Connect with us
Advertisement
Advertisement

CULTURA

Banii: războaie, revoluţii, epidemii

Publicat


Averile mari se fac în spatele războiaelor, revoluţiilor şi epidemiilor. În spatele marilor nenorociri şi dezastre, cu alte cuvinte.

Primul dintre moderni care a înţeles genial lecţia a fost Nathan Mayer Rothschild (1777-1836), fiul cel mare al fondatorului dinastiei Rothschild, instalat la Londra atunci când l-a finanţat pe ducele de Wellington împotriva împăratului Napoleon I pentru bătălia pierdută de francez la Waterloo.

Averea lui Nathan şi a familiei sale a crescut exponenţial, iar el a devenit omul inconturnabil al Londrei (vezi Amos Elon – Founder, Harper Collins, Londra, 1996).

Războaie mondiale, cum au fost primul şi al doilea, nu se mai pot face din pricina nenorocitei de bombe atomice, pe care azi o au mai mulţi.

Cine finanțează revoluția, începe ”extracția”

Şi deci o pot şi folosi necontrolat şi sinucigaş pentru toţi. Dar revoluţii se pot face şi s-au făcut destule. Mai recent am avut revoluţiile colorate din Africa de Nord, maidanul de la Kiev, iar acum 30 de ani, revoluţiile anticomuniste, printre care şi cea din România lui Ceauşescu. O revoluţie în curs, care vizează în primul rând Rusia, e cea din Belarus.

Cine finanţează revoluţiile preia discret controlul şi poate începe „extracţia”. Uneori până la sânge. Nici războaie locale sau lovituri de stat nu au lipsit în ultimul deceniu – în Siria, Libia, Mali, Ucraina, Yemen, Venezuela, Bolivia…

Pe toate le finanţează cineva.

De 20 de ani încoace s-au înmulţit şi epidemiile (SARS, MERS, Ebola, pesta porcina, boala vacii nebune, gripa aviară…), care n-au fost totuşi duse până la rangul de pandemie. Diferenţa dintre epidemie şi pandemie este aceea dintre un război local sau regional, circumscris, şi un război mondial.

Pandemia decretată de un OMS foarte controversat, foarte controlat tot prin finanţare poate însă avea amploarea unui război mondial ultramodern, cu mai multe obiective, pe termene scurte, medii şi lungi, aproape toate realizabile.

În avantajul finanţatorilor, bineînţeles. Obiectivele multiple nu sunt cunoscute decât de marii scamatori care plătesc şi gestionează întreaga operaţiune. Pandemia SARS-CoV-2, desigur, nu este un război mondial clasic, dar îi seamănă ca două picături de apă.

Scopurile pandemiei

Pandemia în curs are, printre alte scopuri mai greu descifrabile, cel puţin două care sar în ochi.

Primul obiectiv : acoperă criza economică mondială declanşată deja din 2019 ca o continuare a celei din 2008, crize datorate greşelilor şi lăcomiei infinite ale superbogaţilor acestei lumi. Astfel, actuala criză economică de proporţii dificil de estimat este şi va fi pusă în cârca micuţului coronavirus, iar adevăraţii responsabili se vor putea spăla pe mâini (cu sau fără gel hidroalcoolic, cu sau fără mască).

Al doilea obiectiv major : pandemia acoperă de minune războiul asimetric în curs dintre SUA şi China, un conflict de interes maxim pentru superclasa mondială.

Pentru că aceste două superputeri, state-naţiune încă, sunt cel mai greu de supus intereselor globale neoliberale, corporatiste ale elitei transnaţionale.

De ce a fost preferat Trump?

Războiul comercial în desfăşurare declanşat de preşedintele american Donald Trump împotriva Chinei preşedintelui Xi Jinping pare să intre în acelaşi suprascenariu.

Iar Donald Trump nu a putut câştiga preşedinţia SUA în dauna lui Hillary Clinton, cel mai slab candidat pe care şi-l puteau alege democraţii în 2016, fără sprijinul discret şi eficient al superclasei globale.

De ce l-au preferat superbogaţii pe Donald Trump ? Foarte probabil, pentru că el le putea face jobul cel mai bine, lăsând în acelaşi timp impresia că lucrează numai pentru poporul american.

La fel ca în cazul alegerii şi realegerii preşedintelui român Klaus Iohannis, scenariul din 2016 pare să se repete în 2020 în SUA. Altfel, de ce ar fi fost ales Joe Biden, cu grave probleme de vârstă, să-i reprezinte pe democraţi ? Bernie Sanders, singurul candidat autentic al democraţilor, a fost din nou sacrificat pentru scopuri superioare inavuabile.

Cum se fac lucrurile ? Cum s-au făcut şi altădată – ne spune pe scurt F. William Engdahl, expert în geopolitică de la Princeton : „În numele forţelor aflate în prezenţă (powers that be – n.a.), cel de-al doilea război mondial a fost orchestrat de sferele de influenţă ale City-ului londonez şi ale Wall Street-ului pentru a-i manevra pe cei doi mari adversari – Rusia şi Germania – ca să se angajeze într-o luptă sângeroasă între cele două ţări, în aşa fel încât cele două mari puteri anglo-saxone să poată reorganiza eşichierul geopolitic mondial în favoarea lor.

Parteneriat anglo – american

Au reuşit cu brio, doar că, după 1945, Wall Street-ul şi fraţii Rockefeller au hotărât ca Anglia să joace rolul de prim partener al Washington-ului (adică mâna a doua – n.n.). Regatul Unit şi Statele Unite au devenit figurile hegemoniei mondiale, intrând astfel în epoca numită a „războiului rece”.

Acest parteneriat anglo-american a luat sfârşit oficial în 1989, odată cu căderea zidului Berlinului şi dezintegrarea Uniunii Sovietice în 1991” („Vers une guerre entre les États-Unis et la Chine ? La création d’un système totalitaire mondial, un „gouvernement mondial unique” ?”, mondialisation.ca, 17 august 2020).

Scenariu repetat

Scenariul pare să se repete, cu ajustări importante, impuse de contextul actual, printr-un război asimetric între SUA şi China.

China nu s-ar mai fi supus scenariului globalist, în opinia lui William Engdahl, şi, începând din 2015, încearcă să-şi impună propriul proiect de Drum al Mătăsii, în dauna proiectului globalist „China 2030”, conceput sub direcţia lui Robert Zoellick de la Banca Mondială.

Până în 2012, anul venirii la putere a lui Xi Jinping, China acceptase „jocul de echipă” globalist şi beneficiase de cea mai mare creştere industrială din istorie (comparabilă cu dezvoltarea Germaniei între 1871 şi 1914, şi cu cea a SUA după 1866), datorată în bună măsură deciziilor globaliste.

William Engdahl citează şi analizează în articolul său cartea „Unrestricted Warfare” („Război fără restricţii”) din 1999, semnată de doi colonei ai armatei populare chineze, Qiao Liang şi Wang Xiangsui, sugerând, în lumina ei, interpretări posibile ale unor evenimente actuale : „Forma pe care ar putea-o lua un război între China şi Statele Unite.

Război asimetric

L-am putea califica drept război asimetric sau război fără restricţii, în care nimic din ceea ce îl poate perturba pe inamic nu este interzis. După Qiao, „prima regulă a războiului fără restricţii este aceea că nu există reguli, nimic nu este interzis”. Nu există convenţii de la Geneva.

Cei doi autori din Beijing adaugă că acest război clandestin ar putea cuprinde atacuri la adresa securităţii politice, securităţii economice, securităţii culturale şi securităţii informaţiei naţionale. Dependenţa economiei americane de lanţurile de aprovizionare chineze pentru toate cele, de la antibioticele de bază la minererurile de pământuri rare vitale pentru armată, nu este decât un domeniu de vulnerabilitate printre altele.

China vulnerabilă

La rândul său, China este vulnerabilă la sancţiuni comerciale, la perturbări financiare, la atacuri bioteroriste şi la embargouri petroliere, ca să numim doar câteva domenii. Unii au sugerat că recenta invazie de greieri călători şi pesta porcină devastatoare pentru rezervele alimentare de bază ale Chinei n-au fost numai dezastre naturale. Deci probabil că suntem deja într-o formă de război nedeclarat fără restricţii între Statele Unite şi China.

S-ar putea oare ca recentele inundaţii extreme de-a lungul fluviului Yangtze care ameninţă să rupă barajul celor Trei Defileuri, inundaţii care au afectat deja Wuhanul şi alte mari oraşe din China şi au devastat imense suprafeţe agricole cheie, să nu fi fost cu totul manifestări sezoniere obişnuite ?” (William Engdahl, idem).

Cămătarii preferă să fie numiţi filantropi, iar războaiele, revoluţiile, epidemiile/pandemiile sunt pentru ei cele mai mari sărbători. Pentru că îşi înmulţesc nemăsurat banii prin monetizarea suferinţelor celor mulţi. Desigur, „cămătar” e un cuvânt urât.

De aceea, superbogaţii şi-au însuşit alte titulaturi mult mai plăcute : proprietari, acţionari, constructori, fondatori, „patriarhi”, binefăcători, filantropi, sponsori, investitori, bancheri… Unde sunt azi banii care ne stăpânesc neoliberal ? Cine deţine banii mulţi şi puterea globală ? Unii experţi economici şi comentatori politici i-au identificat simplu şi succint pe deţinători : „Neoliberalismul, ca proiect de clasă, este o reuşită strălucită.

Bogații lumii

Opt familii posedă astăzi tot atât cât 50 % din populaţia mondială. Cei 500 de oameni cei mai bogaţi din lume în 2019 şi-au crescut averile cu 12 000 de miliarde de dolari, în timp ce aproape jumătate dintre americani nu aveau deloc economii, iar aproape 70 % dintre ei n-ar fi găsit 1 000 de dolari necesari în caz de urgenţă fără să se împrumute. David Harvey (autorul unei celebre istorii recente a neoliberalismului – n.n.) numeşte asta „acumularea prin deposedare” (Chris Hedges – „The Disaster of utopian engineering”, truthdig.com, 28.01.2020).

Petru Romoşan       

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Elevii clujeni care folosesc autobuzele școlare au primit cadouri de la ajutoarele lui Moș Nicolae

Publicat

De

Elevii care merg la școlile din Cluj-Napoca cu autobuzele dedicate au primit cadouri de Moș Nicolae.

E sărbătoare și cei care se bucură cel mai mult sunt copiii. Și pentru că au fost cuminți au primit daruri de Moș Nicolae.

Elevii clujeni care folosesc autobuzele școlare au primit cadouri de la ajutoarele lui Moș Nicolae

Agenții de la Poliția Locală care însoțesc în fiecare zi copiii în autobuzele școlare au împărțit dulciuri elevilor pentru a veni în ajutorul lui Moș Nicolae.

Potrivit municipalității, autobuzele școlare dedicate sunt utilizate în această perioadă de aproape 800 copii în fiecare zi, elevi în ciclul primar ai școlilor Cluj-Napoca.

Mai mult, toți elevii din Cluj-Napoca și din zona metropolitană beneficiază de transport public gratuit în oraș, pe toate mijloacele de transport în comun.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Orteză de genunchi printată 3D, dezvoltată în premieră mondială la UTCN. Ajută pacienții în recuperare  

Publicat

Un absolvent și un cadru universitar din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) au dezvoltat, în premieră mondială, prototipul unei orteze de genunchi care are rolul de a ajuta pacienții în recuperare după diverse accidente sau intervenții chirugicale.

Orteză de genunchi printată 3D, dezvoltată în premieră mondială la UTCN. Ajută pacienții în recuperare

Orteza a fost gândită ca proiect de licență al lui Michael Sălătioan, absolvent al specializării Robotică în limba engleză al Facultății de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției, promoția 2023, care a apelat la conf. univ. dr. ing, Florin Popișter pentru a-l îndruma.

”Dl. profesor a venit cu ideea de a realiza un dispozitiv medical, după ce suferise o operație la ligamente și trecuse prin etapa de recuperare, care este un proces destul de greu.

Dezvoltarea prototipului a implicat mai multe variante constructive, dar și scanarea piciorului meu, pentru a putea construi orteza.

După o parte de cercetare, am început să imprim modelul 3D la UTCN și să atașez componentele electrice. Orteza dispune de o baterie, astfel că poate fi folosită de pacient fie acasă, fie la un cabinet medical.

Toate datele colectate de senzori despre mișcările piciorului sunt  transmise kinetoterapeului pentru a vedea evoluția activității pacientului”, a explicat absolventul UTCN pentru Cluj24.

Potrivit acestuia, scopul ortezei este de ajuta pacienții să se recupereze și reabiliteze cât mai eficient și corect, pentru a nu rămâne cu probleme medicale.

Plastic reciclabil

Orteza este imprimată 3D din plastic reciclabil, din PET-uri, cântărește 500 de grame, are 2 rulmenți care ajută la mișcarea piciorului, dar are atașați și mai mulți electrozi și senzori la nivel muscular, pe grupele de mușchi de la nivelul coapsei și care monitorizează contracțiile.

În momentul în care pacientul, aflat în perioadă de reabilitare, urmează un program stabilit de un kinetoterapeut și execută mișcări care nu sunt corect realizate, orteza identifică mișcarea și înclinația piciorului și transmite un impuls electric pentru atenționarea pacientului, astfel încât mișcarea piciorului să fie corectă.

”Orteza noastră măsoară și activitatea musculară a pacientului, astfel încât musculatura să fie dezvoltată uniform”, a explicat Sălătioan.

Proiect în premieră mondială

Conferențiarul universitar Florin Popișter a declarat la rândul său că orteza este un proiect inovativ, în premieră mondială, construit în totalitate de cei doi clujeni la UTCN.

”În urmă cu 15 ani, în timpul unui meci de fotbal, mi-am rupt ligamentele încrucișate și meniscul genunchiului stâng. Am fost operat și anul trecut am descoperit un medic specializat în recuperarea medicală a sportivilor.

Am stat 4 săptămâni imobilizat la pat, iar în această perioadă mușchii piciorului au început să se atrofieze. Am făcut exerciții de recuperare, dar nu s-a reușit readucerea tonusul muscular în totalitate.

Ulterior, am început exerciții la o clinică de kinetoterapie pentru a-mi redobândi mersul și tonusul muscular și mi-am dat seama că nu există un dispozitiv medical interdisciplinar, care să combine partea de ajutor mecanic cu stimularea grupelor de mușchi, pentru recuperare medicală.

Așa s-a născut ideea ortezei noastre, pe care am și testat-o și s-a dovedit eficientă, astfel că ajută pacientul la redobândirea mersului corect și a structurii musculare.

Am fost pacientul lui Michael, iar în acest demers am fost ajutați de kinetoterapeuți”, a precizat Popișter.

Caută investitori

Potrivit acestuia, pasul următor este îmbunătățirea prototipului cu elemente din Inteligență Artificială, astfel încât un pacient să ajungă să facă singur, acasă, exerciții de recuperare, iar datele să fie transmise în timp real unui kinetoterapeut.

”Există potențial de dezvoltare și suntem deschiși către orice colaborare.

Căutăm investitori care să ne susțină, astfel încât să obținem un produs finit, cu toate omologările medicale și patentele de rigoare”, a menționat Florin Popișter.

Prodecanul Facultății de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției, Mihai Dragomir, a afirmat că proiectul ortezei poate fi o sursă de inspirație pentru multe generații de studenți și absolvenți ai UTCN.

Orteza, prezentată în fața prințului din Dubai

Prototipul, care a costat cam 250 de euro, a fost prezentat, recent, la târgul internațional ”Prototypes for Humanity” din Dubai, standul celor 2 clujeni fiind vizitat de prințul Dubaiului, Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum și de sora acestuia, prințesa Sheikha Latifa bint Mohammed bin Rashid Al Maktoum, care era președinta evenimentului.

Pentru participarea la târg au fost depuse anterior peste 3.000 de proiecte din care au fost selectate 100, orteza UTCN fiind singurul proiect din România.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clasament de pus în ramă de către clujeni. U şi CFR, în sferturile Cupei României, de pe primele locuri

Publicat

De

Universitatea Cluj şi CFR Cluj s-au calificat, miercuri seara, în sferturile de finală ale Cupei României la fotbal, după rezultatele înregistrate în Grupa B a competiţiei.

Universitatea a surclasat-o pe FC Botoşani cu 4-0, în deplasare, câştigând grupa.

Ianis Stoica a reuşit o dublă (5, 60), olandezul Elvis Manu (35 – penalty) şi italianul Marco Fossati (78) marcând primele lor goluri pentru ”şepcile roşii”.

CFR Cluj a remizat cu Rapid, în Giuleşti, 0-0, un punct suficient pentru a-şi asigura locul secund, în condiţiile în care CSM Alexandria a pierdut acasă cu CSA Steaua, 2-3, după ce ”roş-albaştrii” au avut 3-0.

Cele două echipe s-au clasat de asemenea pe primele două locuri şi în ediţia de anul trecut, iar Universitatea a ajuns până în finală.

”U” va juca în sferturi a doua clasată în Grupa A (Petrolul Ploieşti, Corvinul Hunedoara sau FC Hermannstadt), în timp ce CFR Cluj va întâlni câştigătoarea acestei grupe.

Rezultatele de miercuri:
Grupa B
FC Rapid Bucureşti – FC CFR 1907 Cluj 0-0, Giuleşti Superbet Arena – Bucureşti
Arbitru: Marian Barbu (Făgăraş); arbitri asistenţi: Vasile Marinescu (Bucureşti), Stelian Slabu (Braşov); al patrulea oficial: Horia Gabriel Mladinovici (Bucureşti)
Arbitru video: Radu Petrescu (Bucureşti); arbitru asistent video: Ovidiu Artene (Vaslui)
Observatori: Irina Mîrţ (Bucureşti) – CCA, Dragoş Ionescu (Bucureşti) – FRF

AFC Botoşani – FC Universitatea Cluj 0-4 (0-2), Municipal – Botoşani
Au marcat: Ianis Stoica (5, 60), Elvis Manu (35 – penalty), Marco Fossati (78).
Arbitru: Robert Avram (Piteşti); arbitri asistenţi: George Florin Neacşu (Câmpulung Muscel), Cosmin Vatamanu (Bucureşti); al patrulea oficial: Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe)
Arbitru video: Iulian Călin (Ştefăneşti/Argeş); arbitru asistent video: Cristian Moldoveanu (Sfântu Gheorghe)
Observatori: Liviu Ciubotariu (Galaţi) – CCA, Vlad Căluşer (Bucureşti) – FRF

CSM Alexandria – CSA Steaua Bucureşti 2-3 (0-0), Stadion Municipal – Turnu Măgurele
Au marcat: Petre Simon (88, 90+2), respectiv David Matei (47), Ţvetelin Ciunciukov (59, 86).
Arbitru: Sorin Vadana (Cluj-Napoca); arbitri asistenţi: George Suciu (Câmpia Turzii), Cristian Daniel Ilinca (Craiova); al patrulea oficial: Mihai Motan (Târgovişte)
Observatori: Nicolae Marodin (Bucureşti) – CCA, Mircea Brînduşă (Călăraşi) – FRF

Clasament

loc echipa M V E Î GM-GP P
1 Universitatea Cluj 3 2 1 0 8-2 7
2 CFR 1907 Cluj 3 1 2 0 4-2 5
3 Rapid 3 1 2 0 3-1 5
4 CSA Steaua 3 1 1 1 4-5 4
5 CSM Alexandria 3 1 0 2 5-7 3
6 FC Botoşani 3 0 0 3 2-9 0

Anul trecut, cele două echipe clujene s-au calificat de asemenea din aceeaşi grupă, dor că atunci locurile în calsament erau inversate.

Clasamentul din 2022:

loc echipa M V E Î GM-GP P

1 CFR Cluj 3 1 2 0 6-1 5
2 Universitatea Cluj 3 1 2 0 5-1 5
3 Farul 3 1 2 0 4-2 5
4 Rapid 3 1 1 1 4-3 4
5 CSC Dumbrăviţa 3 1 0 2 5-9 3
6 CSM Alexandria 3 0 1 2 2-10 1

Citește mai departe

EVENIMENT

Ger și NINSOARE în perioada următoare. Vremea de Revelion

Publicat

drum zapada

ANM anunță frig și ninsori în perioada următoare. Schimbarea vremii va fi resimțită în toată țara, scrie Alba24.ro.

Joi dimineață, cerul este noros în toate regiunile. La munte și în jumătatea de sud a Moldovei ninge, în Crișana, Maramureș, Transilvania și Muntenia sunt precipitații mixte, iar în Oltenia și Dobrogea plouă.

Ger și NINSOARE în perioada următoare. Vremea de Revelion

Vântul suflă moderat, cu ușoare intensificări în Muntenia, Dobrogea și pe cele mai înalte creste montane, iar în rest este mai mult slab.

La ora 5 erau temperaturi cuprinse între -3 grade la Cotnari și 9 grade la Mangalia.

Joi, vremea va fi predominant închisă, iar îndeosebi în estul și sud-estul țării, valorile termice diurne se vor situa ușor sub mediile multianuale specifice acestei date.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între -1 și 5 grade, cu cele mai scăzute valori în jumătatea de nord a Moldovei.

„Izolat vor fi condiții pentru depuneri de polei”

Temporar vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare în zonele de munte și în cea mai mare parte a Moldovei.

În aceste zone va depune strat nou de zăpadă, mixte în Maramureș, Transilvania, Muntenia și Dobrogea, precum și în zona deluroasă din Banat și Crișana și mai ales ploi și lapoviță în rest.

Izolat vor fi condiții pentru depuneri de polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în sud-estul teritoriului, ce vor atinge viteze de până la 40-50 de kilometri la oră pe litoral.

Pe arii restrânse se va forma ceață.

Cum va fi vremea de Revelion

ANM a anunțat cum va fi vremea în săptămâna 25 decembrie – 1 ianuarie:

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile intracarpatice.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax