EVENIMENT
Banca Mondială: Și familiile cu venituri medii din Cluj, nu doar cele sărace, trebuie ajutate să obțină o locuință
![](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2020/05/Prima_casa_-_articol-large.jpg)
Experții din domeniul locuirii ai Băncii Mondiale au fost contractați să efectueze studii cu privire la piața imobiliară din Cluj-Napoca și zona metropolitană, și să propună soluții pentru cel mai scump județ din România atât la capitolul chirii, cât și la prețul de achiziție pe metru pătrat.
Banca Mondială s-a alăturat dezbaterii publice desfășurate joi, în cadrul Centrului de Inovație și Imaginație Civică Cluj, pe tema Locuirii.
Cu acest prilej, experții din Washington au arătat că trebuie să se discute despre ajutor public și pentru clasa medie la achiziționarea unei locuințe, dar în special pentru cei mai săraci.
Printre exemplele oferite de aceștia s-au numărat SUA, Polonia și Viena.
Pentru ca tot mai multe familii să-și permită o locuință, în America există locuințe sociale dezvoltare de către sectorul privat și ong-uri, care primesc resurse din partea corporațiilor. Dacă investesc aici, firmele primesc scutiri de taxe pe 15 ani sau posibilitatea concesionării unor terenuri. Tot aici, printr-un program guvernamental care oferă plăți către proprietari, cetățeanul plătește o sumă minimă, iar restul chiriei e plătită de autorități. Așa oamenii se pot desplasa mai ușor către zonele unde găsesc joburi.
Nu oricine e făcut să fie proprietar, nici chiar familiile cu venituri medii, lucru care s-a observat în timpul crizei imobiliare, spune Dean Cira, lead urban specialist pentru Banca Mondială.
În Polonia statul finanțează ONG-uri care acționează ca o agenție imobiliară intermediară între proprietari cu locuințe vacante și chiriași posibili, cu venituri mici. Finanțarea lor vine de la autoritățile locale sau Guvern. Proprietarii altfel ar avea locuințele goale, care se degradează în timp.
Ashna Mathema, senior housing specialist Banca Mondială, a arătat că din punctul de vedere al locuințelor cu prețuri accesibile, Viena este exemplu la nivel mondial. Aici, 50% din ce se constuiește trebuie să fie cu destinația de locuință accesibilă.
O problemă a României în general, desigur și a Clujului, este și faptul că încă nu sunt cadastrate toate terenurile și nu sunt inventariate toate proprietățile publice neutilizate.
Potrivit lui Bogdan Suditu, expert în locuire și conferențiar la Universitatea București, există un mare potențial pentru locuințe sociale în clădirile și terenurile neutilizate ale instituțiilor publice, dar nimeni nu a făcut vreun inventar clar al acestora.
Acesta a spus la rândul lui că politica de locuire a Clujului trebuie să țintească și spre acele familii care au deja o proprietate, dar densitatea din locuință e accentuată și nu își permit o locuință mai mare (să treacă de la o cameră la două camere, de exemplu).
”La Cluj sunt foarte multe locuințe neocupate. E simplu, trebuie doar să se plimbăm prin oraș să vedem că nu au becurile aprinse cu săptămânile”, mai precizează Bogdan Suditu.
În același timp locuițele publice pentru cei cu posibilități financiare mai mici sunt puține, iar cei care beneficiază de aceste programe nu sunt încurajați să intre în piața imobiliară. Anual există și foarte puține repartiții de locuințe sociale față de necesitățile cetățenilor.
Din acest punct de vedere, Clujul – prima zonă metropolitană din România care va avea o strategie de louire, trebuie să înainteze propuneri și către Guvern, în vederea încurajării acordării de stimulente pentru crearea locuințelor la prețuri accesibile. La acest capitol, avocatul Radu Mititean a amintit că a propus un proiect legislativ pentru ca dezvoltatorii imobiliari să beneficieze de unele derogări atâta timp cât o parte dintre locuințele create vor fi cedate Primăriei, însă propunerea a fost respinsă de parlamentari.
Avocatul clujean a spus că o asemenea măsură ar duce și la reducerea segregării care s-ar crea prin alocarea locuințelor sociale în zone de la marginea orașului.
Marile investiții ar putea fi o soluție
Daniela Maier, președintele Ordinului Arhitecților Filiala Transilvania, consideră că marile investiții, cum sunt marile campusuri studențești, pot să facă funcționabilă zona metropolitană, atâta timp cât din timp se găsesc unelte să fie prevenite aceste probleme ale locuirii.
”Dacă mapăm toate aceste deziderate și ne vom pune cu toții la aceeași masă, experți din mai multe domenii, vom putea elimina mult din probleme, cum am făcut în cazul Soporului”, a spus Daniela Maier.
La capitolul tineret, Barbara Bulc – reprezentantul Fundației Botnar din Elveția, a indicat că avem o problemă cu accesibilitatea tinerilor la spații publice, cu traficul și cu spațiile de locuit penru aceștia, care sunt adesea aglomerate. Mai mult, nu există o instituție clar dedicată tineretului din zonele metropolitane, care să-i ajute. ”De multe ori vocea tinerilor în planificrea urbană nu e luată în calcul”.
Și Eniko Vincze, reprezentant al asociației Căși Sociale Acum!, a acordat atenție specială acelor proprietăți publice care nu sunt valorificate, asta în timp ce mulți oameni tăiesc în ”aglomerări informale”.
De ce ne agităm, dacă populația scade?
Statisticile arată că la nivelul României populația va scădea drastic până în anul 2050. Atunci de ce e necesar acest efort în zona Clujului?
Arhitectul Eugen Pănescu, co-inițiator al noului Plan Urganistic General al municipiului a arătat că aici va exista în continuare, multă vreme, cerere pentru locuințe.
Și nu e vorba numai de faptul că orașul e un magnet. Încă avem un procent foarte mic de metri pătrați utili raportat la fiecare cetățean (suntem îngrămădiți) și totodată un număr mare de generații per unitate locativă, adică mai multe generații ale unei familii care trăiesc în același apartament sau casă.
Date suplimentare
- În 2018 și 2019, Primăria Cluj-Napoca a acordat 127 de vouchere pentru plata chiriei.
- Proprietarii de locuințe din Cluj sunt reticenți în a închiria către familii cu copii sau minorități etnice
- Ponderea locuințelor de stat era 30% din total în 1990, iar acum este 1,78%
- 1300 de copii trăiau în zone marginalizate din Cluj-Napoca la recensământul din 2011. Peste 10% dintre cei care se aflau în aceste zone nu aveau energie electrică sau siguranță locativă.
- Cluj-Napoca are cinci zone urbane marginalizate
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
![](http://cluj24.ro/wp-content/uploads/2020/01/logo-cj24-taiat-300.jpg)
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
![](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2021/04/UMF-Cluj.jpg)
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
ROBOȚI gigant în Iulius Parc, în cadrul expoziției „Transform Robots Alive”. LASER tag, trambuline, paintball și alte surprize
![roboti](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2024/10/04.png)
14 roboți gigant s-au instalat în Iulius Parc și îi așteaptă pe clujeni să se bucure de o experiență interactivă specială. „Transform Robots Alive” este o expoziție inedită dedicată pasionaților de robotică și tehnologie, dar și pentru fanii personajelor din benzile desenate și jocuri video.
Până joi, 11 octombrie 2024, în Iulius Parc ai ocazia să vezi 14 modele de roboți care ajung și până la 6 metri înălțime, dar ai parte și de o serie de activități epice: zonă de laser tag, mega trambuline, paintball, photobooth-uri cool și un colț creativ de desenat.
ROBOȚI gigant în Iulius Parc, în cadrul expoziției „Transform Robots Alive”. LASER tag, trambuline, paintball și alte surprize
Roboții din Iulius Parc fac parte din seria R Rescuer din filme, benzi desenate și jocuri video, iar tu poți vedea îndrăgitele personaje: Bronkerson R-264 (Optimus Supreme), un robot de 6 metri, cunoscut pentru puterea sa și abilitatea de a distruge nave spațiale cu blasterul și toporul energetic, Waxanarus R-238, tot de 6 metri, unul dintre cei mai vechi roboți, înarmat cu un arsenal impresionant, inclusiv un tun cu plasmă și un lansator de rachete. Pexiwald R-294, care are 4 metri, un povestitor neobosit și războinic curajos, și Brewster R-217, un strateg priceput care își poate amplifica forța în luptă. Fiecare robot are o poveste fascinantă, cum ar fi Drambot R-534, cunoscut pentru rezistența sa și contribuția la construirea unui buncăr subteran.
Accesul la expoziție se face pe bază de bilet, care este 25 de lei pentru copii și 30 de lei pentru adulți. Biletele se pot achiziționa de la intrarea în Iulius Parc. Expoziția este deschisă în intervalul orar 10.00 – 20.00.
Legenda roboților spune că ei au venit pe Pământ cu milioane de ani în urmă, după ce au călătorit prin mii de galaxii din Univers. Aceștia au devenit atât de populari printre oameni, încât s-au făcut benzi desenate despre ei, jocuri video, filme și desene animate, însă odată cu trecerea timpului relația dintre oameni și roboți s-a schimbat. Vino la Iulius Mall Cluj și descoperă expoziția „Transform Robots Alive”!
EVENIMENT
Se strică vremea, la final de săptămână. Averse însoțite de descărcări electrice și vânt puternic, în toată țara
![](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2024/06/vreme-rea.jpg)
Vremea va fi capricioasă, la finalul acestei săptămâni. La Cluj, cerul va fi acoperit de nori și sunt așteptate ploi, în special în zilele de vineri și sâmbătă. Vremea rea se va extinde la nivelul întregului teritoriu, duminică.
Meteorologii au emis o informare de ploi moderate cantitativ valabilă în intervalul joi, 3 octombrie, ora 21 – luni, 7 octombrie, ora 10.
Vreme rea, de joi seară până luni
Astfel, din seara zilei de joi (3 octombrie) și până în dimineața zilei de sâmbătă (5 octombrie), temporar va ploua la început în Banat, Crișana și Maramureș, apoi în Transilvania, Oltenia și nord-vestul Munteniei.
Sâmbătă (5 octombrie) vor fi ploi în majoritatea regiunilor, iar duminică (6 octombrie), în jumătatea de est a teritoriului.
Vor fi averse, însoțite pe spații mici de descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 20…30 l/mp și pe arii restrânse peste 40…50 l/mp.
În regiunile vestice, sud-vestice și estice vântul va avea intensificări temporare cu viteze în general de 40…50 km/h.
Prognoza meteo pentru finalul săptămânii
În intervalul 3 octombrie, ora 21 – 4 octombrie, ora 9, în Banat, Crișana, Maramureș și în zona Carpaților Occidentali, cerul va avea înnorări în general persistente, temporar va ploua, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși izolat 15 l/mp.
În celelalte regiuni, cerul va fi variabil, cu înnorări și pe arii restrânse ploi slabe în Transilvania, Oltenia și posibil în nordul Moldovei.
Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în Banat, sudul Crișanei și în Carpații Meridionali, cu viteze în general de 55…65 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 70…80 km/h.
Temperaturile minime vor fi cuprinse între 8 și 18 grade, mai scăzute în depresiunile Carpaților Orientali. Izolat se va forma ceață.
Vreme caldă vineri, în toată țara
În intervalul 4 octombrie, ora 9 – 5 octombrie, ora 9, vremea va fi mai caldă decât în mod normal pentru începutul lunii octombrie. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra în general între 20 și 29 de grade, iar cele minime între 8 și 19 grade.
Vor fi înnorări temporar accentuate și perioade cu averse în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, iar seara și noaptea și în jumătatea de nord a Moldovei și vestul-nord-vestul Munteniei. Ploile vor fi însoțite și de descărcări electrice.
Cu precădere la deal și la munte, vor fi cantități de apă pe arii restrânse de 20…25 l/mp și izolat de 30…40 l/mp. În restul țării, cerul va fi variabil.
Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări mai ales pe timpul zilei în Banat, sudul Crișanei și în Carpații Meridionali, cu viteze în general de 55…65 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 70…80 km/h.
Averse torențiale de sâmbătă, în toată țara
Între 5 octombrie, ora 9 și 6 octombrie, ora 9, vremea va deveni instabilă în jumătatea estică a teritoriului, unde vor fi înnorări accentuate, averse ce vor avea și caracter torențial, local descărcări electrice, pe arii restrânse intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină.
Astfel de fenomene se vor semnala la început în Transilvania, Maramureș și nordul Moldovei și al Olteniei, apoi și în Muntenia, Dobrogea și restul Moldovei. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă, vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp, cu o probabilitate mai mare în sud-est.
În celelalte regiuni, cerul va fi temporar noros și pe alocuri va ploua slab în prima parte a intervalului. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 17 și 28 de grade, iar cele minime între 8 și 20 de grade.
Vremea se răcește accentuat de duminică
În intervalul 6 octombrie, ora 9 – 7 octombrie, ora 9, vremea se va răci în majoritatea zonelor, mai semnificativ în sud-estul teritoriului. În Dobrogea, Moldova și nordul și estul Munteniei vor fi înnorări temporar accentuate și local averse însoțite și de descărcări electrice.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, pe arii restrânse cantitățile de apă vor fi însemnate. În restul teritoriului cerul va fi temporar noros și doar pe arii restrânse va ploua în general slab cantitativ.
Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la început în sud-vest și nord-est, apoi și în sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 16 și 22 de grade, iar cele minime între 7 și 17 grade.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Se toarnă asfalt pe un drum spectaculos din Cluj. DJ 107J, pe direcția Finișel și Mănăstirea Muntele Rece
![Asfaltare drum Mănăstirea Muntele Rece](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2024/10/drum-asfalt4.jpg)
Au început lucrările de asfaltare pe lotul 3 al dumului județean DJ 107N, anunță Consiliul Județean Cluj.
Lucrările de întreținere vizează sectorul în lungime de aproape 4 kilometri cuprins între pozițiile kilometrice 17+310 și 21+000 și situat între intersecția cu drumul județean DJ 107J, pe direcția Finișel, și Mănăstirea Muntele Rece.
Se toarnă asfalt pe un drum spectaculos din Cluj. DJ 107J, pe direcția Finișel și Mănăstirea Muntele Rece.
“Prin legătura pe care o face între drumul județean DJ 107J Finișel – drum pe care, de altfel, l-am asfaltat în cursul anului trecut – și Mănăstirea Muntele Rece, acest sector de drum se constituie într-un alt traseu spectaculos situat într-un areal montan extrem de pitoresc. În același timp, drumul județean 107N, în ansamblu, face legătura și cu alte drumuri județene importante în zonă”, a declarat președintele CJ Cluj, Alin Tișe.
Ce lucrări urmează
Anterior acestei operațiuni de așternere a asfaltului au fost executate lucrări de:
- reprofilare a căii de rulare,
- așternere de piatră spartă cu cilindrare,
- montare de podețe transversale
- așternere a stratului de balast stabilizat ca etapă premergătoare asfaltării.
De asemenea, urmează a mai fi derulate operațiuni constând în:
- aducerea la profil și completarea acostamentelor cu material,
- curățarea șanțurilor și a rigolelor,
- reprofilarea drumurilor laterale cu cilindrare și adaos de material,
- înlocuirea de podețe tubulare,
- realizarea de rigole carosabile,
- refacerea de timpane, precum și
- tăierea lăstărișului și a vegetației din zona drumului.
Foto: CJ Cluj
EVENIMENT
Arhiepiscopia Clujului a strâns 1,3 milioane de lei pentru sinistrații din Galați și Vaslui
![Ajutor pentru sinistrați](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2024/10/colecta-ahiepiscopie-cluj.jpg)
1,3 milioane de lei s-au strâns la Cluj, în urma apelului la rugăciune, solidaritate și compasiune creștină, adresat preoților și credincioșilor de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
Colecte pentru sprijirea celor afectați de inundațiile care au afectat județele Galați și Vaslui au fost făcute în toate parohiile și mănăstirile din eparhie.
Arhiepiscopia Clujului a strâns 1,3 milioane de lei pentru sinistrații din Galați și Vaslui
Colecta se cifrează la suma totală de 1,3 milioane de lei, din care 900.000 lei au fost virați deja în contul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, potrivit reprezentanților Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
De asemenea, 400.000 lei au fost virați în contul Episcopiei Hușilor, în vederea ajutorării sinistraților.
“În numele tuturor celor care vor beneficia de acest ajutor, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Andrei le mulţumeşte protopopilor, preoţilor şi credincioşilor, cu părintească binecuvântare.
Nu vom înceta să ne rugăm pentru sănătatea celor aflaţi în încercare, dar şi pentru odihna sufletelor şi pentru mângâierea familiilor care i-au pierdut pe cei dragi în această tragedie”, au mai transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.