Connect with us

EVENIMENT

Barajul pentru Europa, CFR Cluj – FC U Craiova 1948, se joacă în GRUIA. Intrarea este LIBERĂ la Tribuna 1, 2 și Peluză

Publicat


gruia

Conducerea CFR Cluj anunță că joi, 1 iunie, este o zi importantă pentru club, ziua care poate readuce eehipa în Europa.

”Vă așteptăm în număr cât mai mare pe 1 iunie, de la ora 20,30, să îi susțineți din tribune pe băieții noștri la meciul cu FC U Craiova 1948, partidă care ne poate asigura prezența în Conference League.

La meciul de joi seara, toți suporterii au intrarea gratuită în Tribuna 1, Tribuna 2 și în Peluză, iar abonații și deținătorii de pachete pentru play-off au dreptul să se așeze pe locurile deținute pe cardurile de abonament în acest sezon. De asemenea, abonații de la VIP pentru sezonul 22/23 vor putea să își ocupe și ei locurile de pe carduri”, arată clubul.

De asemenea, cu ocazia zilei de 1 iunie, sunt așteptați la stadion pe toți micuții CFRiști, pentru care sunt pregătite o mulțime de surprise.

”Pentru cei care își doresc o experiență premium la duelul cu FC U Craiova 1948, punem la vânzare bilete pentru Business Lounge-ul de la Stadionul Dr. Constantin Rădulescu. Tichetele pot fi achiziționate exclusiv online și costă 500 lei

Le puteți cumpăra de aici: https://www.bilete.ro/cfr-1907-cluj-fc-u-craiova-1948/”, precizează reprezentanții CFR Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Termoficarea a început la Cluj-Napoca umplerea rețelelor de furnizare a agentului termic și probele de presiune pentru iarnă

Publicat

termo 3

SC Termoficare Napoca SA a început operațiunile de umplere a rețelelor de furnizare agent termic
pentru încălzire și efectuarea probelor de presiune în vederea pregătirii instalațiilor pentru sezonul de
iarnă în cazul asociațiilor de proprietari racordate la sistemul centralizat de termoficare.

”În acest sens, clujenii au fost informați (prin mass-media și anunțuri afișate la toate imobilele arondate) pentru a se asigura că lucrările efectuate de ei pe perioada verii sunt finalizate, iar instalațiile interioare sunt corect remontate, pentru a evita astfel eventualele inundații ale apartamentelor.

Nici un fel de lucrare asupra instalațiilor interioare de încălzire racordate la rețeaua de distribuție a agentului termic nu mai sunt permise după această perioadă”, au spus reprezentanții SC Termoficare Napoca SA. Umplerea instalațiilor a început în data de 25 septembrie și va continua, conform programului, până în data de 5 octombrie, în medie 12 centrale/puncte termice de cvartal pe zi.

La finalizarea acestor operațiuni, toate instalațiile companiei noastre sunt pregătite pentru a furniza agent termic pentru
încălzire atunci când scăderea temperaturilor exterioare vor cere acest lucru”, precizează reprezentanții societății.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Descoperire excepțională a arheologilor clujeni la castrul roman de la Sutor (Sălaj)

Publicat

De

whatsapp image 2023 09 25 at 18.49.23

O echipă de specialiști coordonată de către dr. habil. Sorin Cociș și dr. Vlad-Andrei Lăzărescu de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca a desfășurat, în perioada 15-23 septembrie, cercetări arheologice sistematice în zona castrului roman de la Sutor, comuna Zimbor din județul Sălaj.

Acestea au fost finanțate prin Programul național de finanțare a cercetării arheologice sistematice de către Ministerul Culturii.

Cu toate că primele informații relevante cu privire la acest sit au fost colectate de către K. Torma încă din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, amplasamentul exact al castrului de aici a rămas învăluit în mister până în anul 2001 când au început cercetări arheologice sistematice și au continuat de atunci, cu câteva întreruperi până astăzi.

”Această realitate face ca situl de la Sutor să reprezinte un caz singular al unui castru roman descoperit și cercetat într-o epocă în care arheologia se constituie într-o disciplină matură ce utilizează cu succes metode variate de explorare și documentare pentru a extrage maximum de informații relevante privind patrimoniul național imobil.

4

Un asemenea exemplu de bune practici a fost utilizarea cu succes aici a metodelor geofizice de investigare non-invazivă care au relevat pe lângă dimensiunile și structura internă a castrului de piatră de aici și prezența unui prim castru mai mic din lemn, ce ar fi rămas altfel dacă nu necunoscut în orice caz extrem de dificil de intuit și documentat”, a declarat pentru Cluj24 arheologul Sorin Cociș.

Recent, situl de la Sutor a devenit binecunoscut mediului de specialitate și nu numai ca urmare a cercetărilor de salvare prilejuite de construirea Autostrăzii Transilvania, cercetare desfășurate în două campanii masive, aferente anilor 2021-2022, ocazie cu care a putut fi evidențiată locuirea civilă dezvoltată în jurul fortificației romane de aici.

Cercetări pe 3 hectare

xx

Datorită acestor cercetări ce însumează o suprafață totală de aproximativ 3 hectare, vicus-ul militar de la Sutor a devenit de departe cel mai reprezentativ astfel de sit din Dacia romană.

”Caracterul excepțional al sitului roman de la Sutor a fost revelat și cu ocazia cercetărilor sistematice desfășurate în acest an și care au vizat documentarea realităților arheologice din zona porții de nord a castrului mare de piatră de aici.

Cu această ocazie a putut fi pusă în evidență atât structura porții împreună cu cele două turnuri etajate care apărau și asigurau accesul în interiorul garnizoanei militare. De departe însă, cel mai important element se referă la prefacerile pe care această poartă le-a suferit într-o perioadă extrem de tulbure și greu de documentat a provinciei romane Dacia, respectiv tumultuosul mijloc de secol III p. Chr. și perioada din imediata apropiere a retragerii aureliene.

În această perioadă, pe întreg limes-ul de nord al Imperiului, dar cu precădere în arealul provinciilor dunărene au loc restructurări, Dacia nefiind o provincie străină de asemenea realități.

Zid care blochează intrarea în castru

whatsapp image 2023 09 20 at 16.57.12

Acum, într-o atmosferă de totală insecuritate datorată atât presiunii exercitate de către diverse populații barbare asupra granițelor Imperiului, dar și din cauza numeroaselor schimbări politice din interiorul Imperiului, au loc o serie de reconfigurări ale fortificațiilor romane.

O asemenea situație limită a fost documentată în premieră și în cazul porții cercetată în acest an, prin identificarea unui zid ce blochează intrarea în castrul roman, zid compus din numeroase monumente funerare romane, provenind din necropola ce trebuie să fie pusă în legătură cu cele două artere rutiere identificate de-o parte și de alta a castrului, refolosite în scop constructiv”, a explicat arheologul clujean.

Potrivit acestuia, cu toate că asemenea barări ale porților castrelor mai sunt cunoscute și în alte cazuri, bune analogii în acest sens fiind cunoscute la Brusturi – Romita, județul Sălaj sau la Gilău, județul Cluj spre exemplu, ”cazul de la Sutor reprezintă un unicat în sensul gradului ridicat de documentare, dar și al calității de excepție ale descoperirilor propriu-zise”.

whatsapp image 2023 09 20 at 11.30.00

 

whatsapp image 2023 09 25 at 18.49.23

3

Citește mai departe

EVENIMENT

Speranţe pentru paralizaţi. Compania Neuralink a lui Elon Musk va începe să testeze pe oameni un implant cerebral dedicat

Publicat

De

creier
Compania Neuralink, deţinută de antreprenorul miliardar Elon Musk, a anunţat marţi că a primit aprobarea din partea unui comitet independent de evaluare pentru a recruta voluntari care să participe la primele teste clinice ale implantului său cerebral dedicat pacienţilor cu paralizie, informează Reuters, transmite Agerpres.
Persoanele cu o paralizie cauzată de o leziune la nivelul măduvei spinării în zona cervicală sau cele diagnosticate cu scleroză laterală amiotrofică se pot califica pentru noul studiu, a precizat compania americană, care nu a dezvăluit însă numărul participanţilor înscrişi în aceste teste, ce vor avea nevoie de aproximativ şase ani pentru a fi finalizate.
Studiul va folosi un robot medical pentru a plasa pe cale chirurgicală o interfaţă creier-computer (BCI) într-o regiune a creierului care controlează intenţia de mişcare, a anunţat Neuralink, adăugând că obiectivul său iniţial este acela de a le permite voluntarilor să controleze un cursor sau o tastatură de computer doar cu ajutorul gândurilor.
Compania americană, care anunţase anterior că dorea să obţină autorizarea necesară pentru a implanta un astfel de dispozitiv în 10 pacienţi, a negociat un număr mai mic de voluntari cu Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA), după ce reprezentanţii acesteia şi-au exprimat anumite îngrijorări legate de siguranţa pacienţilor, potrivit unor foşti şi actuali angajaţi ai start-up-ului californian. Deocamdată nu se ştie câţi pacienţi au fost autorizaţi în cele din urmă de FDA pentru a se înrola în acest studiu.
Elon Musk are ambiţii mari pentru Neuralink, spunând că firma sa va facilita inserarea rapidă pe cale chirurgicală a unor dispozitive cerebrale pentru a trata maladii precum obezitatea, autismul, depresia şi schizofrenia.
În mai 2023, Neuralink a anunţat că a primit din partea FDA autorizaţia necesară pentru desfăşurarea primelor sale teste clinice, într-o perioadă când compania se afla sub monitorizare federală pentru felul în care realiza testele pe animale.
Chiar dacă dispozitivele de tip BCI se vor dovedi sigure pentru a fi utilizate pe oameni, compania americană ar putea avea nevoie de mai mult de un deceniu înainte să obţină aprobarea pentru utilizarea lor comercială, potrivit experţilor în domeniu.

Citește mai departe

EVENIMENT

Licitație pentru amplasarea a două automate bancare (ATM) la Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj

Publicat

aeroport cluj facebook

Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj organizează în 5 octombrie o licitație publică pentru închirierea unor spații comerciale destinate amplasării unor automate bancare (ATM-uri).

Astfel, se închiriază 2 mp în lotul 1, pentru instalarea unui automat bancar (ATM) în  Terminal Pasageri Sosiri parter zonă publică, având o suprafață de 2 mp, în partea de est, lângă uşa automată 1, și 2 mp în lotul 2 pentru un ATM similar în partea de vest, lângă uşa automată 2.

Data-limită de depunere a ofertelor este 5 octombrie ora 9, licitația urmând să se desfășoare de la ora 11 la sediul Aeroportului Internaţional ”Avram Iancu” Cluj, str. Traian Vuia, nr. 149, Cluj-Napoca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax