ACTUALITATE
Boc: S-a constituit Grupul de SPRIJIN pentru Ucraina în parteneriat cu societatea civilă clujeană

Primarul Emil Boc anunță pe pagina sa de socializare că a luat ființă Grupul de Sprijin pentru Ucraina în parteneriat cu societatea civilă clujeană.
„În urma întâlnirii online de azi (ieri) cu reprezentanți ai societății civile clujene – 20 de asociații și lista rămâne deschisă – am constituit Grupul de sprijin pentru Ucraina și o platformă de comunicare.
Am mulțumit societății civile clujene, și implicit tuturor cetățenilor orașului nostru, pentru implicare, mobilizare și suport excepțional în gestionarea crizei umanitare din Ucraina.
Am subliniat faptul că, din nefericire, ne aflăm doar la începutul acestei crize și ne așteaptă un „maraton” de gestionat împreună. Trebuie să menținem entuziasmul tuturor în a se implica și susține acest demers umanitar.
„Avem locuri de cazare și masă asigurate”
Am precizat faptul că până în acest moment primăria nu a fost solicitată să intervină direct în gestionarea refugiaților ucraineni, intervențiile limitându-se la județele de graniță cu Ucraina.
Am comunicat faptul că avem locuri de cazare și masă asigurate în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne, Romania , Prefectura și Inspectoratul Județean pentru situații de urgență în hoteluri, pensiuni, tabere școlare și infrastructură sportivă, în funcție de solicitări instituționale.
În parteneriat cu societatea civilă am centralizat potențialul suport în materie de locuri de cazare, hrană, îmbrăcăminte, saltele, saci de dormit, medicamente, asistentă psihologică, servicii de traducere din limba ucraineană și consiliere juridică în materie de angajare și locuri de muncă. În funcție de solicitări, aceste disponibilități vor fi activate.
De asemenea, am recomandat continuarea parteneriatelor cu Guvernul României, Instituția Prefectului – Județul Cluj și Inspectoratul pentru situații de urgență pentru forme de sprijin în afara municipiului Cluj-Napoca.
Cetățenii municipiului nostru care doresc sa sprijine în orice fel refugiații din Ucraina o pot face fie prin intermediul structurilor organizate și consacrate ale societății civile – inclusiv susținere financiară din partea mediului de afaceri – fie adresându-se direct Primăriei Municipiul Cluj-Napoca.
Felicit și mulțumesc încă o dată mediului asociativ clujean pentru implicare și sprijin, un model național și european de civism și profesionalism”, scrie primarul pe Facebook.
Lista deschisă a Grupului de sprijin pentru Ucraina:
1. Un Singur Cluj
2. Terapia Cluj-Napoca
3. Beard Brothers
4. CERT Transilvania
5. PATRIR – Peace Action, Training and Research Institute of Romania
6. Jurnal de Bine- Voluntar
7. Asociația Hotelierilor Clujeni
8. Grand Hotel Napoca
9. Federația Tinerilor din Cluj
10. Clujul Civic
11. Cluj International Committee
12. Rotary Club ‘Samvs’ Cluj-Napoca
13. European Youth Cancer
14. Asociatia Little People Romania
15. Va Ajutam Din Cluj
16. AgroTransilvania Cluster
17. International Migration Office
18. Moldovan Carmangerie
19. Fundația Prison Fellowship Romania
20. LADO CLUJ
21. Organizația Patronală Horeca Cluj
22. O masă caldă
23. Zona Metropolitană Cluj
24. Sos Bambini – Romania
25. Asociația Ruscovan
Sursa: Facebook Emil Boc
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Revenirea apetitului pentru risc, după câteva zile în care investitorii au renunțat la plasamentele în active considerate „periculoase”, a permis monedelor de la marginea zonei euro să se aprecieze, evoluție de care a profitat și leul, care s-a întărit față de principalele valute.
În cursul nopții, arată analistul economic Radu Georgescu, cotațiile euro au coborât aproape de pragul de 5 lei. În piața locală, cursul monedei unice, care se menține în jurul pragului de 5,03 lei, a alunecat luni de la 5,0320 la 5,0290 lei, după ce, la jumătatea săptămânii trecute, a atins un minim al ultimei luni și jumătate, de 5,0251 lei.
Se reglează nivelul lichidității din piața monetară
Nivelul lichidității din piața monetară a început să se regleze, după ce excedentul zilnic din luna mai s-a redus la circa 1 miliard de lei. Scăderea, arată economistul Radu Georgescu, s-a datorat sterilizărilor făcute de BNR imediat după anunțarea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale, decizie care făcea parte dintr-un pachet de măsuri, inclusiv vânzarea a peste 6 miliarde de lei, cu scopul de a scumpi leul și de a evita o depreciere prea mare a acestuia.
Victoria obținută de candidatul proeuropean a calmat piața, iar BNR a decis să permită băncilor comerciale să se împrumute la o dobândă de 6,5%.
25 miliarde de lei, cea mai importantă injecție de lichiditate
Cea mai importantă injecție de lichiditate, de 25 miliarde de lei, a fost operată la începutul acestei luni. Săptămâna trecută, suma s-a redus la 18,2 miliarde de lei, pentru ca luni ea să se restrângă la circa 7,3 miliarde de lei, arată economistul Radu Georgescu.
Creșterea lichidității a stopat tendința ascendentă a indicilor ROBOR. Însă saltul făcut de inflație, care a urcat în mai la 5,5%, față de 4,9% în precedentele două luni, nu a provocat o scădere a indicilor, care se mențin la valori comparabile cu cele din primele două luni ale anului 2023. Reamintim că, înainte de data de 4 mai, indicele la 3 luni se situa la 5,90%, cel la 6 luni la 5,99%, iar cel la 12 luni la 6,08%.
Luni, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 7,15%. Cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 7,21%, iar cel la 12 luni la 7,33%.
Cursul dolarului a scăzut
Joia trecută, euro a atins un maxim al ultimilor circa patru ani, de 1,1631 dolari, în contextul în care negocierile comerciale dintre Washington și Beijing nu găsesc un numitor comun. A urmat o apreciere a monedei americane după începerea conflictului dintre Israel și Iran, iar la începutul acestei săptămâni, una plină de ședințe de politică monetară ale marilor bănci centrale, euro fluctua între 1,1524 și 1,1587 dolari, mai arată analistul economic.
În piața locală, cursul monedei americane a scăzut de la 4,3665 la 4,3430 lei, minim care nu a mai fost atins din 22 aprilie. Media francului elvețian a coborât de la 5,3715 la 5,3511 lei, iar cea a lirei sterline, de la 5,9184 la 5,8984 lei, minim al ultimei luni și jumătate.
Scade și prețul gramului de aur
Prețul gramului de aur a scăzut de la 480,7983 lei la 476,7638 lei, consecință a deprecierii monedei americane, în timp ce metalul galben se mișca între 3.405 și 3.452 dolari/uncie.
În regiune, media monedei poloneze s-a apreciat la 4,2612 zloți/euro, iar cea a monedei maghiare la 401,51 forinți/euro.
După ce a testat vinerea trecută pragul de 103.000 dolari, bitcoin se tranzacționa luni între 105.020 și 107.253 dolari, iar ethereum se mișca în culoarul 2.519 – 2.637 dolari.
EVENIMENT
Petrișor Peiu (AUR): „Românii, discriminați la ei acasă: Gaz mai scump pentru noi, reducere pentru străini!”

Senatorul AUR, Petrișor Peiu, atrage atenția asupra unui caz revoltător de inechitate economică: statul român, prin Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a hotărât ca tariful de transport al gazelor să fie cu 40% mai mic pentru exportul în Austria decât pentru consumul intern în România.
„Am să vă spun, foarte pe scurt, cum plătim noi pentru a avea dreptul să exportăm gaz ieftin în Austria. Păi, foarte simplu! Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a stabilit următorul lucru: tariful de transport al gazelor este mai mic cu 40% dacă gazul este exportat în Austria, decât dacă este transportat în interiorul României.
Așadar, toate tarifele de transport pentru gazele exportate în Austria sunt, oameni buni, cu 40% mai mici decât tarifele de transport pentru gazele consumate în România, pentru noi, pentru consumatorii români. Iată cum consumatorul austriac este favorizat în defavoarea consumatorului român. De către cine? De către statul român. Și pentru ce? Pentru a consuma gaz românesc. Asta e dreptatea pe care vrem să o vedem și în anii următori?
Este complet inacceptabil ca, într-un context european tensionat, în care România este chemată să contribuie la securitatea energetică a UE, statul nostru să-și saboteze propriii cetățeni în favoarea consumatorilor din afară. Exportăm ieftin, dar iată, plătim scump!”, a declarat senatorul AUR, Petrișor Peiu.

Un bărbat a suferit arsuri pe 60% din suprafața corpului în urma unui incendiu de vegetație care a avut loc în comuna Mica, județul Cluj.
Victima a fost preluată de echipajele medicale și transportată de urgență la spital. Circumstanțele exacte ale incidentului sunt în curs de investigare.
Bărbat grav rănit într-un incendiu de vegetație la Mica
Potrivit informațiilor Cluj24.ro, victima este un bărbat de arpoximativ 70 de ani, care a vrut sa își igienizeze terenul prin incendiere.
Flăcările au crescut rapid în intensitate. Bărbatul a fost prins pe câmp în mijlocul incendiului. Acesta a fost găsit inconștient de echipajele medicale și dus de urgență la spital.
UPDATE
Pompierii din cadrul Detașamentului Dej sunt cei au intervenit pentru stingerea incendiului de vegetație uscată, izbucnit în apropiere de localitatea Nireș, în comuna Mica.
La fața locului s-au trimis o autospecială pentru intervenție rapidă. Potrivit reprezentanților ISU Cluj, vegetația uscată ardea pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați. Pompierii au acționat imediat pentru a-l extrage pe bărbat din zona de ardere și i-au acordat primul ajutor calificat. Acesta a fost transportat spital pentru îngrijiri medicale.
EVENIMENT
Vremea la Cluj. Ce temperaturi vor fi în ultimele săptămâni din iunie. Anunțul meteorologilor privind ploile

Clujenii se vor bucura, în prima parte a intervalului 16–29 iunie 2025, de o vreme predominant caldă, cu temperaturi care vor atinge frecvent 28–30 de grade Celsius.
De asemenea, minimele vor crește treptat de la 10 la 13–14 grade, arată meteorologii.
Vremea la Cluj. Temperaturi ridicate și ploi
După data de 19 iunie, valorile termice vor începe să scadă ușor, iar până la finalul primei săptămâni se vor înregistra maxime de aproximativ 24 de grade și minime de 9 grade, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.
În a doua parte a intervalului, vremea se va încălzi din nou, temperaturile diurne urmând să oscileze între 28 și 30 de grade, iar cele nocturne între 10 și 12 grade.
În ceea ce privește precipitațiile, meteorologii prognozează averse în mai multe zile, cu o probabilitate mai mare în perioada 18–22 iunie, dar și după data de 25 iunie.