Connect with us

ACTUALITATE

Bogdan Hossu (Cartel Alfa): Un conflict Rusia – Ucraina poate afecta aprovizionarea economiei românești cu gaze și electricitate

Publicat


hossu

Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, avertizează că, în actualul context regional, și al tensiunilor care există între Rusia și Ucraina, problema energetică devine prioritară pentru România.

”Avem o dependență de import atât la gaze cât și la energie electrică, ceea ce poate să ne afecteze într-o stare escaladată de tensiune între cele două țări. Pentru că atât gazul cât și energia trec pe teritoriul Ucrainei, astfel că s-ar putea să avem probleme în aprovizionarea și funcționarea normală a economiei.

Îngrijorarea noastră nu este numai față de cetățean, căruia i-au venit facturile mărite de 3-5 ori, ci este legată și de faptul că mediul economic nu mai poate face față creșterii de prețuri, drept care va fi și o pierdere a locurilor de muncă”, a avertizat Hossu.

Acesta a precizat că, într-o asemenea situație, nu doar că oamenii vor plăti în plus dar nu vor mai avea sursa financiară de existență, care este locul de muncă.

Liderul Cartel Alfa a solicitat Guvernului să blocheze prețurile la utilități la nivelul lunii decembrie 2020 în condițiile în care, conform Legii Competiției, poate stabili un preț maximal la gaz și energie electrică.

Bogdan Hossu participă vineri la Cluj-Napoca la simpozionul internațional ”Respectarea statului de drept în UE”.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Spectacol de energie la Cheile Turzii! Prima ediție a Cheile Turzii Race a adunat 200 de alergători

Publicat

Cheile Turzii au vibrat astăzi de energie și entuziasm, la prima ediție a competiției Cheile Turzii Race, organizată duminică, 27 aprilie 2025. 200 de alergători din întreaga țară au luat startul în cursele de cros și semimaraton, traversând unele dintre cele mai spectaculoase peisaje din Munții Trascău.

Startul competiției a fost dat dimineața, într-o atmosferă electrizantă, cu aplauze și entuziasm pe chipurile concurenților. Participanții au pornit pe trasee tehnice și solicitante, marcate cu grijă, care i-au purtat prin defileul impresionant al Cheilor Turzii.

Cele două curse, crosul de 9 km cu o diferență de nivel de 700 m și semimaratonul de 23 km cu 1400 m diferență de nivel, au pus la încercare rezistența și spiritul de aventură al participanților, dar au fost și o oportunitate de a descoperi frumusețile naturale ale Rezervației Cheile Turzii.

Evenimentul a fost organizat de Romanian Obstacle Course Racing Association, în parteneriat cu Transylvania Mountains Project, și s-a desfășurat cu sprijinul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, sub autoritatea Consiliului Județean Cluj. Salvamontiștii au asigurat siguranța participanților pe traseu.

Pe lângă promovarea mișcării în aer liber și a sporturilor montane, organizatorii au avut ca obiectiv și protejarea mediului. La finalul competiției, zona va fi curățată complet, pentru a rămâne la fel de sălbatică și frumoasă ca înainte.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Cine poate CONDUCE instituțiile de cultură din Cluj? SCANDALUL din jurul unei Ordonanțe de Urgență

Publicat

teatru

Cine ne poate conduce instituțiile de cultură? Bunul simț ne spune că indicați ar fi manageri, sau mai corect spus, directori cu un background cultural-artistic, adică la teatre regizori ori foști actori sau cel mult filologi ori filozofi, iar la muzee ori filarmonică, istorici, etnografi, oameni de artă, artiști plastici sau muzicieni. Ei bine, cuiva nu i-a plăcut această așa-zisă discriminare și a sugerat introducerea pe lista potențialilor manageri și a economiștilor și juriștilor. Se pregătesc inginerii…

Ordonanța de Urgență nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură prevedea ca managerul să fie „absolvent de studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă  în domeniul de activitate al instituției (…) sau în domeniul fundamental științe sociale sau științe umaniste și arte”. Un proiect înaintat pe masa Guvernului, în versiunea rezultată în urma încheierii perioadei de consultare publică, prevede modificarea acestei ordonanțe în cel puțin un element fundamental, și anume înlocuirea expertizei în științe sociale, umaniste și arte cu „științe juridice sau științe economice”.

Cine poate CONDUCE instituțiile de cultură din Cluj? SCANDALUL din jurul unei Ordonanțe de Urgență

Asta înseamnă că un economist sau un jurist poate conduce o instituție de cultură. De ce nu și un regizor care să conducă un spital sau o fabrică de pantofi?

Se știe că aceste instituții au și post de manager economic, pentru că, nu-i așa, echipa managerială trebuie să includă și economiști și juriști. Dar de acolo și până la a numi un economist director general, la a-i cere să conceapă un program artistic, la a alege un repertoriu ori o tematică de expoziție e cale lungă.

De aici provine și revolta oamenilor de cultură din Cluj și din țară. Aceasta s-a materializat în memorii și scrisori deschise adresate ministerului de resort. Scandalul tinde să ia amploare și se așteaptă o decizie favorabilă din partea factorilor responsabili, având în vedere pertinența solicitărilor.

Ce spun directorii de teatre pentru Cluj24

Contactat de Cluj24, directorul Teatrului Național Cluj, regizorul Mihai Măniuțiu, a spus: „Am semnat împreună cu foarte mulți dintre colegii mei, o scrisoare adresată ministerului în care spunem că nu e un lucru bun, pentru că instituțiile trebuie conduse de oameni de specialitate, că e regizor, că e scenograf, că e actor. Instituția noastră are juriști, are director economic, director artistic, director tehnic.

Mă întreb de unde a apărut aberația asta, pentru că eu nu pot să-mi explic… Cum să vrei să aduci la conducere persoane care nu știu despre ce e vorba aici? Așa și eu aș putea candida la conducerea unui spital, nu? Habar n-am cu ce se mănâncă așa ceva, sunt un simplu pacient, dar da, vreau să conduc spitalul. S-a scris și primului ministru, UNITER se ocupă de asta, a adunat toate opiniile.

Sperăm să se rezolve favorabil pentru noi. Și, până la urmă, iertați-mă, ce e așa de urgent? Țara arde și nouă ne arde de astfel de aberații… Schimbăm o lege pentru că o persoană sau șase își dorește ceva ce nu i se cuvine? Din punct de vedere legal, s-a făcut tot ce era posibil. Ar trebui o dezbatere mai amplă după alegeri, acum asta e important, să știm că avem un președinte și țara e pusă pe un făgaș normal și abia apoi să ne ocupăm de urgențe din astea care nu-s deloc urgențe… Eu mizez pe bunul simț din ceasul al doisprezecelea”.

„Este total deplasat”

La rândul lui, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, regizorul Tompa Gabor, a declarat pentru Cluj24: „Este total deplasat, este de fapt abolirea meritocrației și a competenței profesionale. Nu se poate face așa ceva. Dacă pe mine mă puneți mâine să conduc combinatul chimic de la Târgu Mureș, ce-o să spună lumea?

S-au făcut o mie de memorii, toate teatrele și toți angajații sunt împotrivă, există și o variantă de propunere a domnului secretar de stat Demeter însă nu văd cum, doamna ministru, care are atâtea conexiuni cu teatrul cât am eu cu combinatul chimic, ar fi determinată să țină cont de ea. În primul rând, nu văd care ar fi urgența, din moment ce încă nu s-a rezolvat problema interimatelor. Cred că noi suntem acum, din punct de vedere al ilegalităților, pe primul loc în lume.

Dacă neapărat vor să pună un economist director de teatru, există postul de director economic care are o la fel de mare pondere. Un director economic nu poate face proiectul artistic. Nu poate stabili stagiuni. Teatrele, încă de pe vremea comunismului, s-au dezvoltat datorită celor care le-au fost directori și, credeți-mă, toți erau din domeniu. Oricât de mult au evoluat lucrurile din punct de vedere al tehnologiei, anumite particularități nu se modifică.

Din păcate, învățământul artistic s-a deteriorat. Asta și din cauză că la catedră au ajuns persoane care n-au pus în viața lor piciorul pe o scenă. Doctoratul, pe care, fie vorba-ntre noi, îl scrie cineva în două zile, a ajuns să primeze. Totul e cu fundu-n sus.”

„Managementul cultural presupune implicarea unor persoane a căror legitimitate este conferită și de exercitarea profesiei lor vocaționale”

„În instituțiile de cultură personalul activ și tehnic este menit a identifica soluții administrative, tehnice, legale pentru a deservi activitatea culturală și niciodată invers. (…) Managementul cultural presupune implicarea unor persoane a căror legitimitate este conferită și de exercitarea profesiei lor vocaționale, continuarea activității profesionale și pe durata managementului.

(…) Definiția managerului trebuie completată cu dreptul de utilizare a translatării noțiunii de manager în limba română, revenind astfel la denumirile încetățenite în instituțiile de cultură, precum director general sau, după caz, director. Conducătorii din teatre – dramatice sau lirice -, muzee, biblioteci, instituții muzicale sau așezăminte culturale trebuie să poată fi ceea ce este cunoscut și încetățenit în cultura națională”, a scris, printre altele, secretarul de stat Demeter Andras lstvan într-o analiză trimisă ministrului Culturii, Natalia Intotero, pe 10 aprilie 2025.

Call to action

„Dragi colegi,

Vă aduc la cunoștință o situație extrem de importantă pentru viitorul culturii în România, situație în care e sunteți cumva implicați indirect, pentru că se vorbește în numele vostru fără ca voi să fiți de fapt reprezentați în vreun fel.

–          Ministerul Culturii a lansat recent un proiect legislativ de modificare a legii managementului instituțiilor publice de cultură.

–          Sunt o serie de modificări propuse care au stârnit indignarea multor oameni de cultură și a altor categorii de salariați din instituțiile de cultură, care și-au exprimat dezacordul cu aceste modificări, semnând o petiție care a circulat în spațiul public.

–          Modificarea care a stârnit cele mai multe reacții de dezaprobare este cea referitoare la criteriile de eligibilitate pentru înscrierea la concursurile de management – și anume, dacă până acum se puteau înscrie doar cei care aveau studii de specialitate în domeniul de activitate al instituției, modificarea adusă va permite ca orice persoană care are studii juridice sau economice să poată să se înscrie la concurs și să devină managerul unei instituții de cultură.

„Cultura nu poate fi gestionată doar prin reguli financiare și contracte juridice”

–          Oameni de cultură, și nu numai, din întreaga țară, care au semnat deja o petiție publică de respingere a proiectului de modificare, apreciază rolul economiștilor și al juriștilor într-o instituție, însă consideră că managementul cultural presupune o viziune amplă asupra activității și o reală înțelegere a domeniului (fie că vorbim de teatre, opere, filarmonici, muzee, biblioteci sau așezăminte culturale). Nu poți avea o abordare a unui repertoriu, o gândire strategică, vizionară, fără o pregătire consistentă în specialitate.

–          Noua lege permite ca instituțiile culturale să fie conduse de economiști sau juriști, fără experiență culturală reală. Dar cultura nu poate fi gestionată doar prin reguli financiare și contracte juridice – ea are nevoie de oameni cu viziune, cu expertiză și specializare în domeniile specifice. În loc să îmbunătățească lucrurile, această modificare poate distruge calitatea actului cultural.

–          A existat o dezbatere publică la Ministerul Culturii și ulterior încă o întâlnire la care au participat reprezentanți ai UNITER și manageri ai unor instituții de cultură, care au încercat să explice că există un risc major de deprofesionalizare a culturii, dacă proiectul merge mai departe în această formă. Explicațiile astea au fost transmise și către cancelaria Prim-ministrului dar și către alte autorități.

„Realitatea nu este cea prezentată de cei care pretind că vorbesc în numele salariaților din instituțiile de cultură”

–          DAR, cu toate acestea, ministrul culturii a ignorat cu desăvârșire mesajele venite dinspre reprezentanții domeniului, iar argumentul cel mai des invocat a fost „Sindicatele, care reprezintă de fapt salariații din instituțiile de cultură, sunt de partea noastră și susțin aceast proiect, implicit această modificare”.

–          Realitatea este însă cu totul alta, pentru că sindicatele care au fost prezente la întâlniri și care „susțin” proiectul ministerului, NU reprezintă de fapt angajații din instituțiile de cultură și cu siguranță nu pe cei din instituțiile de spectacole și concerte.

–          Astfel, dragi colegi, în acest moment, sunt niște oameni care pretind că vorbesc în numele vostru și transmit un mesaj de susținere a acestei modificări ca venind și din partea voastră! Iar acest lucru este foarte grav, pentru că deveniți, fără voie, parte dintr-un demers care riscă să destabilizeze fundamental domeniul nostru.

–          Dacă sunteți împotriva acestei modificări despre care am vorbit mai sus, vă rog să transmiteți aici pe acest grup acordul vostru pentru semnarea scrisorii atașate și să vă alăturați astfel celor care au exprimat public dezacordul lor. Doar așa vom putea demonstra că realitatea nu este cea prezentată de cei care pretind că vorbesc în numele salariaților din instituțiile de cultură.

–          Dorim să demonstrăm că cei care au participat ca reprezentanți ai unor sindicate din afara domeniului, nu reprezintă sub nicio formă vocea oamenilor care lucrează în instituțiile de cultură”, se arată într-o chemare la acțiune a oamenilor de teatru din România.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Dezastru pe str. Magnoliei din Baciu, după furtună! După 3 ani de lucrări la canalizare, oamenii s-au trezit cu dejecții în case

Publicat

După trei ani de șantier pentru rețelele de gaz, apă și canalizare, locuitorii de pe strada Magnoliei din comuna Baciu trăiesc un coșmar. În urma ploilor torențiale de sâmbătă, canalizarea a cedat, iar dejecțiile au ajuns direct în curți, băi și pivnițe.

Locuitorii de pe strada Magnoliei sunt disperați: după trei ani de „modernizări”, la prima furtună s-au ales cu canalizarea înfundată și fecale în propriile locuințe.

„Ne intră canalul în curți, băi și pivnițe”

Un localnic a semnalat public dezastrul, pe un grup pe rețelele de socializare. Situația este extrem de gravă și ridică riscuri majore pentru sănătatea publică.

„După lucrări de aproape 3 ani pe strada Magnoliei (gaz, canal, apă) au început să apară rezultatele lucrului «bine făcut». Domnule primar, într-o comună care se presupune a fi una de elită a Clujului, după schimbarea conductelor ne intră canalul în curți, băi și pivnițe.

Așa ceva nu se poate, ne intră rahatul în case. Vă rugăm să luați măsuri, cred că e cea mai neorganizată și murdară localitate, din păcate”, a scris acesta pe un grup de Facebook.

Primarul amenință cu plângere la DSP

Primarul comunei Baciu, János Balázs, a reacționat ferm la postare, amenințând Compania de Apă Someș SA cu reclamație la Direcția de Sănătate Publică în cazul în care nu găsește rapid o soluție.

„E bine că știu. Dacă Compania de Apă nu găsește o rezolvare la problemele create de ei, mă voi adresa în nume propriu și în numele primăriei Direcției de Sănătate Publică. Este total inacceptabil. Asta este o lucrare făcută de ei din bani europeni. O parte importantă din bani s-au luat. Nu se poate să rămână așa.”, a declarat edilul.

În urma furtunii de sâmbătă, pompierii de la ISU Cluj au fost solicitați pentru evacuarea apei de pe strada Magnoliei.

Citește mai departe

CULTURA

Cluj-Napoca găzduiește Olimpiada Națională de Religie pentru cultele romano-catolic și greco-catolic, între 30 aprilie – 4 mai

Publicat

În perioada 30 aprilie – 4 mai 2025, municipiul Cluj-Napoca va fi gazda Olimpiadei Naționale de Religie – cultele romano-catolic (limba română) și greco-catolic, dedicată elevilor din clasele V-XII, precum și colegiilor și liceelor teologice romano-catolice și greco-catolice din țară (clasele IX-XII).

Evenimentul este organizat de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Cluj, și este găzduit de Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla.

Deschiderea oficială va avea loc miercuri

Olimpiada aduce împreună elevi pasionați de teologie, spiritualitate și valori creștine, oferindu-le oportunitatea de a-și demonstra cunoștințele religioase într-un cadru competitiv, dar și de a descoperi patrimoniul cultural și spiritual al orașului Cluj-Napoca.

Deschiderea oficială va avea loc miercuri, 30 aprilie, de la ora 17:00, în Catedrala Greco-Catolică „Schimbarea la Față”, urmată de celebrarea Sfintei Liturghii. Ziua de joi, 1 mai,  este dedicată probei scrise, iar în următoarele zile sunt programate activități culturale, vizite ghidate, conferințe, momente artistice și liturgice. Festivitatea de premiere se va desfășura sâmbătă, 3 mai, de la ora 11:00, în prestigiosul Auditorium Maximum al Universității „Babeș-Bolyai”.

Evenimentul are loc în contextul Anului „Cardinal Iuliu Hosu”

Evenimentul se desfășoară într-un context comemorativ deosebit: anul 2025 a fost declarat de Parlamentul României prin Legea nr. 290 din 24 octombrie 2023: Anul „Cardinal Iuliu Hossu”. Personalitate luminoasă a Bisericii și a istoriei naționale, Iuliu Hossu este cinstit nu doar prin evocări, ci și prin întâlniri vii cu valorile pe care le-a mărturisit. În acest spirit, elevii vor participa la conferințe tematice, vizionarea filmului Cardinalul, trasee istorice „Pe urmele Cardinalului Iuliu Hossu” și celebrări liturgice în ambele rituri.

Preasfințitul Claudiu Lucian Pop, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla având și calitatea de președinte onorific al olimpiadei va fi prezent în cadrul momentelor liturgice și comemorative. Prezența Preasfinției Sale este o binecuvântare și o continuitate vie a moștenirii lăsate de Cardinalul Hossu.

Activități culturale și turstice, incluse în program

Programul olimpiadei este îmbogățit cu numeroase activități culturale și turistice: vizite la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Grădina Botanică, Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, un spectacol de artă imersivă la Muzeul Mina, precum și o seară muzicală susținută de formația Anesti Zileos, în colaborare cu ASTRU Cluj. Toate aceste momente sunt organizate cu sprijinul generos al întregului corp profesoral al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”, al tuturor profesorilor de religie din Eparhia de Cluj-Gherla și al voluntarilor ASTRU Cluj care s-au implicat cu dăruire în asigurarea unei atmosfere primitoare, dinamice și formative pentru toți participanții.

„O onoare și o misiune”

Olimpiada Națională de Religie nu este doar un concurs, ci o experiență de comuniune, de formare în spiritul valorilor creștine și de deschidere către patrimoniul viu al Bisericii și culturii. Fiecare ediție a acestei competiții oferă tinerilor nu doar ocazia de a-și demonstra cunoștințele, ci și de a trăi o adevărată lecție de credință, istorie și apartenență spirituală. În acest an, legătura cu personalitatea Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, model de curaj, demnitate și fidelitate față de Dumnezeu și de popor, dă o profunzime aparte întregului eveniment.

„Găzduirea Olimpiadei Naționale de Religie în acest an cu semnificație aparte este pentru liceul nostru o onoare și o misiune. Credem cu tărie că educația în valorile creștine, studiul religiei sau al disciplinelor teologice de specialitate este parte din formarea integrală a tinerilor și ne dorim ca această întâlnire să rămână în inima lor ca o experiență de comuniune, inspirație și sens. Clujul oferă un cadru ideal pentru această armonie între credință, cultură și tineret. În inima Clujului, Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” – o școală al cărui ctitor a fost in 1945 însuși  Fericitul Cardinal Iuliu Hossu,  își deschide acum porțile pentru cei 191 de  elevi și 22 de profesori însoțitori  din cele 18 județe participante pentru a trăi împreună un timp care va lăsa în sufletele noastre, ale tuturor, mărturiile credinței vii”, a declarat prof. dr. Simona Gruian, Director al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate