aromatice, arbuști decorativi și decorațiuni inedite pentru grădini și balcoane, toate aduse de producători locali pasionați.
„Te invităm să descoperi o stradă altfel. Să îți reimaginezi modul în care privești locul fad pe lângă care treci zi de zi. Să te lași inspirat de mirosul lavandei și al busuiocului. Să te bucuri de culorile florilor de sezon. Să zâmbești. Și să te conectezi cu oamenii faini de aici, pentru că Strada Potaissa nu e doar despre plante, ci despre bucuria de a fi împreună – despre momente simple, dar cu farmec.
Între zidurile vechii cetăți, producătorii locali cu care deja ne-am obișnuit vor aduce o explozie de culoare, parfum și inspirație: flori colorate, plante aromatice, arbuști spectaculoși și decorațiuni pentru orice balcon sau grădină din oraș. Fiecare stand spune o poveste și e, totodată, o invitație la explorare și reconectare cu natura în mijlocul orașului”, transmit organizatorii.
Evenimentul va fi deschis zilnic între orele 10:00 și 23:00, iar accesul este gratuit. Ca în fiecare an, atmosfera va fi completată de muzică live, susținută de artiști locali care vor aduce un plus de farmec și relaxare fiecărei vizite pe Strada Potaissa.
EVENIMENT
AUR: Vizita lui Nicușor Dan în Republica Moldova și Ucraina, o deplasare fără respect față de românii de peste hotare

Românii de peste hotare sunt ignorați de Nicușor Dan. Vizita acestuia în Ucraina și în Republica Moldova a fost complet lipsită de substanță și fără nicio inițiativă concretă în favoarea românilor care trăiesc în afara granițelor.
Nicușor Dan ar fi trebuit să discute problema cultelor religioase pentru comunitatea de români din Ucraina, în contextul în care oficialii de la Kiev refuză înființarea unei asociații venite în sprijinul românilor.
„În acest moment e o comisie în Ucraina în care se discută statutul bisericii ortodoxe ucrainene, biserică sub oblăduirea Patriarhiei de la Moscova. Nu s-a tras concluzia, dar aceasta va fi clară. Este clar că acea biserică cel mai probabil va fi scoasă în afara legii. Această biserică funcționează în Ucraina alături de proaspăt înființata, în 2019, a bisericii ortodoxe ucrainene autocefală. Sunt două biserici ucrainene acolo. Una autocefală, alta sub egida Rusiei. Ce fac românii din Ucraina? Cele 130 de lăcașuri de cult se află sub egida bisericii ucrainene care ține de Moscova. Ce faci cu acești români? Soluția pe care legislația Ucrainei ne oferă este înființarea unei asociații intitulate „Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”, care să adune românii si bisericile românești de acolo, sub egida acestei asociații, care să funcționeze sub Patriarhia Române și în câmpul legal al Ucrainei. O situație conform legală. Această asociație s-a constituit, hârtiile au fost depuse în mai 2024, dar oficialii de la Kiev nu au dat un răspuns. Dosarul a fost acceptat, dar una dintre obiecțiile părții ucrainene transmisă asociației sună așa: „s-a amânat înregistrarea, unul dintre motive fiind subiectul în cazul cuprins de probleme ale relației interstatale române-ucrainene si ucraineane-române”. Pe această chestiune interstatală trebuia să fie planificată și discutată vizita. Ar fi fost un bun prilej ca aceste lucruri să fie abordate, pentru ca asociația să intre în capul constituțional juridic al Ucrainei. Mai există o posibilitate pe care au încercat-o recent trei biserici din trei sate românești, adică subordonarea canonică directe la o biserica din afara Ucrainei. S-a încercat asta recent dar din păcate căutați de către autorități, de către primari, si li s-au spus că dacă nu își retrag solicitarea vor avea probleme, s-ar putea să existe presiuni ca tinerii din acele trei sate să fie trimiși pe front. Formularea a fost dură, precisă, iar preoții și-au retras solicitarea”, a declarat Dan Dungaciu, profesor universitar și consultant AUR pe politică externă.
Comunitatea românească din Ucraina, teren fertil pentru manipulare
Acesta avertizează că ignorarea comunității românești din Ucraina de ambele state, român și ucrainean, creează un teren fertil pentru manipularea acesteia de către Federația Rusă.
„Scopul nostru este ca această comunitate să fie adusă într-un spațiu in care Ucraina vrea să se ducă – in spațiul european, euroatlantic, care biserica ortodoxă este parte a acestui spațiu. Lumea românească nu este lumea rusească. Lumea românească se opune lumii ruse, este apropiata de lumea ucraineană, pentru că sprijină Ucraina, ca această comunitate să nu devină ținta unei manipulări a Federației Ruse. Dacă ai o minoritate de sute de mii de oameni care este supărată, iritată, si in raport cu statul român si in raport cu statul ucrainean ea devine ținta principală a dezinformării si manipulării Federației Ruse. Lucrul acesta nu trebuie să se întâmple. Nu vrea nici Ucraina, nu vrem nici noi. Deci din această perspectivă efortul statului român si statului ucrainean ar trebui să fie consolante”, a adăugat Dungaciu.
Hub logistic pentru reconstrucția Ucrainei după război
Profesorul universitar susține că România ar trebui să înființeze cât mai repede un hub logistic pentru reconstrucția Ucrainei după război, prin aducerea companiilor străine care produc pentru Ucraina pe teritoriul țării noastre.
„Avem o centură de orașe, de la Oradea până la Bacău. Imaginați-vă o inițiativa în care Consiliile Județene și Locale să ofere teren pentru aceste investiții, prețurile la utilități să fie negociate si tot ce produci pentru Ucraina să produci în România. Ucraina nu va fi bancabilă ani de zile. România e un stat sigur. Toată producția să fie transferată în Ucraina, pentru că va fi nevoie de reforme de reconstrucție majore. Ce face România prin acest lucru ajută Ucraina, pentru că reticenta unor companii de a investi în Ucraina e firească. Ucraina nu va fi o bună bucată de timp stabilă, din nefericire. România se poate face utilă, dar e un efort care trebuie început de azi. Pentru că atunci când războiul se încheie să nu începi să construiești acel hub pe care îl ai în minte, ci să îl ai făcut, iar companiile să vină să producă. Ar ajuta si România și Ucraina”, a adăugat Dungaciu.
„Ne exprimăm preocuparea pentru păstrarea identității românilor din Ucraina”
AUR s-a născut ca un partid al românilor de pretutindeni, dedicat apărării identității românești și a drepturilor românilor din comunitățile istorice, în special din Ucraina și Republica Moldova. Cu atât mai gravă este pasivitatea domnului Nicușor Dan, care în vizitele sale externe nu a adus în discuție nici situația minorității române din Ucraina, nici perspectiva sprijinului pentru românii din Moldova.
„Atragem Atenția Guvernului și președintelui că existența războiului ca urmare a agresiunii Rusiei, precum și sprijinul acordat de România Ucrainei pentru a rezista în fața agresiunii NU sunt motive pentru ca Guvernul să abdice de la obligațiile sale constituționale și legale privind protecția minorității române din Ucraina. Ne exprimăm preocuparea pentru păstrarea identității românilor din Ucraina și pentru respectarea drepturilor persoanelor aparținând comunităților românești din Ucraina. Ucraina a recunoscut dreptul persoanelor aparținând minorității române de a avea propria organizare bisericească. Ca stat invitat să adere la UE, Ucraina trebuie să respecte criteriile de aderare și să respecte și să protejeze minoritățile pentru a putea să continue parcursul european. Considerăm că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei nu poate fi un pretext pentru punerea în paranteză a drepturilor minorității române”, a declarat senatorul AUR Petrișor Peiu.
EVENIMENT
FOTO. Sports Festival 2025 a început în forță! Parada sportivilor, concert Irina Rimes și conferințe, vineri

Cea de-a șasea ediție a Sports Festival a debutat oficial joi, 12 iunie, la Cluj-Napoca, cu mii de participanți prezenți la activități sportive, sesiuni inspiraționale și momente speciale de spectacol la scena de festival.
Cel mai important highlight al zilei a fost lansarea în premieră a Barometrului Sportului în România, un studiu de referință realizat de IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie), care aduce pentru prima dată o imagine completă asupra modului în care românii se raportează la sport și activitate fizică.
Lansarea Barometrului – un moment de referință
Prezentat în cadrul deschiderii oficiale a sesiunilor Sports Talks 2025, studiul arată că 32% dintre români nu fac deloc sport, în timp ce 28% practică activități fizice de cel puțin cinci ori pe săptămână. Pe măsură ce înaintează în vârstă, motivația pentru sport scade semnificativ, iar categoria de vârstă 36–50 de ani este una dintre cele mai inactive. Motivul principal invocat pentru lipsa de activitate este lipsa timpului, iar percepțiile sociale – rușinea, teama de a fi judecați în spații publice – sunt, de asemenea, obstacole importante.
Datele au fost prezentate într-un panel moderat de Mihnea Măruță, cu participarea sociologului Bianca Dobre (IRES) și a Mirel Alexa (director executiv Sports Festival).
Inițiatorii își propun ca Barometrul să devină un proiect anual, oferind o bază solidă pentru politici publice și campanii eficiente de promovare a sportului.
Gasca Zurli – bucurie în familie
După-masa a adus zâmbete și energie pe platoul Cluj Arena, la scena Sports Festival, unde Gașca Zurli a oferit un spectacol plin de culoare și emoție. Mii de copii și părinți s-au bucurat împreună de ritmurile copilăriei și au dansat în aer liber, în cel mai vesel start de festival.
Ce poți face vineri la Sports Festival
Evenimentul emblematic al Sports Festival va aduce vineri, 13 iunie, în Parcul Central din Cluj-Napoca, peste 3.500 de sportivi din toate disciplinele, într-o paradă spectaculoasă, care celebrează pasiunea pentru mișcare. Parada va avea loc începând cu ora 19:00. Participanții vor defila din Parcul Central până pe platoul Cluj Arena, unde se vor opri în fața scenei de festival.
Pe lângă momentele spectaculoase dedicate sportului Sports Festival 2025 aduce și energie prin muzică. Pe scenă vineri va urca, de la ora 19:45, Irina Rimes. După concertul celebrei artiste, va urma la scena party cu CD-J & Matei SAX.
Peste 25 de sporturi pot fi testate gratuit în zonele special amenajate din Aleea Stadionului, Parcul Central și platoul Cluj Arena, sub îndrumarea antrenorilor și sportivilor din cluburi locale. Viner programul este 10:00-18:00. Sporturile disponibile anul acesta sunt: atletism, baschet, badminton, handbal, volei, fotbal, judo, karate, kempo, taekwondo, scrimă, tir cu arcul, ciclism, tenis, gimnastică, dans sportiv, baseball, oină, escaladă, box, sambo, aikido, polo, radioamatorism, parkour și rugby tag.
Conferințele Sports Talks continuă
Conferințele Sports Talks continuă în cea de-a doua zi de festival cu discuții legate de tema acestei ediții de festival: ”Sportul și răbdarea cu care se construiește performanța”:
- 11:00–11:30: Dani Oțil – prezentator TV, sportiv amator și ambasador Sports Festival:
- 11:45–12:15: Sacha Dragic – antreprenor, filantrop;
- 16:00–16:30: Călin Hințea – profesor universitar doctor, Decan FSPAC, UBB
- 16:45–17:15: Torsten Smolcic – fondator & CEO Moveon Management, agentul jucătorilor străini prezenți la SF2025;
- 17:30–18:00: Mircea Miclea – profesor universitar doctor, psiholog, autor, fost ministru al educației.
Moderatori: Cristian Mîndru și Mihnea Măruță.
Accesul la toate activitățile de bază, zonele de inițiere, concerte și Sports Talks este gratuit.
Cea de-a șasea ediție SPORTS FESTIVAL, cel mai mare eveniment multi-sportiv din România dedicat sportului de masă, are loc în 12-15 iunie 2025, la Cluj-Napoca. După o ediție de succes organizată în 2024, cu titani ai tenisului mondial, organizatorii pregătesc noi surprize și provocări iubitorilor de sport. Evenimentul se va desfășura, ca de obicei, în zona platoului Cluj Arena, Aleea Stadionului, Radisson Garden, Parcul Central, părculețul de copii din proximitatea stadionului și Parcul Iuliu Hațieganu.

Vineri, 13 iunie, începe cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (13–22 iunie 2025), cel mai important eveniment cinematografic din România.
Este startul unui maraton de 10 zile cu 200 de filme în program (172 de lungmetraje și 28 de scurtmetraje) din 53 de țări, selectate dintr-un total de peste 1.000 de titluri vizionate de echipa curatorială condusă de directorul artistic Mihai Chirilov.
Proiecții în locații inedite, la TIFF.24
Proiecțiile vor avea loc în 12 spații, atât în cinematografele din centrul orașului – Cinema Victoria, Cinema Florin Piersic și Cinema Arta, dar și în Parc Poligon Florești, Iulius Parc Open Air din Gheorgheni, la Cinema Mărăști sau Cinema Dacia Mănăștur.
Printre invitații primului weekend de TIFF se numără Danis Tanović, distins cu Oscar și Globul de Aur, care va fi prezent la proiecția în aer liber din Piața Unirii a celui mai recent film al său, Vara mea târzie (My Late Summer), Uberto Pasolini, regizor și producător renumit, un obișnuit al festivalului, care își va prezenta cel mai nou film, Întoarcerea (The Return), cu Ralph Fiennes și Juliette Binoche în rolurile principale, dar și o parte din echipa filmului Marco, adevărul inventat (Marco): regizorii Aitor Arregi și Jon Garaño, alături de actorul Eduard Fernández, premiat cu Goya pentru acest rol.
Concerte și expoziții de fotografie
Sâmbătă debutează seria de concerte de la Muzeul de Artă, cu un show live susținut de trupa Eyedrops, și tot aici vor putea fi vizitate 3 expoziții de fotografie, dintre care două semnate Cosmin Bumbuț și Hajdu Tamás.
În prima zi a weekendului de la Castelul Bánffy se vede filmul cult Rocky Horror Picture Show și va avea loc un concert al duo-ului britanic de post-punk The KVB. Duminică are loc o proiecție de neratat: Lupta invizibilă (The Invisible Fight, r. Rainer Sarnet), o combinație inedită și captivantă de death metal și arte marțiale, iar concertul serii e asigurat de legendara trupă de rock psihedelic și punk din Europa Centrală, VHK.
Este doar startul a 10 zile pline, programul complet este disponibil pe tiff.ro