EVENIMENT
Ca să-ți cumperi un apartament de 2 camere în Cluj MUNCEȘTI cam cât ai munci pentru unul similar în Viena. Studiu BNR

Concluziile unui capitol din Raportul de Stabilitate publicat joi de Banca Națională arată cum se poziționează România pe piața imobiliară comparativ cu țările din jur. În ceea ce privește timpul necesar achiziționării unei locuințe cu 2 camere (55 mp), fără a lua în calcul cheltuielile de subzistență sau economisirea și fără sprijin financiar de la bănci, cel mai ridicat nivel al indicatorului este înregistrat în județul Cluj, unde sunt necesari aproximativ 11 ani pentru achiziția unei locuințe.
Pentru achiziția unei locuințe de 55 mp fără a contracta un credit imobiliar sunt necesari aproximativ 12 ani în Viena, aproape 18 ani în Praga și în jur de 15 ani în Budapesta și Varșovia, mai arată datele BNR.
În contrast, în județe precum Giurgiu, indicatorul nu depășește valoarea de șase ani.
Un sfert din totalul tranzacțiilor imobiliare sunt în București
Probleme persistente pe piața imobiliară rezidențială din România sunt reprezentate de disparitățile în plan regional în ceea ce privește cererea și oferta de bunuri imobiliare și de gradul redus de incluziune și intermediere financiară în regiunile mai puțin dezvoltate ale țării. Aceaste probleme urmează asimetria în dezvoltarea economică de la nivelul regiunilor.
Un sfert din totalul tranzacțiilor imobiliare sunt în București. Încă aproximativ 28 la sută din tranzacții se concentrează în principalele centre regionale din țară, respectiv: Cluj, Brașov, Timiș, Constanța și Iași.
În București și Timișoara activele imobiliare rezidențiale sunt subevaluate, în timp ce în Cluj-Napoca și Brașov, sunt supraevaluate, iar în Constanța sunt corect evaluate, arată Banca Centrală.
Costurile de tranzacționare sunt moderate în România și se află între 4,4-10,2 la sută pentru cumpărător
Cel mai redus număr al tranzacțiilor se constată în județele Giurgiu, Teleorman, Covasna, Olt sau Sălaj (sub 0,6 la sută din numărul tranzacțiilor au loc în fiecare dintre aceste județe). O proporție importantă din tranzacțiile de unități individuale sunt finanțate prin credit bancar (circa 38 la sută).
Costurile de tranzacționare sunt moderate în România și se află între 4,4-10,2 la sută pentru cumpărător și includ: taxa de timbru, taxele notariale și taxa de înregistrare și între 3 la sută și 6 la sută pentru vânzător.
Cele mai mari costuri de tranzacționare sunt înregistrate în Franța, Malta sau Belgia, însă în Bulgaria, Cehia sau Polonia costurile de tranzacționare a bunurilor imobiliare sunt inferioare celor consemnate în România.
Prețurile proprietăților rezidențiale au crescut în România în prima jumătate din anul 2022 cu 8,5%
Conform datelor la septembrie 2022, indicele costului de construcție aferent segmentului clădirilor rezidențiale a înregistrat o rată anuală de creștere de 14,3 la sută, pe fondul creșterii cheltuielilor cu materiile prime, precum și a problemelor în lanțurile de aprovizionare. Creșterea costurilor de construcție este de natură să pună presiune în continuare asupra creșterii prețurilor imobiliare.
Prețurile proprietăților rezidențiale au crescut în România în prima jumătate din anul 2022 (+8,5 la sută în termeni anuali), menținându-se însă la cel mai redus nivel din regiune și, totodată, sub media Uniunii Europene (+10 la sută) și a celei aferente zonei euro (+9,3 la sută). Totodată, pe parcursul ultimilor 10 ani, dinamica prețurilor proprietăților rezidențiale din România a fost mai redusă comparativ cu cea a prețurilor din regiune.
Evoluțiile prețurilor din perioada următoare depind de o serie de factori precum condițiile macroeconomice, înăsprirea generalizată a condițiilor de finanțare pe fondul creșterii ratelor de dobândă și majorarea incertitudinilor în noul context geopolitic. Aceștia sunt de natură să diminueze cererea potențială din partea populației și, implicit, să tempereze creșterea prețurilor imobiliare.
Sursa: Hotnews
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
RefreshVote.ro. UBB a lansat busola digitală pentru alegerile prezidențiale. Verifică-ți compatibilitatea cu candidații

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a lansat, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale.
RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca ”busola politică”, prin intermediul căreia alegătorii din România își pot verifica gradul de compatibilitate cu fiecare dintre candidații în alegerile prezidențiale.
RefreshVote.ro. Busola digitală pentru alegerile prezidențiale
RefreshVote.ro este un proiect de cercetare derulat prin UBB, independent și echidistant din punct de vedere politic, neafiliat niciunuia dintre candidați sau vreunui partid politic, alianță politică sau electorală, anunță reprezentanții universității.
Scopul proiectului este acela de a permite utilizatorilor să ia o decizie informată privind votul pe care îl acordă cu ocazia alegerilor prezidențiale de anul acesta. Rezultatul oferit de busola se bazează strict pe cele 15 afirmații principale și reflectă declarațiile publice ale candidaților pe marginea acestora.
Busola folosește o metodologie științifică solidă
Busolele politice, așa cum este și RefreshVote.ro, au la bază o metodologie științifică solidă, validată de comunitatea științifică internațională prin studii științifice publicate în reviste de specialitate și conferințe internaționale.
„Continuăm seria proiectelor al căror scop este acela de a informa alegătorii privind poziționarea candidaților pe temele majore de pe agenda publică. Astfel, încercăm ca, dincolo de emoția momentului, să oferim o platformă strict de informare, utilă în conturarea deciziei pe care alegătorii o vor lua la data alegerilor. Instrumentul va rămâne conectat la temele de dezbatere politică și, dacă va fi cazul, va suferi modificări în funcție de modul în care evoluează discursul electoral”, a declarat Mihnea Stoica, coordonatorul proiectului Refreshvote.ro, conferențiar universitar la Departamentul de Comunicare, Relații Publice și Publicitate, Facultatea de Științe Politice, Administrative și al Comunicării, UBB Cluj.
Totodată, prof. univ. dr. Ioan Hosu, Director al Departamentului de Comunicare, Relații Publice și Publicitate din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, UBB Cluj, a adăugat că: „Acest proiect se dorește a fi unul util mai ales pentru alegătorii debutanți și cei nehotărâți. RefreshVote.ro își propune să faciliteze decizii informate și, nu în ultimul rând, ar trebui să contribuie la combaterea polarizării și manipulării”.
Busola RefreshVote.ro va fi disponibilă online pe toată durata campaniei electorale. Busola poate fi utilizată accesând și busolapolitica.ro.

Joia Mare din Săptămâna Patimilor are o importanță deosebită. Creștinii știu că există tradiții și obiceiuri păstrate de-a lungul istoriei în această zi.
Tradiții și obiceiuri
Joia Mare este cunoscută pentru faptul că este dedicată unei anumite activități. Creștinii ortodocși țin cont de datinile și lucrurile care au loc în această zi de mare sărbătoare. Anul acesta pică pe data de 17 aprilie, scrie Fanatik.
În această zi pe lângă faptul că se merge la Denie, credincioșii obișnuiesc să vopsească ouăle de Paște. Se crede că ouăle încondeiate în acest moment din Săptămâna Mare nu se strică tot anul. Dacă sunt duse la Biserică, sfințite și îngropate în grădină sau gospodărie aduc binecuvântări.
Tradiții și OBICEIURI în Joia Mare. Ce nu e bine să faci
Se spune că au rolul de a feri casa de necazuri, grindină și piatră. Un alt obicei notabil constă în aprinderea a 12 lumânări. Acestea se aprind în timpul slujbei, ritualul fiind o formă de comuniune cu suferința lui Iisus Hristos.
De asemenea, reprezintă un mod de a marca cele 12 Evanghelii care se citesc la Denia din Joia Mare. Fiecare dintre cele 12 lumânări aprinse are un rol simbolic puternic pentru că reflectă cele 12 fragmente evanghelice citite în cadrul Deniei.
Lumânările sunt aprinse de către credincioși pe măsură ce preotul citește fiecare Evanghelie. Astfel se formează un arc de lumină care simbolizează speranța în întunericul durerii. Ulterior, cele 12 lumânări sunt duse acasă și se aprind în momente de cumpănă.
În Joia Mare se țin slujbe de pomenire a celor trecuți în neființă. Gospodinele duc la Biserică colaci, ouă roșii, vin și lumânări pentru a fi sfințite și împărțite în memoria celor care au plecat dintre noi. Se mai spune că sufletele morților vin să asiste la slujbă, iar pomana este un dar adus lor.
Ce să nu faci în Joia Mare
Joia Mare aduce și o serie de superstiții pe care credincioșii le păstrează cu sfințenie an de an. O veche tradiție populară spune că persoanele care adorm la prânz în această zi din Săptămâna Mare vor fi leneșe tot restul anului.
Femeile sunt cele luate în vizor cel mai des în această situație. Ele sunt „amenințate” simbolic cu transformarea în Joimărița, o figură mitologică care pedepsește trândăvia și lipsa hărniciei. Acesta este motivul pentru care gospodinele se grăbesc să vopsească ouăle roșii.
Mai mult decât atât, se știe că în Joia Mare nu se spală, fiind prima zi dintr-un șir în care nu are loc acest obicei. Rufele se pot băga în mașina de spălat abia după sărbătorile pascale.

Mijlocașul de la CFR Cluj, grecul Tachtsidis, ar fi avut o convorbire telefonică înaintea meciului cu Rapid, cu Elias Charalambous, antrenorul de la FCSB. Cristi Balaj, președintele celor de la CFR Cluj, s-a arătat nemulțumit de această discuție.
Tachtsidis a fost rezervă în meciul din Gruia, iar cu câteva minute înainte de start ar fi vorbit pe FaceTime cu antrenorul cipriot de la FCSB, cei doi fiind prieteni buni. Marius Șumudică se implicase și el în discuție. Tachtsidis a fost dorit în vară de FCSB, lucru confirmat și de Cristi Balaj în această seară.
Balaj (CFR Cluj): Am încredere în INTEGRITATEA lui Tachtsidis
„Sincer, nu mi se pare în regulă. Am încredere în integritatea lui Tachtsidis, să ne înțelegem. Ca dovadă, nu a ascuns acest amănunt. Știu că cei doi au mai vorbit și în pauză din vară. Charalambous insista ca Tachtsidis să meargă la FCSB, din ce am înțeles. A ales să rămână la noi. Știu că vorbeau.
Legat de aspectul integrității, sunt convins că amândoi sunt integri. Și pe Charalambous îl văd ca pe un om de calitate, chiar dacă situația este nepotrivită pentru amândoi, și pentru unul, și pentru celălalt, mai ales că e vorba de niște echipe aflate în luptă directă. Nu era momentul să se ajungă la astfel de situații, ar fi fost de evitat.
Sigur, voi discuta cu Tachtsidis. Mâine voi ajunge la Cluj și voi discuta cu el. Este o situație compromițătoare pentru el. Eu am încredere în el, dar antrenorul va decide dacă va fi în lot duminică. Ce s-ar întâmpla dacă Tachtsidis ar juca și s-ar lua un gol din cauza lui sau ar rata o ocazie imensă?”, a spus Cristi Balaj la Digi Sport.
EVENIMENT
Spitalele din subordinea Consiliului Județean Cluj asigură permanența de Sărbătorile Pascale

Consiliul Județean Cluj anunță că spitalele din subordinea sa vor asigura permanența în perioada Sărbătorilor Pascale.
Astfel, unitățile sanitare aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj, precum și cele care își desfășoară activitatea în imobile ce aparțin forului administrativ județean, vor asigura permanența pe întreaga durată a Sărbătorilor Pascale, obiectivul fiind menținerea continuității activității și a actului medical, în beneficiul pacienților.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat că personalul din spitalele subordinate forului administrativ județean rămâne, și de această dată, în slujba pacienților.
”În situația în care vor fi nevoiți, clujenii pot apela cu încredere la specialiștii din spitalele noastre pentru a beneficia de serviciile medicale necesare”, a spus Tișe.
Secții pentru copii
La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Calea Moților nr. 68 vor funcționa, în intervalul 18 – 21 aprilie 2025, secțiile clinice Pediatrie I, II și III, Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, ATI, Psihiatrie Pediatrică, Neurologie Pediatrică, Neonatologie Prematuri, precum și Laboratorul Radiologie și Imagistică Medicală și Unitatea de Primire a Urgențelor. Totodată, părinților li se reamintește posibilitatea de a apela oricând, în regim non-stop, serviciul de sfat pediatric telefonic ALOPEDI 0364-917.
În cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello” din str. B.P. Hasdeu nr. 6 permanența va fi asigurată, în perioada 18 – 21 aprilie a.c., prin intermediul liniilor de gardă ale secțiilor terapie intensivă, chirurgie toracică și pneumologie.
Totodată, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din str. Iuliu Moldovan nr. 23 vor funcționa, în intervalul 18 – 21 aprilie 2025, secțiile de spitalizare continuă și camera de gardă.
Spitalul Clinic de Recuperare de pe str. Viilor nr 46-50 va asigura permanența, în perioada 18 – 21 aprilie a.c., prin intermediul liniilor de gardă ale secțiilor terapie intensivă, cardiologie, neurologie, ortopedie și chirurgie plastică.
Nu în ultimul rând, Centrul de Permanență situat pe Aleea Băița nr. 9 va funcționa în regim de 24 de ore din 24.