ACTUALITATE
Bode și Rafila nu s-au înțeles ce se întâmplă cu certificatul verde COVID și formularul de intrare în țară. Românii, BULVERSAȚI
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat că, începând de mâine, 9 martie a.c., ora 00.00, își încetează aplicabilitatea Hotărârea Guvernului nr. 171 din 3 februarie 2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
”Astfel, începând cu ora 00.00, încetează TOATE restricțiile, precum și restrângerea sau interzicerea unor activități așa cum erau prevăzute în actul normativ menționat (spre exemplu:obligativitatea purtării măști de protecție în spațiile publice, restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite, organizarea muncii la domiciliu etc).
Totodată, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, încetează măsurile privind angrenarea poliției locale în cadrul activităților realizate de către unitățile de poliție, precum și subordonarea operațională a serviciilor voluntare pentru situații de urgență și a serviciilor de ambulanță”, a spus Bode.
Acesta a precizat că documentele (spre exemplu: cartea de identitate, permisul de conducere) a căror valabilitate a fost prelungită pe perioada stării de alertă, urmează să expire după o perioadă 90 de zile de la încetarea stării de alertă.
În acest sens, structurile MAI responsabile pentru emiterea unor astfel de documente vor informa cetățenii cu privire la modalitatea eliberării acestora astfel încât să fie evitată aglomerația la ghișee.
Certificatul verde și formularul de intrare în țară, disputat
”Prevederile referitoare la certificatul digital al Uniunii Europene privind Covid și formularul digital de intrare în România rămân în continuare aplicabile”, a precizat ministrul de Interne.
În ceea ce privește măsurile, cu caracter temporar care vor rămâne în vigoare, de protecție sanitară pentru gestionarea situației epidemiologice și limitarea răspândirii Covid- 19, în contextul încetării stării de alertă, Ministerul Sănătății urmează să emită recomandări populației în acest sens.
De cealaltă parte, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că formularul PLF, de localizare a călătorilor, ”nu va mai fi solicitat”.
”De asemenea, la intrarea în țară nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID”, a precizat Rafila.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Bradul de Crăciun, instalat în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Pregătiri pentru Târgul de Crăciun
Primăria Cluj-Napoca a instalat, miercuri, bradul de Crăciun în Piața Unirii, acesta având o înălțime de 20 de metri, fiind o donație din partea unei familii din comuna Feleacu.
Bradul a început, deja, să fie împodobit, fiind integrat în cadrul Târgului de Crăciun, unde a și fost instalată cupola luminoasă.
Reprezentanții Primăriei clujene au spus că târgul se va deschide spre sfârșitul acestei luni, aici urmând să funcționeze zeci de căsuțe cu bunătăți de Crăciun.
Anul trecut, Târgul de Crăciun din Piața Unirii a fost deschis în 24 noiembrie, acesta fiind concesionat prin licitație firmei Fantesia Untold SRL pentru o perioadă de 5 ani.
Tot anul trecut s-a deschis și Târgul de Iarnă, pe platoul din fața Sălii Sporturilor, amenajat de aceeași firmă.
EVENIMENT
Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Președinție: Coloana vertebrală a politicii externe, reprezentată de diplomația economică (PE)
Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Președinția României, pledează pentru o abordare nouă în politica externă a României, astfel încât coloana vertebrală a politicii externe va fi reprezentată de diplomația economică.
Candidatul social-democrat a arătat în proiectul său de țară că va întări această dimensiune a acțiunii diplomatice prin consolidarea instituțiilor cu competențe în domeniu și printr-o prezență mai vizibilă, mai aplicată la nivel internațional.
”O dublă acțiune este necesară, aceea de a atrage în România investitori străini, pentru a contribui la reindustrializarea țării, la crearea de locuri de muncă și la infuzia de capital, dar și proiectarea capitalului românesc în afara granițelor, astfel încât antreprenorii români să dezvolte afaceri în străinătate și să devină veritabili ambasadori ai țării noastre, dar și vectori ai profilului nostru de țară.
