ACTUALITATE
Blajul, orașul cu trei episcopi. Importanța ultimei decizii a Sinodului Bisericii Greco-Catolice

Declarat Oraș Episcopal de acum doi ani, Blajul are, din 2020, trei episcopi greco-catolici. Este vorba despre PF Lucian Arhiepiscop Major, PS Claudiu Lucian Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore, cărora i se alătură Cristian Dumitru Crişan, care a fost ales Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.
Săptămâna trecută, Papa Francisc și-a dat acordul cu privire la alegerea canonică făcută de Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, prin care Părintele Cristian Dumitru Crişan a fost ales Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, iar Părintele Călin Ioan Bot a fost ales Episcop Auxiliar al Eparhiei de Lugoj.
Despre alegerea celor doi episcopi auxiliari a făcut referire PS Claudiu Lucian Pop, la predica de duminică, din Catedrala Blajului.
„Am avut, anul trecut, un eveniment cu totul excepțional la Blaj, prin vizita Sfântului Părinte Papa Francisc. Am avut bucuria să îl avem nu doar în România, ci și aici, la Blaj, să celebrăm împreună cu Sfântul Părinte laudă și mulțumire lui Dumnezeu și prin vocea lui să auzim vocea Bisericii, care i-a declarat Fericiți pe Episcopii noștri martiri. Un eveniment cu totul excepțional. Ne putem gândi oare ce va fi anul acesta, cu ce ne vom putea lăuda. Și iată că Dumnezeu nu ne dezamăgește nici anul acesta, fiindcă avem din nou un eveniment major, prin alegerea a doi noi Episcopi în Biserica noastră. Ultima alegere de episcop a fost acum aproximativ opt ani. Iată un eveniment mare pentru întreaga Biserică!
După cum ați auzit probabil, acum câteva zile, Sfântul Părinte Papa Francisc și-a dat acordul pentru alegerile care au avut loc în Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma. Și poate este momentul să ne readucem aminte de structura Bisericii Greco-Catolice, de ierarhia Bisericii noastre, pe scurt, de cum este organizată Biserica noastră. Fiindcă, dacă Blajul a fost declarat și, mulțumim Domnului, oraș episcopal, în virtutea faptului că a fost fondat, ridicat, de către un Episcop – se pare că e singurul oraș din lume fondat de la bază de un episcop – am putea spune că este oraș episcopal fiindcă în acest an vor fi trei Episcopi la Blaj! Din mila Domnului va fi Preafericitul Părinte Lucian, Capul Bisericii noastre, voi fi eu, ca Episcop de Curie și va fi părintele Cristian Crișan, ca Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș”, a spus PS Claudiu Lucian Pop.
Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică este o Biserică Arhiepiscopală Majoră, condusă de PS Lucian, Arhiepiscop Major.
”PF Părinte Lucian este Arhiepiscop Major, așadar Patriarh, și este Cap al întregii Biserici Greco-Catolice, nu doar al Blajului, este și Mitropolit și este și Arhiepiscop al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Sunt trei nivele de autoritate. Și la fiecare nivel de autoritate el este ajutat în exercitarea puterii sale în Biserică, în Mitropolie și în Arhiepiscopie. De exemplu, are la dispoziție Curia Arhiepiscopală Majoră, care este situată vis-a-vis de Catedrală. Și Curia este un organism care îl ajută în exercitarea puterii în întreaga Biserică. În Curie avem Sinodul Permanent, avem Tribunalul, avem Comisiile Sinodale pentru Educație, Pastorație, Liturghie, care coordonează activitatea întregii Biserici”, a mai spus PS Claudiu Lucian Pop.
PS Claudiu Lucian Pop a fost ales episcop responsabil cu Curia Arhiepiscopală Majoră, în 2011.
”PF Lucian nu este doar Arhiepiscop Major, Patriarh, al Bisericii, ci este și un Episcop care are un teritoriu, o Dieceză, ca ceilalți episcopi. (…) Iar ca Episcop al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, el va avea, în persoana părintelui Cristian Crișan, un Episcop Auxiliar. Astfel, la fiecare nivel, el este însoțit de o structură care-l îl ajută să-și exercite puterea ca Arhiepiscop Major, ca Mitropolit și ca Arhiepiscop de Alba Iulia și Făgăraș. De aceea vom avea trei Episcopi în Blaj (…)
nu contează că Blajul e atât de mic față de București sau față de Cluj. Papa Francisc a venit aici, la Blaj. Episcopii martiri au fost beatificați aici, la Blaj. Toți Episcopii martiri au trecut prin această Catedrală. Toți probabil, sau mulți dintre ei, când au fost copii sau tineri, au stat în aceste bănci și au privit acest minunat Iconostas. Și de aceea este important să înțelegem, nu ca să ne mândrim cât suntem noi de importanți, ci ca să vedem ce lucruri mari și minunate Dumnezeu a făcut în noi, prin noi, prin acest oraș, prin această zonă”, a mai spus PS Claudiu Lucian Pop.
sursă: Radio Blaj (Nicu Goga)
ȘTIREA TA – Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
ȘTIREA TA – Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
[ad_2]
Citește Blajul, orașul cu trei episcopi. Importanța ultimei decizii a Sinodului Bisericii Greco-Catolice pe Alba24.ro
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Ioan Ovidiu Sabău, despre jucătorii săi după victoria cu Rapid: Mi-a plăcut curajul, atitudinea și plăcerea de a juca fotbal

Antrenorul echipei de fotbal ”U” Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, s-a declarat mulțumit după victoria de sâmbătă din deplasare în fața celor de la Rapid București, scor 0-2, și i-a felicitat pe jucători.
”Jocul acesta îmi amintește de jocurile frumoase pe care le-am practicat. În urma acelor jocuri bune am stat 18 etape pe primul loc, o echipă care pe merit a fost acolo. Am dominat, mai ales în prima repriză, în zona centrală, am ținut de minge, am avut posesia, am avut acea plăcere să jucăm fotbal, curaj, am și reușit să înscriem.
În a doua repriză, jucătorii cu probleme au început să piardă din ritm și nu am mai avut mingea și am început să ne retragem ceea ce nu trebuia să facem.
Mi-au plăcut intervențiile lui Edwinas (portarul echipei – n.a.). Mi-a plăcut curajul, atitudinea, starea de spirit și plăcerea de a juca fotbal, asta m-a impresionat la jucătorii mei, îi felicit.
Sunt mulțumit de cum am arătat, asta vreau să fie fața Universității, să impresioneze prin joc, un fotbal plăcut, să placă celor care se uită la noi. Asta trebuie să ne preocupe, să jucăm fotbal”, a spus Sabău.
Acesta crede că echipa sa poate să fie printre primele trei din play-off.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj. Va fi distribuită de Înviere la biserici


Echipa de fotbal ”U” Cluj a învins, sâmbătă, în deplasare, formația Rapid București cu scorul de 2-0, astfel că jucătorii lui Ioan Ovidiu Sabău se întorc cu trei puncte din Giulești.
Primul gol al clujenilor a fost marcat în prima repriză, în minutul 44, de Ovidiu Bic din pasa lui Thiam, iar cel de-al doilea de Macalou, după o fază personală.
În urma acestui rezultat, ”U” urcă pe locul 4 în clasamentul play-off-ului, cu 32 de puncte. Primul loc este ocupat de FCSB, cu 36 de puncte, urmată de CFR cu 34 și Universitatea Craiova cu 33 de puncte.
FCSB și CFR Cluj se vor înfrunta, duminică, la București, de la ora 20.
Echipele de start
Rapid București: Stolz – Onea, Ciobotariu, Pașcanu, Borza – Christensen, Keita, Kait – Dobre, Petrila, Koljic
Rezerve: Aioani, Braun, Săpunaru, Ignat, Bădescu, Vulturar, Grameni, Ademo, R. Pop, N’Jie, Gojkovic, Burmaz
Antrenor: Marius Șumudică
”U” Cluj: Gertmonas – Boboc, Masoero, I. Cristea, Chipciu – D.Codrea – Bic, Simion, Artean, Thiam – Blănuță
Rezerve: Lefter, Oancea, Mitrea, Ovidiu Popescu, Oaidă, Silaghi, Opriș, Fabry, Nistor, Macalou, Miranyan
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
Sursa foto: Facebook – FC Universitatea Cluj
CULTURA
VIDEO. Procesiunea focului sacru la Cluj-Napoca, aprins de Paște în fața Bisericii Romano-Catolice ”Sf. Mihail”

Credincioșii romano-catolici din Cluj-Napoca au asistat, sâmbătă seara, la cremonia aprinderea focului sacru, Vigilia, în fața Bisericii ”Sf. Mihail” din Piața Unirii, acesta fiind momentul culminant al sărbătorii de Paște.
Preotul Potyo Istvan din cadrul bisericii a declarat că tot ceea se întâmplă în cadrul Liturghiei întruchipează o bucurie, iar focul care se aprinde înseamnă viața eternă.
”Îl sărbătorim pe Domnul Nostru Cristos care este etern și ne dă nouă, tuturor, speranță și viață. Focul aprins înseamnă trăire, dar și jertfă, iar de la acest foc va fi aprinsă lumânarea de Paști”, a spus acesta.
Credicioșii romano-catolici se vor întoarce la Biserica ”Sf. Mihail” duminică dimineață pentru sfințirea coșurilor cu alimente de Paște.