Connect with us

EVENIMENT

Brăilean de 43 de ani, prins în Cluj-Napoca conducând fără PERMIS și băut

Publicat


Beat la volan

Un brăilean de 43 de ani a fost prins în Cluj-Napoca, pe 9 mai, conducând fără permis și băut. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore.

„La data de 9 mai a.c., în jurul orei 01.50, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 43 de ani, din municipiul Brăila, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Brăilean de 43 de ani, prins în Cluj-Napoca conducând fără PERMIS și băut

În fapt, la aceeiași dată, echipajul de poliție l-a oprit pe acesta pentru verificări, în timp ce conducea un autoturism, pe Bulevardul 21 Decembrie din municipiul Cluj-Napoca, din direcția străzii Fabricii, cu viteză peste limita legală.

Totodată, în urma verificărilor, polițiștii au constatat că acesta avea dreptul de a conduce anulat, iar în urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o alcoolemie de 1,18 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care acesta a fost condus la spital pentru a-i fi recoltate mostre biologice.

În baza aspectelor constatate, polițiștii au dispus reținerea conducătorului auto pentru 24 de ore, fiind condus la un Centru de Reținere și Arestare Preventivă”, a transmis IPJ Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Hală de dezmembrări, în flăcări, la Corpadea. Pompierii clujeni au intervenit cu 3 autospeciale

Publicat

hala

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca, a Punctului de Lucru Jucu și a Punctului de Lucru Mociu intervin, luni, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o hală situată în localitatea Corpadea, comuna Apahida.

”La fața locului s-au dislocat 3 autospeciale pentru stingerea incendiilor și un echipaj SMURD, unde au găsit o hală, cu o suprafață de aproximativ 200 mp, din cadrul unui operator economic cu obiect de activitate dezmembrări, cuprinsă în totalitate de flăcări.
Echipajele operative acționează pentru stingerea flăcărilor, până în prezent nu sunt înregistrate persoane care să solicite consult medical”, arată ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

A murit fostul director al fabricii de porțelan Iris Cluj-Napoca, Mircea Moga

Publicat

lumanare doliu moga

Luni a decedat o mare personalitate a Clujului, unul din marii manageri din industria porțelanului, fost director al fabricii Iris și apoi al firmei Porcelain Manufactures, Mircea Moga (82 de ani).

Acesta a condus Iris în perioada de dinainte de 1989, iar după Revoluție, în 1990, a înființat Porcelain Manufactures, care a fost prima companie privată, producătoare de porțelan din România.

Patru ani mai târziu, Mircea Moga a achiziționat societatea Artfil Sighișoara, producătoare de porțelan fosfatic, iar cele două firme ale sale au fuzionat în anul 2011 sub același brand, Porcelain Manufactures Moga.

Compania a realizat exporturi de porțelan de cea mai înaltă calitate în numeroase țări, din SUA până în Japonia.

Citește mai departe

EDUCATIE

UBB Cluj lansează platforma INSPIRE, una dintre cele mai avansate structuri de cercetare în sănătate la nivel internațional

Publicat

De

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj lansează platforma INSPIRE InfoBioNano4Health&Biomedical Imaging, una dintre cele mai avansate structuri acamedice și de cercetare din domeniul sănătății la nivel internațional.

UBB Cluj lansează, luni, în cadrul evenimentului INSPIRE Week, Platforma INSPIRE, probabil cea mai avansată platformă de cercetare în InfoBioNano4Health&Biomedical Imaging din spațiul cuprins între Vestul Europei și China. Este vorba despre una dintre cele mai avansate structuri academice și de cercetare la nivel internațional în domeniul sănătății.

În deschiderea evenimentului, ce va avea loc până la finalul săptămânii, Daniel David, rector UBB Cluj-Napoca, a vorbit despre avantajul competititv pe care componentele din cadrul platformei INSPIRE le aduc universității.

„Vreau să vă spun bun venit la UBB și pe platforma INSPIRE. Mă bucur că sunteți aici. Practic, ați văzut programul, după o scurtă prezentare a programului INSPIRE. După ce invitații noștri vă vor spune câteva cuvinte de bun venit, vom avea o vizită în laboratoarele noastre. După cum vedeți în jurul vostru, clădirea nu este finalizată încă, dar componentele academice cele mai importante pot fi văzute aici, componente care ne oferă un avantaj competitiv”, a declarat Daniel David.

YouTube video

„Oricine poate cumpăra un aparat, important este ce faci cu el”

Rectorul UBB a arătat că platforma va contribui semnificativ la cercetarea creierului, studii care vor contribui la diagnosticarea și tratarea tultubărilor mintale și neurodegenerative.

„Programul pare să fie deja din ce în ce mai complicat, într-un sens bun al cuvântului, deoarece am adăugat granturi importante platformei, infrastructură VR, asociată cu aparatele RMN. Sunt convins că în viitor, această platformă va avea o infrastructură de cercetare de top.

Dar ce e important, pe lângă infrastructura avansată de cercetare, este o echipă de cercetare foarte bună. Fără această componentă, nu poți face nimic, oricine poate cumpăra un aparat, important este ce faci cu el. Ce vrem să facem este să studiem mecanismele creierului, ca să tratăm tulburările mintale, inclusiv tulburări neurodegenerative și să pregătim calea pentru neuro-implanturi.

Suntem foarte bucuroși că în Cluj avem o rețea importantă de cercetători în domeniul medical și o rețea clinică puternică”, a mai arătat Daniel David.

„România are o oportunitate unică datorită minților strălucite ale tinerilor”

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a fost de asemenea prezent la deschiderea evenimentului, unde a vorbit despre resursa umană a României în domeniul cercetării, dezvoltării și IT.

„Cred că este un record pentru România finalizarea centrului în doi ani în loc de trei. Sunt mândru de această performanță a Universității Babeș-Bolyai, mai ales că și eu am absolvit această universitate.

România are o oportunitate unică datorită minților strălucite ale tinerilor și a specialiștilor. În România avem peste 200.000 de specialiști în domeniile cercetării, dezvoltării și IT.

Nu îi știm prețui pe specialiștii noștri așa cum o fac reprezentanții companiilor din alte țări, care văd potențialul resursei umane din România. Nu e vorba doar de bani, e vorba de a profita la maxim de potențialul acestor specialiști, de a-i aduce împreună la locul potrivit”, a decalarat ministrul, la Cluj-Napoca.

UBB Cluj, avantaje competitive esențiale la nivel național și internațional

Rezultat al colaborării între două institute de referință ale UBB: Institutul de Studii Avansate în Psihoterapie și Sănătate Mintală Aplicată (Institutul de Sănătate Mintală) și Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe (Institutul de Bio-Nano-Științe), alături de Centrul Național de Rezonanță Magnetică al UBB, Platforma INSPIRE reflectă avantajele competitive esențiale ale UBB la nivel național și internațional și susține programul strategic UBBMed dezvoltat de Universitatea Babeș-Bolyai în cadrul UBB School of Health.

Trei centre de cercetare

Platforma INSPIRE cuprinde în prezent, în cadrul celor două institute, trei centre de cercetare-dezvoltare-inovare, fiecare cu o serie de laboratoare dotate cu aparatură de vârf, care vor susține cercetarea avansată, educația de calitate și serviciile inovative:

  • Platforma BrainQ (Centrul MRI Clinic), cu dotări de excepție (ex. 3 și 7 Tesla) pentru imagistică biomedicală clinică, incluzând și sisteme EEG, dublate de sisteme complementare de realitate virtuală și un laborator avansat de inteligență artificială și analiza datelor (parte din Institutul de Sănătate Mintală);
  • Centrul RMN Preclinc, la rândul său cu dotări de excepție (7 și 11.6 Tesla) (parte din Institutul de Bio-Nano-Științe);
  • Centrul pentru Agenți de Contrast și Terapeutici (parte din Institutul de Bio-Nano-Științe).

Lansarea publică a Platformei INSPIRE a avut loc în cadrul The INSPIRE Week (20-25 mai 2024), pe str. Nuferilor nr. 11, cu participarea reprezentanților UBB, dar și ai Comisiei Europene, ai Guvernului României, ai Academiei Române și ai unor centre academice și de cercetare  de cel mai înalt nivel de la nivel internațional și național.

Citește mai departe

ECONOMIE

De la 1 iulie se SCUMPESC benzina și motorina. Este pentru a doua oară în acest an. Cu ce sumă va CREȘTE acciza la carburanți

Publicat

benzinarie carburanti pixabay

De la 1 iulie se scumpesc benzina și motorina. Suma cu care va crește acciza la carburanți, a doua oară în acest an, variază în funcție de carburant.

Astfel, de la 1 iulie, benzina se va scumpi cu 43 de bani pe litru, iar motorina se va scumpi și ea cu 40 de bani, scrie Alba24.ro.

De la 1 iulie se SCUMPESC benzina și motorina. Este pentru a doua oară în acest an. Cu ce sumă va CREȘTE acciza la carburanți

Acest lucru înseamnă că plinul unui șofer care alimentează cu motorină se va scumpi cu aproximativ  20 de lei, iar cei care au mașinile pe benzină vor scoate în plus din buzunar aproape 21 de lei.

Este a doua scumpire a carburanților din acest an, după majorarea de acciză din ianuarie.

În total, scumpirea carburanților cauzată de majorarea fiscalității de anul viitor va fi de 72 de bani/l la benzină și de 66 bani/l la diesel.

Guvernul a etapizat majorarea accizei pentru a diminua impactul, cel puțin psihologic, asupra cetățenilor.

Evident, creșterea prețurilor la carburanți va antrena creșterea și altor categorii de prețuri.

Acciza la carburanți este o formă de impozit indirect care se aplică la carburanți în majoritatea țărilor.

Este o componentă semnificativă a prețului final al carburanților și reprezintă o sursă importantă de venit pentru guverne.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax