Connect with us

EVENIMENT

BILANȚ IPJ Cluj 2022. Peste 1.200 de accidente de circulaţie, din care 198 grave, soldate cu decesul a 41 de persoane

Publicat


politisti trafic

Anul 2022 a fost unul caracterizat de diverse provocări, dar și de așteptări din punctul de vedere al standardului profesional stabilit, pentru promovarea unui serviciu polițienesc performant în slujba cetățenilor, astfel că, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, prin eforturile întregului colectiv de polițiști, dar și al personalului contractual, a continuat să reprezinte un sprijin constant al comunității clujene, apărată cu devotament și respect.

Prin intervenția la apelurile de urgență, acțiuni constant pentru diminuarea riscului rutier, prevenirea și controlul fenomenului infracțional, precum și menținerea securității în cadrul evenimentelor publice de amploare, polițiștii clujeni au fost alături de comunitate, reprezentând totodată un colaborator de încredere pentru ceilalți parteneri instituționali.

Activitatea desfăşurată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj în anul 2022 s-a axat, în principal, pe realizarea obiectivelor generale ale Poliţiei Române.

Printre acestea, menționăm importanța creşterii gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor, precum și asigurarea unui climat de siguranţă în şcoli şi în zonele adiacente şcolilor.

De asemenea, o constantă în obiectivele prioritare o reprezintă în continuare organizarea unor acţiuni punctuale şi cu efective mărite pentru combaterea indisciplinei rutiere.

Totodată, componenta de prevenire şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, alături de acțiunile pentru destructurarea grupurilor/grupărilor infracţionale constituie principii fundamentaleîn ansamblulobiectivelor instituționale.

politisti 1

Una dintre cele mai importante și eficiente resurse în cadrul unei instituții este cea umană, urmărindu-se astfel, pe parcursul întregului an, realizarea unui management responsabil și eficient, în scopul îndeplinirii unor obiective esențiale în cadrul instituției, procentul de ocupare a funcțiilor prevăzute fiind de 83,2%.

În anul 2022, polițiștii din cadrul instituției au participat la peste 230 de programe formative, organizate  în unitățile de învățământ din subordinea M.A.I., individual sau în colaborare cu alte entități juridice.

În carieră sau pentru dezvoltarea acesteia, 204 polițiști au participat la programe de formare profesională organizate de instituții de învățământ din subordinea I.G.P.R. sau M.A.I., iar pentru pregătirea și perfecționarea acestora au fost organizate 185 de activități practice și de instruire.

În cadrul activității de prevenire, au fost desfăşurate acţiuni de informare şi prevenire în cadrul celor 22 de proiecte și campanii, dintre care amintim: „De mic învăţ să mă feresc de rele”, „Şcoala siguranţei Tedi”, Proiectul „Copil iubit la bord”, „Proiect de siguranță în online”, „Vacanţă M.A.I. în Siguranţă 2021″, „Vacanța s-a încheiat”, Păzește-ți spatele”, ”Atingeri nedorite”,  ”Sărbătorile se petrec în familie. Tu știi unde este copilul tău”, ”Campania de prevenire a înșelăciunilor online”, dar și campanii educaţionale derulate în colaborare cu instituţii de învăţământ din judeţ.

În cursul anului 2022, cele 352 de activităţi desfăşurate pe linia informării și prevenirii antiinfracţionale şi antivictimale a cetățenilor au avut peste 12.500 de beneficiari.

De asemenea, în perioada de referință, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat 138 de activități informativ-preventive în cadrul orelor de curs, în unitățile de învățământ preuniversitare de pe raza județului Cluj, atât din mediul urban, cât și rural.

De asemenea, 747 de cadre didactice din unitățile de învățământ preuniversitare ale județului Cluj au beneficiat de sesiuni de instruiri în vederea prevenirii consumului de droguri în rândul elevilor, intervenției și sesizării unor astfel de incidente.

politisti si copii

Peste 33.000 de intervenții la evenimente

Pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional, poliţiştii au desfășurat numeroase activităţi de menţinere a ordinii publice, fiind vorba, în concret despre 33.794 de intervenţii la evenimente, 17.773 de controale directe, 1.242 de acţiuni cu efective mărite și 40 de razii.

În contextul acestor activități au fost descoperite 1.626 de infracţiuni (+252), dintre care 1.056 de infracţiuni în flagrant delict (+290).

În anul 2022, apelurilor către Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgență 112 au necesitat 29.660 de intervenții ale efectivelor de poliție.

La nivelul județului Cluj, din totalul infracțiunilor sesizate în anul 2022, numărul infracțiunilor judiciare a crescut cu 12,47 %, al celor de altă natură cu 16,11%, în timp ce numarul infracțiunilor economice a înregistrat o scădere de 13,78%.

Din totalul infracțiunilor sesizate în anul 2022, infracțiunile contra patrimoniului reprezintă 46,96%.

Referitor la activităţile de investigare a criminalităţii, au fost soluţionate 14.987 de dosare penale, fiind dispuse măsuri preventive faţă de 433 de persoane bănuite.

1.277 de acte de violență în familie

În ceea ce priveşte activitatea de prevenire şi combatere a infracţionalităţii asociate violenţei în familie, în cursul anului 2022, au fost sesizate 1.277 de astfel de fapte, cele mai multe, 806 fiind infracţiuni de loviri sau alte violenţe, 114 infracţiuni de abandon de familie şi 111 infracţiuni de ameninţare.

În privinţa modalităţii de protejare a victimelor violenţei domestice, în cursul anului 2022, au fost emise 407 (+27) de ordine de protecţie provizorii şi 287(-45) de ordine de protecţie.

În ceea ce privește criminalitatea economico-financiară, la structura de profil a fost înregistrat un trend descendent, numărul infracţiunilor înregistrate la nivelul judeţului Cluj fiind de 1.226, rezultând astfel o scădere de13,78%.

Pe parcursul anului au fost cercetate 696 de persoane, iar față de 3 persoane au fost dispuse măsuri preventive.

În privinţa activităților de prevenire și combatere a evaziunii fiscale, în anul 2022, în baza cercetărilor efectuate de organele de cercetare penală, au fost întocmite referate de terminare a urmăririi penale în 10 cauze penale.

În cadrul dosarelor penale aflate în instrumentare, a fost recuperat un prejudiciu de 14.841.900 de lei, prin instituirea de măsuri asigurătorii.

Activitățile de urmărire și extrădare derulate pe parcursul anului au condus la darea în urmărire a 183 de persoane, dintre care 46 în urmărire internaţională.

S-a reuşit depistarea şi clarificarea situaţiei a 104 persoane urmărite național, dintre care 51 de persoane date în urmărire internaţională.

Au fost desfăşurate activităţi de căutare a persoanelor dispărute, fiind clarificate 611 cazuri de dispariţie, situaţii în care persoanele au fost încredinţate familiei sau internate în centre de profil.

De asemenea, au fost dispuse de către organele judiciare 408 măsuri de supraveghere judiciară, dintre care 321 reprezentând măsuri de supraveghere prin control judiciar şi 87 măsuri de arest la domiciliu.

500 de infracțiuni la regimul silvic

politisti lemne

În domeniul silvic, în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în acest domeniu, au fost desfășurate 924 de acțiuni și controale în fondul forestier, pe linia provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos și pe linia legalităţii transportului materialului lemnos.

În perioada analizată, au fost înregistrate 498 de infracţiuni la regimul silvic și au fost aplicate 441 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 840.000 de lei.

Totodată, s-a dispus confiscarea cantităţii de 1491,18 metri cubi de material lemnos, în valoare de 658.87 de mii de lei şi indisponibilizarea a 3 autovehicule.

Pe linia regimului armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase, în scop preventiv şi de constatare, au fost desfăşurate 534 de acţiuni şi controale.

Poliţiştii serviciului au eliberat 263 de permise port armă şi au prelungit valabilitatea pentru alte 358 de permise, fiind emise 695 de autorizaţii pentru persoane fizice, în vederea procurării de arme letale şi arme neletale supuse autorizării.

De asemenea, au descoperit 123 de infracţiuni la regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase, cele mai multe reprezentând încălcări ale prevederilor legale referitoare la regimului armelor și munițiilor, la regimul vânătorii și protecției fondului cinegetic și la regimul materiilor explozive.

Au fost aplicate 72 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 200.220 de lei şi s-a dispus suspendarea dreptului de a deţine şi folosi arme şi muniţii faţă de 12 de persoane, precum şi anularea dreptului de a purta şi folosi arme şi muniţii faţă de 114 deţinători.

Specialiștii Serviciului Criminalistic au efectuat 4.877 de deplasări în teren, 3.791 dintre acestea pentru investigarea tehnico-ştiinţifică a locului faptei.

În urma cercetărilor la fața locului, s-a reușit ridicarea a 33.881 de diferite categorii de urme, respectiv urme papilare, biologice, traseologice, înscrisuri şi alte urme.

În contextul activităților desfășurate de speciliștii criminaliști au fost identificate 183 de persoane bănuite.

Centrul teritorial de examinare IT, operațional din luna martie 2021 a realizat 179 de percheziții informatice asupra a 655 de sisteme informatice.

Dosare penale pentru animale

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au soluționat, în cursul anului 2022, 424 de petiţii, reclamații și sesizări, altele decât cele cu caracter penal și au aplicat 249 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 50.350 de lei.

Totodată, la nivelul biroului au fost înregistrate 28 de dosare penale.

În perioada analizată, au fost efectuate 16 controale, fiind emise 35 de ordine de plasare în adăpost, 84 de animale fiind plasate în adăpost ca urmare a emiterii acestor ordine.

Au fost întocmite în total 47 de documente medical-veterinare și efectuate 283 de constatări de specialitate, având loc 8 întâlniri cu reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale pentru protecția animalelor și au fost adresate 71 de informări instituţiilor abilitate cu privire la anumite deficienţe constatate.

Prevenirea accidentelor grave și a consecințelor acestora reprezintă în continuare unul dintre obiectivele prioritare în cadrul Inspectoratului.

Polițiștii rutieri au acţionat permanent pentru reducerea riscului rutier, combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere şi sancţionarea celor care nu respectă regulile de circulaţie, punând în pericol siguranţa circulaţiei pe drumurile publice.

Au fost desfăşurate 2.732 de acţiuni, constatate 1.690 de infracţiuni (+413) şi aplicate 39.658 de sancţiuni contravenţionale.

De asemenea, au fost reţinute, în vederea suspendării sau anulării 6.441 de permise de conducere şi au fost retrase 1.698 de certificate de înmatriculare.

În ceea ce privește riscul rutier, în perioada de referință, în județul Cluj au fost înregistrate 1.209 (+149) accidente de circulaţie, 198 dintre acestea fiind raportate ca accidente rutiere grave.

Din punctul de vedere al consecinţelor acestor accidente, indicatorii analizaţi au evidenţiat faptul că cele 198 de accidente rutiere grave s-au soldat cu decesul a 41 de persoane (-17).

Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave au fost viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum, indisciplina pietonilor şi neacordarea de prioritate pietonilor.

În anul 2022 Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj a efectuat 560 de achiziții publice, în valoarea totală de 3.827.724,48 lei fără TVA.

Au fost încheiate 62 de contracte de achiziție/acorduri-cadru, în valoare totală de 2.127.357,52 lei fără TVA, respectiv 2.479.150,64 lei inclusiv TVA.

Se continuă implementarea proiectului cu titlul “Reabilitare, creșterea eficienței energetice, gestionarea eficientă a energiei la imobile existente corpurile C2 și C20, modificari interioare, amenajare spații de lucru în pod existent (C2) amenajare incinta și refacere împrejmuire la I.P.J. și D.J.I. Cluj”, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiţie 3.1 – sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice inclusiv în clădirile publice şi în clădirile de locuinţe, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană de Informaţii Cluj.

De asemenea, printre principalele obiective stabilite în cadrul instituției se regăsește dezvoltarea de programe, proiecte şi campanii destinate prevenirii criminalităţii şi reducerii riscului de victimizare, în corelare cu caracteristicile situaţiei operative.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIVO! Cluj-Napoca dă startul REDUCERILOR de vară cu 2 zile de petrecere și surprize

Publicat

vivo

Cel mai hot eveniment al verii se apropie la VIVO! Cluj-Napoca, centrul comercial deținut de CPI Romania care s-a consacrat în timp drept una dintre destinațiile favorite ale clujenilor pentru petrecerea timpului liber. În perioada 14 – 15 iunie VIVO! dă startul reducerilor de vară, ceea ce înseamnă că vor fi două zile pline de experiențe inedite, pentru publicul de toate vârstele.

Cei pasionați de shopping pot redescoperi brandurile favorite, iar fiecare bon de cumpărături care depășește 100 de lei asigură participarea la o loterie cu premii instant. Este vorba despre vouchere și cadouri oferite de partenerii care susțin această campanie, respectiv magazinele Benvenuti, Bigstep, Cartofiserie, Enzo Bertini, Escudo, Mado, My Geisha, Nala, Nespresso, Nobila Casa, Yves Rocher.

VIVO! Cluj-Napoca dă startul REDUCERILOR de vară cu 2 zile de petrecere și surprize

Și pentru că VIVO! Cluj-Napoca nu este doar despre shopping, ci mai ales despre experiențe, va fi amenajată o zonă de entertainment în piațeta de la intrarea nr. 2, unde cei interesați vor putea să testeze dispozitivul AI Video Booth, care îmbină tehnologia de ultimă generație cu tradiționalul concept de photo booth pentru a crea o experiență interactivă, atractivă și personalizată. Cu ajutorul inteligenței artificiale, fiecare clip surprinde energia momentului și poate fi distribuit pe loc pe canelele de Social Media, prin scanarea codului QR. În plus, buna dispoziție va fi asigurată de MC-ul evenimentului.

Pregatiţi-vă pentru o vară extraordinară, nu ratați ofertele irezistibile și atmosfera de vacanță pe care VIVO! Cluj-Napoca le-a pregătit special pentru voi!

 

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

TIFF 2025 x Iulius Mall: zece seri de film în aer liber, Q&A cu regizori și proiecții speciale

Publicat

iulius tiff

Timp de zece zile, Iulius Parc devine una dintre locațiile principale ale Transilvania International Film Festival (TIFF). Filmele momentului, dar și scurtmetraje românești vor fi proiectate pe ecranul din parcul de la Iulius Mall Cluj.

În perioada 13 – 22 iunie, Iulius Parc devine Iulius Parc Open Air, „un cinema” în aer liber și una dintre locațiile oficiale TIFF. Cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România readuce magia filmului și în acest an, cu producții naționale și internaționale, apreciate de critici din întreaga lume. Bilete și mai multe informații poți afla de pe site-ul oficial al evenimentului.

iulius tiff

TIFF 2025 x Iulius Mall: zece seri de film în aer liber, Q&A cu regizori și proiecții speciale

Vineri, ești invitat la „Sunt încă aici”, povestea unui tată, veteran de război, care dispare fără urmă. Sâmbătă, va rula „Tu ești lumea mea”, un film cu accente utopice și pline de suspans. La finalul proiecției, cei mai curioși vor putea adresa întrebări regizorului Pavlo Ostrikov, prezent pentru o sesiune de Q&A. Duminică, va fi difuzat „Întoarcerea”, un film din categoria Supernova, ce îl prezintă pe fantasticul personaj Ulise.

Luni, 16 iunie, „Copilul electric” spune povestea a doi părinți și va fi urmat de o sesiune de Q&A cu regizorul filmului, în timp ziua de marți, „Alpha.” aduce pe ecran relația tensionată dintre un tată și fiul său. Miercuri, va rula „Cum aș putea trăi fără tine?”, o producție maghiară despre o poveste de dragoste din anii ’90. Joi, va fi proiectat filmul „Anul nou care n-a fost”, un succes răsunător în România, ce va fi prezentat în varianta accesibilă și persoanelor cu deficiențe de auz și vedere. Vineri, ne întâlnim la „Cronici de tinerețe”, care ne poartă în anul 1992, când personajul Rimantas încearcă să cucerească o fată misterioasă.

Ziua de sâmbătă este dedicată nostalgicilor care pot vedea pelicula „2001 – O odisee spațială”, iar duminică, seria proiecțiilor TIFF se încheie cu o prezentare specială: „Boléro”.

Iulius Mall Cluj este unul dintre partenerii de tradiție ai TIFF, oferind anual un spațiu dedicat unora dintre cele mai spectaculoase filme din festival.

Descoperă magia TIFF și bucură-te de filme în Iulius Parc!

Citește mai departe

EVENIMENT

21 de jucători, la reunirea lui „U” Cluj. Alb-negrii vor juca împotriva campioanei Cehiei! Calendarul începutului de sezon

Publicat

U Cluj

Universitatea Cluj s-a reunit joi, 12 iunie, pe Cluj Arena pentru a pregăti sezonul 2025-2026. Ioan Ovidiu Sabău a avut la dispoziţie 21 de jucători, printre care şi atacantul Atanas Trică, proaspăt transferat de la CSM Slatina.  

„Studenţii” se antrenează la Cluj până în 24 iunie, când pleacă în cantonament în Austria, în localitatea Neuhofen an der Ybbs, unde vor juca 4 meciuri amicale. Universitatea îşi va măsura forţele în cantonament şi cu Slavia Praga, campioana Cehiei, pe 2 iulie.

Lotul prezent la reunire, potrivit fcucluj.ro:

Portari
Ștefan Lefter, Denis Moldovan, Tudor Coșa
Fundași
Radu Boboc, Iulian Cristea, Jasper van der Werff, Nicholas Pop (revenit din împrumutul la Sănătatea Cluj), Ștefan Opriș
Mijlocași
Ovidiu Popescu, Dorin Codrea, Andrei Artean, Gabriel Simion, Ovidiu Bic, Dan Nistor, Alexandru Bota, Răzvan Oaidă, Andrej Fabry, Cosmin Larionesi (din Academia FC Universitatea Cluj)
Atacanți
Issouf Macalou, Atanas Trică (transferat de la CSM Slatina), Adel Bettaieb.
Au lipsit motivat: Edvinas Gertmonas, Alin Chinteș, Alin Techereș, Jonathan Cisse, Alexandru Chipciu, Mouhamadou Drammeh, Vadim Rață și Mamadou Thiam.

Calendarul începutului de sezon 2025-2026

12–24 iunie: antrenamente locale la Cluj

24 iunie – 5 iulie: cantonament în Austria (Neuhofen an der Ybbs)

Meciuri amicale programate în cantonament:

28 iunie: SKU Amstetten (Liga a II-a, Austria)

30 iunie: Sigma Olomouc (locul 6, prima ligă Cehia)

2 iulie: Slavia Praga (campioana Cehiei)

4 iulie: Slovan Liberec (locul 7, prima ligă Cehia)

Debut oficial sezon 2025-2026:

Superliga: etapa 1, între 10–13 iulie

Europa Conference League: turul 2 preliminar, meciuri pe 24 și 31 iulie (va fi aflat în urma tragerii la sorți de miercuri, 18 iunie)

 

Citește mai departe

EVENIMENT

O femeie de 50 de ani a dispărut din Cluj-Napoca. Poliția cere ajutorul populației. Sunați la 112 dacă aveți informații

Publicat

De

Femeie dispărută la Cluj-Napoca

O cluejancă în vârstă de 50 de ani este căutată de familie și de poliție.

CHIS ENIKŐ a plecat voluntar de acasă miercuri, 11 iunie, și nimeni nu mai știe nimic despre ea.

O femeie de 50 de ani a dispărut din Cluj-Napoca

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată în data de 11 iunie a.c., în jurul orei 14:00, cu privire la dispariția lui CHIS ENIKŐ, o femeie în vârstă de 50 de ani, care a plecat voluntar de la domiciliul său din Cluj-Napoca și nu a mai revenit până în prezent.

Femeia are înălțimea de aproximativ 1,65 metri și păr brunet. La momentul dispariției, femeia purta un fâș de culoare bej, bluză roșie, pantaloni verzi și pantofi negri.

Polițiștii fac apel la toți cei care pot oferi informații relevante despre femeia dispărută să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze gratuit numărul unic de urgență 112.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate