Connect with us

EVENIMENT

Câine ținut FLĂMÂND și neîngrijit la Turda. Proprietarul a fost amendat cu 8.000 de lei

Publicat


caine

Un câine ținut flămând și neîngrijit de către stăpân a fost descoperit la Turda de către polițiștii de la Protecția Animalelor Cluj. Proprietarul acestuia a fost amendat cu 8.000 de lei.

„În cursul zilei de ieri, 14 mai, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Cluj s-au sesizat din oficiu cu privire la un caz apărut în mediul online despre un câine aflat într-o situație critică în Turda, fără mâncare și apă.

Câine ținut FLĂMÂND și neîngrijit la Turda. Proprietarul a fost amendat cu 8.000 de lei

La fața locului, polițiștii au identificat proprietarul și au constatat că animalul era subnutrit. De asemenea, câinele nu era microcipat și nici sterilizat.

Astfel, proprietarul a fost sancționat cu o amendă de 8.000 de lei pentru nerespectarea legislației privind protecția animalelor.

Exemplarul canin a fost preluat și predat unei asociații de profil.

Protejarea și îngrijirea corespunzătoare a animalelor sunt responsabilități esențiale pentru fiecare dintre noi. Haideți să fim cu toții atenți și să acționăm când vedem animale în suferință”, a transmis IPJ Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

VIDEO FOTO. Geamul cu POEZIE, la Cluj-Napoca. Mai multe vitrine din oraș au devenit suport pentru versuri

Publicat

geamul cu poezie

Miercuri, în intervalul 14-17, pe str. Universității din Cluj-Napoca, echipa Festivalului Internațional de Carte Transilvania a organizat proiectul Geamul cu Poezie.

„Strofele poeziilor au fost selectate cu atenție și pasiune, atât din literatura contemporană, cât și din cea clasică. Din prima categorie se regăsesc inclusiv Gabriel Bota, Daniel Moșoiu, Florian Cușmir, Ion Mureșan, iar din cea de-a doua categorie fac parte și Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Marin Sorescu și Radu Stanca”, spune Bianca Tămaș, cea care se ocupă de PR-ul Festivalului Internațional de Carte Transilvania.

geamul cu poezie

VIDEO FOTO. Geamul cu POEZIE, la Cluj-Napoca. Mai multe vitrine din oraș au devenit suport pentru versuri

Scriitorul și directorul festivalului, Gabriel Bota, a scris pe geamul Cafenelei Sisters, de pe strada Universității, nr. 2, Poezie de Mihai Codreanu. Pe cel al Cinematografului Arta, de pe strada Universității, nr. 3, a scris poezia Cântec naiv de Emil Isac, iar în final, pe geamul Librăriei Humanitas de pe aceeași stradă, poezia Celei care pleacă de Ion Minulescu.

geamul cu poezie

Proiectul Geamul cu Poezie se află la a 10-a ediție în Cluj-Napoca, dar „se va extinde în toată țara, la Zalău, București, Bistrița. Până în acest moment sunt peste 20 de locații unde se vor scrie poezii până în toamnă, dar deocamdată, anul acesta, doar în Cluj-Napoca. Vom merge peste tot, în tot orașul și în cartiere”, spune Gabriel Bota.

Proiectul Geamul cu Poezie este inițiat de Gabriel Bota, directorul Festivalului Internațional de Carte Transilvania și a fost întâmpinat cu mult interes de către oameni din toată țara.

geamul cu poezie

Ioana Mărcuțianu

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânăr din Câmpia Turzii, arestat 30 de zile pentru lovire și VIOL asupra unei minore

Publicat

politist percheziții

Un tânăr de 23 de ani din Câmpia Turzii a fost arestat pentru 30 de zile, fiind acuzat de lovire, încălcarea ordinului de protecție, tulburarea ordinii și liniștii publice și viol asupra unei minore.

„La data de 2 iulie a.c, polițiștii din cadrul Poliție municipiului Câmpia Turzii au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a unui tânăr de 23 de ani, din Câmpia Turzii, cercetat pentru comiterea infracțiunilor de lovire sau alte violențe, încălcarea ordinului de protecție, tulburarea ordinii și liniștii publice și viol săvârșit asupra unui minor.

Tânăr din Câmpia Turzii, arestat 30 de zile pentru lovire și VIOL asupra unui minor

În fapt, la data de 30 iunie a.c., cel în cauză nu ar fi respectat prevederile ordinului de protecție emis prin sentință civilă, de păstrare a unei distanțe minime de 100 de metri față de o minoră de 15 ani și ar fi agresat-o fizic pe aceasta, agresiunea având loc pe strada Gheorghe Barițiu din municipiul Câmpia Turzii.

În aceeași împrejurare, acesta ar fi agresat fizic un membru de familie al minorei, respectiv pe o femeie de 35 de ani.

Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat că în anul 2024, cel în cauză ar fi întreținut relații sexuale cu minora.

În urma probatoriului administrat, tânărul de 23 de ani a fost reținut pentru 24 de ore, iar în urma prezentării acestuia instanței, a fost dispusă arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Cercetările sunt continuate sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbatul care a CHINUIT un câine, amendat cu DOAR 1.000 de lei. Ce spune POLIȚIA

Publicat

Un nou caz de cruzime împotriva animalelor a fost sesizat la Clu

Bărbatul care a chinuit un câine târându-l legat de mașină a fost identificat și amendat cu doar 1.000 de lei. Acesta, în vârstă de 50 de ani, este din Săndulești, jud. Cluj. Câinele maltratat a rămas, în cele din urmă, la proprietar.

„La data de 3 iulie a.c., în urma apariției în spațiul public a unor imagini în care se observa cum un exemplar canin este legat la nivelul gâtului de un autoturism aflat în mișcare, precizăm că polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au demarat verificări din oficiu.

Bărbatul care a CHINUIT un câine, amendat cu DOAR 1.000 de lei. Ce spune POLIȚIA

În cadrul cercetărilor s-a stabilit identitatea proprietarului exemplarului canin, fiind vorba despre un bărbat de 50 de ani, din comuna Săndulești, județul Cluj.

Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei.

În cauză a fost întocmit și un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de rănirea cu intenție a animalelor, faptă prevăzută și pedepsită de Legea 205/2004, cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă.

Precizăm că la fața locului s-au deplasat și medicii veterinari din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, care în urma verificării stării de sănătate a animalului nu au constatat leziuni care să necesite îngrijiri medicale”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

Secretul elevilor de 10 ai Clujului la Evaluarea Națională: Muncă, consecvență, seriozitate și meditații

Publicat

evaluarea naționala

Șase elevi din Cluj-Napoca au obținut media 10 la Evaluarea Națională, acești fiind de la Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu”, Liceul Teoretic ”Avram Iancu”, Liceul Teoretic ”Lucian Blaga”, Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu” și Liceul Teoretic ”Elf”. Trei dintre ei au împărtășit pentru Cluj24 secretul acestui succes.

Muncă, consecvență și seriozitate

Victor Saghin este elev al Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca și este unul dintre copiii de zece la Evaluarea Națională.

Mama lui, Alina Saghin, spune că a reușit să obțină acest rezultat prim muncă, multă muncă, consecvență și seriozitate.

„Lui îi place matematica și, surprinzător, a urcat foarte mult și la limba română în clasa a VIII-a. Este posibil să rămână la Liceul Bălcescu, la Mate-Info, el asta își dorește”, a declarat Alina Saghin pentru Cluj24.ro

Faptul că băiatul ei iubește matetamatica se datorează profesoarei lui, Corina Sitaru.

Victor, spune mama lui, e pasionat și de sport și nu a făcut neapărat un efort suplimentar pentru acest examen.

„Eu am fost destul de stresată, dar toată lumea mi-a spus să-l las pe el să-și găsească ritmul pentru că este un copil responsabil.

Să știți că mi-am luat concediu, mai mult pentru suport moral, dar el a fost extrem de echilibrat”, a mai declarat Alina Saghin, care spune că Victor a știut, chiar dacă are o vârstă fragedă, să gestioneze examenul.

Ore cu profesor particular

Victor Rusan este la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” și declară că este mândru că a știut la examen.

„La examene am știut și eram super mândru de mine că am știut din prima și că nu am pornit cu minusuri, dar totuși aveam puține dubii că ori la Română, ori la Matematică, o să îmi scadă câteva sutimi. Totuși am fost plăcut surprins să văd 10 la ambele.

Am făcut ore și cu profesor particular, doresc să le mulțumesc și lor, și profesorilor de la școală. M-am pregătit destul de mult și s-a meritat, a meritat toată munca depusă.

În acești nouă ani, Școala Blaga mi-a ajuns la suflet, așa că tind să rămân tot aici, pe profil Mate-Info”, a precizat Victor.

Meditații în particular

Medeea Bococi, elevă la Liceul Teoretic ”Elf”,  se aștepta să ia notă maximă la Matematică, dar s-a bucurat să vadă că a luat 10 și la Română.

„La Matematică mă așteptam să iau nota maximă, și la Română, din câte am corectat cu profesorii, mă așteptam să iau medie destul de mare. Totuși, la Română există nesiguranța aceea că poate ai greșit o virgulă sau două, nu poți știi exact pe unde te situezi.

La Română am avut meditații în particular de anul acesta, fiindcă pentru mine la Română a fost puțin mai greu. La Matematică am făcut doar ceea ce ne-a dat profesoara și ce am lucrat eu în particular, teste. E foarte mult despre antrenament.

Aș vrea să merg pe Mate-Info, îmi place foarte mult latura aceasta mai logică a lucrurilor. Mi-ar plăcea să merg la unul dintre liceele de top din Cluj, Racoviță, Bălcescu sau Avram Iancu. Prima opțiune ar fi Racoviță”, a spus Medeea.

Am depus mult efort

Catinca Sabo, elevă la Liceul Teoretic „Avram Iancu”, a reușit și ea performanța de a obține media zece la Evaluarea Națională.

Spune că s-a pregătit destul de mult pentru acest rezultat, dar nu doar acum, ci pe parcursul a patru ani.

„Și la clasă am făcut pregătire intensă, dar am făcut și meditații. Am depus mult efort. Subiectele nu au fost foarte dificile în opinia mea”, a declarat pentru Cluj24.ro Catinca Sabo.

Pentru că este pasionată de matematică, s-a așteptat la un rezultat bun, dar a reușit să obțină nota 10 și la limba română.

Catinca Sabo vrea să studieze Mate-Info la liceu și încă nu a decis dacă va rămâne la „Avram Iancu” sau se va înscrie la Colegiul „Emil Racoviță”.

Părinții și fratele meu au fost modele pentru mine

Paul Tătar este și el unul dintre elevii de 10 ai Clujului. A studiat la Liceul Teoretic „Avram Iancu” și spune, la rândul lui, că subiectele primite la examen nu i s-au părut foarte dificile.

„M-am pregătit foarte mult la clasă. Mai ales prin temele primite în ultimul timp. Părinții și fratele meu m-au ajutat și m-au sprijinit. Au fost modele pentru mine”, a declarat Paul Tătar pentru Cluj24.ro.

Pasionat de matematică, vrea să studieze și el Mate-Info la liceu.

 

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax