CULTURA
Cafea și câini, petreceri, concerte, teatru și mișcare, la Cluj se găsesc de toate. TOP 9 evenimente în acest WEEKEND
Fie că le place trap sau metal, concerte fresh sau câte un jam session, clujenii au cu ce să se delecteze în acest sfârșit de săptămână. Pe lângă numeroasele spectacole muzicale care vor avea loc în perioada următoare, se vor desfășura și evenimente caritabile (cu câini), ateliere de mișcare, piese de teatru și multe altele. Cluj24 a pregătit un top cu câte puțin din fiecare.
Sâmbătă, 18 martie
Eveniment caritabil cu cafea și căței, Dog Assist – Terapie Asistata de Animale, 10:00 – 13:00
Specialiștii conducători canini și psihologii clinicieni de la Dog Assist propune clujenilor să ia parte la un eveniment caritabil în prezența necuvântătoarelor.
„Vă invităm cu drag în vizită – cu cafea bună, ceai, bunătăți de degustat, dar mai ales cu voie bună, zâmbete și căței ce abia așteaptă să fie drăgăliți.
Ne deschidem porțile sâmbătă, 18.03, în intervalul 10 – 13, pentru un brunch caritabil.
Vă așteptăm cu mic, cu mare, la centrul Dog Assist!”, se arată în mesajul acestora.
Sediul lor se află pe strada Oașului 211, unde sunt bineveniți toți cei care iubesc animalele și vor să facă o faptă bună, în timp ce savurează preparate special alese.
Cei cu chef de petrecere pot dansa pe muzică trap și hip-hop sâmbăta aceasta, la FORM Space.
Bad and Boujee revine pe 18 martie la Cluj.
Accesul minorilor e permis doar dacă sunt însoțiți de cel puțin un părinte sau tutore legal.
Pentru bilete, click aici.
Jam Session, Hardward Pub, 20:00 – 00:00
Cei care vor muzică, dar preferă o seară mai chill, pot merge la un jam session în Hardward.
„Ca de obicei, prietenii de la Music Hub vor aduce chitare, clape, tobe, amplificatoare și multă, multă poftă de cântat. Cine dorește își poate aduce instrumentele proprii. Sunt invitați toți cei cărora le plac provocările, creativitatea, spontaneitatea, iar muzica face parte din ființa lor.
De reținut: timpul recomandat de petrecut pe scenă, în momentul în care mai așteaptă și alți doritori să cânte, este de aproximativ 10 minute, după care se reintră în circuit.” Informează gazdele.
Intrarea este liberă.
Dublu concert metal, La Țevi, 19:00
Muzica se ține lanț în oraș sâmbăta aceasta, căci clujenii mai au posibilitatea de a merge la un concert metal cu două trupe, Reverse The Moment și Steambreather.
Cea dintâi menționată este o trupă de metalcore din Oradea, formată în 2016. De-a lungul timpului, împărțit scena cu nume precum Infected Rain, Dirty Shirt, Breathelast și Days of Confusion.
Steambreather este o trupă de metal din Oradea, dar apăruți mai recent în industria underground, dar ai cărei membri au experiența concertelor din proiecte anterioare, precum Trooper, Cronic, Electric fence, Danger.
Intrarea costă 35 de lei.
Concert Patricia Hodoș, Insomnia Café & Bistro, 20:00
Patricia Hodoș invită clujenii la primul său concert.
„Pentru mine, muzica este o lume pentru care continui mereu să dezvolt o dragoste aparte. De 2 ani încoace, am început să scriu propriile compoziții, descoperind că asta îmi aduce foarte multă alinare, pace și, în mod special, bucurie să îmi creez propria lumină prin care văd parcursul vieții. Îmi doresc să transmit atât cât pot toate aceste stări cu oamenii din jur, în speranța că ne vom bucura împreuna de câteva momente drăguțe.”, spune aceasta.
Clujenii curioși de tinerele talente sunt așteptați la o seară cu muzică și băuturi pentru toate gusturile.
Duminică, 19 martie
Atelier de mișcare conștientă, ZIZ – Art and Social Area, 15:00 – 19:00
Duminica poate începe dinamic, cu un atelier de mișcare conștientă și dans inspirat din dansul Butoh, despre care organizatorii precizează că:
- este despre regăsirea în prezent
- este despre curajul de a dansa și de a lucra cu propria persoană
- este despre a lăsa corpul să se miște intuitiv
- este despre vibrație, vindecare, încetinire, spațialitate și natură
- este despre a te lăsa inspirat de ceea ce simți, de ceea ce vezi, de ceea ce auzi
„Eu sunt Iulia si voi fi ghidul tău în această călătorie. Sunt fascinată de tot ce ține de auto-cunoaștere și am studiat mișcare somatică, mindfulness, yoga, capoeira, hula, terapie prin artă, dans și m-am înconjurat în ultimii 8 ani din viață de experiențe care m-au ajutat în vindecarea proprie și din care am învățat multe, iar în prezent facilitez ateliere de dans și mișcare conștientă inspirate din dansul Butoh. Profesorii de la care am învățat și care m-au inspirat și susținut să predau dansul Butoh sunt Mari Osanai, Yuko Kaseki, Shinichi Iova-Koga și Yumiko Yoshioka.”, spune facilitatoarea.
Atelierul durează 4 ore, iar donația recomandată este de 150 de lei.
Rezervările se fac telefonic, la 0735 636 254 sau la adresa de email iulia.dinescu@gmail.com.
Ateliere pentru copii. Rădăcini, muzică și tradiții cu Mădălina Pavăl, Zazen, 11:00 – 14:00
După concertul Mădălinei de sâmbătă seara, aceasta va susține ateliere pentru copiii din Cluj, la Zazen.
„În prima întâlnire din serie vom afla povestea satului și a Mărțișorului, meșterim propriile jucării laolaltă, cum se făcea odată. Descoperim Lumea Basemelor căci viața noastră a început cu <<A fost odată ca niciodată…>>
Acest atelier îmbină muzica cu poveștile, provoacă copiii la creativitate prin jocuri de personaje dar și reinterpretări de vechi șezători.”, se arată în descrierea evenimentului.
Acesta va include:
- Povești tradiționale
- Basme românești
- Șezătoarea copiilor
- Jocurile copilăriei
- Cântece de copii
Mădălina Pavăl este o cântăreață de „muzică lumească”. Stilul său muzical se află la intersecția fină între clasic și tradițional.
„Atunci când nu cânt, susţin ateliere cu cei mici (și nu numai, dar mai des pentru copii) despre rădăcinile și tradițiile noastre. Despre asta și cânt, eu îi zic muzică lumească, despre asta îmi place și să vorbesc, și să duc mai departe poveștile noastre vechi.
La sfârșitul anului 2019 am lansat primul meu album <<Oamenii se fac dor>> care și azi cântă povestea mea și a ta. În prezent cânt într-o formulă cu 12 muzicieni și îmbinăm viul cu acusticul. La sfârșit de primăvară am lansat al doilea album – ROIESC.”, spune artista.
Just Push Play, REACTOR de creație și experiment, 19:00
Duminică se lasă cu hohote de râs la Just Push Play în formulă completă, unde vor improviza: Dragoș Muscalu, Matei Rotaru, Rob Pavicsits și Bogdan Bob Rădulescu. Improvizatorul muzical este Paul Tonca.
Totul se construiește pe loc, fără regizor, fără scenariu. Telecomanda e în mâna publicului, iar spectacolul e mereu în premieră!
În 19 martie, clujenii au doză dublă de distracție: de la 19:00, respectiv de la 21:00.
Pentru bilete, click aici.
Experimentul Pitești, Cinema „Florin Piersic”, 19:30
Asociația „Connections”, invită clujenii la proiecția filmului „Experimentul Pitești”, a cărui poveste a început în 2011, „cu speranțe de reușită abia în acest an”.
„În tot acest areal niște tineri, în special regizoarea Victoria Baltag, inițiatoarea proiectului, realizează o peliculă artistică unde apar ororile stalinismului din România, aplicate din 1949. Dar li s-au pus atâtea piedici! Mulți le-au întors spatele. Ba chiar li s-a reproşat că își fac ţara de ruşine. Cum, spunând adevărul?!”, se arată în descrierea evenimentului.
Cei intrigați de întrebarea gazdelor sunt așteptați la cinema.
Pentru bilete, click aici.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
STUDIU. Mașinile BEJ au probabilitatea cea mai scăzută de a fi implicate într-un ACCIDENT rutier
În general, oamenii nu cred că culoarea unei mașini influențează semnificativ numărul de accidente în care aceasta este implicată, dar vehiculele viu colorate sunt totuși considerate ceva mai sigure deoarece sunt mai ușor de observat în condiții de vizibilitate redusă. Dacă vizibilitatea este scăzută, poate fi dificil să vezi o mașină de culoare închisă care este parcată pe marginea drumului.
Pentru a evalua cât de puternic influențează culoarea unui vehicul siguranța acestuia, compania de date auto carVertical a realizat un studiu și a identificat cele mai sigure culori pentru mașini din România.
Cele mai sigure culori sunt bejul și verdele
Dintre toate mașinile din România care au fost verificate pe carVertical, modelele bej s-au dovedit a fi cele mai sigure – doar 57,1% dintre acestea fiind avariate în trecut. Mașinile bej pot fi considerate mai sigure deoarece culoarea lor deschisă, neutră, poate fi observată cu ușurință în diverse medii, în special în zonele urbane. În plus, bejul tinde să reflecte bine lumina soarelui, făcând vehiculul mai vizibil în timpul zilei și mai puțin probabil să se piardă pe fundal.
Mașinile verzi se situează pe locul doi, doar 59,4% dintre ele având înregistrări de daune. Culoarea lor distinctivă le face mai vizibile pe drum, sporind siguranța în medii diferite.
STUDIU. Mașinile BEJ au probabilitatea cea mai scăzută de a fi implicate într-un ACCIDENT rutier
Uneori proprietarii de mașini își revopsesc sau înfoliază vehiculele, așa că este important să verificați dacă culoarea mașinii rulate pe care doriți s-o cumpărați se potrivește cu ceea ce este înregistrat în talon.
„Nu durează mult să revopsești o mașină sau s-o înfoliezi în folie PVC. Dacă sunteți tentați să cumpărați o astfel de mașină, ar trebui să fiți atenți la starea caroseriei, deoarece defectele sau rugina pot fi ascunse în urma acestor procedee”, spune Matas Buzelis, expert auto și șeful departamentului de comunicații al carVertical.
Mașinile cu anumite culori sunt implicate mai des în accidente
Mulți ani la rând, cele mai populare culori pentru mașini au fost negru, alb și gri (argintiu). Aceasta este o tendință globală, iar popularitatea acestor culori probabil va crește mai mult în viitor. Surprinzător este că, deși pe străzi circulă milioane de mașini vopsite în aceste culori, nu ele sunt cele care ajung să fie implicate cel mai des în accidente.
Cercetările au arătat că mașinile galbene (69,6%), maro (68,1%) și portocalii (66,7%) sunt cel mai des implicate în accidente în România.
Mașinile maro pot fi mai greu de văzut pe drumurile rurale deoarece culoarea lor se integrează în mediul înconjurător. Mașinile galbene și portocalii sunt mai puțin sigure decât altele din cauza problemelor de vizibilitate și a factorilor psihologici legați de comportamentul șoferului. Deși această ipoteză este subiectivă, mașinile viu colorate le pot oferi șoferilor un sentiment exagerat de încredere care îi determină să conducă mai neglijent.
„Aspectul unei mașini poate induce cumpărătorii în eroare, așa că nu recomandăm să alegeți o mașină doar pe baza aspectului său. Este important să verificați istoricul mașinii, să faceți un test drive, să fie inspectată la un service autorizat și abia apoi vă puteți decide dacă merită s-o cumpărați sau mai bine căutați altceva”, explică Buzelis.
Studiul a folosit date statistice din rapoartele care prezintă istoricul vehiculelor achiziționate de utilizatorii companiei în perioada august 2023 – august 2024. Studiul a fost realizat în 15 țări.
EVENIMENT
Pa, Popa! CFR Cluj se va DESPĂRȚI, cel mai probabil în iarnă, de portarul adus de la Torino
După despărțirea de Răzvan Sava, care a plecat la Udinese, CFR Cluj s-a orientat rapid spre un alt portar din peninsulă. E vorba de Mihai Popa, pe care clubul feroviar l-a împrumutat de la Torino.
Nelu Varga s-a consultat cu Dan Petrescu și intenționează să renunțe la portarul de 24 de ani, deoarece prestațiile acestuia n-au fost pe măsura așteptărilor, scrie Iamsport.
Otto Hindrich a ajuns titular pe post, în cele din urmă.
Pa, Popa! CFR Cluj se va DESPĂRȚI, cel mai probabil în iarnă, de portarul adus de la Torino
Mihai Popa, trecut pe la Voluntari sau Astra Giurgiu, este împrumutat la CFR până pe 30 iunie 2025, însă oficialii din Gruia cântăresc varianta de a renunța încă din iarnă la acesta.
Accidentat, Popa nu a mai apărut pe foaia de joc în ultimele două partide, în care ardelenii au fost impresionați de înlocuitorul său, Otto Hindrich.
Vernisajul Vinului, unul dintre cele mai așteptate evenimente atât de către profesioniștii din domeniu, cât și de către publicul larg, va avea loc la Cluj, în data de 11 decembrie.
Evenimentul la care sunt așteptați toți clujenii iubitori de vinuri cu tradiție este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului din Republica Moldova și reunește 40 de producători de vinuri.
Vernisajul vinului moldovenesc va oferi degustări rafinate la Cluj
“După succesul din acest an al celei de-a patra ediții a Festivalului Vinului Moldovenesc de la București, mergem către Cluj cu un eveniment cu totul special dedicat iubitorilor de vin. Vernisajul Vinului se adresează atât profesioniștilor din domeniu, dar și publicului larg. Profesioniștii din HORECA vor avea ocazia să cunoască producători cu tradiție din Republica Moldova, să deguste numeroase vinuri din soiuri locale, internaționale și să fie inspirați în alegerea celor mai potrivite vinuri pentru paringurile din meniuri. Iar publicul larg va putea avea acces la vinuri de excepție, care fac parte din moștenirea culturală fabuloasă a Republicii Moldova, evenimentul reunind 40 de vinificatori”, a declarat Ștefan Iamandi, Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului din Republica Moldova.
Vernisajul Vinului de la Cluj va face cunoștință profesioniștilor și publicului larg atât cu vinăriile cu tradiție din Republica Moldova, cât și cu cramele mai mici, care vor oferi spre degustare vinuri proaspete, vinuri din soiuri locale, vinuri cu indicația geografică protejată, vinuri de autor, vinuri în ediție limitată.
Vinul Moldovei este exportat în peste 65 de țări
Vinul Moldovei cucerește lumea, fiind exportat în peste 65 de țări ale lumii și reprezintă 85% din volumul total produs în Republica Moldova. Vinul moldovenesc are în palmares peste 6.500 de medalii în ultimii 6 ani, peste jumătate dintre acestea fiind de aur.
“Vinul Moldovei este deja emblematic pentru moștenirea fabuloasă în materie de vinuri a Republicii Moldova. Suntem deja cunoscuți și recunoscuți la nivel global pentru calitate, poveste, gust și terroir cu totul special. Vernisajul Vinului aduce mai aproape de Ardeal toate aceste atribute, în licori unice, oferind oportunitatea de a degusta, de a afla poveștile din spatele fiecărui brand și de a achiziționa vinul direct de la producător. De Sărbători, savorile moldovenești pot fi oricând o alegere inspirată pentru mesele tradiționale”, a adăugat Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului din Republica Moldova.
Vernisajul Vinului va avea loc la Wonderland Resort, Sala Grande Vista, pe tot parcusul zilei de 11 decembrie, între 11:00 și 23:00, având următorul program:
- 12:00 – 16:00 – deschiderea, degustări și întâlniri B2B și cu reprezentanți HoReCa, influenceri, rețele de distribuție, media;
- 17:00 – 23:00 – degustări pentru publicul larg.
”Jazz Lăutăresc” cu Geta Bulacu & Focșa Trio
Evenimentul va fi completat de concertul “Jazz Lăutăresc” în interpretarea Getei Bulacu & Focșa Trio.
Costul biletului de intrare este de 80 de RON până la data de 8 decembrie, iar începând cu 9 decembrie va fi de 90 RON și include 10 degustări de vin.
Biletele pot fi achiziționate accesând acest link.
Cei interesați să participe la sesiunea B2B în intervalul 12:00 – 16:00, sunt rugați să completeze acest formular, pentru a avea acces gratuit.
Despre Oficiul Național al Viei și Vinului din Republica Moldova
ONVV este expertul nr. 1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator, dar și promovarea vinurilor moldovenești prin programul și brandul național „Wine of Moldova”.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Continuă la Cluj PROTESTUL anti-Georgescu. Zeci de persoane demonstrează în fața Prefecturii
Miercuri seara, în fața Prefecturii din Cluj-Napoca, a avut loc al treilea protest anti-Georgescu. De această dată au fost doar câteva zeci de persoane care au ținut să-și exprime apartenența la valorile europene și să tragă un semnal de alarmă cu privire la candidatul independent la prezidențiale, Călin Georgescu.
Protestatarii au scandat lozinci pro Europa și antifasciste. Pe pancartele purtate alături de steaguri tricolore și al UE scria: „Apa=H2O, punct. Până și Elena Ceaușescu știa”, „Mai bine autobuz roz în stație decât T34 la poartă”, „Jos fascismul”, „Schimbăm decorul, trecutul nu ne fură viitorul”, „Avem vocea mai puternică decât platforma electronică” sau „România este europeană în spirit și gândire”.
VIDEO FOTO. Continuă la Cluj PROTESTUL anti-Georgescu. Zeci de persoane demonstrează în fața Prefecturii
S-a scandat „Jos fascismul” și „România, nu uita, noi suntem de partea ta”.