ACTUALITATE
Bobâlna, prima comună din Cluj care are slogan și își dezvoltă propriul brand
Din dorința de a dezvolta spiritul antreprenorial din mediul rural, membrii din Cluj ai Romanian Business Leaders (RBL) au pus bazele proiectului Brandurile Antreprenorești, dedicat construcției brandurilor de comune din România.
Bobâlna este prima comună care și-a arătat deschiderea și interesul pentru acest tip de abordare, iar acum are o poziționare și un slogan. Urmează realizarea identității vizuale și a manualului de brand. Costurile proiectului până în acest moment se ridică la câteva mii de euro, fiind susținute până acum prin voluntariat al profesioniștilor care sunt membri RBL Cluj.
Aproape jumătate din populația României trăiește în mediul rural, însă din cauza lipsei de investiții și a infrastructurii comunele sunt subdezvoltate și neatractive pentru tineri.
Antreprenoriatul poate fi o soluție care să ajute la dezvoltarea satelor. Comuna Bobâlna dorește să-și îmbunătățească imaginea pentru a atrage investitori, turiști și familii tinere care să devină parte din comunitate.
Răscoala din 1437
Noul slogan al comunei va fi „Bobâlna. Unde curajul face istorie”. Construcția acestui mesaj a pornit de la poziționarea locurilor ca „izvor al curajului din zona Transilvaniei” – cu referire la marea Răscoală din 1437, dar și la personalitățile importante care au contribuit semnificativ la istoria României – cum este Alexandru Vaida-Voevod, care s-a născut la Bobâlna.
Istoria, tradițiile locului, peisajele extraordinare și mâncarea sănătoasă sunt câteva dintre ingredientele brandului Bobâlna.
„Din primul moment când am vizitat Bobâlna, am simțit încărcătura istorică a comunei. Locul are un potențial foarte mare de a se dezvolta, dacă este susținut printr-o poziționare puternică, de o comunicare corectă, folosită consistent și coerent.
Prin brandul pe care îl construim, dorim să inspirăm antreprenorii locali să dezvolte noi proiecte care vor face din Bobâlna o atracție turistică de neratat în Transilvania, dar și un loc ideal pentru familiile care vor să trăiască aproape de natură”, a declarat Anca Rarău, Managing Partner la Brandocracy, co-fondator al proiectului Brandurile Antreprenorești.
Plan de comunicare
O parte integrantă a proiectului va fi și realizarea unei strategii de comunicare pe rețelele sociale.
„În spatele unui brand puternic se află mereu un plan de comunicare pe termen lung. Publicurile cărora ne adresăm cu mesajele Bobâlna este activ online, de aceea o direcție de promovare pe rețelele sociale este necesară. Comunicarea de brand nu se va încheia odată cu finalizarea proiectului nostru, ci atunci va începe.
Dorim să oferim reprezentanților comunei instrumentele necesare pentru a promova în mod profesionist comuna și proiectele pe care le vor dezvolta”, a menționat Călin Biriș, Partener al agenției Loopaa Marcom, co-fondator al proiectului Brandurile Antreprenorești.
Noi investiții în comună
Inițiatorii proiectului, Anca Rarău și Călin Biriș, au colaborat pentru realizarea unei cercetări calitative în rândul locuitorilor și pentru dezvoltarea brandului alături de alți șase tineri pasionați de marketing și comunicare, studenți sau absolvenți ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Împreună au gândit și o serie de evenimente pe care comuna le va putea derula și au venit, totodată, cu denumiri de produse caracteristice locului, precum: plăcinte curajoase, zacuscă răsculată, murături răzvrătite.
„Inițiativa reprezentanților Romanian Business Leaders m-a bucurat foarte mult, știind cât de tare ne poate ajuta un astfel de sprijin pentru a face din Bobâlna una dintre cele mai atractive comune din Transilvania. Istoria zonei și locuitorii noștri sunt un capital important pe care ne putem baza pentru brandul pe care îl construim.
Sunt nerăbdător să vă anunțăm cât de curând despre noile activități și investiții din comună, care vor fi inițiate sub umbrela brandului la care lucrăm în acest moment.” a declarat Dorin Petrean, persoana de contact din partea comunei Bobâlna care a susținut proiectul și s-a implicat în derularea acestuia.
Urmează Vultureni
Programul Brandurile Antreprenorești continuă și în alte comune din România. Alături de Bobâlna se află în proces de branding și comuna clujeană Vultureni.
„Proiectele derulate de Romanian Business Leaders în Cluj înseamnă energie și dedicare pentru dezvoltarea antreprenoriatului, dar și pentru educație, atât în orașe, cât și în mediul rural. Sunt mândru de rezultatele de până acum și continuăm cu toată determinarea”, precizează Dan Pitic, CEO Perpetuum și lider RBL Cluj
Despre Romanian Business Leaders
Fundația Romanian Business Leaders este o comunitate de antreprenori, manageri și profesioniști români din diverse domenii. Ceea ce ne unește este dorința de a contribui la un bine public, dincolo de interesele de companie, industrie sau domeniu. Credem că România va fi o țară mai bună pentru business atunci când va deveni o țară mai bună pentru oamenii ei.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Maia Sandu, discuții despre accesul la FINANȚARE pentru sectorul privat cu reprezentanții Băncii Transilvania
Președintele Moldovei, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu Ömer Tetik, director general al Băncii Transilvania, și Bogdan Pleșuvescu, Director General Adjunct Legal și fost director general al Victoriabank. Banca Transilvania, cel mai mare grup bancar din România, deține pachetul majoritar de acțiuni al Victoriabank, a doua cea mai mare bancă din Republica Moldova.
În cadrul discuțiilor, Maia Sandu a subliniat importanța Victoriabank în sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii prin oferirea accesului la finanțare, un factor esențial pentru creșterea acestora și pentru crearea de locuri de muncă sigure și bine plătite.
Maia Sandu, discuții despre accesul la FINANȚARE pentru sectorul privat cu reprezentanții Băncii Transilvania
Totodată, șefa statului a reafirmat angajamentul guvernării de a îmbunătăți climatul investițional și de a avansa reformele în justiție, necesare pentru garantarea unui mediu economic stabil și previzibil.
Un accident rutier a avut loc, miercuri, pe drumul Sf. Ion din Cluj-Napoca. O mașină a ieșit de pe carosabil și a ajuns într-un pârâu.
Din primele informații, nimeni nu a fost rănit. În urma evenimentului s-a rupt un indicator rutier.
FOTO. ACCIDENT la Sf. Ion, în Cluj-Napoca. O mașină a CĂZUT într-un pârâu
Abia s-au liniștit apele în vestiarul CFR-ului, odată cu reconfirmarea „Bursucului” la cârma echipei, că cineva le agită iar. De această dată e chiar de Dan Petrescu, care vrea să renunțe la un fost internațional.
Este vorba de Vasile Mogoș, care n-ar mai fi în grațiile antrenorului în ultima vreme. Fundașul de 32 de ani n-ar mai fi avut prestațiile care l-au și recomandat la Națională, fapt pentru care, încet-încet, a fost lăsat pe banca de rezerve.
Un fost internațional s-ar putea DESPĂRȚI în această iarnă de CFR Cluj
El a jucat în ultimul meci din acest an, victoria cu Oțelul Galați, cu 3-2.
Decizia lui Dan Petrescu surprinde în contextul în care internaționalul român a reprezentat un fotbalist pe care s-a bazat foarte mult în acest sezon la CFR Cluj. Mogoș urmează să-și rezilieze înțelegerea cu formația din Gruia.
Mogoș a bifat 15 meciuri în acest sezon pentru clujeni, reușind un assist. Este cotat de site-ul de specialitate Transfermarkt la 800.000 de euro.
A fost prezentat de ardeleni în vara lui 2023. Născut la Vaslui, Vasile Mogoș evoluase doar în Italia, în Serie B și Serie C. Printre echipele la care a jucat se numără Reggiana, Ascoli, Cremonese, Chievo sau Crotone.
Un accident rutier a avut loc, miercuri, la Fundătura, în jud. Cluj. Trei femei și un minor au primit îngrijiri medicale.
„La fața locului a fost trimis însă un echipaj SMURD, pentru a evalua medical un minor de aproximativ 10 ani și un adult. Au mai solicitat îngrijiri medicale trei femei, astfel că forțele au fost suplimentate cu încă o ambulanță SMURD, respectiv un echipaj SAJ.
FOTO. ACCIDENT la Fundătura, în Cluj. Trei femei și un minor au primit ÎNGRIJIRI medicale
Sunt evaluate la fața locului trei femei și un minor de 9 ani. Cu toții prezintă afecțiuni ușoare”, a transmis ISU Cluj.