Connect with us

EVENIMENT

Bătălia de la Cluj pentru un loc în Parlament. Ce calcule își fac partidele și ce candidați se luptă pentru cele 14 mandate de parlamentar

Publicat


Județul Cluj are 14 locuri în Parlament – 10 deputați și 4 senatori, pentru ocuparea cărora vor candida la alegerile din 6 decembrie reprezentanți ai partidelor aflate acum în plină febră a selecțiilor.

PNL, care a luat cele mai multe voturi pe așa numitul ”vot politic” de la Consiliul Județean Cluj, speră să trimită în Parlament cinci deputați și doi senatori.

Oameni noi și vechi

Negocierile sunt aprinse în cadrul filialei, iar la începutul săptămânii viitoare se vor stabili candidații care s-au înscris pentru un mandat de parlamentar.

Printre numele vehiculate să prindă un loc eligibil la Camera Deputaților se numără avocatul Radu Moisin, consilier local, fost primar al Clujului, actualul prefect Mircea Abrudean, actualul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, care este tot deputat, Cristina Burciu, actual deputat de Turda, care a venit în PNL din PSD ”la pachet” cu primarul Cristian Matei, și care speră la un nou mandat, și actualul deputat Sorin Moldovan, venit de la Bihor și impus în 2016 pe lista Clujului grație prieteniei tatălui său cu fostul lider al partidului, Vasile Blaga.

Pentru Senat se pregătesc primarul de Huedin, Mircea Moroșan, care a fost printre primii care și-a depus candidatura ,și care ar viza primul loc, eligibil, dar și consilierul județean Călin Tuluc.

Ultimele informații indică faptul că la nivelul PNL se vehiculează decizia interzicerii candidaturii la Parlament a primarilor aleși în urma alegerilor locale din 27 septembrie, ceea ce va schimba lucrurile la lista de candidați pentru Senat a filialei clujene.

Potrivit calendarului stabilit de liberali, în 15 octombrie listele pentru Parlament și ordinea candidaților urmează să fie aprobate în Colegiul Director Județean (CDJ) al PNL Cluj, iar în 18 octombrie trebuie aprobate de conducerea centrală a partidului.

Listele finale se vor depune în 22 octombrie la BEJ Cluj.

4 din 28 la USRPLUS

USRPLUS Cluj își va stabili duminică, prin vot, ordinea candidaților pe liste, din cei 28 de înscriși.

Conducerea clujeană a alianței speră să obțină un mandat de senator și trei de deputați.

Printre cei care mai vor un mandat în Parlament se numără deputatul Emanuel Ungureanu și senatorul Mihai Goțiu, care așteaptă să ocupe primele locuri la cele două Camere parlamentare.

Dîncu se pregătește de Parlament

PSD Cluj își va definitiva listele de candidați la sfârșitul săptămânii viitoare, după finalizarea analizei rezultatelor alegerilor locale.

Ținta social-democraților este să trimită în Parlament un senator și doi deputați, iar numele lui Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al partidului, este vehiculat pentru ocuparea locul întâi la Camera Deputaților dar și la Senat, urmând să fie aleasă cea mai bună variant.

În cărți pentru Camera Deputaților intră și Valentin Cuibus, fost inspector școlar general.

Actualul președinte al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, ar putea și el să își asume o candidatură, în funcție de decizia lui Vasile Dîncu.

UDMR și-a stabilit listele

UDMR Cluj speră să își păstreze mandatele câștigate la alegerile locale de acum patru ani și este prima filială care a stabilit listele și ordinea pe liste.

Liderul filialei, deputatul Csoma Botond, ocupă primul loc pe lista pentru Camera Deputaților și speră la încă un mandat, iar pe primul loc la Senat este actualul senator Laszlo Attila, care și el se așteaptă să își continue activitatea în Parlament.

UDMR a stabilit și candidatul de pe locul 2 la Camera Deputaților, Talpas Botond, în cazul în care se va întâmpla o minune la redistribuire.

Calculul hârtiei arată că, la Senat, din cele patru mandate, două ar putea reveni PNL , și unul UDMR și  USRPLUS.

La Camera Deputaților, fiind pe val, PNL ar putea obține 5 mandate, iar restul de 5 s-ar putea împărți între USR – 3, UDMR – 1 și PSD – 1.

 

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Din nou spre starea de urgenţă. Începe izolarea ţărilor din cauza COVID-19. Marea Britanie instituie izolare naţională timp de o lună. Austria face la fel

Publicat

Două ţări europene, Marea Britanie şi Austria intră în izolare din cauza COVID-19. E un fel de stare de urgenţă. Şi se pare că e doar începutul.

Părăsirea casei, doar în anumite situaţii

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a anunţat sâmbătă că o izolare la nivel naţional va fi instituită săptămâna viitoare ca parte a eforturilor de oprire a creşterii numărului de infectări cu coronavirus, în timp ce ţara a atins nivelul de 1 milion de cazuri.

Magazine neesenţiale, precum şi locurile de agrement şi divertisment vor fi închise. De joi 5 noiembrie până pe 2 decembrie. La fel şi puburile, barurile şi restaurantele, care pot oferi doar servicii de livrare la domiciliu sau la pachet. Cu toate acestea, şcolile şi alte instituţii de învăţământ vor rămâne deschise.

‘Mă tem că, de joi, mesajul de bază este acelaşi: rămâneţi acasă, protejaţi NHS (serviciul naţional de sănătate) şi salvaţi vieţi’, a spus Johnson, avertizând că fără măsuri, rata mortalităţii ar putea creşte şi mai mult.

Crăciunul va fi diferit

‘Crăciunul va fi diferit în acest an, poate foarte diferit, dar speranţa şi credinţa mea sinceră este că, luând măsuri dure, putem permite familiilor din toată ţara să fie împreună’, a spus şeful guvernului britanic, evocând măsuri similare luate de Franţa, Germania şi Belgia.

Nu va fi o închidere la fel de restrictivă ca cea din primăvara trecută. Dar va implica faptul că cetăţenilor nu li se va permite să părăsească casele pentru alte motive decât educaţia, munca sau cumpărăturile esenţiale. O oră pe zi de exerciţii şi contactul cu o singură persoană dintr-o altă familie vor fi, de asemenea, permise.

Un milion de îmbolnăviri

Pragul de un milion de îmbolnăviri a fost atins după ce autorităţile sanitare ale ţării au raportat sâmbătă aproape 22.000 de cazuri noi în decurs de 24 de ore. Cu toate acestea, Marea Britanie nu este cea mai afectată din Europa. Ea se află în spatele Franţei şi Spaniei.

Totuşi, numărul morţilor din Marea Britanie este cel mai mare din Europa. Cu peste 45.000 de decese legate de coronavirus de la începutul pandemiei.

Izolare parţială în Austria

Guvernul austriac a anunţat sâmbătă o nouă izolare parţială, cu impunerea unei interdicţii de circulaţie şi închiderea restaurantelor, hotelurilor, instituţiilor culturale şi sportive, în încercarea de a opri al doilea val al pandemiei de COVID-19.

‘O a doua izolare va fi în vigoare de marţi până la sfârşitul lunii noiembrie’, a declarat cancelarul conservator Sebastian Kurz într-o conferinţă de presă la Viena.

Va fi interzisă ieşirea din case între orele 20:00 şi 06:00. Iar întâlnirile private vor fi limitate la maximum două familii. El a avertizat că viaţa socială va fi afectată ‘dramatic’.

Dincolo de închiderea muzeelor, teatrelor, cinematografelor sau piscinelor, toate evenimentele, cu excepţia înmormântărilor, sunt anulate. Inclusiv nunţile, petrecerile de ziua de naştere şi târgurile de Crăciun.

Fanilor li se interzice participarea la evenimente sportive de nivel înalt. Iar sporturile la nivel de amatori nu pot avea loc decât în exterior şi fără contact fizic.

Spre deosebire de măsurile din primăvară, şcolile şi creşele vor rămâne deschise. La fel şi magazinele şi saloanele de coafură şi frizeriile. În cazul liceelor şi universităţilor, cursurile se vor desfăşura online. Iar telemunca este puternic încurajată.

Capacitatea de la terapie intensivă, saturată

Ţara de 8,8 milioane de locuitori înregistrează acum peste 5.000 de cazuri zilnice, faţă de numai 1.000 la începutul lunii octombrie, iar spitalele înregistrează un aflux din ce în ce mai mare de pacienţi. De asemenea, a contabilizat 1.109 decese de la izbucnirea pandemiei.

‘Dacă nu acţionăm acum, capacităţile de terapie intensivă vor fi saturate’, a avertizat cancelarul care nu prevede o inversare a tendinţei înainte de ‘cel mult 7 până la 14 zile’.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cetățenii din Republica Moldova, așteptați la vot la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. Sunt alegeri prezidențiale

Publicat

De

Duminică, 1 noiembrie 2020, vor avea loc alegerile prezidențiale în Republicii Moldova. Cu această ocazie, va fi deschisă și o secție de votare la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca unde sunt așteptați să voteze cetățenii moldoveni din Cluj – studenți sau oameni de afaceri.

Scrutinul se desfășoară între orele 7 – 21.

Votarea în afara Republicii Moldova se permite cu pașaportul cetățeanului Republicii Moldova valabil, sau expirat, buletinul de identitate (cu fișa de însoțire) al cetățeanului Republicii Moldova,  livretul de marinar.

Cei 8 candidați sunt Renato Usatîi, Tudor Deliu, Andrei Năstase, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.

În cazul turului 2, alegerile vor avea loc în 15 noiembrie.

Votare în pandemie

Ambasada Republicii Moldova în România anunță că, deoarece sănătatea alegătorilor și a funcționarilor birourilor electorale reprezintă o prioritate în contextul pandemiei COVID-19, membrii birourilor electorale vor solicita respectarea strictă a tuturor regulilor sanitare și de prevenire recomandate atât de către autoritățile Republicii Moldova, cât și de cele din România:

În afara secției de votare  vor fi respectate următoarele reguli:

– Distanța fizică de 1,5-2 m

– Purtarea corectă a măștii (să acopere gura și nasul);

– Pregătirea din timp a actului de identitate în baza căruia alegătorul urmează să voteze, precum și a pixului personal cu care veți semna în lista electorală.

În incinta secției de votare se vor realiza obligatoriu următoarele măsuri:

– Masca de protecție trebuie să acopere atât nasul cât și gura;

– Asigură-te că ai un pix cu tine pentru a semna în lista electorală;

– Fiecare secție de votare va fi dezinfectată la un interval de fiecare 2-3 ore;

– În fiecare local al secției de votare numărul alegătorilor care vor avea acces în același timp va fi egal cu numărul cabinelor de vot instalate

Citește mai departe

CULTURA

Bau! Halloween-ul a fost Anul Nou la vechii celţi. Spiritul morţilor căuta trupuri vii

Publicat

Controversat sau aclamat, Halloween-ul are o tradiţie foarte veche. Puţină lume ştie că, la origine, aceasta era o sărbătoare celtică. Chiar Anul Nou.

“Originea este din vremuri îndepărtate, de la vechii celţi. Pentru că Anul nou îl celebrau pe 1 noiembrie, iar data de 31 octombrie era considerată Ajunul Anului nou.

Se credea că în această noapte de trecere la anul nou, spiritul morţilor caută trupuri în lumea pământeană. Ca să scape de tărâmul morţilor. Pragul dintre cele două lumi era păzit de creaturi fioroase. Se făcea un rug de foc sacru în această noapte, iar oamenii, deghizaţi în diferite costume înfricoşătoare, se deplasau în procesiuni gălăgioase ca să pună pe fugă spiritele”, spune, pentru www.cluj24.ro, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Irlandezii au dus obiceiul cu ei în SUA, iar americanii ni l-au exportat.

“Obiceiul a fost adus în SUA de valul masiv de imigranţi irlandezi, în jurul anului 1840, când a fost marea foamete din Irlanda. Tradiţia aceasta se păstrează în Irlanda, în Ţara Galilor şi în Scoţia”, mai spune istoricul clujean.

(MaAv)

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident în Dej. Autovehicul intrat în stâlp. Femeie transportată la spital. Două maşini implicate

Publicat

O femeie a fost transportată la spital în urma unui accident rutier petrecut în Dej. Una dintre cele două maşini implicate în accident a intrat într-un stâlp.

“La data de 31 octombrie a.c., în jurul orei 18.00, o conducătoare auto de 29 de ani, din Dej, care se deplasa pe strada Crângului din municipiul Dej, ar fi intrat în coliziune cu un autovehicul care se deplasa în fața sa, condus de un bărbat de 43 de ani, din aceeași localitate. În urma impactului, șoferul autovehiculului ar fi lovit un stâlp aflat în afara părții carosabile. În urma evenimentului, conducătoarea de 29 de ani a fost transportată la o unitate medicală în vederea acordării îngrijirilor de specialitate”, informează IPJ Cluj.

Potrivit ISU Cluj, cele două persoane erau conştiente, “din care o doamnă de aproximativ 30 ani a fost transportată de echipajul SMURD la CPU Dej”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate