EVENIMENT
CA Cluj: Judecătoarea care a refuzat mita NEAGĂ orice relație de rudenie cu socrii lui Cherecheș
Judecătoarea Georgiana-Rodica Farcaș-Hîngan, cea care a refuzat mita în cazul Cherecheș, neagă orice relație de rudenie cu socrii acestuia, a transmis Curtea de Apel Cluj.
„Referitor la informatiile aparute in mass-media cu privire la existenta unei tentative de corupere prin dare de mită a unui magistrat din cadrul Curtii de Apel Cluj, vă transmitem urmatoarele:
La data de 9 noiembrie 2023, conducerea Curtii de Apel Cluj a fost inștiințată de catre doamna judecator Georgiana-Rodica Farcaș-Hîngan de faptul ca domnia sa a formulat un denunt in legatura cu o tentative de corupere prin dare de mita.
CA Cluj: Judecătoarea care a refuzat mita neagă orice relație de rudenie cu socrii lui Cherecheș
Demersurile d-nei judecator au fost impuse de obligatiile instituite prin dispozitiile art. 5 alin. 1 lit. k din Hotararea CSM nr. 3.243 din 22 decembrie 2022, precum si prin dispozitiile art. 64 alin. 1 lit. f din Codul de procedură penala.
Denuntul formulat a declanșat urmarirea penala astfel incât, fiind vorba despre o ancheta in curs, Curtea de Apel Cluj nu poate formula nicio opinie cu privire la aceste aspecte.
Așa cum este deja cunoscut, doamna judecator a formulat la data de 9 noiembrie 2023 o cerere de abtinere in ceea ce privește judecata apelului care face obiectul dosarului penal nr. 2537/117/2016, privindu-l pe inculpatul CHERECHES CATALIN, cerere care insa a fost respinsa de completul investit cu solutionarea acesteia.
Până la data de 9 noiembrie 2022, doamna judecator Georgiana-Rodica Farcaș-Hîngan nu a formulat nicio altă declaratie de abtinere in cauza penala ce face obiectul dosarului nr. 2537/117/2016 al Curtii de Apel Cluj.
Curtea de Apel Cluj: Cererea de abținere a fost respinsă ca nefondată de către completul de judecată
Cu privire la speculatia aparuta din presă vizand existenta unei presupuse relatii de rudenie sau prietenie intre membrii familiei doamnei judecator Georgiana-Rodica Farcaș-Hîngan și persoanele vizate de denunt, precizam ca aceasta informatie a fost categoric dezmintita de doamna judecator.
In dosarul penal cu nr. 2537/117/2016, a mai fost formulată anterior o cerere de abtinere de la solutionarea cauzei de catre un membru al completului de apel, pe motiv ca intre acesta și inculpat există o relatie de rudenie intr-un grad indepartat (mai mare de gradul IV), find indicate prevederile art. 64 alin. 1 lit. f) Cod procedura penala.
Cererea de abtinere a fost respinsa ca nefondata de catre completul de judecată pentru solutionarea incidentului procedural din care a facut parte doamna judecator Georgiana-Rodica Farcaș-Hîngan, potrivit incheierii penale din data de 26 mai 2022”, a comunicat CA Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
CTP Cluj: Se PRELUNGEȘTE cursa destinată elevilor din Colonia Fânațelor până în Gruia. Vezi pe ce linii se SUPLIMENTEAZĂ cursele
Compania de Transport Public Cluj-Napoca va prelungi cursa destinata elevilor din Colonia Fanatelor pana in cartierul Gruia, incepand cu data de 16 septembrie 2024, pe urmatorul traseu:
Plecare – ora 06:50 Colonia Fanatelor (Drumul Radului):
La Blocuri – La Biserici – Giuseppe Verdi – str. Oasului – str. Razboieni (scoala Nicolae Iorga) – str. Maramuresului – str. Giordano Bruno – Piata Garii – str. Fericirii – str. Mecanicilor – str. Gruia (statia Trambitasului – Liceul Teologic Baptist Emanuel);
CTP Cluj: Se PRELUNGEȘTE cursa destinată elevilor din Colonia Fânațelor până în Gruia. Vezi pe ce linii se SUPLIMENTEAZĂ cursele
Întoarcere – ora 12:15 str. Gruia (statia Trambitasului):
Str. Trambitasului – str. Vanatorului – str. Gruia – str. Mecanicilor – str. Fericirii – str. I.L. Caragiale – Piata Garii – str. Caii Ferate – str. Oasului – str. Razboieni (scoala Nicolae Iorga) – str. Maramuresului – str. Oasului – Valea fanatelor – Giuseppe Verdi – Colonia Fanatelor (Drumul Radului ) – La Blocuri– La Biserici.
Totodată, ca urmare a studiilor de trafic realizate in aceasta saptamana, incepand cu data de 16.09.2024, compania suplimenteaza numarul curselor pe liniile de autobuz: 38 – (P-ta M. Viteazul – Str. Vanatorului) si 30 ( Cartier Grigorescu – strada Aurel Vlaicu) si liniile de troleibuze 4 ( strada Aurel Vlaicu – Piata Garii) si 6 ( strada Bucium – strada Aurel Vlaicu).
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Proiect de amenajare a centrelor satelor de munte Mărgău și Răchițele, realizat de Consiliul Județean Cluj
Consiliul Județean Cluj, prin intermediul structurii sale de specialitate, a realizat, în colaborare cu Primăria Mărgău, un proiect urbanistic de amenajare a centrelor satelor Mărgău și Răchițele.
Documentația de urbanism, realizată în mod gratuit de Consiliul Județean, urmează a fi dezbătută de membrii Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism CTATU Cluj.
„Nefiind necesară realizarea unui plan urbanistic zonal, am creionat aceste idei de amenajare a zonei centrale pentru două sate, extrem de pitorești, specifice zonei montane a județului Cluj.
În acest fel, am propus primăriei Mărgău o viziune de dezvoltare și amenajare rurală, de care aceasta va trebui să țină cont în momentul în care va solicita autorizația de construire și demararea efectivă a proiectelor de execuție.
Păstrarea caracterului local și uniformizarea urbanistică a patrimoniului construit din zona rurală reprezintă o prioritate și o constantă a activității instituției pe care o conduc”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.
Părculeț pentru copii
Astfel, în ceea ce privește centrul satului Răchițele, respectiv incinta și accesul la căminul cultural, Consiliul Județean a propus o reorganizare a întregului amplasament, prin utilizarea de materiale naturale, specifice zonei.
Concret, au fost propuse lucrări de refațadizare și acces, de amenajare de locuri cu parcare, accese auto și pietonale, spații verzi și parkinguri velo.
De asemenea, este urmărită și refacerea parapetului ce împrejmuiește Valea Stanciului, din vecinătate. Prin această idee de amenajare, Consiliul Județean urmărește crearea unui punct de plecare pentru un proiect mai amplu care vizează amenajarea sitului „Cascada Răchițele”.
Referitor la centrul satului Mărgău, care cuprinde incinta primăriei și zona de acces, Consiliul Județean a propus sistematizarea întregului amplasament, prin reorganizarea spațiului și utilizarea de materiale naturale, atât pentru organizarea incintei primăriei, cu acces pietonal, carosabil, loc de joacă și părculeț pentru copii, cât și refacerea împrejmuirii existente și a parapetului de la nivelul văii ce traversează satul.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Intervenție la o avarie la rețeaua de canalizare din Florești. O bandă este blocată, iar traficul este îngreunat
Trafic îngreunat, vineri după-amiază în comuna Florești, din cauza intervenției la remedierea unei avarii la rețeaua de canalizare.
O avarie a avut loc vineri la canalul colector de pe strada Avram Iancu, nr. 332-334 din Florești, județul Cluj.
Echipele de intervenție de ale Companiei de Apă Someșul au intervenit de urgență la fața locului.
Intervenție la o avarie la rețeaua de canalizare din Florești
Lucrările de remediere a avariei au dus la blocarea unei benzi de circulație, îngreunând astfel traficul în zonă.
O mașină s-a răsturnat în afara părții carosabile, pe drumul Sfântul Ion din Cluj-Napoca. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.
Un accident cu o mașină s-a petrecut vineri pe Drumul Sfântul Ion din Cluj-Napoca. O mașină s-a răsturnat în afara părții carosabile. Nu au fost înregistrate victime.
Autoturism răsturnat pe marginea drumului Sfântul Ion din Cluj-Napoca
„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe drumul Sfântul Ion. În accident a fost implicat un autoturism, pe care echipajele noastre l-au găsit răsturnat în afara părții carosabile. Din fericire, nu au existat victime încarcerate. Totodată, în urma accidentului au rezultat numai pagube materiale. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SAJ”, a transmis ISU Cluj.