ANUNȚURI PUBLICE
Bărbat de 27 de ani, dispărut și găsit decedat de echipa Câini de Salvare Transilvania

Azi, la ora 8:30 dimineața, șeful postului de Poliție Ciurila a solicitat echipa CST (Câini de Salvare Transilvania) pentru participarea la o misiune de căutare a unui bărbat de 27 de ani, dispărut duminică, în jurul orei 15:00, de la casa sa situată în localitatea Casele Micești.
„La ora 9:50, doi voluntari CST, împreună cu doi câini de mantrailing (urma) și alti trei câini de căutare de suprafață ajunseseră deja la locația comunicată, alăturându-se astfel polițiștilor, salvamontiștilor, lucrătorilor silvici, aparținătorilor și localnicilor ce urmau să participe la căutare. Alți doi voluntari CST urmau să pornească și ei către locatie imediat ce puteau pleca de la serviciu.
După primirea informațiilor și după colectarea probelor de miros din casă, Călin și Ama au început prelucrarea urmei victimei. După cam 700 de metri de urmă, ce a condus până la circa 30 de metri de victimă, aceasta a fost observată de către un lucrător al Poliției. Din păcate, aceasta era decedată. Dorim să transmitem condoleanțe familiei și cunoscuților victimei.”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a CST.
Potrivit IPJ Cluj, bărbatul ar fi căzut într-o râpă. Ultima dată a fost văzut în urmă cu 36 ore.
„În jurul orei 21, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Turda au fost sesizați despre faptul că bărbatul ar fi plecat voluntar de la locuința sa din comuna Ciurila, sat Sălicea, în data de 12 martie.
Cercetările sunt continuate de polițiști sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă, cauza decesului urmând a fi stabilită după efectuarea autopsiei medico-legale.”, se arată într-un comunicat al IPJ Cluj.
În cadrul activităților de căutare s-a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și a membrilor Asociației Câini de Salvare Transilvania.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Poliția Cluj, despre accidentul de pe str. Constanța: Fetița, lovită de o șoferiță cu alcool la ”bord”, la ora 7,35

Polițiștii au fost sesizați despre un accident rutier produs pe strada Constanța, din municipiul Cluj-Napoca, vineri, în jurul orei 07.35.
”Din cercetările preliminare, polițiștii au constatat faptul că un minor, de 11 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, ar fi traversat neregulamentar partea carosabilă, printr-un loc nemarcat și nesemnalizat, moment în care a fost accidentat de un autoturism, condus de o femeie de 31 de ani.
În urma evenimentului, a rezultat rănirea minorului de 11 de ani, fiind transportat la unitatea medicală pentru îngrijiri de specialitate.
Testarea cu aparatul etilotest a conducătorului auto a indicat o valoare de 0,04 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În acest sens, aceasta a fost condusă la o unitate medicală unde i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei”, au spus polițiștii.
În continuare se efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care a avut loc evenimentul.
Polițiștii au confirmat că este vorba despre o fetiță accidentată, așa cum au transmis, anterior, și pompierii de la ISU Cluj.
EVENIMENT
Sociologul Mircea Comșa, UBB: Cât de „disciplinat” e electoratul partidelor? Analiză în perspectiva alegerilor prezidențiale

O analiză realizată de sociologul Mircea Comșa, publicată pe pagina „Doar un grafic să-ți mai spun”, arată care sunt cei mai “disciplinați” votanți ai partidelor, în perspectiva alegerilor prezidențiale care au loc peste exact o lună, în 4 mai.
În analiza pe care a făcut-o, Mircea Comșa și-a propus să identifice care este ponderea votanților unui partid care intenționează să (nu) voteze cu candidatul susținut de acel partid în competiția electorală din mai 2025.
Sociologul Mircea Comșa: Cât de „disciplinat” e electoratul partidelor?
“La acest moment, o astfel de analiză poate fi realizată doar pe baza datelor din sondaje, adică strict pe baza unor declarații ale posibililor votanți, de unde și o serie de limite”, spune sociologul clujean.
Acesta explică faptul că, pentru a face o astfel de analiză trebuie să cunoaștem distribuția încrucișată a răspunsurilor alegătorilor la două întrebări de sondaj:
- Care este partidul votat la ultimele alegeri (Parlamentare 2024)?
- Care este intenția de vot pentru alegerile din mai?
“Problema e că, majoritatea rapoartelor prezentate public de institutele de sondare prezintă doar distribuția răspunsurilor la fiecare întrebare în parte, nu și distribuția încrucișată. Suplimentar, pentru că un eșantion obișnuit are puțin peste 1.000 respondenți, iar un tabel care încrucișează intenția de vot pentru președinte cu votul anterior are minimum 25 combinații, rezultă că o medie de cel mult 40 de respondenți pe combinație.
Pentru că nu toți respondenții răspund la întrebările de vot, în realitate, numărul e mai mic. Estimările care au la bază un număr atât de mic de cazuri pot fi foarte diferite de valorile reale. Putem crește numărul de cazuri doar dacă folosim mai multe sondaje. Chiar și așa, erorile pot fi mari în unele cazuri”, explică sociologul, care a mai precizat că a identificat două sondaje, ambele online, care au măsurat variabilele de interes.
Este vorba de Raportul AtlasIntel din martie 2025, care prezintă un tabel cu distribuția încrucișată a celor două variabile de interes. De asemenea, a doua sursă este, ultimul sondaj Mkor, realizat la sfârșit de aprilie. , iar tabelul a fost produs de el, după ce a primit baza de date. Cele două surse prezentau date relativ similare, iar sociologul le-a combinat și a calculat mediile.
În stânga sunt partidele parlamentare, iar în dreapta candidații la alegerile prezidențiale din acest an, explică Mircea Comșa. “Grosimea unei benzi colorate indică numărul de voturi primite de un partid, respectiv numărul de voturi ale acelui partid care merg, pe baza declarațiilor din sondaje, spre un anumit candidat. Pentru că estimările prezentate sunt calcultate folosind și date de sondaj, ele trebuie privite mai degrabă ca tendințe, nu ca valori absolute”, a mai explicat socilogul.
Voturile se împart
Iată ce a observat sociologul Mircea Comșa:
- Majoritatea voturilor primite de PSD se împart aproximativ egal între Crin Antonescu și Victor Ponta (45%, respectiv 39%).
- Majoritatea voturilor primite de PNL se împart aproximativ egal între Nicușor Dan și Crin Antonescu (41%, respectiv 37%).
- Cea mai mare parte a voturilor primite de UDMR se împart aproximativ egal între Nicușor Dan și Crin Antonescu (41%, respectiv 30%).
- Majoritatea voturilor primite de USR merg la Nicușor Dan (71%) și doar în jur de 12% la Elena Lasconi (probabil procentul real e ceva mai mare – numărul de cazuri e mic, sondajele sunt online).
- Aproape toate voturile primite de AUR merg la George Simion (93%).
- Majoritatea voturilor obținute de POT merg la George Simion (82%).
- Peste jumătate din voturile primite de S.O.S. merg la George Simion (63%).
Alegătorii AUR și POT sunt disciplinați, cei au USR sunt cei mai puțin disciplinați
“Pe baza acestor estimări putem spune că: majoritatea alegătorilor AUR și POT sunt disciplinați, adică votează candidatul AUR; cel mult jumătate din electoratele PSD, PNL și UDMR votează candidatul susținut de coaliția formată din aceste partide; electoratul USR este cel mai puțin disciplinat, votând majoritar un alt candidat decât cel susținut oficial de partid. În concluzie, pe baza tuturor datelor disponibile, putem aproxima că doar jumătate (52%) din electoratul patidelor din România este disciplinat, în sensul că votează cu candidatul susținut de propriul partid”, este concluzia sociologului Mircea Comșa.
EVENIMENT
Elevă de 10 ani, lovită de mașină în centrul Clujului. A fost transportată cu ambulanța la spital

O fetiță de 10 ani, cel mai probabil elevă la Liceul ”Nicolae Bălcescu”, a fost lovită, vineri dimineață, de un autoturism pe str. Constanța din Cluj-Napoca.
Din primele informații, micuța a suferit un traumatism cranio-cerebral și a fost transportată la spital de un echipaj de ambulanță, fiind conștientă și cooperantă.
Poliția Cluj cercetează împrejurările în care s-a produs accidentul.
Vom reveni cu detalii.
EVENIMENT
Incendiu la un depozit de materiale de construcții în Cămărașu. De la ce au pornit flăcările

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit joi noaptea pentru stingerea unui incendiu în localitatea Cămărașu.
La fața locului s-a deplasat imediat echipajul de la Punctul de Lucru Mociu, iar forțele au fost suplimentate cu două autospeciale de la Punctele de Lucru Jucu, respectiv Gherla.
Incendiu la un depozit de materiale de construcții în Cămărașu
Flăcările au cuprins un depozit de materiale de construcții. Potrivit pompierilor, iuncendiul s-a manifestat doar in interiorul depozitului, pe o suprafață de aproximativ 60 de metri pătrați.
Au fost distruseutilaje, vopseluri și diluanți. Pompierii au reușit să stingă incendiul în limitele găsite, în timp ce paramedicii SMURD au acordat îngrijiri medicale unui bărbat care prezenta o plagă la nivelul mâinii. În cele din urmă, bărbatul nu a necesitat transportul la spital.
Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit produs la un acumulator aflat la încărcat.