Connect with us
Advertisement
Advertisement

ADMINISTRAȚIE

Boc vrea majorarea sumei și prelungirea perioadei de ajutor la plata chiriei. 114 familii sau persoane primesc acum sprijin

Publicat


boc copii plata chirie

Primarul Emil Boc propune Consiliului Local extindrea programului de ajutor pentru cei aflați în dificultate, respectiv majorarea cuantumului și prelungirea perioadei de acordare a sprijinului pentru plata chiriei de la 3 la 5 ani.

251 de familii aflate în dificultate beneficiază sau au beneficiat de sprijin financiar la plata chiriei la Cluj-Napoca. Acest ajutor pornește de la 500 de lei și ajunge la maximum 1.400 de lei.

Boc vrea majorarea sumei și prelungirea perioadei de ajutor la plata chiriei. 114 familii sau persoane primesc acum sprijin

Începând cu anul 2020, Primăria Cluj-Napoca, prin D.A.S.M. – Direcția de Asistență Socială și Medicală acordă un ajutor financiar lunar pentru plata chiriei persoanelor singure sau familiilor aflate în dificultate, cum ar fi tineri proveniţi din sistemul de protecţie cu vârsta de până la 35 de ani împliniți, persoanelor singure sau familiilor marginalizate social sau în risc de marginalizare socială sau victimelor violenţei domestice.

Cuantumul lunar poate ajunge la 1.400 lei, în funcție de punctajul obținut pe baza criteriilor de eligibilitate, arată primarul Emil Boc.

Din iunie 2020 și până în prezent au fost înregistrate 292 cereri. Este vorba de 22 de tineri care provin din sistemul public de protecție, 251 de cereri din partea familiilor marginalizate sau supuse riscului marginalizării și alte 19 cereri din partea victimelor violenței în familie.

Dintre acestea, 251 familii au beneficiat sau încă beneficiază de acest sprijin pe o perioadă de 36 luni. În momentul de față sunt în plată 114 familii sau persoane singure, a mai precizat primarul Emil Boc.

Perioada de sprijin prelungită până la 5 ani

„Primăria alături de DASM are în lucru extinderea acestui program – urmărim prelungirea perioadei de acordare a ajutorului la plata chiriei de la 36 luni la 60 luni, astfel încât să îi putem sprijini în continuare pe cei care au rămas în aceeași situație de vulnerabilitate”, a precizat primarul Clujului.

Mai multe informații vor fi publicate pe website-ul Primăriei în luna mai, alături de un proiect de HCL în acest sens.

Beneficiarii acestui program sunt:

  • tinerii în vârstă de până la 35 de ani proveniți din structurile rezidențiale ale Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, cu domiciliul/ reședința pe raza municipiului Cluj-Napoca, singuri sau cu familia legal constituită;
  • persoanele singure/ familiile din evidenţele DASM care, în urma anchetei sociale, pot fi încadrate în categoria persoanelor marginalizate social sau în risc
  • de marginalizare socială, cu domiciliul/reşedinţa pe raza municipiului Cluj-Napoca;
  • victimele violenței domestice cu domiciliul/reşedinţa pe raza municipiului Cluj-Napoca.

Mai multe informații privind criteriile de eligibilitate și condițiile de acordare, pe site-ul DASM, AICI.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

AUR a depus plângere față de ilegalitățile comise de coaliția penalilor

Publicat

AUR, plangere penala alegeri locale

Alianța pentru Unirea Românilor a depus plângere penală pe numele președintelui și locțiitorului BEC Șugag pentru infracțiunea de fals în documente, după ce reprezentanții PNL au modificat listele depuse pentru alegerile locale.

După ce au comasat în mod ilegal și neconstituțional alegerile europarlamentare cu cele locale, în speranța că așa își vor păstra funcțiile, PSD și PNL continuă seria ilegalităților, arată reprezentanții AUR.

AUR a depus plângere față de ilegalitățile comise de coaliția penalilor

„În județul Alba, în comuna Șugag, avem cea mai clară mostră în această privință”, arată reprezentanții AUR.

Procedura pentru depunerea candidaturilor și aprobarea acestora este una clară, însă nu și pentru comasații României.

„În comuna Șugag, PNL a decis să acționeze împotriva legii. În data de 27 aprilie 2024, când Președintele organizației locale AUR și-a depus candidatura, a observat că lista propusă de PNL pentru Consiliul Local Șugag nu avea reprezentanți ai ambelor sexe.

A realizat o fotografie a listei publicată pe afișajul BEC Șugag unde pe poziția 14 figura ca și candidat Avram Dumitru, fără să existe o Hotărâre a BEC Șugag care să o însoțească.

Președintele și locțiitorul aveau obligația legală ca în termen de 24 ore de la inregistrarea candidaturii PNL să convoace întreg Biroul de Circumscriptie Electorală și să să adopte o hotărâre cu unanimitate”, potrivit AUR.

„Au schimbat lista de candidați”

Aceștia spun că, ulterior, în data de 30 aprilie 2024, reprezentanții PNL, cu complicitatea președintelui și locțiitorului, au schimbat lista de candidați pentru alegerea consiliului local Șugag, iar poziția 14 a fost ocupată de Avram Maria, lista având aceeași dată de înregistrare, 25 aprilie 2024, dar de această dată cu o hotărâre a BEC Șugag care o însoțea.

Prin urmare, în data de 30 aprilie 2024 s-a semnat în fals Hotărârea BEC Șugag nr.3 prin care s-a admis proprunerea de candidatură a PNL în care apare la poziția nr. 14 Avram Maria în locul lui AVRAM DUMITRU.

Toate propunerile de candidatură trebuiau analizate în maxim 24 de ore de la înregistrare, în cazul PNL până în data de 26 aprilie 2024 cel târziu, iar modificare membrilor din liste are o procedură specială, nu prin schimbarea listei în fals.

De asemenea, toate hotărârile trebuiau adoptate în 24 de ore, nicidecum după 5 zile, pe data de 30 aprilie 2024.

Plângere la Parchet

AUR Alba a sesizat această încălcare a legii și a depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba împotriva președintelui BEC Șugag și a locțiitorului BEC Șugag pentru săvârșirea faptelor de falsificarea documentelor și evidențelor electorale, dar și fals material în înscrisuri oficiale, toate aceste fapte săvârșite cu complicitatea personalului auxiliar din cadrul Primăriei Șugag.

„Nu putem să închidem ochii la asemenea abuzuri împotriva legilor din România. Nu există ca pentru unii legea să fie mumă, iar pentru alții ciumă.

Toate infracțiunile au fost săvârșite pentru a crea un avantaj PNL-ului și pentru a fi îndeplinite condițiile prevăzute de art. 7 alin.1 din Legea nr.115/2015 privind participația ambelor sexe.

Vrem ca alegerile din acest an, chiar dacă au fost comasate ilegal și neconstituțional, să fie unele corecte, numai că vedem foarte clar care sunt planurile comasaților de la PSD-PNL: fraudarea alegerilor pentru propriul interes, pentru a-și menține pe funcții propriii oameni.

Nu ne vom opri aici, ci vom merge până la capăt în instanță împotriva coaliției penale!”, au mai arătat reprezentanții AUR.

Citește mai departe

EVENIMENT

Exponate ale Pavilionului României de la Bienala de Arhitectură Veneția 2023 pot fi văzute în Iulius Mall Cluj

Publicat

De

Expoziție Iulius Mall Cluj

Exponate ale Pavilionului României la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2023, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internaționale dedicate manifestărilor artistice din domeniile arte vizuale, arhitectură, muzică, teatru, dans, cinematografie, pot fi văzute în Iulius Mall Cluj.

Pavilionul „ACUM-AICI-ACOLO” reunește proiecte ce prezintă diferite practici de arhitectură și design.

Exponate ale Pavilionului României de la Bienala de Arhitectură Veneția 2023 pot fi văzute în Iulius Mall Cluj

Până pe 15 mai 2024, clujenii sunt așteptați să exploreze creațiile inovatoare ale unor români talentați, care au schimbat paradigme de-a lungul anilor.

În Atriumul Iulius Mall este expusă prima mașină aerodinamică din lume cu roțile în caroserie, construită de Aurel Persu în anii 1920.

Automobilul a fost printre primele mașini aerodinamice, acesta având formă de picătură de apă.

Mașina construită manual de Justin Capră, expusă la Iulius Mall

Tot în cadrul Pavilionului este expusă și mașina construită manual de Justin Capră, în anii `80, prin reciclarea unor automobile mai vechi și părți de avion. Mașina este electrică, un predecesor al modelelor actuale.

Iubitorii de autovehicule pot vedea și un model de camion electric, fabricat în 1910, care a aparținut inginerului român Dimitrie Leonida – și care, la fel ca celelalte două mașini, fac parte din Muzeul Național Tehnic „Prof.Ing.Dimitrie Leonida”.

Locuința de lut la Capul, Doloșman Take A(l)titude sau Școală de la Bunești, printre proiectele expuse

Pasionații de arhitectură sunt așteptați în Iulius Mall Cluj, în cadrul expoziției, unde vor putea să vadă demersuri arhitecturale realizate în ultimii 20 de ani, precum: Locuința de lut la Capul, Doloșman Take A(l)titude, Școală de la Bunești și multe altele.

Printre exemplele de proiecte care inovează și își pun amprenta în contextul arhitecturii de astăzi este și concursul internațional de arhitectură organizat anul trecut de compania IULIUS – Un Iași pentru viitor – și soluția rezultată în urma acestuia – „Bridging Time, Bridging Communities” -, semnată de prestigiosul birou olandez de arhitectură UNStudio.

În cadrul concursului, compania IULIUS a reunit patru dintre cele mai mari birouri de arhitectură din lume – Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects – care au propus câte o soluție urbanistică pentru o nouă dezvoltare în zona centrală a Iașului.

 

Citește mai departe

CULTURA

Joia Mare, ziua în care se vopsesc ouăle. Obiceiuri din satele tradiționale din Cluj

Publicat

De

Joia Mare, vopsirea ouălor de Paști

În multe zone, în Joia Mare se vopsesc sau se încondeiază ouăle. Se întâlnesc anumite localități în care această practică are loc în Vinerea Mare.

„Împistrirea ouălor”, așa cum i se spune acestei practici în unele părți ale Transilvaniei, începea în vechime încă de luni sau de marți, când femeile adunau plantele pentru a pregăti coloranții vegetali, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Joia Mare, ziua în care se vopsesc ouăle. Obiceiuri din satele tradiționale din Cluj

De cele mai multe ori, ouăle erau vopsite cu scoarță de ceapă, adunată pe tot parcursul Postului Mare.

Astfel, din coaja de ceapa albă sau roșie se obținea o culoare maro – roșcat.

Mai erau folosită scoarță de arin, sfeclă roșie sau lemn cânesc, mai arată speciliștii de la CJCPCT.

Și astăzi, ca în alte vremuri, în unele zone, pe ou se pun diverse plante, care, după ce ouăle sunt colorate și fierte, rămân cu modele vegetale.

Obiceiul înroșirii ouălor

Numerose legende creștine din folclorul românesc leagă acest obicei al înroăirii ouălor de patimile Mântuitorului. Înduioșătoare este cea în care se spune că Maica Domnului a pus un coș cu ouă la picioarele crucii Mântuitorului și acestea s-au înroșit de sânge.

Joi seara, în sunet de toacă, oamenii participă la Denia celor 12 Evanghelii.

În cadrul acesteia, mai demult, la sate, femeile luau de acasă un capăt de sfoară și după fiecare Evanghelie făceau un nod, astfel că la finalul slujbei aveau înșirate 12 noduri. Și cu această sfoară erau încinși copiii bolnavi de friguri sau femeile care nășteau greu.

Foto: Coș cu ouă și pască pregătit pentru biserică, în noaptea de Înviere/CJCPCT Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

A murit Șerban Grațian. A fost președinte al Consiliului Județean Cluj

Publicat

De

Șerban Grațian, fost președinte al CJ Cluj

Șerban Grațian, fost președinte al Consiliului Județean Cluj a murit.

Trista veste a fosn anunțată de Alin Tișe, actualul președinte al CJ Cluj.

A murit Șerban Grațian. A fost președinte al Consiliului Județean Cluj

Șerba Grațian a condus Consiliul Județean Cluj între anii anii 2000-2004.

„O veste tristă, în prag de Înviere: Șerban Grațian a plecat dintre noi la cele veșnice. A fost președintele Consiliului Județean între anii 2000-2004 și Cetățean de onoare al județului Cluj.

Dumnezeu să îl aibă în paza Sa!
Sincere condoleanțe familiei îndurerate!”, a transmis pe pagina de Facebook președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax