EVENIMENT
Brazii uscați sunt un reciclabil valoros și se pot reîntoarce în natură. Ce trebuie să faceți cu pomul de Crăciun după Sărbători
Tradiția păstrării bradului natural până la Sărbătoarea Sfântului Ioan e greu de respectat, mai ales în cazul brazilor împodobiți cu mult înainte de Crăciun, așa că mulți dintre clujeni aleg să îi despodobească imediat după Revelion și să îi scoată la colț de stradă sau, și mai grav, îi aruncă de la balcon.
„Brazii uscați sunt un reciclabil valoros. Să îi ajutăm să se întoarcă în natură, depozitându-i doar în vecinătatea platformelor de colectare pentru ca firmele de salubritate să îi poată lua și preda reciclatorilor”, este apelul președintelui Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Păștinaru.
Brazii uscați sunt un reciclabil valoros și se pot reîntoarce în natură. Ce trebuie să faceți cu pomul de Crăciun după Sărbători
Astfel, firmele de salubritate organizează, pe parcursul lunii ianuarie, campanii gratuite de colectare a brazilor uscați, astfel încât aceștia să ajungă în stațiile de compostare, pentru a fi transformați în compost.
„Facem apel la locuitorii din zonele de blocuri să depoziteze brazii exclusiv la punctele de colectare a deșeurilor aflate în imediata vecinătate a imobilelor, nu pe aleile de acces, trotuare, spații de parcare sau spații verzi. Mai mult decât atât, trebuie renunțat la practica aruncării brazilor de la etaj, care este interzisă, fiind extrem de periculoasă pentru oameni sau pentru mașinile care sunt parcate în apropierea blocurilor.
Din păcate încă mai există persoane care aruncă pe fereastră pomii de Crăciun sau îi lasă la întâmplare, pe străzi, după ce îi despodobesc, doar pentru a scăpa mai repede de ei, fără să facă prea multă mizerie în casă sau pe scări, deși ar putea foarte simplu să îi bage într-un sac mare, din plastic, începând de la bază, ca să nu mai rămână în urmă acele de brad scuturate și să îi ducă în zonele de depozitare a deșeurilor, recuperând sacii pentru transport”, a subliniat Laurențiu Păștinaru, adăugând că, pentru a putea fi reciclați, brazii trebuie curățați de resturi de beteală sau de alte materiale folosite pentru prinderea globurilor.
Brazii, folosiți pe post de rumeguș
În zonele de case, cantitatea de brazi uscați este mult mai mică, pentru că oamenii fie îi mărunțesc și îi pun la rădăcinile altor pomi, pe post de rumeguș, pentru a le proteja de boli și dăunători, fie îi taie și îi păstrează pentru foc sau grătar ori îi transformă în obiecte de decor naturale.
Nici în acest caz, însă aruncarea nu trebuie făcută la întâmplare, dacă nu este refolosit materialul lemnos, ci trebuie scoși în zona din care se colectează de obicei deșeurile, având grijă să nu încurce circulația pe trotuare sau să ocupe parcările stradale.
O altă variantă, pentru predarea brazilor uscați, în vederea reciclării, o reprezintă punctele de colectare organizate de marii retaileri, unde cei care predau bradul uscat sunt recompensați cu vouchere valorice ce pot fi utilizate la cumpărături. Toate aceste campanii sunt anunțate, de asemenea, pe site-urile sau pagini de social media ale magazinelor respective.
Ce trebuie să faceți dacă vreți să plantați brazii de Crăciun care au fost în ghiveci
„Cele mai fericite situații sunt cele în care brazii de Crăciun au fost în ghiveci și pot fi replantați în natură, după despodobire, pentru a produce din nou oxigen. Există însă o condiție pentru ca aceștia să supraviețuiască în natură: să fi fost îngrijiți corespunzător în perioada petrecută în casă, adică au fost udați și nu au stat aproape de o sursă de căldură. În plus, mai este important ca, înainte de replantare, brazii în ghiveci să fie lăsați câteva zile la o temperatură de tranzit, precum un balcon sau o terasă neîncălzite, pentru a se acomoda mai ușor mediului exterior și abia ulterior pot fi plantați în gropi generoase săpate în locuri ceva mai ferite de soare puternic, spre nord sau nord-est”, a explicat președintele ANPM.
Conform statisticilor, la nivel european se taie anual peste 60 de milioane de brazi pentru Crăciun, dar numărul acestora se diminuează de la an la an, pentru că oamenii se gândesc din ce în ce mai mult la natură și aleg să investească în brazi artificiali, pe care îi pot utiliza chiar și 10-15 ani, protejând astfel mediul înconjurător.
Foto: Agenția pentru Protecția Mediului
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Dorin Lojigan, despre incendiul din Câmpia Turzii: Strada îngustă a făcut din această misiune una „imposibilă”
Un incendiu a izbucnit în noaptea de joi spre vineri la o gospodărie din Câmpia Turzii. Intervenția pompierilor a fost îngreunată de strada îngustă și mașinile parcate.
„În aceasta noapte, am fost alături de pompierii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență aparținând Primariei Municipiului Câmpia Turzii, care prin profesionalismul lor au evitat o tragedie care putea sa se întâmple pe str. Nicolae Bălcescu din Municipiul nostru.
FOTO. Dorin Lojigan, despre incendiul din Câmpia Turzii: Strada îngustă a făcut din această misiune una „imposibilă”
Din păcate, strada îngustă și mașinile parcate pe aceasta au făcut din aceasta misiune o…. „misiune imposibilă”.
Printr-o bună colaborare cu pompierii I.S.U Cluj, au reușit lichidarea incendiului care se putea extinde la casele din jur.
Vă mulțumesc băieți și va felicit”, a scris primarul Dorin Lojigan pe Facebook.
Foto: Facebook Dorin Lojigan
EVENIMENT
Un clujean propune o centură ocolitoare la Gilău, localitate care e una din principalele surse de aglomerație în Cluj-Napoca
Un clujean propune realizarea unei centuri ocolotoare la Gilău, care ar reduce aglomerația din Cluj-Napoca.
Localitatea Gilău a devenit o sursă foarte mare de blocaje în trafic, în special pe DN1 E60, în ambele direcții, și pe drumul DJ107P, la intersecția cu DN1 E60.
Un clujean propune o centură ocolitoare la Gilău, localitate care e una din principalele surse de aglomerație în Cluj-Napoca
În zilele de weekend și cele zilele libere, în anumite intervale orare, dar în special
în sezonul cald, s-a ajuns ca traversarea localității Gilău să dureze o
oră sau chiar o oră și jumătate.
Este vorba de o secțiune de drum de aproximativ 5 kilometri, de la intrarea până la ieșirea din Gilău, spune clujeanul, care a enumerat și câteva dintre cauzele blocajelor din trafic:
- faptul că tot traficul dinspre Florești (două benzi), dinspre Turda (autostradă), dinspre Nădășel (autostradă), dinspre Luna de Sus / Băișoara trebuie să se încadreze pe o singură bandă de mers, la intrarea în Gilău înspre Oradea, și întâmpină lucrurile descrise mai sus;
- treceri de pietoni multiple, semaforizate și nesemaforizate;
- intersecții multiple fără bandă de așteptare pentru virare la stânga sau dreapta, lucru care face ca tot traficul să oprească pentru o mașină care virează la stânga sau la dreapta;
- numărul tot mai mare de mașini;
- numărul tot mai mare de locuințe în localitatea Gilău;
- numărul relativ mare de activități comerciale în centrul localității, unde multe mașini opresc.
Nicio soluție nu a redus semnificativ aglomerația
Acesta a precizat că știe că s-au propus și s-au realizat diferite soluții pentru a îmbunătăți situația, dar până în prezent nici una dintre ele nu a făcut ca aglomerația din zona localității Gilău să fie redusă semnificativ.
“E evident nevoie de ceva mai mult decât un semafor, două, de realizarea a două benzi pe sens, pe o porțiune limitată de drum, sau de devierea unei categorii de vehicule prin altă parte și nu prin localitate. Faptul că mașinile grele, camioanele sunt sau vor fi obligate să ocolească localitatea Gilău poate fi o măsură bună pe de-o parte, dar pe de altă parte obligi un număr foarte mare de vehicule să facă aproximativ 20 de kilometri în plus pe DN1J, doar ca să evite o localitate. Nu este deloc cea mai optimă soluție”, spune clujeanul.
Acesta a subliniat că locuitorii Gilăului și toți șoferii trenuie să fie ajutați prin implementarea unor soluții eficiente, avțnd în vedere că Autostrada A3, spre Oradea, va fi finalizată în câțiva ani.
Centură ocolitoare la Gilău. Ce propune clujeanul
Clujeanul, locuitor al comunei Gilău, face astfel o propunere pentru a rezolva problema traficului, care a fost, de altfel, transmisă spre analizare și Primăriei Gilău, Consiliului Județean Cluj, Poliției Rutieră Cluj, CNAIR, dar și Ministerului Trasnportului.
“Din motive pe care noi, cei care nu suntem în domeniul infrastructurii rutiere, nu le cunoaștem, traseul Autostrăzii A3 în zona de nord a localității Gilău face ‘buclă’ convexă spre nord-vest, asta făcând ca traseul A3 să fie relativ paralel cu E60, pe o mare parte din raza localității Gilău. Astfel, propunerea mea este ca A3 să fie utilizată ca parte din ‘Centura Gilău’, reprezentând aproximativ două treimi din această posibilă centură. Cealaltă treime ar însemna un drum nou, drum de legătură care să pornească de la intrarea în localitatea Gilău dinspre Oradea
și care să se intersecteze cu A3 într-un punct considerat optim”, arată clujeanul.
Care va fi traseul Centurii Gilău
Chiar dacă în zona presupusă a fi locul de intersecție dintre A3 și drumul nou de legătură Autostrada A3 este situată la înălțime cu 20 până la 60 de metri mai sus decât nivelul E60 la intrarea în Gilău dinspre Oradea, depinde de traseul exact, lucrul acesta nu poate fi un impiediment în anul 2025, când utilajele și posibilitățile în infrastructura rutieră pot rezolva acest aspect, arată acesta.
Astfel, traseul Centurii Gilău ar însemna, dinspre Oradea spre Cluj Napoca:
- ca la intrarea în Gilău, se virează pe drumul de legătură (la stânga), pe care se ajunge la A3;
- se intră pe A3 și se ia spre direcția Turda;
- se iese de pe autostradă la ieșirea deja existentă, spre Cluj Napoca, sau se continuă călătoria spre Turda, Sibiu, București, după caz.
Dinspre Cluj-Napoca spre Oradea sau dinspre Turda spre Oradea, traseul ar fi, evident, în sens invers. Se intră pe autostrada A3 (în Gilău pentru cei care vin dinspre Cluj-Napoca, sau în altă parte pentru cei care vin dinspre Turda), se iese de pe autostradă la intersecția cu drumul de legătură, se ajunge la E60 și se continuă drumul spre Oradea.
“Nu doar autovehiculele care se deplasează din Cluj-Napoca / Florești spre Oradea ar ocoli localitatea Gilău pe această centură, ci și autovehiculele care vin dinspre Turda sau Nădășel, pe autostradă, sau dinspre Luna de Sus, Băișoara ar ocoli localitatea Gilău, ieșind de pe autostradă și intrând pe acel drum de legătură. În felul acesta, se rezolvă problema mare a traficului din Gilău, ‘profitându-se’ de traiectul Autostrăzii A3 din zona localității Gilău, oferind posibilitatea vehiculelor care doar tranzitează localitatea Gilău de a petrece un timp relativ scurt de traversare a localității, pe șoseaua de centură”, a mai explicat clujeanul.
Un minor de 16 ani din Apahida a fost reținut de polițiști pentru conducere fără permis. Acesta a provocat și un accident rutier.
„La data de 14 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Apahida au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, pe numele unui minor de 16 ani, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
Minor de 16 ani din Apahida, REȚINUT pentru conducere fără permis. A făcut și un ACCIDENT
Din cercetări a reieșit că, în noaptea de 31 decembrie 2024 spre 1 ianuarie a.c., acesta ar fi condus un autoturism pe raza localității Dezmir, fără a poseda permis de conducere, unde ar fi provocat un accident rutier soldat cu pagube materiale, părăsind imediat locul evenimentului.
Persoana în cauză se afla deja sub control judiciar pentru alte infracțiuni.
Acesta a fost depistat în baza mandatului de aducere, fiind reținut pentru 24 de ore, iar la data de 15 ianuarie a.c. a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca, care a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile.
Cercetările continuă sub coordonarea unității de parchet competente”, a comunicat IPJ Cluj.
EVENIMENT
O casă din Câmpia Turzii a luat FOC de la un scurtcircuit. Femeie dusă la SPITAL cu arsuri
Un incendiu a izbucnit, vineri dimineața, la o gospodărie din Câmpia Turzii, în Cluj. O femeie a suferit arsuri și a fost transportată la spital. Sursa focului a fost un scurtcircuit la un cablu.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au încheiat în urmă cu aproximativ o oră o intervenție pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din municipiul Câmpia Turzii. Apelul de urgență a venit la ora 03.28, iar două echipaje și o ambulanță SMURD s-au deplasat pe strada Nicolae Bălcescu. De asemenea, forțele noastre au primit un sprijin extrem de important din partea SVSU Câmpia Turzii.
O casă din Câmpia Turzii a luat FOC de la un scurtcircuit. Femeie dusă la SPITAL cu arsuri
Incendiul a izbucnit la o bucătărie de vară de aproximativ 25 de metri pătrați și s-a extins și la un garaj, pe care l-a distrus în totalitate. Din fericire, proprietarii au reușit să scoată la timp autoturismul parcat în interior.
Pe de altă parte, o femeie de aproximativ 60 de ani a suferit arsuri la nivelul feței și a membrelor superioare, fiind transportată la spital. O alta femeie de aproximativ 80 de ani a suferit un atac de panică, însă nu a necesitat transportul la spital.
Pompierii au reușit să protejeze casa de locuit situată în imediata apropiere, fiind afectată doar o copertină de ploaie. Trebuie menționat că intervenția a fost una dificilă, din cauza accesului în zonă. Autospecialele nu au putut ajunge lângă gospodărie din cauza străzii înguste, așa că pompierii au realizat un dispozitiv de intervenție, cu linii de furtun, pe o distanță de peste 350 de metri. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit produs la un cablu”, a transmis ISU Cluj.
Foto: Facebook Dorin Lojigan