Connect with us

EVENIMENT

BILANȚUL Curții de Apel Cluj pe 2022. Dana Gîrbovan (președinte): DEFICITUL de judecători este în creștere alarmantă

Publicat


curtea de apel

Joi, 9 martie 2023, Curtea de Apel Cluj a prezentat Adunării Generale a judecătorilor bilanțul de activitate aferent anului 2022, împreuna cu indicatorii înregistrați de toate  instanțele de pe raza curții. La eveniment au participat doamnele Ramona-Graţiela MILU, Elena-Raluca COSTACHE şi domnul Gheorghe-Liviu ODAGIU, judecători, membri aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii din partea curţilor de apel.

„Analiza acestor date arată că, per ansamblu,  acestea au rămas performante, în ciuda provocărilor generate de creșterea numărului de cauze nou intrate, de cel mai grav deficit de judecători din ultimii ani si de presiunile constante la care este supus sistemul judiciar.

Cea mai importantă problemă cu care s-au confruntat instanțele de judecată în 2022 a fost aceea a creșterii deficitului de judecători.

Astfel, la finalul anului 2022, la nivelul Curții de Apel Cluj şi al instanțelor din raza sa de activitate erau vacante 58 de posturi de judecători, deficit vădit faţă de 01.01.2019, când erau doar 10 posturi vacante la nivelul întregii jurisdicții a Curții.

Deficitul de judecători este în creștere alarmantă: la finalul anului 2020 erau 30 de posturi vacante, iar la finalul anului 2021 se înregistrau 40 de posturi vacante.

În cadrul Curții de Apel Cluj, ca instanță de sine stătătoare, în anul 2022 şi-au desfășurat activitatea un număr de 56 judecători, un record negativ faţă de anul 2021, când au activat în cadrul Curții 59 de judecători, respectiv faţă anul 2020, când au fost în activitate 61 de judecători.

„În anul 2022 judecătorii Curții au soluționat 10.671 dosare”

În ciuda dificultăților generate de creșterea de la an la an a posturilor vacante, Curtea de Apel Cluj s-a încadrat, şi în 2022, în gradul de performanță „foarte eficient”, calificativ care a fost obținut în mod constant, începând cu anul 2015.

Activitatea intensă a judecătorilor este demonstrată de creșterea semnificativă a dosarelor nou intrate pe rolul Curţii de Apel Cluj, care în anul 2022 a ajuns la 10.600, ceea ce înseamnă un număr cu 600 mai mare, prin raportare la anul 2021, şi cu 2.400 mai mare, prin raportare la anul 2020.

Deși semnificativ mai puţini numeric, în anul 2022 judecătorii Curții au soluționat 10.671 dosare, cu 1.292 dosare mai mult decât în anul 2021 (când au fost soluționate 9.379 dosare) şi cu 2.421 dosare mai mult decât în anul 2020 (când au fost soluționate 8.250 dosare).

Efortul suplimentar depus de judecători este reflectat şi de operativitatea înregistrată la nivelul instanței în anul 2022, aceasta fiind în creștere faţă de anul anterior, în ciuda unui volum mai mare de dosare, coroborate cu accentuarea deficitului de judecători.

Aceasta stare de lucruri demonstrează, o dată în plus, ca judecătorii Curții de Apel Cluj nu au permis, în ciuda efortului suplimentar la care au fost supuși, să le fie afectate performanțele şi responsabilitățile faţă de cetățean şi  faţă de actul de justiție.

Prezentare extinsă

Anul 2022 a fost un an în care justiția s-a confruntat cu una dintre cele mai grave crize de resurse umane din ultimii 20 de ani.

Creșterea numărului de dosare înregistrată în anul 2021 a continuat şi în anul 2022, în ritm accelerat, fiind înregistrat la final de an 2022 un număr de dosare cu 2.400 mai mare decât la finele anului 2020.

Volumul crescut de dosare a fost gestionat de un număr, de la an la an, tot mai redus de judecători, ieșirile accelerate şi masive din sistem conducând la cea mai gravă criză de resurse umane din justiție din ultimii 20 de ani.

Cu toate aceste neajunsuri și provocări, datele statistice aferente activității anului 2022 dovedesc că, în ciuda numeroaselor şi serioaselor dificultăți, activitatea instanțelor din raza Curții de Apel Cluj a rămas una performantă.

În anul 2022 s-a dublat ritmul de creștere înregistrat în anul 2021, în ceea ce privește numărul de dosare nou intrate. Astfel, dacă în anul 2021, numărul de dosare nou intrate s-a ridicat la 140.000 (cu 7.000 dosare mai mult decât în anul precedent), în anul 2022 cauzele nou intrate au crescut cu 13.000, ajungând la numărul de 153.000 dosare.

Ca volum total de activitate, în anul 2022 instanțele de pe raza Curții de Apel Cluj au avut de gestionat un număr de 214.097 dosare, cu 9.561 dosare în plus faţă de anul 2021, şi cu 17.046 dosare în plus faţă de anul 2020.

„Judecătoriile mici din raza Curții de Apel Cluj s-au confruntat (…) cu o încărcătură excesivă”

În concret, la nivelul judecătoriilor din aria Curții de Apel Cluj, numărul cauzelor nou intrate în 2022 a fost cu 11.097 dosare mai mare decât în anul 2021. Acest număr reprezintă aproximativ 85% din creșterea înregistrată la nivelul tuturor instanțelor din raza Curții de Apel Cluj.

Judecătoriile mici din raza Curții de Apel Cluj s-au confruntat şi se confruntă în mod constant cu o încărcătură excesivă şi în continuă creștere a volumului de muncă, precum şi cu o criză permanentă de resurse umane. Spre exemplu, volumul de activitate cu care s-au confruntat în anul 2022 judecătorii de la Judecătoriile Sighetu Marmației, Beclean, Năsăud, Târgu Lăpuș, Turda, Șimleu Silvaniei, Baia Mare, Jibou şi Vișeu de Sus, a determinat pentru aceștia o încărcătură situată peste încărcătura medie înregistrată la nivel național, numărul de dosare fiind pentru unii dintre ei şi cu 600 mai mare decât numărul înregistrat ca medie la nivel național.

Între acestea, Judecătoria Sighetu Marmației se situează pe locul 5 în ierarhia celor mai încărcate instanţe din țară ca volum de activitate raportat la numărul de judecători.

Eforturile judecătorilor care şi-au desfășurat activitatea în cadrul instanțelor din raza Curții de Apel Cluj în anul 2022 transpare şi din evoluția încărcăturii medie, aceasta crescând sistematic de la 776 dosare în anul 2020, la 825 dosare în anul 2021 şi la 922 dosare în anul 2022.

Din punct de vedere administrativ, o preocupare şi totodată o realizare importantă a activității conducerii Curții de Apel Cluj a fost finalizarea primei etape din proiectul „Reparații capitale și modernizare Palatul de Justiție Cluj, situat în mun. Cluj-Napoca, P-ța Ștefan cel Mare nr. 1, jud. Cluj”.

Această primă etapă a constat în finalizarea unor lucrări complexe, respectiv a expertizei tehnică construcții și evaluare instalații în vederea reamenajării funcționale/modernizare și creșterea eficienței energetice și studii/expertize de specialitate, precum şi a documentației de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI), inclusiv documentații pentru obținerea avizelor solicitate prin Certificatele de Urbanism, ambele pentru Palatul de Justiție Cluj.

Contractul încheiat cu acest obiect a fost executat în cursul anului trecut, lucrarea fiind avizata de Comisia Tehnica din Ministerul Justiției în decembrie 2022.

Faţă de situația actuală, scopul final este execuția de lucrări de intervenții, astfel încât să se obțină o consolidare integrală a clădirii, conform normativelor şi legislaţiei în vigoare, o reamenajare și o funcționalitate pentru desfășurarea de activităților de justiție, reorganizarea fluxurilor de circulație: public, magistrați şi arestați, să se respecte normele în vigoare şi să se asigure condiţii de acces pentru persoanele cu diverse dizabilități (locomotorii, vizuale, auditive, etc). De asemenea, este necesară realizarea tuturor măsurilor de siguranță la incendiu, pentru întreg ansamblul.

Din punct de vedere energetic şi al sustenabilității, se impune să fie luate măsuri de reducere a consumului de energie.

Totodată este necesară readucerea clădirii la forma şi volumetria inițiale, recuperarea imaginii originale, având în vedere faptul că ansamblul a fost construit între anii 1900-1902 şi reprezintă o etapă deosebit de importantă a patrimoniului arhitectural istoric al orașului.

În urma implementării acestor planuri de modernizare, indicatorii urbanistici existenți vor fi modificați, inclusiv suprafața construită, POT și CUT. Valoarea totală a investiției se ridică la 523.330.543,87 lei, iar devizul general a fost actualizat și va fi transmis Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe pentru aprobare.

Renovarea Palatului de Justiție din Cluj-Napoca este o etapă importantă în dezvoltarea sistemului judiciar din România și va contribui la creșterea eficienței și transparenței activității instanțelor de judecată. Implementarea acestor planuri va îmbunătăți semnificativ condițiile de lucru pentru personalul judiciar și va asigura un mediu sigur și modern pentru toți cei implicați în procesele judiciare”, se arată în bilanț.

Mai multe date statistice despre activitatea instanțelor din raza Curții de Apel Cluj în anul 2022 se regăsesc în bilanțul integral.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Suntem sinteza GUSTURILOR din trei mari imperii! GASTRONOMIA ne definește la fel de mult ca arta și cultura

Publicat

gastronomie

Fetească ori Băbească (“E curată, românească”), horincă (“de familie, de tradiție”), zacuscă (“cu hribi, cu vinete sau cu fasole, de ce nu?”) sau mâncărică de praz și întregul inventar aproape nesfârșit de ciorbe, plus nenumărate alte bucate “istorice” sau „modernizate cu cap”, sunt la baza reconstrucției “brandului de țară” al țării noastre, susțin inițiatorii legii (79/2019) care proclamă prima duminică din octombrie, în fiecare an, drept Zi națională a gastronomiei și vinurilor din România – jurnaliștii și activiștii sociali Cosmin Dragomir și Cezar Ioan.

Festivalul “Scrumbii de Rusalii”, reuniunea de “Vinuri și bucate dobrogene” dar și “Craiova, capitală gastronomică est-europeană” sau “Conferințele gastronomice” sunt doar începutul

Într-o conversație purtată cu prilejul anunțării celui mai recent proiect de promovare turistică a unei localități – e vorba de seria care începe cu Festivalul “Scrumbii de Rusalii”, care are loc în Satul Pescăresc Tradițional al municipiului Tulcea în 6-8 iunie 2025, și care continuă cu acțiunea dedicată aceluiași scop în Capitală, în 14-15 iunie, sub numele de “Vinuri și bucate dobrogene” – Cosmin Dragomir și Cezar Ioan au anunțat și continuarea unei campanii care a debutat în 2024 și care consacră municipiul Craiova drept “capitală gastronomică est-europeană” (târg-festival cu participare internațională, urmat de vânzări de preparate tipice din 11 țări europene într-o rețea de 11 restaurante de top din Bănie).

gastronomie

Interesul public în creștere față de gastronomia românească arată clar o direcție pe care se construiește imaginea de țară

“Vedem un interes în creștere – din partea publicului, în primul rând, dar și din partea autorităților, asociațiilor și companiilor private din HoReCa – pentru înțelegerea gastronomiei ca vector de promovare a unor destinații turistice de la noi din țară”, a afirmat Cezar Ioan, care și explică: “Dacă păstrăm în minte niște vorbe înțelepte – că suntem ceea ce mâncăm, că dragostea trece prin stomac și că cine mănâncă împreună, rămâne împreună – devine foarte clar că una dintre cele mai importante surse de identitate, de coeziune comunitară și de atractivitate către descoperire, către experiențe noi și seducătoare, este mâncarea, “cu tot alaiul ei” de băuturi și ritualuri mai vechi sau mai moderne”.

Bucătăria românească de azi e o sinteză pe care nu o regăsești nicăieri în altă parte

Cei doi activiști arată că “este de datoria conducătorilor din administrațiile locale, dar și a oamenilor de cultură, de artă și de afaceri din domeniul ospitalității, să redescopere și să scoată la lumină, în toată splendoarea lor, rețete și ingrediente regionale. Gastronomia nu e un moft, nu e o distracție, ci este – și asta e extraordinar de important de notat! – unul dintre elementele fundamentale care au ținut pur și simplu în viață locuitorii acestor meleaguri. Și este fascinant să observăm cum România de azi, departe de a fi “furat” sau “primit de pomană” rețete de la cele trei mari imperii înconjurătoare și a grupurilor etnice conlocuitoare, a integrat, a sintetizat și a îmbogățit aceste rețete, transformându-le în cu totul altceva – ceva distinct, definitoriu”.

gastronomie

România e sigură, accesibilă, frumoasă și deosebit de ofertantă gustativ

Cei doi inițiatori ai Zilei naționale pentru gastronomia și vinurile din România sunt de părere că “poți merge în Turcia și vei degusta foarte bine bucătărie otomană, poți merge în Rusia sau Ucraina și să te delectezi cu preparatele slavilor și poți merge la Viena să te bucuri de bucatele Europei centrale, dar numai în România poți întâlni, la un loc, toate aceste tipologii de mâncăruri”.

Ei mai arată că țara noastră este una sigură pentru turiști, din ce în ce mai accesibilă prin linii aeriene și terestre de transport, relativ ieftină față de marile capitale europene și, totodată, oferă o diversitate deosebită de peisaje, gusturi, produse, obiceiuri și culturi locale și regionale.

“Noua ospitalitate românească, cea la care încercăm și noi să punem umărul prin acțiunile și ideile noastre, poate fi o propunere, o ofertă de nerefuzat pentru majoritatea turiștilor din grupul țintă de interes din punct de vedere al veniturilor, al educației și al intereselor”, mai îndeamnă la reflecție pe toți cei interesați Cosmin Dragomir și Cezar Ioan.

Radu Georgescu

Fotografii: Sorin Retevoi

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Florin Danciu (jurnalist Cluj24): Această aventură PENIBILĂ a celor de la USR îi ajută pe contracandidații lui Nicușor Dan

Publicat

danciu

Invitat, miercuri, în emisiunea lui Ciprian Aron de pe Prima News, jurnalistul Cluj24 și analistul politic Florin Danciu a vorbit despre ultimele evenimente din USR vis-a-vis de candidatul la președinție și despre alegerile care se apropie.

„Cu siguranță, această aventură penibilă a celor de la USR îi ajută pe contracandidații lui Nicușor Dan și se răsfrânge în mod negativ asupra acestuia. În politică, cel puțin un lucru este important, să fii consecvent. USR nu trebuia s-o nominalizeze pe Elena Lasconi și să-l promoveze pe Nicușor Dan. Ei fac acum un lucru fără precedent, își sabotează propriul candidat și, atenție, propriul președinte. Să nu uităm că Elena Lasconi a ajuns în USR într-un moment de avarie.

Florin Danciu (jurnalist Cluj24): Această aventură PENIBILĂ a celor de la USR îi ajută pe contracandidații lui Nicușor Dan

Logistica partidului îl ajută pe Nicușor Dan dar partidul nu poate folosi banii de campanie pentru susținerea lui. E o mișcare prin care USR dovedește, pentru a nu știu câta oară, că este un partid de angajați ai corporațiilor multinaționale care n-au reușit să ajungă în funcții de conducere și s-au orientat spre politică, în speranța că vor prinde aici. De unde și acest dans politic, între candidați, doctrinar, pentru că nici doctrina nu și-au clarificat-o. Acum s-au îndrăgostit de Nicușor Dan dar nu-i fac niciun serviciu.

USR trebuia să meargă până-n pânzele albe cu Elena Lasconi. Ce dacă lua din voturile lui Nicușor Dan? În fond, asta e democrația. Dacă în urma acelor negocieri, Elena Lasconi ceda, era una, dar așa, s-au acoperit de ridicol. Au convocat biroul permanent, de fapt Clotilde Armand ar fi inițiat asta, că în ultima vreme, se simte mâna Franței în politica românească. Franța e în ofensivă ca să ocupe locul lăsat de americani, care au făcut un pas înapoi. Românii au nevoie de un stăpân, de un jupân, de un partener strategic, pe care-l schimbăm peste noapte.

„George Simion este un tip rezonabil”

Elena Lasconi face acum un fel de campanie suveranistă, îi face concurență lui George Simion. Dac-ar fi să ne luăm după sondaje, că fiecare televiziune are candidatul ei și sondajul ei, George Simion e pe primul loc, urmat ba de Ponta, ba de Antonescu. Marea masă a PSD-iștilor merge pe ideea că dacă stă Crin Antonescu mai bine în sondaje votează cu el, dacă e Ponta, votează cu Ponta, în ideea de a nu ajunge Nicușor Dan președinte. Și, bineînțeles, să-l poată bate pe George Simion, dat de toate sondajele ca finalist cert.

George Simion, să știți, este un tip predictibil, rezonabil, cu care se poate discuta, este un tip isteț, nu este ca și Călin Georgescu, o icoană, un Mesia. Este un tip deschis, care știe limbi străine. Oricare dintre acești candidați, să fiți convinși, nu va salva România, dar nici n-o va îngropa”, a spus Florin Danciu.

Citește mai departe

EVENIMENT

Câine lovit de mașină la Fizeșu Gherlii. Șoferul s-a AUTODENUNȚAT. Proprietarul, amendat

Publicat

caine bun

Un șofer care a accidentat, noaptea trecută, un câine la Fizeșu Gherlii s-a autodenunțat, miercuri, la Poliția Gherla. Animalul rănit a fost dus la USAMV pentru tratament, urmând a fi preluat în îngrijire de o asociație de protecție a animalelor. Proprietarul câinelui a fost identificat și amendat.

„În cursul zilei de astăzi, în jurul orei 13.00, un bărbat s-a prezentat la sediul Poliției municipiului Gherla pentru a sesiza faptul că, în cursul nopții, în timp ce se deplasa cu autoturismul prin localitatea Fizeșu Gherlii, ar fi accidentat un exemplar canin.

Câine lovit de mașină la Fizeșu Gherlii. Șoferul s-a AUTODENUNȚAT. Proprietarul, amendat

În urma sesizării, au fost informați reprezentanții Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Cluj, precum și cei ai Consiliului Județean Cluj, fiind emis un ordin de plasare în adăpost pentru animalul rănit.

Totodată, a fost identificată o asociație de protecție a animalelor pentru preluarea acestuia.

Exemplarul canin a fost transportat la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca pentru a beneficia de îngrijiri medicale de specialitate.

Ulterior, polițiștii au identificat și proprietarul exemplarului canin, respectiv un bărbat de 56 de ani, din comuna Cămărașu, față de care vor fi dispuse măsuri de sancționare contravențională pentru lipsa supravegherii și nerespectarea obligațiilor privind îngrijirea și bunăstarea animalului.

De asemenea, în cauză au fost întocmite documentele necesare cu privire la evenimentul rutier, conform procedurilor legale”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

CTP Cluj: Programul mijloacelor de transport în comun în perioada 18-21 aprilie

Publicat

CTP

Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA face cunoscut publicului călător programul de transport urban și metropolitan pentru perioada 18.04 – 21.04.2025:

In zilele de 18, 20 si 21 aprilie circulatia se va desfasura intre orele 6:00–23:00, conform programului de transport pentru zilele de duminica.

CTP Cluj: Programul mijloacelor de transport în comun în perioada 18-21 aprilie

Duminica 20 aprilie 2025 liniile spre VIVO! Cluj-Napoca 28B si 43P vor fi suspendate, iar liniile 24, 24B, 28 si 43B vor avea un program special. Autobuzele pe liniile gratuite pentru clientii Carrefour nu vor circula in ziua de 20 aprilie 2025.

In ziua de 19 aprilie 2025 circulatia se va desfasura intre orele 5:30–23:00, conform programului pentru zilele de sambata.

Transportul in Noaptea de Inviere se va realiza cu autobuze si troleibuze, prin intermediul liniilor 5N, 25N, 54N, 46S si 39L, dupa urmatorul program :

L 5N : P-ta Garii – P-ta A. Iancu – Str. T.Vuia – P-ta Garii;

Plecari P-ta Garii: 22,50 – 23,20 – 23,50 – 00,20 – 00,50* – 1,15*;

Plecari T. Vuia: 22,50 – 23,20 – 23,50 – 00,20 – 00,50.

 

L 25N : Cart. Mănăştur – P-ta A. Iancu – Cart. Gheorgheni (Unirii) – Cart. Mănăştur ;

Plecari Bucium: 23,00 – 23,15 – 23,30 – 23,45 – 00,00* – 00,30* – 01,30 – 01,40;

Plecari Unirii: 23,00 – 23,15 – 23,30 – 23,40 – 00,00* – 00,15* – 01,25 – 01,35.

 

L 54N : Cart. Zorilor – P-ta A. Iancu – Cl. Motilor – Cart. Grigorescu – Cart. Zorilor;

Plecari Zorilor: 23,00 – 23,30 – 01,00* ;

Plecari Grigorescu: 23,00 – 23,30 – 00,00 – 01,00* – 01,45 .

 

L 46S : Cart. Zorilor – P-ta Cipariu – P-ta A. Iancu – Cart. Zorilor;

Plecari Zorilor: 23,20 – 23,50 – 00,00 – 00,20* ….. 01,20;

Plecari Posada: 23,35 – 00,05 – 00,15 …… 01,10* – 01,35.

 

L 39L: P-ta M. Viteazul – P-ta Gării – V. Chintaului(Cătun);

Plecari P-ta M. Viteazul: 22,55 ….. 01,20;

Plecari Catun: 23,20 ….. 01,45.

 

Pe durata ceremoniei religioase, troleibuzele liniilor 5N si 25N vor stationa in zona Pietei A. Iancu (P-ta Cipariu, respectiv Regionala CFR), iar autobuzele de pe liniile 54N si 46S in stația Posada (plecari mentionate cu *) si vor pleca spre cartiere dupa incheierea slujbei, la interval de 10 – 15 min. Programele de circulatie vor putea fi consultate pe site-ul companiei www.ctpcj.ro si in aplicatia de mobil Tranzy.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate