Connect with us

ACTUALITATE

Calendarul concursului de TITULARIZARE în 2024. Profesorii se vor putea titulariza și pe jumătate de normă

Publicat


scoala facebook emil boc (1)

Ministerul Educației a publicat, în consultare publică, metodologia și calendarul concursului de Titularizare pentru anul viitor. Proba scrisă va fi organizată în 17 iulie 2024, scrie Alba24.ro.

De asemenea, din anul 2024-2025, titularizarea se va face și pe posturi cu jumătate de normă.

Calendarul concursului de TITULARIZARE în 2024. Profesorii se vor putea titulariza și pe jumătate de normă

Calendar Titularizare 2024:

Ocuparea prin concurs naţional a posturilor didactice/ catedrelor declarate vacante/ rezervate în învățământul preuniversitar:

– până la 24 aprilie 2024: înregistrarea, analizarea şi soluţionarea cererilor de concediu fără plată în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ şi transmiterea situaţiei la inspectoratele şcolare
– până la 29 aprilie 2024: verificarea și publicarea listei finale reactualizate cu posturile didactice/catedrele vacante/rezervate pentru concurs
– 8-17 mai 2024: înregistrarea, la inspectoratele şcolare/centrele de înscriere, a dosarelor de înscriere ale candidaților la concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate, inclusiv pentru absolvenții promoției 2024
– 9-21 mai 2024: verificarea și avizarea dosarelor candidaților de către comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti de organizare și desfășurare a concursului
– 9-22 mai 2024: validarea înscrierii, prin semnătură, de către candidați sau împuterniciții acestora prin procură notarială în original, conform graficului stabilit de comisia de organizare și desfășurare a concursului; neprezentarea la validare a absolvenţilor din promoțiile anterioare, atrage după sine anularea înscrierii la concurs.
– 8-11 iulie 2024: pentru absolvenții promoției 2024/absolvenţii 2024 ai programelor de pregătire psihopedagogică oferite de departamentele pentru pregătirea personalului didactic/departamentele de specialitate cu profil psihopedagogic/candidaţii cuprinşi în programe recunoscute de Ministerul Educației prin care se recrutează, se selectează, se pregătește și se sprijină personalul didactic de predare pentru a desfăşura activităţi didactice în unităţi de învăţământ preuniversitar situate în medii dezavantajate, în anul şcolar 2024-2025

În perioada 8-17 mai 2024 pot depune dosare de înscriere şi cadrele didactice a căror reducere de activitate a apărut în perioada martie-mai 2024.

În mod excepţional, absolvenţii promoţiei 2024 (studiilor medii/postliceale/universitare de licență/universitare de masterat/departamentelor pentru pregătirea personalului didactic/departamentelor de specialitate cu profil psihopedagogic) pot să prezinte adeverinţa de absolvire a studiilor/programului de pregătire psihopedagogică şi să valideze fişa de înscriere în data de 17 iulie 2024, până la ora 8.00. Absolvenţii promoţiei 2024 pot participa la proba scrisă în cadrul concursului naţional pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate, numai după prezentarea adeverinţei de absolvire a studiilor/programului de pregătire psihopedagogică.

– 24 mai 2024: afișarea, pe pagina web a inspectoratelor şcolare, a listei candidaților înscriși și a graficului privind susținerea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă a listei cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei înscrise la concursul naţional care solicit repartizarea pe perioadă nedeterminată pe postul didactic/catedra pe care sunt angajate şi a listei posturilor didactice/catedrelor pe care sunt angajate aceste cadre didactice.
– 29 mai – 28 iunie: probele practice/orale și inspecțiile speciale la clasă; soluţionarea contestaţiilor la aceste probe

În perioada 27 mai-30 iunie 2024 pot participa la probele practice/orale şi inspecţiile la clasă şi cadrele didactice titular rămase cu reducerea de activitate nesoluţionată sau a căror reducere de activitate a apărut în perioada martie-mai 2024.

– 27 mai – 14 iunie 2024: cadrele didactice titulare solicitate pentru detaşare în interesul învăţământului pot participa la probele practice/orale.
– 5 iulie 2024: afişarea rezultatelor la probele practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă
– 17 iulie 2024: desfășurarea probei scrise
– 23 iulie 2024: comunicarea rezultatelor iniţiale
– 23-24 iulie 2024: înregistrarea contestațiilor la inspectoratele școlare și transmiterea acestora comisiilor de soluţionare a contestaţiilor
– 25-30 iulie 2024: soluţionarea contestațiilor
– 31 iulie 2024: comunicarea rezultatelor finale
– 1-2 august 2024: repartizarea candidaţilor conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. a) din Metodologie
– 5 august 2024: ședință de repartizare, în ordine, a:cadrelor didactice titulare, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. b) din Metodologie
– cadrelor didactice titulare, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. c) din Metodologie
– cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei rămase cu norma didactică de predare incompletă
– cadrelor didactice titulare şi a cadrelor prevăzute la art. 24 alin. (4) şi (6), care au promovat examenul național pentru obținerea definitivării în învățământ, sesiunea 2024, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. e)
– 6 august 2024: repartizarea cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei care au participat la concursul naţional, sesiunea 2024, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. f)
– 7 august 2024: reactualizarea listei posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate
– 7-23 august 2024: emiterea și comunicarea deciziilor de repartizare pe post/catedră

Vezi integral proiect metodologie și calendar Titularizare 2024

Titularizare pe jumătate de normă din 2024-2025

Un proiect aflat în consultare publică la Ministerul Educației prevede că profesorii se vor putea titulariza și pe jumătate de normă din anul școlar 2024-2025.

Actul include ”Normele metodologice privind întocmirea proiectului de încadrare, respectiv a planului de încadrare a personalului didactic de predare din unitățile de învățământ preuniversitar și încadrarea în regim de plata cu ora a personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar”.

Potrivit acestuia, consiliul de administrație al inspectoratului școlar poate constitui catedre vacante viabile din cel puţin o jumătate de normă didactică de predare, scrie edupedu.ro

”În vederea ocupării prin concurs naţional, consiliul de administraţie al ISJ/ISMB poate constitui catedre vacante viabile, conform art. 2 alin. (4), din cel puţin o jumătate de normă didactică de predare, potrivit dispoziţiilor art. 207 alin. (4) din Legea nr. 128/2023, cu modificările și completările ulterioare, la nivelul uneia sau mai multor unităţi de învăţământ preuniversitar”.

Potrivit Legii învățământului preuniversitar 198/2023,

”În vederea ocupării prin concurs național unic, catedra este constituită din cel puțin o jumătate de normă didactică de predare, potrivit dispozițiilor art. 207 alin. (4), la nivelul uneia sau mai multor unități de învățământ preuniversitar.

Procedura de constituire a posturilor didactice la nivelul sistemului de învățământ preuniversitar se aprobă prin ordin al ministrului educației.”

Vezi integral proiect norme titularizare jumătate de normă 2024



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Poliția Animalelor a făcut CERCETĂRI la Panticeu în cazul câinilor schingiuiți. Au fost identificate 4 exemplare

Publicat

caine

Poliția Animalelor a inițiat cercetări la Panticeu în cazul câinilor schingiuiți. Au fost identificate 4 exemplare aparținând unui bărbat de 33 de ani din comună. Animalele au fost duse într-un adăpost.

„Joi, 19 septembrie a.c., polițiștii Biroului Pentru Protecția Animalelor au demarat cercetări din oficiu sub aspectul infracțiunii de schingiuirea animalelor, după ce în cursul serii de 19 septembrie a.c., în spațiul public, prin intermediul unei rețele de socializare, au fost postate mai multe fotografii cu exemplare canine care ar fi fost supuse unor acțiuni de cruzime și abandonate.

caine

Poliția Animalelor a făcut CERCETĂRI la Panticeu în cazul câinilor schingiuiți. Au fost identificate 4 exemplare

Astfel, polițiștii Biroului Pentru Protecția Animalelor, cu sprijinul celor din cadrul Secției 5 Poliție Rurală Dej au demarat verificări pe raza comunei Panticeu, în zonele în care existau indicii că s-ar afla animalele.

Activitățile de căutare au fost reluate în cursul zilei de azi, 20 septembrie a.c., context în care au fost identificate 4 exemplare canine, stabilindu-se că aparțin unui bărbat de 33 de ani, din comuna Panticeu.

caine

Animalele au fost consultate de un medic veterinar, urmând a le fi acordate îngrijirile necesare.

Polițiștii au emis ordine de plasare în adăpost pe care le-au înaintat entității responsabile, respectiv Consiliului Județean Cluj, patrupedele urmând a fi plasate într-un adăpost al unei asociații de profil din Cluj-Napoca”, a comunicat Biroul Pentru Protecția Animalelor Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

U Cluj l-a transferat pe atacantul Artur Miranyan. Este golgheterul campionatului din Armenia

Publicat

De

Artur Miranyan

U Cluj a obținut semnătura lui Artur Miranyan, anunță reprezentanții clubului de fotbal.

În vârstă de 28 de ani, atacantul cu dublă cetățenie, armeană și ucraineană, vine la Universitatea din postura de jucător liber de contract.

U Cluj l-a transferat pe atacantul Artur Miranyan. Este golgheterul campionatului din Armenia

Miranyan s-a despărțit recent de vicecampioana țării sale, FC Noah, în tricoul căreia a marcat sezonul trecut 23 de goluri și a fost golgheterul campionatului, arată reprezentanții U Cluj.

S-a format la academia clubului Şahtior Doneţk

“Noul atacant al echipei noastre s-a format în Ucraina, în Academia celor de la Șahtior Donetsk, club pentru care a bifat cinci prezențe în UEFA Youth League în sezonul 2013-2014”, conform site-ului Universității Cluj.

Artur Miranyan a debutat la seniori în stagiunea 2014-2015, la Vardar Skopje, după care a mai evoluat la formaţiile Pyunik Erevan, Urartu, Alashkert şi FC Noah.

El a evoluat pentru Ucraina la categoriile de vârstă U17, U18 şi U19, după care a apărat culorile Armeniei la U21 şi seniori.

La prima reprezentativă, Miranyan a evoluat în opt meciuri, dintre care unul în preliminariile Cupei Mondiale din Qatar (2022) şi două în preliminariile Campionatului European din Germania (2024).

Miranyan este al doilea jucător transferat de Universitatea Cluj în această săptămână după mijlocaşul Răzvan Oaidă, care a evoluat la FC Rapid.

Foto: FC U Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Condițiile pentru pensia ANTICIPATĂ, potrivit noii legi. Directorul Casei de Pensii Cluj: Sunt mult mai “blânde”

Publicat

De

Directorul Casei de Pensii Cluj, Mariana Nicoleta Sălciuan

Pensia anticipată a devenit pensie pentru limită de vârstă, iar cea anticipată parțială a fost eliminată complet în noua lege, care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2024.

Modificări față de vechea legislație au fost aduse, astfel, și în ceea ce privește pensia anticipată, artă directorul Casei de Pensii Cluj, Mariana Nicoleta Sălciuan.

Condițiile pentru pensia ANTICIPATĂ, potrivit noii legi. Directorul Casei de Pensii Cluj: Sunt mult mai “blânde”

Potrivit directorului Casei de Pensii Cluj, Mariana Nicoleta Sălciuan pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv.

De asemenea, o pot solicita şi cei care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la 5 ani.

Cum te poți pensiona anticipat

Astfel, pentru o femeie născută în octombrie 1966 vârsta standard de pensionare conform anexei nr.5 din lege este de 62 ani și 11 luni.

De asemenea, stagiul complet de cotizare contributiv este de 34 ani și 10 luni, iar cel minim de cotizare contributiv este de 15 ani.

“Prin urmare, aceasta persoană se poate înscrie la pensie anticipată în luna septembrie 2024, respectiv la 57 ani și 11 luni, cu condiția realizării stagiului complet de cotizare contributiv de 34 ani și 11 luni”, a precizat directorul Casei de Pensii Cluj.

Directorul Casei de Pensii Cluj a dat și exemplul unui unui bărbat născut în septembrie 1960.

Vârsta standard de pensionare în acest caz este de 65 ani.

Pentru acest caz, stagiul complet de cotizare contributiv conform anexei nr.5 din lege este de 35 ani, iar stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani.

Această persoană se poate înscrie la pensie anticipată în luna septembrie 2024 cu condiția realizării stagiului complet de cotizare contributiv de 35 ani.

În situația în care nu are acest stagiu contributiv nu are dreptul la pensie anticipată.

Accesul la pensie anticipată este condiționat de realizarea stagiului contributiv

Cu alte cuvinte, dacă persoana are vârsta necesară prevăzută de lege, dacă nu face dovada realizării stagiului contributiv nu va avea dreptul la pensie anticipată.

“Accesul la pensia anticipată este condiționat de realizarea stagiului contributiv prevăzut de lege”, subliniază directorul Casei de Pensii Cluj.

În același timp este important de precozat că la stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv, necesar acordării pensiei anticipate, nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Reducerea vârstei de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere

Citește și: Directorul Casei de Pensii Cluj: Pensia anticipată parțială a fost ELIMINATĂ. Care este stagiul minim și maxim de cotizare

Este important de reținut, spune directorul Casei de Pensii Cluj, La acordarea pensiei anticipate, că reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de noua Lege a pensiilor sau de alte acte normative.

“Astfel, dacă persoana are lucrat în grupa I de muncă 2 ani și are o reducere de 1 an a vârstei standard de pensionare, reducerea de 5 ani pentru pensia anticipată nu se cumulează cu reducerea de 1 an pentru grupa de muncă.

Sau în cazul unei femei care are un copil pe care la crescut până la vârsta de 16 ani, reducerea de 6 luni acordată în acest caz, potrivit noii legi, nu se cumulează cu reducerea de 5 ani pentru pensia anticipată”, a explicat Mariana Nicoleta Sălciuan.

Cum se stabilește pensia anticipată

Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 a Legii 360 din 2023 şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Astfel, pentru perioada de stagiu de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare contributiv de până la un an, se acordă un procent de diminuare pentru fiecare lună de anticipare de 0,40%:

  • între un an şi 2 ani procentul este de 0,35%
  • între 2 şi 3 ani procentul este de 0,30%
  • între 3 şi 4 ani – 0,25%
  • între 4 şi 5 ani – 0,20%.

Procentul maxim de penalizare al pensiei anticipate este de maxim 24%, față de până la 30% cât era în vechea lege .

La Cluj, 3.205 pensii anticipate parțiale devin pensii anticipate

Mariana Nicoleta Sălciuan a precizat că, la data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile anticipate, stabilite conform legislaţiei anterioare, devin pensii anticipate, fără procent de diminuare.
În județul Cluj, la data de 31 august 2024 erau în plată 185 dosare de pensie anticipată.

Apoi, de la 1 septembrie 2024, pensiile anticipate parţiale, stabilite conform legislaţiei anterioare, au devenit pensii anticipate, cu menţinerea procentului de diminuare.

La data de 31 august 2024, la Cluj erau în plată 3.205 de dosare de pensie anticipată parțială.

De asemenea, la Cluj sunt și 64 de dosare de pensie anticipată parțială fără penalizare în plată la 31 august, care au devenit pensii anticipate, fără procent de diminuare.

Acestea sunt acordate persoanelor care au locuit 30 ani în zonele poluate.

Cum se calculează pensia

Formula de calcul a pensiilor este reprezentată de două elemente, a arătat Casa de Pensii Cluj. Este vorba de un VPR, care reprezinta valoarea punctului de referință, și numărul total de puncte.

PENSIA = VPR x NUMĂRUL TOTAL DE PUNCTE

VPR (valoarea punctului de referință) = VPP: 25

NUMĂRUL TOTAL PUNCTE = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate /necontributive.

“Numărul total de puncte realizat de asigurat se obţine din însumarea punctajelor anuale ale acestuia şi a numărului de puncte de stabilitate.

Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic”, a precizat Mariana Nicoleta Sălciuan.

Punctajul lunar, a mai spus aceasta, se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv.

Care este noutatea în formula de calcul

Directorul Casei de Pensii Cluj arată că noutatea în cadrul formulei o reprezintă numărul de puncte de stabilitate acordate pentru anii contributivi realizați peste 25 de ani.

Astfel, la calculul numărului total de puncte se va adăuga și un număr de puncte de stabilitate pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributiv de 25 de ani, si anume:

  • 0,50 puncte /an pentru anii din internalul 26-30 inclusiv;
  • 0,75 puncte/an pentru anii din internalul 31-35 inclusiv;
  • 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40-etc.

“Numărul de puncte de stabilitate se acordă proporțional și pentru fracțiunile de an. Dar atenție! Aceste puncte se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de pensie”, explică directorul Casei de Pensii Cluj.

Apoi, stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul al VPR nu este un stagiu folosit la calculul dreptului de pensie, ci la calculul VPR.

Cum se transformă pensia anticipată în pensie pentru limită de vârstă

La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării şi, după caz, prin valorificarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate, precum şi adăugarea perioadelor încheiate în baza contractelor de asigurare socială încheiate începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Beneficiarul unei pensii anticipate poate opta pentru pensie de invaliditate în situaţia diminuării capacităţii de muncă.

Plata pensiei anticipate

Pensia anticipată se plătește de la data încetării calității de asigurat.

Aceasta este o excepție. De regulă, pensiile se plătesc de la data înscrisă în decizia de pensie emisă de casa de pensii.

Suspendarea plății pensiei anticipate

Pensia anticipată se suspendă în situatia în care pensionarul își desfășoară activitatea în baza unui contract de muncă, raport de serviciu sau îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului.

Stagiile de cotizare realizate în perioada de suspendare a pensiei anticipate se valorifică la trecerea în pensie limită de vârstă.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Premierul Marcel Ciolacu la Cluj. Se întâlnește cu mitropolitul Andrei și episcopul Claudiu, vizite la UTCN și AROBS

Publicat

Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, se va afla, sâmbătă într-o vizită la Cluj-Napoca, acesta având în program mai multe întâlniri oficiale.

Astfel, în cursul dimineții, premierul va avea o întrevede cu IPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, urmată de cea cu episcopul Claudiu Lucian Pop, al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

De asemenea, Ciolacu va vizita șantierul Institutul de Cercetare în Inteligența Artificială al UTCN, dar și compania IT AROBS, cea care a realizat prima mașină electrică ”made in Cluj”.

Marcel Ciolacu va ajunge vineri seara la Cluj-Napoca, venind de la Bihor, și va avea o întâlnire cu mai mulți lideri PSD din Transilvania.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax