Connect with us

EVENIMENT

BILANȚUL Arhiepiscopiei Clujului pe 2022. Peste 850.000 de lei investiți în 56 de proiecte sociale

Publicat


6f0e25be 86a1 45c3 9490 1cb6fd0ae065

Sâmbătă, 28 ianuarie 2023, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, s-au desfăşurat lucrările Adunării eparhiale și a fost prezentat bilanţul activităţilor Arhiepiscopiei Clujului din anul 2022 sub aspect spiritual, administrativ, economic, cultural şi misionar-social. Şedinţa Adunării a fost precedată de slujba de Te-Deum săvârșită în paraclisul Facultății de către Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

6ad9f089 6c44 4ede bc58 8ddbaa65dcf1

„Bilanţul activităţilor Arhiepiscopiei Clujului, structurate pe principalele coordonate se prezintă astfel:

Evenimentele anului au fost:

– Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, sub genericul Rugăciunea ține lumea, un proiect al Bisericii adresat tinerilor desfășurat în perioada 26-27 august 2022 la Cluj-Napoca.

– Treizeci de ani de la trecerea la Domnul a Arhiepiscopului Teofil Herineanu – omul rugăciunii, moment comemorativ desfăşurat joi, 3 noiembrie 2022, la Muzeul Mitropoliei Clujului împreună cu prezentarea volumului Omul rugăciunii s-a mutat la Domnul acum 30 de ani și expoziția foto-documentară Arhiepiscopul Teofil Herineanu – trei decenii de la mutarea la cele veșnice.

– Expoziția „Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului – sub cupola Centenarului (1921-2021). Biserică – Punți – Comunitate”, derulată în perioada 1-30 octombrie 2022 la „Tunelul Timpului”, ce a marcat rolul major pe care Eparhia clujeană l-a jucat de-a lungul timpului în viaţa culturală şi spirituală a românilor.

– Corul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca și Biblioteca Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului la 100 de ani de la înființare.

– Manifestările religioase și culturale ce au marcat „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” şi „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.

7629b48d 9850 4ca4 b354 736ad1145bd8

Misiunea în rândul tinerilor

Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului a reunit la Cluj-Napoca aproximativ 1500 de tineri din cele cinci județe ale Mitropoliei Clujului, care au luat parte la un program complex, cu manifestări duhovnicești, culturale, artistice, educative și recreative.

În anul 2022 au fost organizate la Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sângeorz-Băi, dar şi la Mărişel, Rogojel, Săcuieu, Măguri-Răcătău, Oașa sau Găbud, peste 25 de tabere pentru copii şi tineri, o tabără studențească de vară sau zile de tabără în parohiile din eparhie, întruniri la care prezenţa ierarhilor noştri a fost o constantă.

La nivelul eparhiei au fost organizate două cursuri: un curs de formare pentru clericii responsabili cu activitățile de tineret, intitulat „Formator pentru formatori”, și un curs de formare pentru animatori socio-educativi.

De asemenea, au fost continuate lucrările la Centrul de tineret din Câmpeneşti, iar în sprijinul tinerilor studioşi, dar fără posibilităţi financiare, Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 34 de burse în valoare totală de 103.200 de lei, la care se adaugă premiile acordate de Arhiepiscopia Clujului elevilor care au obținut media 10 la examenul de bacalaureat și olimpicilor.

5e689097 21ff 4c96 87c1 bbfd2c739e0c

Misiunea în societate

Arhiepiscopia Clujului are în prezent în derulare 56 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. ASCOR Cluj și Protopopiatele Gherla și Huedin au inițiat trei campanii de donare de sânge, la care au participat 216 persoane.

În contextul izbucnirii războiului din Ucraina, pentru a veni în sprijinul persoanelor afectate de acest conflict, s-a inițiat o campanie umanitară care a constat în colectarea a peste 150 de tone de alimente neperisabile și produse de igienă, în valoare estimată de 1,65 milioane lei, precum și medicamente și materiale tehnico-sanitare de prim ajutor, în valoare de peste 350.000 lei, iar refugiații ucraineni au primit cazare și masă, în mod gratuit, prin intermediul centrelor sociale din cadrul eparhiei.

Rugăciunea pentru restabilirea păcii, pentru ocrotirea și sănătatea celor aflaţi în conflict, dar şi pentru odihna sufletelor celor adormiți şi pentru mângâierea familiilor care i-au pierdut pe cei dragi în acest război, a fost coroborată cu asistența spirituală acordată în limba maternă refugiaților ucraineni, precum și cu binecuvântarea și darurile oferite de către Mitropolitul Andrei copiilor ucraineni refugiați la Cluj-Napoca.

Anul trecut s-a pus piatra de temelie la Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor” din localitatea Sânnicoară, județul Cluj, care va oferi asistență complexă (spirituală, medicală, socială și psihologică) copiilor cu boli cronice progresive, și s-a inaugurat Centrul de zi „Sfântul Mare Mc. Gheorghe” din localitatea Cojocna, județul Cluj, care oferă îngrijire și asistență pentru copiii rromi din localitate.

În anul 2022 au fost acordate ajutoare financiare în valoare totală de 869.053 lei: din Fondul Filantropia, suma de 118.820 lei; din proiectul Cutia Milei pentru săraci suma de 291.333 lei şi suma de 458.900 lei, rezultată în urma colectei organizate în Postul Crăciunului. La acestea se adaugă şi sumele din Fondul Central Misionar şi Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 863.500 de lei, din care au fost ajutaţi preoţii și parohiile lipsite de posibilităţi materiale.

Astfel, la nivelul Eparhiei Clujului, prin unitățile de cult, asociațiile și fundațiile eparhiale, a fost cheltuită în scop filantropic suma totală de 24.782.563 lei, de care au beneficiat 17.523 de persoane.

În Arhiepiscopia Clujului, anul trecut erau în construcţie 63 de biserici, mănăstiri şi edificii bisericeşti, în diferite stadii, de la fundaţie până la pictură, şi au fost sfinţite sau resfinţite 45 de biserici.

Printre proiectele Arhiepiscopiei pentru anul 2023 se numără: continuarea lucrărilor la mozaicul din Catedrala Mitropolitană și la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca, extinderea Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” pe un teren de 800 mp pus la dispoziție de Consiliul Județean Cluj, începerea lucrărilor la Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”, deschiderea unui Centru de îngrijiri paliative la Bistrița, finalizarea Centrului de servicii sociale „Sfânta Ana” Dej, finalizarea Așezământului pentru copii „Sfântul Siluan Athonitul” Dorolea și a încă două case de tip familial de la Așezământul „Sfântul Onufrie” Florești, mutarea cursurilor Școlii Primare „Sfântul Stelian” Bistrița în spațiul propriu, finalizarea lucrărilor la Centrul de tineret din Câmpeneşti, deschiderea unui magazin de cărți și obiecte bisericești la Bistrița și finalizarea lucrărilor de restaurare la biserica monument istoric din Lujerdiu, ctitorită de Mihai Viteazul.

De asemenea, amintim seria de manifestări religios-culturale şi editoriale propuse pentru a marca 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei Eparhiale, 100 de ani de la reînvierea publicației Renașterea și o jumătate de secol de la ridicarea Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului la rangul de Arhiepiscopie și alegerea primului episcop vicar.

Dialogul dintre cler şi mireni în Biserica Ortodoxă

Conform Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea eparhială este organismul deliberativ pentru toate chestiunile administrative, economice, culturale, social-caritative şi misionare ale Eparhiei. Aceasta se compune din reprezentanţi ai clerului şi credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, aleşi pe termen de 4 ani, numărul total al membrilor fiind de 30.

Implicarea mirenilor în actul de organizare a vieţii bisericeşti reprezintă o componentă esenţială a Ortodoxiei româneşti, care pune accent pe conlucrarea celor două dimensiuni ale Bisericii: poporul şi clerul”, a comunicat Arhiepiscopia Clujului.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

Scriitorul Alin Tișe a debutat la Târgul de Carte Gaudeamus deschis la Cluj-Napoca

Publicat

Scriitorul Alin Tișe a debutat cu cele două cărți ale sale la prestigiosul Târg de Carte Gaudeamus, desfășurat săptămâna aceasta la Cluj-Napoca.

Alin Tișe a participat pentru prima dată la un astfel de eveniment literar cu cele două cărți sale recent publicate: „Poveste pentru tata” și „Fluturele Dor și Floarea de Apă”.

„Emoția debutului! Generată de prima participare la un prestigios târg de carte, «Gaudeamus», cu cele două cărți ale mele recent publicate, «Poveste pentru tata» și «Fluturele Dor și Floarea de Apă». Le găsiți în pavilionul expozițional central al târgului, la standul editurii «Mega»”, a transmis Alin Tișe.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, și-a lansat prima carte „Poveste pentru tata” – un set de memorii, gânduri, trăiri și reflecții – în luna septembrie 2024. Trei luni mai târziu, în decembrie 2024, președintele Consiliului Județean Cluj și-a lansat a doua carte, „Fluturele Dor și Floarea de Apă – Religia Iubirii”, volumul beneficiind și de o pagină în revista de cultură „Tribuna”, care apare sub egida instituției.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Iarna mai stă la Cluj. Avertizări meteo de vreme rea. Ninsori și viscol la munte

Publicat

De

Viscol la munte în Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a emis noi coduri de vreme rea, inclusiv la Cluj.

Până vineri, 11 aprilir, la ora 21.00, vor fi intensificări ale vântului, viscol și se va depune strat nou de zăpadă. De asemenea, vremea va fi deosebit de rece și se va depune brumă și îngheț la sol.

Iarna mai stă la Cluj. Avertizări meteo de vreme rea

Potrivit meteorologilor, în cea mai mare parte a țării vântul va avea intensificări cu viteze de 50-70 de kilometri pe oră, iar la altitudini de peste 1.700 de metri rafalele vor fi de 75 – 85 de kilometri pe oră.

În cea mai mare parte a Carpaților Orientali și local în Carpații Occidentali va ninge și va fi viscol. În Maramureș, Transilvania și Moldova, iar spre seară local și în estul Munteniei și în Dobrogea vor predomina ninsorile care temporar vor fi viscolite. Se va depune strat nou de zăpadă în medie de 10-20 de centimetri la munte și în general de 5 – 10 centimetri în sudul și estul Transilvaniei și local în Moldova.

Cod Portocaliu pentru zona de munte a Clujului

De asemenea, joi, 10 aprilie, între orele 12.00 și 23.00, se vor semnala intensificări puternice ale vântului în zona joasă a Munților Apuseni. Potrivit meteorologilor, vântul va sufla tare cu viteze de 70 – 85 de kilometri pe oră, iar la altitudini de peste 1.700 de metri rafale vor fi de 85 – 120 de kilometri pe oră, va fi viscol puternic, iar vizibilitate foarte redusă, de sub 50 de metri.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Profesor clujean de la USAMV, în top 0,02% dintre toți cercetătorii la nivel global

Publicat

De

Prof. dr. Dan Vodnar, de la USAMV Cluj-Napoca, inclus în Top 0.05% oameni de știință din lume
Profesorul Dan Vodnar, prorectorul cu cercetarea la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, a fost inclus într-un clasament internațional care recunoaște cercetătorii cu performanțe științifice remarcabile.
”Deosebit de onorant să fiu inclus în categoria Highly Ranked Scholars™ 2024, un clasament internațional realizat de ScholarGPS care recunoaște cercetătorii cu performanțe științifice remarcabile.
Această distincție este acordată cercetătorilor care se regăsesc în top 0,05% la nivel mondial, iar în urma evaluării activității mele academice din ultimii cinci ani, mă aflu chiar în top 0,02% dintre toți cercetătorii la nivel global.
Această recunoaștere este, înainte de toate, un rezultat al muncii în echipă, al colaborărilor academice de calitate și al unui mediu instituțional care susține excelența.
Mulțumesc colegilor mei, doctoranzilor și partenerilor de cercetare, precum și Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj-Napoca”, a spus Vodnar.

Poziționarea în clasamentul 2024

2.086 la nivel global (toate domeniile)
46 în Agricultură și Resurse Naturale
25 în Știința și Tehnologia Alimentelor
ScholarGPS oferă primul sistem complet cantitativ de clasificare a cercetătorilor, instituțiilor de cercetare, universităților și programelor academice la nivel mondial. Clasamentele sunt realizate în funcție de: 14 domenii largi (ex Medicină, Inginerie sau Științe Umaniste), 177 discipline (ex Chirurgie, Informatică sau Istorie), peste 350.000 de specializări (ex. Știința și Tehnologia Alimentelor, Cancer, Inteligență Artificială).
Clasamentul se bazează exclusiv pe date obiective:
• productivitate (număr de publicații științifice),
• impact (număr de citări),
• calitate (indice h),
fără a include factori subiectivi.
Cercetătorii sunt clasați în patru categorii:
• Clasament general (toate domeniile),
• Domeniul de activitate,
• Disciplina,
• Specializarea.
ScholarGPS oferă profiluri detaliate pentru peste 30 de milioane de cercetători și 120.000 de instituții de cercetare, inclusiv peste 24.000 de universități.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

ATENȚIE, șoferi. Trafic deviat pe ruta Cluj-Florești, de săptămâna viitoare. Încep lucrările la pasajul de la Spitalul Regional

Publicat

Șoferii care circulă pe direcția Cluj-Florești se pot aștepta la trafic și mai aglomerat, de săptămâna viitoare. Modificări temporare în fluxul de circulație, odată cu începerea lucrărilor la pasajul de la viitorul Spital Regional.

Primarul Emil Boc a anunțat că, în prima etapă a lucrărilor, traficul nu va fi restricționat în privința numărului de benzi – se vor păstra patru benzi, câte două pe fiecare sens –, însă acestea vor fi deviate ușor, pentru a permite începerea lucrărilor la structura pasajului. Concret, pe mijlocul DN1, în zona viitorului spital, vor fi montați stâlpii necesari construirii podului.

„Se vor amplasa stâlpi pentru a se putea realiza podul. De pe acum cerem scuze clujenilor aflați în trafic. Nu reducem numărul de benzi, se face o deviere. E normal și posibil să aibă loc o încetinire a traficului.

Și de aici, o posibilă aglomerare a acestuia. În consecință, trebuie să știe oamenii din timp pentru a putea să plece mai repede la serviciu sau să își actualizeze programul. Repet, nu se diminuează numărul de benzi ci doar se modifică sistemul de benzi pe partea unde se lucrează la pasaj”, a declarat primarul Emil Boc, marți, la Ziua Live.

Circulația se păstrează pe 4 benzi

Practic, traseul va rămâne cel existent, însă benzile de mers, care rămân patru la număr, vor fi deviate ușor, astfel încât pe mijlocul părții carosabile să se poată efectua lucrări.

Lucrările vor fi desfășurate etapizat, iar cele patru benzi de circulație vor fi menținute pe întreaga durată a șantierului. Cu toate acestea, viteza va fi redusă în zona de lucrări, iar șoferii sunt sfătuiți să își ajusteze programul de deplasare.

„Nu se diminuează numărul de benzi. Tot patru benzi rămân, mă refer la perioada de lucru. Numai că două vor fi deviate pentru a se putea lucra la pasajul care se va face practic pe mijlocul DN1- ului”, a mai arătat Boc.

Relocarea utilităților a fost deja finalizată, dată cu emiterea avizelor de la CNAIR și Poliția Rutieră, cel mai probabil până marți, vor începe lucrările propriu-zise.

Amintim că, în prezent, pe DN1 Cluj-Florești au loc lucrări pentru lărgirea drumului la șase benzi, în cadrul lucrărilor la primul tronson al centurii metropolitane.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate