Connect with us

Aberații de România

BIROCRAŢIE românească. Aventurile PERMISULUI de conducere

Publicat


Cluj24 lansează o nouă rubrică pentru cititori. România are printre cele mai stufoase sisteme birocratice din Europa. Acoperiţi de legi şi de regulamente, instituţiile şi funcţionarii care trebuie să-i deservească pe cetăţeni se acoperă, la rândul lor, cu hârtii şi proceduri. Iar aceste proceduri şi hârtii solicitate sfidează adesea bunul simţ şi logica. Şi cel care pierde în primul rând este cetăţeanul simplu. Pierde bani, timp şi răbdare. Dar mai pierde şi prin plata costurilor unor funcţionari şi proceduri inutile. Citind aberaţiile cu care contribuabilii de întâlnesc în contact cu instituţiile publice, poate că cei care fac legile şi regulamentele –şi care nu se prea bat de ele- le lor mai schimba pe ici, pe colo, prin părţile esenţiale.

Povestiţi-ne şi scrieţi-ne despre aberaţiile de care vă bateţi în contactul cu statul şi cu instituţiile sale. Tel: 0727329609 ; email: redactie@cluj24.ro 

Al cui e permisul de conducere auto?

F.D. din Cluj-Napoca: N-am fost un pic cuminte şi poliţiştii mi-au suspendat permisul de conducere pentru 30 de zile. Da, am încălcat legea şi m-au pedepsit. Dar nu înţeleg de ce mi-au luat şi fizic permisul de conducere. Că doar e al meu, l-am plătit. Ca principiu de drept, nu mi s-a încălcat dreptul de proprietate sau de posesie? Doar în România se ridică fizic permisul. În Italia, în Anglia, SUA, etc, nu. Înţeleg că mi-au suspendat dreptul de a conduce, dar de ce mi-au luat şi permisul meu? Apoi, faptul că a trebuit să merg eu să mi-l ridic. Nu puteau să mi-l restituie ei pe poştă? Dacă mi l-au luat, după ce mi-a expirat pedeapsa, nu trebuia, ca reciprocă, să mi-l şi restituie? Başca faptul că încheierea celor 30 de zile de pedeapsă s-a nimerit să fie sâmbăta şi a trebuit să mai aştept două zile, până luni, când aveau program domnii poliţişti. Şi încă ceva. Când am mers să-l ridic, mi-au cerut dovada. Adică, o hârtie expirată. Pe care nu e menţionat că trebuie s-o predau. Puteam s-o pierd, că era o hârtie fără valoare, expirată de o aproape o lună. Dacă n-o aveam, nu-mi mai dădeau permisul?

 

Cluj24: Am consultat doi avocaţi şi un profesor de drept constituţional. Iar legea e de partea celor care au făcut ce-au vrut cu permisul dumneavoastră. Dar, da, principial, aveţi dreptate. N-ar trebui să vi-l ia fizic, fiindcă v-a fost suspendat dreptul de a conduce, nu bucata aia de plastic. Dar, apropo de ţările enumerate, dacă vă iubiţi aşa de mult permisul, mutaţi-vă în vreuna dintre ele. Că doar tot din dragoste pentru permis credem că au emigrat şi cele câteva milioane de români.


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


Aberații de România

BIROCRAŢIE. Copil RESPINS la grădiniţă clujeană. Cine e mai tare, medicul, asistenta triaj sau procedura?

Publicat

O. M., Cluj-Napoca: Ne-au sunat de la grădiniță să mergem după fiul nostru Victor, că îi curge nasul. Am mers (căzuse de pe un dulap la grădiniță și a plâns mult). L-am dus la pediatru să îl vadă. A zis ca nu are nimic, că nu e răcit. L-am dus a doua zi la grădinița și nu l-au primit. Au spus că trebuie hârtie de la medic, cum că e clinic sănătos, ca ele au văzut clar că îi curge nasul. Ne-am întors la medic să cerem adeverință de reîntoarcere în comunitate. Surpriză. Adeverința se eliberează doar dacă lipsește trei zile consecutiv. Și uite așa a stat acasă o săptămână, sănătos și voios!

Cluj24: Stimată doamnă, nu prea avem cuvinte… Ne şi mirăm că nu v-au reproşat că de ce aţi făcut copilul. Că, aşa, n-aveau treabă nici asistenta de la triajul grădiniţei, nici educatoarea, nici pediatrul, nici dumneavoastră. Şi nici ăia care au făcut minunatele reglementări. Ba, nici noi şi nici cititorii, unii să scriem şi alţii să se crucească.

Demers

Cluj24 a lansat o nouă rubrică, „Aberaţii de România/Sesizări de la cititori”. România are printre cele mai stufoase sisteme birocratice din Europa. Acoperiţi de legi şi de regulamente, instituţiile şi funcţionarii care trebuie să-i deservească pe cetăţeni se acoperă, la rândul lor, cu hârtii şi proceduri. Iar aceste proceduri şi hârtii solicitate sfidează adesea bunul simţ şi logica. Şi cel care pierde în primul rând este cetăţeanul simplu. Pierde bani, timp şi răbdare. Dar mai pierde şi prin plata costurilor unor funcţionari şi proceduri inutile. Citind aberaţiile cu care contribuabilii se întâlnesc în instituţiile publice, poate că cei care fac legile şi regulamentele –şi care nu se prea bat de ele- le vor mai schimba pe ici, pe colo, prin părţile esenţiale.

Povestiţi-ne şi scrieţi-ne despre aberaţiile de care vă bateţi în contactul cu statul şi cu instituţiile sale. Tel: 0727329609 ; email: redactie@cluj24.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate