Connect with us

ACTUALITATE

Bursele pentru elevi, majorate la Cluj-Napoca în anul 2022. Profesorii vor avea vouchere pentru pregătire digitală

Publicat


elevi

Guvernul României a decis ca elevii să beneficieze de sume minime drept burse școlare în anul 2021-2022. Față de aceste sume, primarul Emil Boc a anunțat majorări în Cluj-Napoca, iar în plus a decis ca din noul buget să fie alocate către profesori vouchere pentru pregătire digitală în valoare a câte 500 de lei.

Astfel, elevii vor primi burse de performanță în valoare de 500 de lei.

Bursele de merit au fost împărțite în 2 categorii: cei care au media 10 – și ei vor avea 275 de lei (față de minim 200 de lei prevăzuți în lege), respectiv 225 de lei pentru cei care au medii între 9,5 și 9,99.

Bursa de studiu va fi de 200 de lei, iar bursa de ajutor social va fi de 250 lei.

În total aceste sume acordate în plus față de sumele minime înseamnă 1,5 milioane de euro.

La propunerea Manuelei Petrescu, președintele USR cluj, se va acorda un voucher educațional pentru pregătirea digitală a profesorilor din învățământul preuniversitar. Cele 4251 cadre didactice vor primi vouchere a câte 500 de lei pentru a urma cursuri acreditate.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

TRIPLAREA salariilor profesorilor, propusă de o asociație din Cluj. Prim pas concret al ”României Educate”

Publicat

De

Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), înființată la Cluj-Napoca în 2019, propune triplarea salariilor profesorilor, ca prim pas concret al ”României Educate”.

”A apărut în presă un extras dintr-o analiză europeană amplă (Eurydice) privind salarizarea cadrelor didactice în Europa.

De 30 de ani auzim că educația trebuie să devină „prioritate națională”. De 30 de ani, diverse guvernări anunță tot felul de reforme. Concret, însă, deficitul educațional al poporului român se agravează de la an la an, iar nivelul educațional precar al populației este cea mai gravă amenințare la însăși existența României pe termen lung.

Pentru a se salva de furia familiilor, Ministerul Educației propune de la an la an subiecte tot mai ușoare la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat și, chiar în aceste condiții jenante, constatăm că, din cei care au început clasa a IX-a acum patru ani, doar 50% au finalizat studiile cu examen de Bacalaureat! Unde sunt restul, ce vor face ei?

Dezastru educațional în România

Dezastrul educațional al României este în plină desfășurare, „bomba cu ceas” ticăie amenințător. România are grave probleme demografice, iar scăderea și îmbătrânirea populației asociate cu deficitul educațional reprezintă cea mai nocivă combinație de factori de subminare a perspectivelor țării noastre.

Este un clișeu perpetuat de câteva decenii ideea că reforma educațională trebuie să fie „centrată pe interesele elevilor și studenților”. Ideea nu este, în sine, greșită.

Finalitatea procesului educațional se regăsește oricum în educația celor care au beneficiat de școală și în performanțele economiei, serviciilor publice, instituțiilor și societății românești în general, în context european și global. Nici ca mesaj politic populist nu sună rău să „te concentrezi pe interesele elevilor și studenților”. Dar, concret, cine face educația și de ce ar face-o (mai bună)?

Cariera didactică, neatractivă

Cariera didactică este de mulți ani printre cele mai neatractive din România. Tinerii de valoare nu sunt deloc motivați să aleagă această profesie.

Vârfurile promoțiilor universitare ar face orice altceva decât o carieră în învățământul preuniversitar sau chiar universitar. Între 3000 și 8000 RON net pe lună se încadrează salariile de bază ale cadrelor didactice din România, de la angajare până la gradul didactic maxim.

Foarte puțin la limita de jos, foarte puțin și la limita de sus! Pentru a nu stârni sensibilități sociale inutile, ar fi indicat să nu facem comparații cu cariera magistraților, de exemplu…

Măsură radicală

În aceste condiții, ca prim pas pentru o adevărată relansare, lipsită de ipocrizie și cuvinte goale, a aspirațiilor noastre pentru România Educată, ICDE propune triplarea tuturor salariilor cadrelor didactice!

Unora le-ar putea părea o exagerare, mai ales în condițiile economice actuale, dar o mărire substanțială a salariilor în Educație este necesară și ar aduce importanța socială uriașă a acestei profesii esențiale la nivelul cuvenit, crescând concurența pentru posturile didactice.

Abia de la acest nivel de motivare financiară în sus, la care se adaugă desigur multe alte măsuri de schimbare în educație, s-ar putea vorbi de lărgirea bazei de selecție pentru profesori și cercetători, astfel încât cei mai buni absolvenți ai promoțiilor să fie tentați cu adevărat de cariera didactică!

De la acest nivel de salarizare, am putea ridica justificat pretențiile pe care societatea le are față de școala românească (indicatori de performanță, evaluare, promovare etc.).

Românie europeană

Peste nivelul minim majorat astfel, pe baza criteriilor de performanță stabilite în concordanță cu condițiile specifice locale, s-ar putea adăuga bonusuri din partea Ministerului Educației sau a comunităților locale.

ICDE va continua să propună proiecte și dezbateri care să aducă în atenție urgența educațională a României. Vom lansa în toamnă un cadru de reflecție și o serie de evenimente de sensibilizare a decidenților cu privire la măsurile concrete care trebuie întreprinse urgent pentru ca în viitor să putem măcar spera la un început de ameliorare educațională în societatea românească.

O Românie needucată nu poate fi o Românie Europeană și nu poate avea un viitor credibil, pe baza valorilor europene, ca țară funcțională și ca națiune unită și performantă.

Ideea că mai întâi ceri performanță și apoi, cândva, ar putea crește veniturile, nu va funcționa și nu o să atragă niciodată absolvenții valoroși din universități în sistemul educațional. Primul pas îl constituie salariile cu adevărat motivante”, arată ICDE.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Generalul de brigadă Nicolae Tonu, împuternicit la comanda Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”

Publicat

De

tonu 2

La sediul comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, în prezența locțiitorului șefului Statului Major al Forțelor Terestre, general maior Cristian-Daniel Dan, a avut loc ceremonia militară în cadrul căreia s-a dat citire ordinului de împuternicire, în funcția de comandant al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, a generalului de brigadă Nicolae Tonu.

tonu 1

Cu aceeași ocazie, locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Terestre a efectuat o vizită în cazarma Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, unde personalul de stat major al comandamentului diviziei și marilor unități și unități subordonate se instruiește în cadrul exercițiului de comandament asistat de calculator CAX „GEMINA 22.07”.

Pe timpul vizitei au fost prezentate infrastructura specifică CAX, spațiile destinate desfășurării conducerii acțiunilor tactice, modul de organizare și desfășurare al exercițiului precum și concepția operației.

Împuternicirea pe funcție are loc după trecerea în rezervă a generalui – maior Dorin Blaiu în urmă cu 3 luni.

Citește și Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, la Cluj, la schimbarea comenzii Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”

tonu 3

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. La 58 de ani, Ludmila s-a REFUGIAT la Cluj: „Am venit singură, sunt văduvă”. Людмила була вчителькою

Publicat

ludmi 1

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Ludmila Revesz, o pensionară de 58 de ani din Ucraina, s-a refugiat în România din cauza războiului, ajungând în data de 6 martie la Cluj.

„Am venit singură, sunt văduvă, soțul a murit acum 11 ani și am un fiu, dar locuiește în străinătate”, spune aceasta pentru Cluj24.

A fost profesoară de limba și literatura ucraineană, iar în prezent, ca pensionară, își ocupă timpul cu florile, fiind pasionată de grădinărit.

whatsapp image 2022 06 23 at 3.36.07 am

produsele Ludmilei, aduse la târgul TIFF

Nicăieri nu-i ca acasă

Printre hobby-urile sale se numără și gătitul, astfel că a participat la evenimentul TIFF de pe strada Potaissa cu produse tradiționale din țara sa de care îi este dor.

„Clujul e un oraș foarte frumos, foarte liniștit și foarte curat. Oamenii de aici sunt de aur.

Sunt de toate aici, dar dorul de casă rămâne cu mine”, împărtășește Ludmila.

Deși este adesea cu zâmbetul pe buze, gândul la casa ei din Dolynska o emoționează până la lacrimi. Speră să se poată întoarce în curând.

„Acasă e cel mai bine”, conchide Ludmila.

ludmi 2

*** *** *** *** *** ***

Людмила була вчителькою в Україні. Через війну вона прибула в Клуж одна

Людмила Ревес, 58-річна пенсіонерка з України, знайшла притулок в Румунії, прибувши до Клуж 6 березня.

«Я приїхала одна, я вдова, мій чоловік помер 11 років тому, і в мене є син, але він живе за кордоном», — сказала вона для Cluj24.

Вона була вчителем української мови та літератури, а тепер, як пенсіонерка, проводить час із квітами, захоплюючись садівництвом.
Серед ії захоплень — кулінарія, участь у заході TIFF на вулиці Потаїса з традиційними продуктами своєї країни, за якими вона сумує.

Туга за домом залишається

«Клуж — дуже гарне місто, дуже тихе та дуже чисте. Люди тут золоті.
є все тут, але туга за домом залишається зі мною», – ділиться Людмила.

Хоча на обличчі вона часто посміхається, думка про рідний дім у Долинській викликає у неї сльози. Вона сподівається повернутися незабаром.

«Краще вдома не буває», – підсумовує Людмила.

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM).

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Pensiune de poveste în Negreni. Lăudată de arhitectul șef al Clujului

Publicat

negre 1

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a lăudat o pensiune din comuna Negreni, arătând că se poate și arhitectură rurală de calitate.

”În ultimii ani calitatea arhitecturii clădirilor destinate turismului a crescut și crește proiect cu proiect. Aceste clădiri sunt precum cartea de vizită a zonei și merită o atenție deosebită.

Este de dorit o abordare care să respecte valorile arhitecturii rurale, să asigure o integrare în context fără a epata, utilizarea unor materiale și cromatici specifice zonei și o încadrare armonioasă în peisaj.

negre 2

„Creaţia arhitecturală este menită să organizeze funcţional şi estetic spaţiul construit, având obligaţia de a-l insera armonios în mediul înconjurător, în respectul peisajelor naturale şi al patrimoniului imobiliar.”

Exemplul unei pensiuni elaborat pentru localitatea Negreni, județul Cluj.
Felicitări echipei de proiect! arh. Laurențiu Komaromi-Gheorghe și arh. George Fozokoș”, a spus Salanță.

negre 3

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate