Connect with us

ADMINISTRAȚIE

BLOCAJE în trafic la Cluj-Napoca de când a început ȘCOALA. Emil Boc: Soluția este să facă școli în zona METROPOLITANĂ

Publicat


Cluj-Napoca e sufocat de mașini de când a început școala. Dimineața, când părinții își duc copiii la școală, dar și după-amiaza, când îi duc spre casă, au revenit blocajele în trafic dinspre Florești sau Apahida. Soluții în oraș, spune primarul Emil Boc, nu prea mai sunt și a îndemnat clujenii să lase mașinile și să circule cu mijloacele de transport în comun.

Sute de mașini se „scurg” spre Cluj-Napoca în fiecare dimineață din diferite localități din apropiere. Clujenii care locuiesc în Apahida, Florești sau Baciu își aduc copiii la creșă, grădiniță sau la școală în Cluj-Napoca pentru că nu au prea multe alternative.

Citește și Dezbatere Cluj24: ”Orele 7-9: STOP! În trafic să ne facem loc”. Folosiți transportul în comun

Emil Boc: Trebuie construite școli în zona metropolitană

Primarul Clujului, Emil Boc, spune că nu prea mai există soluții în oraș. Ce s-a putut construi, în materie de unități de învățămnt, s-a făcut, spune acesta.

„Soluția este să facă școală acolo, să-și contruiască școli în Apahida, în Baciu. Noi am construit 5 școli, mai precis corpuri distincte de clădiri care s-au putut construi în Cluj-Napoca. Populația Clujului a rămas aceeași, iar noi ne-am făcut datoria construind echivalentul a 5 școli.

Prima condiție e să-ți duci copilul la școală cât mai aproape de casă, dar nu poți să condamni părintele că încearcă să găsească o soluție educativă cât mai bună posibil pentru copilul lui”, a spus Emil Boc la Ziua Live și a precizat că lumea vine la Cluj tocmai pentru că s-au făcut cele mai multe investiții în educație.

Centura, trenul și metroul – soluțiile pentru a descongestiona traficul

Lipsa unităților de învățământ face ca, astăzi, Cluj-Napoca să preia acest aflux. Dar faptul că nu sunt suficiente crele, grădinițe și școli în zonele de lânngă Cluj-Napoca nu este singura problemă. Clujul nu are încă centura metropolitană, care ar mai scoate mașini din oraș.

Totuși, în ceea ce privește traficul dinspre Apahida, primarul spune că prelungirea Bulevardului Muncii este un plus.

„Am prelungit Bulevarul Muncii până în Apahida. Gândiți-vă cum ar fi dacă acest proiect nu era făcut. Am scos traficul greu.

Acum urmează centura metropolitană, trenul metropolitan și metroul. Gândim aceste lucruri de ani de zile, puteam sta la noi în bancă, dar am înțeles direcția în care merge Clujul”, a mai spus Emil Boc.

Primarul s-a ferit să avanseze o dată la care ar putea începe construcția centurii metropolitane. Proiectul este în stadiul în care trebuie obținute avizele necesare.

Foto: ArhivăDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ce MECI. 91-86. U-BT Cluj-Napoca a învins Brescia în EuroCup

Publicat

De

ubt

Echipa de baschet U-Banca Transilvania a învins miercuri, pe teren propriu, echipa italiană Germani Brescia, cu scorul de 91 la 86.

U-BT a disputat miercuri o nouă partidă în 7Days EuroCup. Adversarii clujenilor au fost italienii de la Germani Brescia, echipă care ocupă locul 10 în clasamentul din Italia.

U-BT a obţinut astfel a doua victorie din grupa A din 7 Days EuroCup.

Meindl, cu 15 puncte şi Guzman, tot cu 15 puncte, au fost principalii marcatori ai U-BT Cluj-Napoca.

Echipa clujeană de baschet a împlinit miercuri 103 ani de activitate.

Foto: Facebook/U-Banca Transilvania

Citește mai departe

EVENIMENT

Studiu Ipsos: CU CINE țin ROMÂNII la Campionatul Mondial

Publicat

fifa 2022 world cup logo qatar z5t4wjudq9ty1mh5kqpn38ott

Cu toate că echipa națională de fotbal a României nu s-a calificat la Campionatul Mondial, turneul final din Qatar reprezintă un interes pentru români. Conform unui studiu realizat de cei de la Ipsos, 50% dintre români vor urmări partidele de la Campionatul Mondial din Qatar. Acest studiu a fost realizat în 34 de țări, printre care și România, iar scopul acestuia este de a determina interesul oamenilor față de Campionatul Mondial din acest an.

Având în vedere că țara noastră nu a mai participat la un Campionat Mondial din 1998, suporterii români s-au văzut nevoiți să susțină alte țări la turneele finale. Cel din acest an nu face excepție, iar conform statisticilor celor de la Ipsos, printre favoritele suporterilor români se numără: Germania, 19% dintre fani considerând că aceștia vor ieși câștigători. Pe locul secund în topul favoritelor este Brazilia, cu un procentaj de 14%, iar pe ultima treaptă a podiumului în rândul favoritelor sunt Franța și Spania, fiecare cu un procentaj de 13%.

Un aspect interesant îl reprezintă faptul că românii nu o văd pe Argentina drept potențială câștigătoare, doar 5% dintre suporterii români sunt de părere că vor câștiga. În rândul suporterilor din celelalte țări, argentinienii fiind cotați cu un procentaj de 10% pentru a ieși campioni. Dublu față de opiniile fanilor români.

Dintre românii care au declarat că se vor uita la Campionatul Mondial din Qatar, 41% au spus că vor viziona meciurile la televizor, 20% pe internet, 15% pe telefonul mobil și 7% pe o tabletă, conform statisticilor oferite de Ipsos.

Unde vor viziona suporterii români partidele de la Campionatul Mondial din Qatar?

Așa cum eram obișnuiți și până acum, acest eveniment este unul social pentru fanii români. Marea majoritate a acestora, 82%, vor urmări partidele alături de prieteni și familie. Un procentaj mai mic îl reprezintă cei care vor urmări meciurile alături de colegii de la serviciu, 49%. Peste jumătate dintre suporterii români, 55%, vor viziona partidele la un restaurant/bar.

Față de media globală, unde procentajul este de 34%, românii nu se declară a fi superstițioși, doar 26% dintre aceștia declarând că vor avea un talisman norocos. De asemenea, românii s-au declarat a fi conștiincioși, doar 26% dintre suporteri au spus că vor lipsi de la serviciu/școală pentru a viziona meciurile de la Campionatul Mondial. La acest procentaj scăzut contribuie și faptul că echipa națională de fotbal a României nu este calificată la turneul final din Qatar.

Daniel Cucu-Kovaci

Citește mai departe

EVENIMENT

C. C. Catch, Ricchi e Poveri și Bad Boys Blue la Cluj. Biletele pentru DISCOTECA ‘80 din 2023, puse în vânzare

Publicat

De

discoteca80 2023 (1)

Discoteca ‘80 Cluj 2023 aduce la BTarena cei mai tari artiști ai vremurilor disco. C. C. Catch, Ricchi e Poveri, Bad Boys Blue, Savage și Ryan Paris vor urca pe scenă anul viitor la Cluj-Napoca, iar organizatorii anunță că au pus în vânzare bilete la prețuri speciale.

Artiștii de renume ai muzicii anilor ’80, vor face show pe scena Discoteca ‘80 Cluj, sâmbătă, 16 septembrie 2023, începând cu ora 19:00, la Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca, în cadrul celei de-a 6-a ediții a evenimentului.

Show-ul de peste 4 ore este organizat de Backstage Production, iar biletele cu prețuri speciale începând de la 159 lei sunt disponibile pe www.discoteca80.ro și www.iabilet.ro.

C. C. Catch, Ricchi e Poveri și Bad Boys Blue la Cluj

Melodii precum „I Can Lose My Heart Tonight” – C.C. Catch, „Mamma Maria” – Ricchi e Poveri, „You’re A Woman” – Bad Boys Blue, „Only You” – Savage sau „Dolce Vita” – Ryan Paris se află și acum în amintirile din tinerețe ale milioane de oameni.

Anul viitor, în 16 septembrie, publicul va avea ocazia să îi vadă și să îi asculte live pe îndrăgiții artiștii care au fascinat o lume întreagă.

Concertul live Discoteca ‘80 este bazat pe un concept care are în centru plăcerea și emoția retrăirii atmosferei muzicale din acei ani. Show-ul este al 6-lea dintr-o serie de evenimente organizate anual la Cluj-Napoca. La acest tip de evenimente participă zeci de mii de melomani din orașe precum Paris, Zürich, Sankt Petersburg, Varșovia, Praga sau Moscova.

Artiștii ediției 2023

C.C. Catch, una dintre cele mai populare artiste europene de muzică pop a anilor ’80, denumită și regina muzicii Disco, este născută în Olanda, în 1958, într-o familie germană. A ajuns în topuri cu numeroase hit-uri precum „I Can Lose My Heart Tonight”, „Heartbreak Hotel”, „Cause You Are Young”, „Strangers By Night” și „Heaven and Hell”.

YouTube video

 

Ricchi e Poveri este formația italiană devenită faimoasă în toată Europa odată cu melodia „Sará perché ti amo”, în 1981. Ulterior, muzicienii au dominat topurile muzicale din Belgia, Franţa, Austria, Germania şi Spania cu melodii precum „Mamma Maria”, „Acapulco”, „Voulez-vous danser”, „Dimmi quando” și „Che sara”.

YouTube video

Formația disco Bad Boys Blue a fost înființată în anul 1984 în Germania. Trupa este cunoscută datorită hit-urilor internaționale „You’re A Woman”, „Pretty Young Girl” și „Come Back And Stay”. De-a lungul anilor, formația și-a modificat componența de mai multe ori, iar în urma decesului lui Kenny Lewis, în 2012, John McInerney a rămas cel care încântă spectatorii cu melodiile Bad Boys Blue. De altfel, John este singurul membru prezent în toate componențele formației, de la înființare până astăzi.

YouTube video

Roberto Zanetti, cunoscut sub numele de Savage, este un cântăreț și producător muzical din Toscana, Italia. Artistul a devenit celebru în 1989, odată cu lansarea remake-ului realizat după melodia „(I Just) Died in Your Arms”, interpretată original de Cutting Crew. Ulterior, artistul și-a continuat apogeul cu piesele „Only You”, „Don’t Cry Tonight” și „Goodbye”.

YouTube video

Fabio Roscioli, italianul cu numele de scenă Ryan Paris, este un muzician și actor care și-a câștigat popularitatea internațională în 1983, cu hit-ul mondial „Dolce Vita”. În următoarea perioadă, artistul a ocupat locul 1 în topurile din aproape toate țările europene și a continuat să lanseze melodii până în anii ‘90. Începând cu anul 2010, acesta a revenit în atenția publicului cu piese ca „I Wanna Love You Once Again” și „Sensation of Love”.

YouTube video

Discoteca ’80 Cluj, la a 6-a ediție

De-a lungul celor cinci ediții anterioare, zeci de mii de oameni au dansat și s-au distrat alături de artiști precum Saragossa Band, Lian Ross, Ivana Spagna, Afric Simone, Kaoma, Mauro și Francesco Napoli (2022), Boney M, The show-a tribute to ABBA, Gazebo, Joy, FR David și Eruption (2021), Thomas Anders & Modern Talking band, Milli Vanilli, Sabrina, Silent Circle și Ottawan (2019), Ricchi e Poveri, Boney M, Bad Boys Blue și Samantha Fox (2018), Alphaville, Sandra, Londonbeat și Fancy (2017), într-o Polivalenta plină-ochi de fiecare dată.

Informații despre bilete

Tarifele primelor 1.000 de bilete cu preț special:

  • PARTY ZONE (cu loc în picioare, pe suprafața terenului de joc) – 159 lei
  • SEATING cat. 1 – 289 lei
  • SEATING cat. 2 – 229 lei
  • SEATING cat. 3 – 189 lei
  • SEATING cat. 4 – 169 lei

Tarife bilete cu preț normal:

  • PARTY ZONE (cu loc în picioare, în fața scenei) – 199 lei
  • SEATING cat. 1 – 329 lei
  • SEATING cat. 2 – 269 lei
  • SEATING cat. 3 – 229 lei
  • SEATING cat. 4 – 209 lei

IMPORTANT: la prețurile biletelor afișate mai sus se adaugă comisionul de procesare a vendorului iabilet.ro.

Biletele online sunt disponibile pe www.discoteca80.ro și www.iabilet.ro.

ATENȚIE! Cei care doresc să participe la show sunt rugați să NU cumpere bilete de pe viagogo.com! Acest site nu deține drept de vânzare a biletelor la Discoteca ’80 Cluj.

Biletele în format fizic se pot achiziționa din magazinele Flanco, IQ BOX, magazinul Muzica, de la Hard Rock Cafe și Club Quantic.

Copiii cu vârsta sub 10 ani au intrare gratuită la Party Zone, respectiv la toate categoriile cu locuri pe scaune, în cazul în care stau în brațele însoțitorului adult. Copiii cu vârsta de peste 10 ani împliniți vor plăti bilet cu preț de adult. Minorii trebuie să fie însoțiți de cel puțin un adult.

Regulamentul Discoteca ‘80 Cluj 2023 poate fi consultat AICI.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Emoționant. Scrisoarea unui băiețel de 7 ani către medicul clujean care l-a tratat și personalul care l-a îngrijit

Publicat

De

medic1

Rareș, un băiețel de 7 ani care a ajuns la Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca după ce și-a „zdrobit un deget”, a făcut un gest care nu l-a emoționat doar pe medicul care l-a tratat, dar a adus bucurie tuturor celor care lucrează în spital.

Un medic se simte cu adevărat împlinit dacă pacienții sunt mulțumiți și apreciază efortul depus. Atunci când mulțumirile vin de la un copil de 7 ani, gradul de satisfacție al medicului nu poate fi descris în cuvinte, spun reprezentanții Spitalului de Urgență din Cluj-Napoca.

Emoționant. Scrisoarea unui băiețel de 7 ani către medicul clujean care l-a tratat

Aceștia au decis să publice scrisoarea micului pacient pe pagina de Facebook și este cu adevărat emoționantă.

„Mii de mulțumiri din partea lui lui Rareș, cel mai mic pacient de pe secție”. Așa începe scrisoarea băiețelului.

Acesta a fost transmisă medicului chirurg plastician Claudiu Filip (foto) și echipei sale minunate din Compartimentul de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă a SCJU Cluj.

În scrisoare, micul pacient se prezintă și scrie că „și-a zdrobit degetul cu un lemn” și că a ajuns la spital cu „o frică foarte mare și multe emoții”.

„Dar aici am dat peste niște oameni extraordinari, abslut toți de aici sunteți minunați”, a scris băiețelul.

Acesta i-a mulțumit doctorului Filip „care a făcut tot posibilul să-mi pună degetul la loc”.

Nu în ultimul rând, Rareș le-a mulțumit tuturor pentru felul în care s-au purtat cu el și cu mama lui și nu a uitat să amintească de cadourile pe care le-a primit și care spune că „i-au fost de ajutor” cât timp a stat în spital.

medic2

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax