Connect with us

EVENIMENT

Banca Mondială: Și familiile cu venituri medii din Cluj, nu doar cele sărace, trebuie ajutate să obțină o locuință

Publicat


Experții din domeniul locuirii ai Băncii Mondiale au fost contractați să efectueze studii cu privire la piața imobiliară din Cluj-Napoca și zona metropolitană, și să propună soluții pentru cel mai scump județ din România atât la capitolul chirii, cât și la prețul de achiziție pe metru pătrat.

Banca Mondială s-a alăturat dezbaterii publice desfășurate joi, în cadrul Centrului de Inovație și Imaginație Civică Cluj, pe tema Locuirii.

Cu acest prilej, experții din Washington au arătat că trebuie să se discute despre ajutor public și pentru clasa medie la achiziționarea unei locuințe, dar în special pentru cei mai săraci.

Printre exemplele oferite de aceștia s-au numărat SUA, Polonia și Viena.

Pentru ca tot mai multe familii să-și permită o locuință, în America există locuințe sociale dezvoltare de către sectorul privat și ong-uri, care primesc resurse din partea corporațiilor. Dacă investesc aici, firmele primesc scutiri de taxe pe 15 ani sau posibilitatea concesionării unor terenuri. Tot aici, printr-un program guvernamental care oferă plăți către proprietari, cetățeanul plătește o sumă minimă, iar restul chiriei e plătită de autorități. Așa oamenii se pot desplasa mai ușor către zonele unde găsesc joburi.

Nu oricine e făcut să fie proprietar, nici chiar familiile cu venituri medii, lucru care s-a observat în timpul crizei imobiliare, spune Dean Cira, lead urban specialist pentru Banca Mondială.

În Polonia statul finanțează ONG-uri care acționează ca o agenție imobiliară intermediară între proprietari cu locuințe vacante și chiriași posibili, cu venituri mici. Finanțarea lor vine de la autoritățile locale sau Guvern. Proprietarii altfel ar avea locuințele goale, care se degradează în timp.

Ashna Mathema, senior housing specialist Banca Mondială, a arătat că din punctul de vedere al locuințelor cu prețuri accesibile, Viena este exemplu la nivel mondial. Aici, 50% din ce se constuiește trebuie să fie cu destinația de locuință accesibilă.

O problemă a României în general, desigur și a Clujului, este și faptul că încă nu sunt cadastrate toate terenurile și nu sunt inventariate toate proprietățile publice neutilizate.

Potrivit lui Bogdan Suditu, expert în locuire și conferențiar la Universitatea București, există un mare potențial pentru locuințe sociale în clădirile și terenurile neutilizate ale instituțiilor publice, dar nimeni nu a făcut vreun inventar clar al acestora.

Acesta a spus la rândul lui că politica de locuire a Clujului trebuie să țintească și spre acele familii care au deja o proprietate, dar densitatea din locuință e accentuată și nu își permit o locuință mai mare (să treacă de la o cameră la două camere, de exemplu).

”La Cluj sunt foarte multe locuințe neocupate. E simplu, trebuie doar să se plimbăm prin oraș să vedem că nu au becurile aprinse cu săptămânile”, mai precizează Bogdan Suditu.

În același timp locuițele publice pentru cei cu posibilități financiare mai mici sunt puține, iar cei care beneficiază de aceste programe nu sunt încurajați să intre în piața imobiliară. Anual există și foarte puține repartiții de locuințe sociale față de necesitățile cetățenilor.

Din acest punct de vedere, Clujul – prima zonă metropolitană din România care va avea o strategie de louire, trebuie să înainteze propuneri și către Guvern, în vederea încurajării acordării de stimulente pentru crearea locuințelor la prețuri accesibile. La acest capitol, avocatul Radu Mititean a amintit că a propus un proiect legislativ pentru ca dezvoltatorii imobiliari să beneficieze de unele derogări atâta timp cât o parte dintre locuințele create vor fi cedate Primăriei, însă propunerea a fost respinsă de parlamentari.

Avocatul clujean a spus că o asemenea măsură ar duce și la reducerea segregării care s-ar crea prin alocarea locuințelor sociale în zone de la marginea orașului.

Marile investiții ar putea fi o soluție

Daniela Maier, președintele Ordinului Arhitecților Filiala Transilvania, consideră că marile investiții, cum sunt marile campusuri studențești, pot să facă funcționabilă zona metropolitană, atâta timp cât din timp se găsesc unelte să fie prevenite aceste probleme ale locuirii.

”Dacă mapăm toate aceste deziderate și ne vom pune cu toții la aceeași masă, experți din mai multe domenii, vom putea elimina mult din probleme, cum am făcut în cazul Soporului”, a spus Daniela Maier.

La capitolul tineret, Barbara Bulc – reprezentantul Fundației Botnar din Elveția, a indicat că avem o problemă cu accesibilitatea tinerilor la spații publice, cu traficul și cu spațiile de locuit penru aceștia, care sunt adesea aglomerate. Mai mult, nu există o instituție clar dedicată tineretului din zonele metropolitane, care să-i ajute. ”De multe ori vocea tinerilor în planificrea urbană nu e luată în calcul”.

Și Eniko Vincze, reprezentant al asociației Căși Sociale Acum!, a acordat atenție specială acelor proprietăți publice care nu sunt valorificate, asta în timp ce mulți oameni tăiesc în ”aglomerări informale”.

De ce ne agităm, dacă populația scade?

Statisticile arată că la nivelul României populația va scădea drastic până în anul 2050. Atunci de ce e necesar acest efort în zona Clujului?

Arhitectul Eugen Pănescu, co-inițiator al noului Plan Urganistic General al municipiului a arătat că aici va exista în continuare, multă vreme, cerere pentru locuințe.

Și nu e vorba numai de faptul că orașul e un magnet. Încă avem un procent foarte mic de metri pătrați utili raportat la fiecare cetățean (suntem îngrămădiți) și totodată un număr mare de generații per unitate locativă, adică mai multe generații ale unei familii care trăiesc în același apartament sau casă.

Date suplimentare

 • În 2018 și 2019, Primăria Cluj-Napoca a acordat 127 de vouchere pentru plata chiriei.
 • Proprietarii de locuințe din Cluj sunt reticenți în a închiria către familii cu copii sau minorități etnice
 • Ponderea locuințelor de stat era 30% din total în 1990, iar acum este 1,78%
 • 1300 de copii trăiau în zone marginalizate din Cluj-Napoca la recensământul din 2011. Peste 10% dintre cei care se aflau în aceste zone nu aveau energie electrică sau siguranță locativă.
 • Cluj-Napoca are cinci zone urbane marginalizate


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Patru noi localități clujene vor beneficia de gaze naturale

Publicat

Consiliul Județean Cluj a emis autorizația de construire în vederea executării lucrărilor de înființare a sistemului de distribuție a gazelor naturale în patru sate ale comunei Mociu, respectiv Ghirișul Român, Turmași, Boteni și reședința Mociu.

„Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Introducerea gazului va spori atractivitatea acestor localități, din punct de vedere investițional, iar confortul locuitorilor va crește semnificativ. Tocmai de aceea, vom acorda tot sprijinul necesar procesului de extindere a rețelelor de alimentare cu gaze naturale a satelor din județul Cluj”.

În prezent, pe raza acestei comune, cu excepția unei porțiuni din satul Crișeni, nu există o rețea de gaze naturale, locuitorii folosind pentru încălzirea locuințelor și prepararea apei calde combustibili solizi, lemne și cărbuni, dar și butelii cu gaz lichefiat, plite și, pe alocuri, panouri solare.

Astfel, sistemul de distribuție a gazelor naturale existent pe teritoriul comunei Frata va fi extins spre nord, prin satul Crișeni, către celelalte patru sate componente ale comunei Mociu, vizate în această etapă. Noul sistem de distribuție a gazelor naturale se va întinde pe o lungime de aproape 42 de km și va cuprinde 874 de racorduri la consumatori.

Investiția este prevăzută a fi realizată din fonduri europene, în urma demersurilor realizate în acest sens de Primăria Mociu. Pe parcursul acestui an va avea loc pregătirea documentațiilor tehnice și a cererii de finanțare urmând ca, începând cu anul viitor, după aprobarea proiectului, să fie demarată licitația pentru execuția lucrărilor. În cea de-a doua etapă Primăria Mociu va pregăti documentațiile tehnico-economice pentru introducerea gazelor naturale și în celelalte sate ale comunei, respectiv în Chesău, Crișeni, Falca, Roșieni și Zorenii de Vale”, se arată în comunicatul CJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

514 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj în ultimele 24 de ore

Publicat

SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ

– Efective angrenate (polițiști, jandarmi, ISU și SAJ) – 550;

– Persoane verificate cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse – 1.605;

– Societăți comerciale/PFA verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse – 148;

Total sancțiuni contravenționale aplicate în ultimele 24 de ore, în context COVID/valoare: 210/ 46.850 lei;

– Persoane verificate – 2.327;

Situația epidemiologică în județul Cluj se prezintă astfel:

– Rata incidenței pe județul Cluj : 6,16;

– În ultimele 24 de ore, 514 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj;

Total număr de teste 1.484 din care 702 diagnostic grupe de risc, 225 teste efectuate la cerere și 557 teste rapide. Până în acest moment s-au realizat 455.623 de teste, la nivelul județului Cluj;

– 91 persoane internate în ATI;

Total vindecați și externați 2.181 din care 1.685 din județul Cluj;

Total decedați 754 din care 480 din județul Cluj.

În acest moment sunt internați 728 de pacienți, din care 658 din județul Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Incidența cazurilor de COVID-19 a scăzut la 7,07 în municipiul Cluj-Napoca. Probleme la Dej, Bonțida și Poieni

Publicat

Incidența cazurilor de COVID-19 din ultimele 14 zile a scăzut la 7,07 în municipiul Cluj-Napoca. Probleme sunt în acest moment la Bonțida, Dej și Poieni unde rata de infectare/1000 locuitori a ajuns la 10,14, 8,18, respectiv 8,15.

În municipiul Dej s-a ajuns la o incidență de 7,41, în timp ce la Turda situația se prezintă mai bine cu o rată de infectare de 5,60.

Situația pentru fiecare UAT din județul Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Donatorii, așteptați la Centrul de Transfuzii. Dr. Ruxandra Novac: La Cluj este mare nevoie de sânge tot timpul

Publicat

Criza de sânge este constantă, la fel ca nevoia pacienților. Centrul de Transfuzii Sanguine din Cluj, alături de Organizația Sudenților Mediciniști a demarat o nouă campanie de donare. Este nevoie de sânge din toate grupele, dar deficiențele cele mai mari sunt pentru grupele cu RH negativ.

„La Cluj este nevoie tot timpul de sânge. Suntem un centru universitar mare și aici sunt pacienți din toată țara. Deficitare sunt grupele cu RH negativ, dar e nevoie de toate grupele sanguine.

Acum avem o campanie alături de studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie și încercăm să mobilizăm cât mai mulți tineri, cât mai multe persoane”, a declarat Dr. Ruxandra Novac, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine, pentru Cluj24.ro.

Aceasta a precizat că, săptămâna trecută, la centru au fost, în medie, 60-65 de donatori pe zi.

Capacitatea Centrului de Transfuzii ajunge la 100 de donatori pe zi, dar în perioadele în care se derulează campanii sunt preluate și peste 100 de persoane zilnic.

Dr. Ruxandra Novac a precizat că la centru sunt așteptate și persoanele vaccinate împotriva Covid-19, dar și cele care au trecut prin boală, care pot dona plasmă convalescentă, folosită în tratamentul bolnavilor infectați cu virusul SARS-CoV-2, care sunt în stare gravă.

În ceea ce privește cererea de plasmă convalescentă, aceasta a scăzut la Cluj, a mai spus directorul Centrului de Transfuzii Sanguine.

„Donează sânge, fii erou”

Studenții mediciniști au început o nouă ediție a campaniei „Donează sânge, fii erou”, la nivel național.

Astfel, donatorii sunt așteptați în săptămânile 12-16 și 19-23 aprilie la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca, în intervalul orar 07.30 – 11.00 și 11.30 – 13.30.

Principalele criterii pe care trebuie să le îndepliniți pentru a putea dona sânge

 • vârsta: 18-60 ani;
 • greutate: femei – între 55 și 100 kg; bărbați – între 60 și 110 kg;
 • pulsul: 60-100 bătăi pe minut;
 • să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli
  infecțioase, etc.)
 • să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)
 • să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
 • să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (dar anticoncepționalele și suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);
 • să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;
 • să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după);
 • să nu consumați alcool cu 48de ore  înaintea donării.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate