Connect with us

EVENIMENT

Bătălia de la Cluj pentru un loc în Parlament. Ce calcule își fac partidele și ce candidați se luptă pentru cele 14 mandate de parlamentar

Publicat


Județul Cluj are 14 locuri în Parlament – 10 deputați și 4 senatori, pentru ocuparea cărora vor candida la alegerile din 6 decembrie reprezentanți ai partidelor aflate acum în plină febră a selecțiilor.

PNL, care a luat cele mai multe voturi pe așa numitul ”vot politic” de la Consiliul Județean Cluj, speră să trimită în Parlament cinci deputați și doi senatori.

Oameni noi și vechi

Negocierile sunt aprinse în cadrul filialei, iar la începutul săptămânii viitoare se vor stabili candidații care s-au înscris pentru un mandat de parlamentar.

Printre numele vehiculate să prindă un loc eligibil la Camera Deputaților se numără avocatul Radu Moisin, consilier local, fost primar al Clujului, actualul prefect Mircea Abrudean, actualul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, care este tot deputat, Cristina Burciu, actual deputat de Turda, care a venit în PNL din PSD ”la pachet” cu primarul Cristian Matei, și care speră la un nou mandat, și actualul deputat Sorin Moldovan, venit de la Bihor și impus în 2016 pe lista Clujului grație prieteniei tatălui său cu fostul lider al partidului, Vasile Blaga.

Pentru Senat se pregătesc primarul de Huedin, Mircea Moroșan, care a fost printre primii care și-a depus candidatura ,și care ar viza primul loc, eligibil, dar și consilierul județean Călin Tuluc.

Ultimele informații indică faptul că la nivelul PNL se vehiculează decizia interzicerii candidaturii la Parlament a primarilor aleși în urma alegerilor locale din 27 septembrie, ceea ce va schimba lucrurile la lista de candidați pentru Senat a filialei clujene.

Potrivit calendarului stabilit de liberali, în 15 octombrie listele pentru Parlament și ordinea candidaților urmează să fie aprobate în Colegiul Director Județean (CDJ) al PNL Cluj, iar în 18 octombrie trebuie aprobate de conducerea centrală a partidului.

Listele finale se vor depune în 22 octombrie la BEJ Cluj.

4 din 28 la USRPLUS

USRPLUS Cluj își va stabili duminică, prin vot, ordinea candidaților pe liste, din cei 28 de înscriși.

Conducerea clujeană a alianței speră să obțină un mandat de senator și trei de deputați.

Printre cei care mai vor un mandat în Parlament se numără deputatul Emanuel Ungureanu și senatorul Mihai Goțiu, care așteaptă să ocupe primele locuri la cele două Camere parlamentare.

Dîncu se pregătește de Parlament

PSD Cluj își va definitiva listele de candidați la sfârșitul săptămânii viitoare, după finalizarea analizei rezultatelor alegerilor locale.

Ținta social-democraților este să trimită în Parlament un senator și doi deputați, iar numele lui Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al partidului, este vehiculat pentru ocuparea locul întâi la Camera Deputaților dar și la Senat, urmând să fie aleasă cea mai bună variant.

În cărți pentru Camera Deputaților intră și Valentin Cuibus, fost inspector școlar general.

Actualul președinte al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, ar putea și el să își asume o candidatură, în funcție de decizia lui Vasile Dîncu.

UDMR și-a stabilit listele

UDMR Cluj speră să își păstreze mandatele câștigate la alegerile locale de acum patru ani și este prima filială care a stabilit listele și ordinea pe liste.

Liderul filialei, deputatul Csoma Botond, ocupă primul loc pe lista pentru Camera Deputaților și speră la încă un mandat, iar pe primul loc la Senat este actualul senator Laszlo Attila, care și el se așteaptă să își continue activitatea în Parlament.

UDMR a stabilit și candidatul de pe locul 2 la Camera Deputaților, Talpas Botond, în cazul în care se va întâmpla o minune la redistribuire.

Calculul hârtiei arată că, la Senat, din cele patru mandate, două ar putea reveni PNL , și unul UDMR și  USRPLUS.

La Camera Deputaților, fiind pe val, PNL ar putea obține 5 mandate, iar restul de 5 s-ar putea împărți între USR – 3, UDMR – 1 și PSD – 1.

 

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

3Pillar Digitalize Education, un proiect menit să sprijine performanța elevilor clujeni

Publicat

Inspectoratul Școlar Județean Cluj continuă demersurile instituționale pentru a veni în sprijinul elevilor din județul Cluj, în vederea facilitării accesului la echipamente digitale necesare desfășurării activităților online.

Prin convenția de colaborare încheiată între Inspectoratul Școlar Județean Cluj și compania 3 Pillar Global, 28 de elevi clujeni din clasele a IX-a, sunt beneficiarii proiectului 3Pillar Digitalize Education, în urma sponsorizării făcute de către compania specializată în servicii IT.

Această inițiativă, derulată simultan și în alte două județe din țară, Iași și Timiș, se adresează exclusiv elevilor din clasele a IX-a, din municipiile Dej, Gherla, Turda, Câmpia Turzii și Huedin, care s-au remarcat prin rezultatele și performanțele școlare deosebite, dar care nu au o situație avantajoasă, din punct de vedere material și social, pentru a dispune de un dispozitiv personal, în scopul participării la activitățile de învățare online, prin intermediul platformelor educaționale.

Echipamente de peste 60.000 lei pentru 48 elevi

Echipamentele digitale, în valoare totală de 63.545 lei vor ajunge în posesia a 48 de elevi din cele 3 județe, beneficiari ai proiectului 3Pillar Digitalize Education. Demersul este complementar celorlalte inițiative ale Inspectoratului Școlar Județean Cluj și contribuie la asigurarea condițiilor privind egalitatea de șanse și dreptul beneficiarilor direcți la educația de calitate.

Lista celor 10 unități de învățământ preuniversitar din județul Cluj, beneficiare ale proiectului 3Pillar Digitalize Education: Liceul Teoretic Pavel Dan, Câmpia Turzii; Colegiul Național Mihai Viteazul, Turda; Liceul Teoretic Liviu Rebreanu, Turda; Liceul Teoretic Josika Miklos, Turda; Liceul Teoretic Alexandru Papiu Ilarian, Dej; Colegiul Național Andrei Mureșanu, Dej; Liceul Teoretic Petru Maior, Gherla; Liceul Teoretic Ana Ipătescu, Gherla; Liceul Teoretic Kemény Zsigmond, Gherla; Liceul Teoretic Octavian Goga, Huedin.

„Este o inițiativă lăudabilă a companiilor de a întoarce o parte din profit către comunitățile locale, unde își desfășoară activitatea, inițiativă care ar trebui urmată și de alte companii, iar viața a demonstrat că investiția în educație este cea mai profitabilă pe termen lung, iar rezultatele se vor vedea în creșterea nivelului de pregătire a comunităților în viitor. De altfel, intensificarea eforturilor de colaborare cu mediul economic și academic este una dintre prioritățile mandatului meu”, a declarat doamna Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Mihai Silvășan, după a zecea victorie stagională: Nu suntem încă în cea mai bună formă posibilă

Publicat

U-BT Cluj-Napoca a învins vineri, BCMU Pitești, cu scorul de 78 la 93 și a ajuns la a zecea victorie din Liga Națională. Tabela a indicat pe sferturi: 27-14, 29-15, 22-15, 15-34. Antrenorul alb-negrilor, Mihai Silvășan a fost mulțumit de jocul prestat de elevii săi. El a subliniat că este necesară integrarea noului point-guard, Michael Dixon Junior, în garnitura „studenților”.

Declarația lui Mihai Silvășan

„Mă bucur cum am tratat acest meci, unul pe care l-am controlat de la un capăt la altul. Am început cu o apărare foarte bună, ceea ce ne-a făcut să ne distanțăm la peste 20 de puncte.

Felicit băieții pentru această victorie, îi felicit pentru acest turneu, am obținut două victorii, mergem mai departe.

Trebuie să ne îmbunătățim jocul la antrenamente, nu suntem încă în cea mai bună formă posibilă.

Noul point guard (n.r.:Michael Dixon Junior) încă nu este integrat și nu-ș găsește locul tot timpul pe teren.

Una peste alta, cred că am făcut un pas în față și suntem mai buni ca turneul trecut. Sperăm să se întâmple asta și peste două săptămâni, la turneul în care vom întâlni Oradea, principala noastră contracandidată la titlu”, a declarat tehnicianul lui U-BT.

Citește și

U-BT ajunge la a zecea victorie în Liga Națională

Citește mai departe

EVENIMENT

O româncă a murit la câteva ore după ce s-a vaccinat anti-COVID. Cazul se încadrează în categoria evenimentelor coincidente

Publicat

Comitetul naţional privind vaccinarea anti-COVID informează că, vineri, în jurul orei 19,00, Direcţia de Sănătate Publică Bacău a anunţat decesul unei femei de 73 de ani, cunoscută cu multiple afecţiuni cronice, care a fost imunizată împotriva SARS-CoV-2 în cursul zilei, CNCAV arătând însă că „informaţiile primite până la acest moment sugerează o suprapunere de evenimente fără legătură de cauzalitate cu vaccinarea, ceea ce încadrează cazul în categoria evenimentelor coincidente”.

„Astăzi, în jurul orei 19,00, Direcţia de Sănătate Publică Bacău a anunţat decesul unei persoane de sex feminin, în vârstă de 73 de ani, cunoscută cu multiple afecţiuni cronice. Din datele primite până la acest moment, persoana a fost vaccinată împotriva COVID-19 în cursul zilei, la Centrul de Vaccinare al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău. În perioada de supraveghere post-vaccinală, persoana nu a prezentat modificări ale stării de sănătate. După perioada de monitorizare, persoana a părăsit centrul de vaccinare, fără alte acuze. Aceasta a fost ulterior transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe a aceluiaşi spital, unde a intrat în stop cardio-respirator şi nu a răspuns la manevrele de resuscitare”, precizează CNCAV.

Conform sursei citate, “informaţiile primite până la acest moment sugerează o suprapunere de evenimente fără legătură de cauzalitate cu vaccinarea, ceea ce încadrează cazul în categoria evenimentelor coincidente”.

„Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, evenimentul coincident este definit ca «evenimentul produs după vaccinare, care nu este provocat de vaccin sau de administrarea acestuia». La acest moment, cazul se află în observaţia DSP Bacău care va prezenta concluziile analizei”, subliniază CNCAV.

Agerpres

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Parking-ul Hasdeu este finalizat, anunță Emil Boc. Când se vor distribui locurile de parcare

Publicat

Parkingul Hasdeu este finalizat, a anunțat primarul Emil Boc, care a mai spus că proiectul va fi dat în administrarea Serviciului Parcări. Ulterior, locurile de parcare vor fi distribuite clujenilor.

„Colegii m-au anunțat că este în procedură de recepție, în februarie vom promova o hotărâre de Consiliu Local”, a declarat Emil Boc, la un post local de radio.

Detalii despre parcare

Construcția este formată din: subsol, 2 niveluri de demisol, parter, 3 etaje supraterane și terasă. Dispune de 320 locuri de parcare și este localizat pe strada Păstorului nr. 67-69. Are și 6 locuri destinate persoanelor cu dizabilități, 10 locuri amenajate pentru mașini electrice, 4 locuri pentru motociclete/mopede iar alte 11 locuri sunt pentru biciclete. Suprafața construită este de 1488,40 metri pătrați.

Karla Fanea

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate