EVENIMENT
Calendarul zilei, altfel: 10 februarie (pamflet)

În 1763, în urma Tratatului de pace de la Paris, Franța a cedat Marii Britanii Canada și teritoriile din America de Nord, de la est de râul Mississippi. De unde putem înțelege că Franța iar a luat-o-n freză…
În 1819, Simon Bolivar este numit președinte al Venezuelei și comandant suprem al armatei revoluționare. A fost foarte apreciat și pe la noi, fiind cotat ca o destinație de lux, de unde și îndemnul din acea vreme: ”La Bolivar, birjar, la Bolivar!”…
În 1840, regina Victoria a Marii Britanii s-a căsătorit cu prințul Albert. O mare victorie pentru regină și totodată o mare Victorie și pentru Albert, că madama avea 90 kg în viu…
În 1841 a intrat în vigoare „Actul uniunii”, ce confirma oficial unirea Canadei Superioare cu Canada Inferioară (actul fusese semnat în 1840). În timp ce canadienii se grăbeau să soarbă St. Laurent River dintr-o sorbire noi ne gândeam să-l trimitem pe Alexandru Ioan Cuza la specializare acolo, dacă tot ne pregăteam de atare eveniment și aici…
„History repeating”
În 1867 are loc, la Iași, premiera piesei „Răzvan vodă”, de B.P. Hașdeu, prima dramă istorică românească importantă. În rolul vidrei a fost folosit un șobolan în travesti…
În 1904, împăratul Japoniei a declarat, în mod oficial, război Rusiei, condamnând pretențiile rusești asupra Coreei și Manciuriei. Asta la o zi după ce i-au tupăit la Port Arthur. Mna, history repeating…
În 1938, regele Carol al II–lea înlătură cabinetul Goga – Cuza și instaurează un regim de autoritate personală. În fruntea guvernului este numit patriarhul Miron Cristea, un fel de Miron Cozma ecumenic cu un clopotar pe post de Marinela Nițu…
În 1955, România și Iugoslavia au semnat un acord cu privire la stabilirea regulilor de navigație în sectorul comun al Dunării. Navigația se făcea de-a latul, cu cauciucuri și saltele, era unisens, de la noi la ei iar ei se angajau să nu ne dea înapoi dacă ne prindeau…
În 2009, pentru prima dată are loc coliziunea a doi sateliți artificiali care orbitau în jurul Pământului. Coliziunea s-a produs la ora 16:56 UTC la 789 km deasupra Peninsulei Taimîr, în Siberia; viteza sateliților în timpul coliziunii a fost estimată la 11,7 km/s. S-a constatat că satelitul sovietic era sub influența alcoolului și n-a acordat prioritate. Organul ajuns la fața locului a decedat din lipsă de oxigen…
Marius Aciu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. Pasager bolnav, debarcat din avionul Cluj-Frankfurt al Wizz Air. Cursa a întârziat jumătate de oră

Un pasager căruia i s-a făcut rău miercuri dimineața a fost debarcat din avionul Cluj – Frankfurt Hahn care urma să decoleze de pe Aeroportul ”Avram Iancu” la ora 7,10.
Potrivit martorilor oculari, un bărbat și o femeie au urcat în avion, dar în scurt timp pasagerului i s-a făcut rău, astfel că a fost chemată o ambulanță care l-a transportat la spital. Din avion a coborât și însoțitoarea sa.
Cursa aeriană operată de compania Wizz Air a decolat cu aproape o jumătate de oră întârziere, la ora 7,36.
Vom reveni cu detalii.

Echipajul ISU Cluj din cadrul Punctului de Lucru Jucu a salvat marți seară o pisică blocată într-o țeavă pe un șantier situat pe strada Nuferilor din localitatea Dezmir.
”Pompierii au fost nevoiți să sape la o adâncime de aproape un metru, folosind lopețile și târnăcopul. Ulterior, și-au creat acces spre țeava unde era blocată pisica.
În cele din urmă, această a fost scoasă teafără la suprafață. Intervenția a avut loc în jurul orei 21.00”, arată ISU Cluj.

Vești bune pentru românii care intenționează să-și cumpere un apartament nou. O schimbare legislativă de ultim moment vine în sprijinul lor.
Premierul Marcel Ciolacu spunea, în februarie, că a discutat deja cu președinții Senatului si ai Camerei Deputaților pentru uniformizarea a trei proiecte de lege depuse în acest sens de PSD, PNL și USR, scrie Fanatik.
Vrei să-ți CUMPERI un apartament? O schimbare legislativă vine în SPRIJINUL tău
Între timp, luni, 17 martie 2025, șeful Comisiei de administraţie a Camerei Deputaţilor, Florin Roman, a precizat că a avut loc o discuție pe marginea proiectului de lege pentru completarea articolului 22 din Legea 10/1995 privind calitatea în construcţii. Au fost agreate toate amendamentele propuse cu scopul protejării clienţilor, informează Agerpres.
”Au fost preluate integral toate amendamentele pe care le-am propus pentru a proteja clienţii şi aici mă refer, în primul rând, la înfiinţarea acelui cont distinct la nivelul dezvoltatorului, care nu poate fi folosit decât pentru construcţia imobilului, iar plăţile din acel cont nu pot fi făcute decât pentru destinaţia respectivă şi anume ‘construcţie’ şi doar cu ştampila dirigintelui de şantier.
O altă modificare importantă este trecerea promisiunii de vânzare la nivelul autorizaţiei de construire. După noua lege, dacă faci un bloc cu 20 de apartamente, va trebui să ai 20 de promisiuni de vânzare cu extras de carte funciară. Diferenţa e că înainte era un singur CF pe un singur bloc. Acum există la nivelul autorizaţiei acest extras CF pentru fiecare apartament”, a declarat deputatul Roman.
„Va fi reglementat și avansul”
Legea va mai veni cu o modificare importantă în avantajul clientului. Se prevede o procedură și pentru ”pre-apartamentare”, a mai punctat deputatul PNL. ”Adică nu mai poți să-ți iei o autorizație pentru 20 de blocuri, iar în final tu să vinzi 60 de apartamente. Aceste lucruri vor trebui să respecte autorizația de construire”, a punctat el.
În plus, va fi reglementat și avansul. ”Problema avansului, după discuții foarte, foarte lungi, a rămas să nu existe plafoane. A rămas că sumele pe care le poate plăti clientul către beneficiar se duc în acel cont și, vă repet, ele nu pot fi cheltuite decât pentru acel apartament, acel imobil și cu semnătura dirigintelui.
Din discuțiile pe care le-am avut astăzi, săptămâna viitoare va fi depus la Senat. E posibil ca tot săptămâna viitoare să iasă de la Senat și să vină la Camera Deputaților”, a mai explicat Florin Roman.
Ce obligații pentru investitori prevede viitoarea lege
Proiectul existent pe masa Parlamentului vine și cu o o serie de obligaţii pentru investitori. În acest document, aceștia sunt definiți ca fiind persoane fizice sau juridice care finanţează şi realizează investiţii sau intervenţii la construcțiile existente în sensul legii.
Ei mai sunt considerați a fi acele persoane care ”dezvoltă proiecte imobiliare de tip condominiu sau locuinţe individuale în vederea înstrăinării, numiţi în continuare dezvoltatori”.
EVENIMENT
Sondaj prezidențiale: George Simion (AUR) pe locul 1, urmat de Victor Ponta, Nicușor Dan și Crin Antonescu