Așa cum am susținut pe parcursul întregului meu mandat de prim-ministru, aderarea la Organizația pentru Cooperarea și Dezvoltare Economică (OCDE) în anul 2026 este un proiect de țară. OCDE reunește cele mai dezvoltate economii ale lumii. Aderarea la această organizație înseamnă dezvoltare, prosperitate, politici mai bune și un nivel de viață mai bun pentru toți românii”, a explicat Marcel Ciolacu, candidatul care este calea sigură pentru România.
România, un profil tot mai important în UE
Aderarea la Uniunea Europeană a adus României o dezvoltare accelerată și o creștere a PIB-ului de la 97 miliarde de euro în 2006 la 325 miliarde de euro în 2023.
”Vom susține adâncirea proiectului de integrare europeană în beneficiul cetățenilor și vom avea o voce mai activă în procesul de luare a deciziilor la nivel european.
În timpul mandatului meu de prim-ministru, în mai puțin de doi ani, am înregistrat deja câteva victorii importante pentru creșterea profilului României în UE.
Avem pentru prima dată un Vice-președinte executiv al Comisiei Europene, doi Vice-președinți ai Parlamentului European, Președinte al uneia dintre cele mai importante comisii din PE – Comisia REGIO, de dezvoltare regională, iar prezența românească în instituțiile europene este din ce în ce mai numeroasă.
Am semnat recent acordul prin care găzduim în România prima agenție europeană, Centrul european de competențe în materie de securitate cibernetică”, a subliniat Marcel Ciolacu.
Potrivit acestuia, realizările menționate reprezintă direcții esențiale pentru acțiunile viitoare. Scopul acestora este transformarea priorităților României în priorități europene. Printre acestea se numără dezvoltarea industrială, care ar aduce mai multe locuri de muncă bine plătite.
La fel de importantă este consolidarea politicii de coeziune. Aceasta vizează reducerea disparităților dintre regiunile cele mai dezvoltate și cele mai puțin dezvoltate din Europa. De asemenea, o altă proritate este întărirea politicii agricole comune, scopul acesteia fiind asigurarea unor prețuri corecte pentru produsele agricole și a unui trai decent pentru fermieri.
CMF 31240010
EVENIMENT
VIDEO. O femeie cu probleme psihice trăiește sub cerul liber, în zona gării din Cluj. Autoritățile locale au „mâinile legate”
Cazul unei femei fără adăpost, cunoscută în zona gării din Cluj-Napoca, scoate la iveală o serie de limite ale sistemului de asistență socială în ajutorarea celor vulnerabili.
În zona gării din Cluj-Napoca, o femeie trăiește de mai multă vreme sub cerul liber, dormind pe peroane sau pe băncile din jur. Conform informațiilor clujenilor care s-au interesat de situația sa, femeia provine din orașul Beclean, însă nu se știe dacă aparținători care ar putea avea grijă de ea.
„Este vorba despre o doamnă fără adăpost care trăiește și doarme în gară sau pe băncile din jur. Din cercetările făcute, este din Beclean, dar nu știu dacă are aparținători sau cum o cheamă pentru că cei de la poliția locală sau doamnele de la centrul de îngrijire nu vor să îmi zică mai multe detalii”, a povestit un clujean.
Poliția Locală a ridicat-o de pe străzi de zeci de ori
Situația femeii este binecunoscută și autorităților. Într-un răspuns oficial trimis de Primărie către Cluj24, se menționează că femeia a fost transportată de mai multe ori la Centrul Social de Urgență de pe strada Dragoș Vodă, în perioada 2022-2024: de 9 ori în 2022, de 15 ori în 2023 și de 41 ori în 2024.
În total, în cursul celor trei ani, aceasta a fost dusă la centrul de urgență de 65 de ori, ultima oară chiar în 28 octombrie 2024, însă ar fi refuzat să rămână în mod repetat.
Femeia, cunoscută cu afecțiuni fizice și psihice
Femeia are o stare de sănătate precară, prezentând semne atât de afecțiuni fizice, cât și de tulburări psihice. Aspectul neîngrijit și condițiile de viață nesanitare atrag atenția trecătorilor.
„Din păcate cei de la poliția locală și doamnele de la centrele de îngrijire sunt iritate de acest subiect și sătule de acest caz și am primit răspuns de genul «mai lăsați-ne cu ea că nu avem ce îi face». Este o problemă cu grave probleme fizice, cât și cu probleme psihice.
Săraca tremură extrem de tare, miroase foarte urât și cei de la locală au zis că dacă ea nu merge de bună voie să se spele, ei nu au ce face și o pot duce cu forța. Păi cum oare o persoană cu probleme ar putea merge singură când nici nu știe pe ce lume trăiește????”, mai arată clujeanul.
„La insistențele personalului de a se igieniza, aceasta a devenit agresivă”
Autoritățile locale arată însă că intervențiile lor sunt limitate, în condițiile în care femeia se opune ajutorului oferit. Femeia ar fi refuzat de mai multe ori să accepte sprijinul oferit, inclusiv igienizarea, devenind recalcitrantă și agresivă cu personalul instituției.
„În anul 2024, când această persoană a fost identificată de către echipaje ale Direcției Generale Poliția Locală și transportată la Centrul Social de Urgență, aceasta a refuzat serviciile oferite în cadrul centrului de fiecare dată. La încercările personalului Centrului Social de Urgență de a o ajuta să se igienizeze, doamna a refuzat de cele mai multe ori; mai mult de atât, la insistențele personalului de a se igieniza, aceasta a devenit agresivă, atât verbal cât și fizic, amenințând infirmiera cu diferite obiecte”, se arată în răspunsul Primăriei Cluj-Napoca.
„De ce oare cu mine este caldă și îmi mulțumește mereu?”
Clujeanul se întreabă de ce femeia, despre care autoritățile ar arăta că are ieșiri agresive, este totuși calmă și recunoscătoare în interacțiunile cu el.
„Pe acest suflet o cunoaște toată lumea din gară, s-au făcut zeci de sesizări și nu se face nimic altceva decât o dată la ceva timp o spală și o lasă iar pe stradă că cică nu vrea să stea. Și cică este violentă și mă întreb de ce oare cu mine este caldă și îmi mulțumește mereu și cu poliția locală și cu doamnele de la centrul de îngrijire e violentă? Doar întreb”, se mai întreabă clujeanul care ne-a semnalat cazul femeii.
Femeia nu ar fi eligibilă pentru cazare în centrele Primăriei
Conform regulamentului de funcționare al centrului social, cazarea este permisă doar persoanelor apte din punct de vedere fizic și psihic să rămână în colectivitate și să respecte anumite reguli. În plus, legislația în vigoare exclude de la cazare persoanele care prezintă episoade psihotice active sau cunoscute pentru comportament violent, iar centrul poate găzdui doar persoane care solicită în mod voluntar serviciile oferite, a mai arătat Primăria.
„Toată lumea dă din umeri și zice că nu are ce să îi facă”
Problema este că, în cazurile complexe, precum cel al femeii în discuție, există provocări pentru acordarea asistenței sociale. Dacă femeia are un diagnostic psihiatric, acest lucru poate deschide posibilitatea unui tratament corespunzător în cadrul unui spital de specialitate, urmat de un transfer într-o unitate de îngrijire pe termen lung. Totuși, până în prezent, intervențiile par să se limiteze la măsuri temporare, fără un plan clar de reabilitare sau de asistență specializată continuă.
„Toată lumea dă din umeri și zice că nu are ce să îi facă și totuși există soluție și nimeni nu face nimic și anume să fie internată la un spital de psihiatrie din Cluj, să îi dea tratament și după să o ducă la Spitalul din Borșa dar clar dacă nimănui nu îi pasă nu se va întâmpla. Cei de la centrul de îngrijire mi-au spus că doamna este pe liste la Borșa. Păi dacă este, asta înseamnă că are certificat că este bolnavă psihică, dacă nu are înseamnă că am fost mințit”, a conchis acesta.
Primăria caută soluții pe termen lung în acest caz
Primăria a dat asigurări că Direcția de Asistență Socială și Medicală, Serviciul Asistența Persoanelor Vârstnice a fost informată în mod corespunzător și că se iau măsuri pentru a găsi soluții pe termen lung.
„În data de 29.10.2024 a fost sesizată Direcția de Asistență Socială și Medicală, Serviciul Asistența Persoanelor Vârstnice pentru a se lua măsurile legale în conformitate cu prevederile Legii 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale și a Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, să nu mai locuiască sub cerul liber, având în vedere starea de sănătate și igienă a acesteia dar și pentru faptul că urmează sezonul rece”, se mai arată în răspunsul municipalității.
Dezvoltarea a 40 de localități din județul Cluj va fi susținută prin strategia națională a Zonei Montane, anunță Alexandru Cordoș.
Alexandru Cordoș: Oamenii de la munte știu că PSD nu i-a uitat niciodată
Dezvoltarea a circa 40 de localități montane din județul Cluj ar urma să fie susținută prin Strategia de Dezvoltare a Zonei Montane, a cărei elaborare ar urma să fie finalizată până la mijlocul anului următor, a anunțat Alexandru Cordoș, candidatul PSD Cluj pentru Senatul României.
Parlamentul României a aprobat în iulie 2018, Legea Muntelui (Legea 197/2018) prin care se reglementează modalitățile de protecție și dezvoltare durabilă a zonei montane.
România este una dintre puținele țări europene care a reușit să elaboreze și să dezvolte un cadru legislativ și instituțional dedicat sprijinirii, dezvoltării și creșterii rezilienței comunităților din Carpați.
”Prin Forumul Montan din România, organizație de utilitate publică cu 30 de ani de experiență în promovarea dezvoltării durabile a zonelor montane am contribuit la elaborarea Legii Muntelui.
Zona montană este considerată ca defavorizată din multe puncte de vedere, dar este și un spațiu cu un potențial imens, ce oferă foarte multe oportunități”, a declarat Alexandru Cordoș, candidatul PSD Cluj pentru Senatul României.
Până acum la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost elaborată, cu susținerea specialiștilor Băncii Mondiale, o schiță de proiect a Strategiei de Dezvoltare Integrată a Zonei Montane care a fost supusă procedurii de dezbatere publică în vara anului 2024.
Zona montană are nevoie de politici publice adecvate
Partidul Social Democrat susține dezvoltarea durabilă a zonei montane prin șapte piloni de bază: punerea în valoare a resurselor naturale și umane, creșterea nivelului de trai, stabilizarea populației, menținerea identității culturale, creșterea puterii economice la nivel local și național, în condițiile păstrării echilibrului ecologic și protecției mediului natural.
PSD consideră că zona montană are nevoie de politici publice adecvate căci este vorba de circa 38% din suprafața țării, cu o populație de 4,89 milioane de locuitori, adică peste 25% din populația României. Sunt peste 900 de localități montane cu un specific aparte.
În județul Cluj, sunt 40 de localități montane, reprezentând jumătate din numărul total de localități ale județului. Subiectul dezvoltării durabile și integrate a acestor comunități este important pentru candidații PSD Cluj.
”Oamenii de la munte știu că PSD nu i-a uitat niciodată”, a subliniat Alexandru Cordoș, care a adăugat că va susține în Parlamentul României creșterea calității vieții și a bunăstării locuitorilor de la munte.
”Voi susține punerea în practică a tuturor prevederilor Legii Muntelui, dezvoltarea cadrului instituțional existent, sprijinirea cercetării și inovării în zonele montane, și voi propune înființarea în Parlamentul României a unui Grup de sprijin pentru zona montană, după modelul celor existente în Franța, Austria și Italia (“Gruppo Parlamentari Amici della Montagna / Grupul Parlamentar Prietenii Munților”)”, a mai arătat liderul social democrat clujean.
CMF: 11240017
la multi ani
martie 8, 2022 la 6:56 pm
Aruncati toate certificate,masti etc.direct in gunoi..de la o zi la alt zi guvernul a pierdut intresul la subiect covid 19::::)))) la multi ani