Connect with us

EVENIMENT

AVERTIZARE meteo. Ploi însemnate cantitativ și VIJELIE la Cluj-Napoca și alte localități din Cluj

Publicat


inundatii 2

Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod Portocaliu de ploi și vijelii pentru Cluj-Napoca și mai multe comune din județ.

Acesta este valabil duminică, până la ora 19.30.

AVERTIZARE meteo. Ploi însemnate cantitativ și VIJELIE la Cluj-Napoca și alte localități din Cluj

Potrivir meteorologilor este vorba de Cluj-Napoca, Turda, Baciu, Apahida, Gilău, Florești, Mihai Viteazu, Săvădisla, Cojocna, Feleacu, Chinteni, Gârbău, Sânpaul, Petreștii de Jos, Borșa, Săndulești, Ciurila, Tureni și Aiton.

Se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 35 – 40 de litri pe metru pătrat, frecvente descărcări electrice, vijelie și posibil grindină.

A fost transmis și un mesaj RO-ALERT. Cei care sunt în zonele vizate de cod sunt sfătuiți să se adăpostească.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Editorial Opinii

OPINIE. Adrian Vascu: Creștere prin scădere de taxă

Publicat

De

Vascu
Tot ce ajunge la noi in aceste zile este ca masurile fiscale asteptate impun cresteri de taxe. Asta stie sa faca oricine. Inclusiv FMI ne serveste aceeasi ciorba reincalzita pe care au mai livrat-o si in alta parte.
Noi avem nevoie de masuri adaptate specificului nostru, cu bataie pe termen lung, nu de carpeli negociate pe baza de castig politic.
De exemplu. Eu propun existenta unei cote unice la tranzactiile cu apartamentele noi. Astazi avem doua cote: una redusa de 9% si cealalta de 19%. Sa avem cota redusa indiferent de pretul si tipul apartamentului.
Cota redusa se aplica in urmatoarele conditii:
1.Suprafață utilă de maximum 120 mp (fără anexe gospodărești)
2.Preț maxim de 600.000 lei (fără TVA) – echivalentul a aproximativ 121.000 euro
3.Achiziționată de o persoană fizică (singură sau împreună cu alte persoane fizice)
4.Locuința trebuie să fie „locuibilă ca atare” la momentul livrării

Cotă redusă

Conditiile de mai sus determina multe persoane fizice sa prefere aceasta cota redusa (pentru ca diferenta de 10 la suta este foarte mare de acoperit) si fac in asa fel incat, indiferent ce suprafata are apartamentul el sa „nu depaseasca” 120 mp iar pretul „sa nu sara de 600 mii lei”. Si asta aplicand toate ingineriile si artificiile posibile.
Este foarte probabil ca nivelul de TVA colectat de stat sa creasca in marime absoluta daca va exista o singura cota de TVA la vanzarea de locuinte noi, si aceasta sa fie de 9 la suta. Pare contraintuitiv? Sa analizam mai atent.
Adica sa facem reforma printr-o reducere de taxa, nu printr-o crestere, urmarind beneficii pe termen lung.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Incendiu la o gospodărie în Jucu Herghelie. Pompierii au intervenit cu 2 autospeciale

Publicat

jucu

Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Jucu și a Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit, luni seară, pentru stingerea unui incendiu care a cuprins patru anexe dintr-o gospodărie situată în localitatea Jucu Herghelie, comuna Jucu, în care erau depozitate materiale diverse.

”La fața locului au ajuns două autospeciale pentru stingerea incendiilor care au acționat mai bine de o oră pentru localizarea și stingerea focarelor, fiind împiedicată extinderea flăcărilor mai departe de limitele în care au fost găsite.

O ambulanță SMURD a fost dislocată preventiv la locul accidentului, din fericire nu au fost persoane care să solicite consult medical”, arată ISU Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

Ziua Maghiară la TIFF.24. Cineastul maghiar Béla Tarr, premiu pentru întreaga activitate

Publicat

De

Ca în fiecare an, Festivalul Internațional de Film Transilvania (13–22 iunie 2025) aduce în prim-plan cele mai recente și relevante producții cinematografice din Ungaria, reunite într-un showcase special.

Ediția din acest an propune șase filme de neratat în cadrul Zilei Maghiare, iar majoritatea proiecțiilor vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri cu membrii echipelor. În plus, legendarul cineast maghiar Béla Tarr va fi prezent la TIFF.24, unde va primi un premiu pentru întreaga activitate, iar cele mai importante filme ale sale vor fi proiectate pe marele ecran.

Programul complet al festivalului este disponibil pe tiff.ro/program.

Două filme maghiare despre alegeri, memorie și legături de familie

Tatăl din Accidentul (Growing Down, r. Bálint Dániel Sós) este pus în fața unei dileme importante: să mintă în legătură cu accidentul provocat de fiul său de 12 ani sau să spună adevărul și a-l proteja, astfel, de repercusiuni. Această dramă familială a avut premiera la Berlinale, în cadrul secțiunii Perspectives, dedicată filmelor de debut.

O explorare nostalgică a iubirii și prieteniei, blockbusterul maghiar Cum aș putea trăi fără tine? (How Could I Live Without You, r. Dénes Orosz) urmărește modurile în care trecutul reușește să modeleze prezentul, uneori în moduri neașteptate. După ce descoperă un pachet de scrisori ascunse în apartamentul părinților, Lili pătrunde într-o poveste petrecută în vara anilor ’90, pe malul lacului Balaton.

Lupta cu limitele

Protagoniștii documentarului De la zero (Beyond Rock Bottom, regia Ádám Miklós) sunt Boróka și Szilveszter, doi tineri care pornesc într-un proces profund de transformare personală, încercând să-și învingă dependențele și traumele. În centrul de recuperare din Budapesta unde ajung – condus de foști dependenți deveniți mentori – terapia tradițională este înlocuită de metode inovatoare, inclusiv escalada, care le oferă participanților o nouă perspectivă asupra propriului drum spre vindecare.

Punctul negru (Lesson Learned), debutul în lungmetraj de ficțiune al regizorului Bálint Szimler, este o dramă realistă, premiată la Locarno, care explorează tensiunile și rigiditățile sistemului educațional maghiar prin perspectiva a două personaje outsider: Palkó, un băiat de 10 ani întors din Germania, și Juci, o profesoară tânără hotărâtă să schimbe regulile unei școli sufocate de conformism.

Prietenii vechi și responsabilități noi sub presiunea adevărului

Unu la sută indian (Vulture’s Wake), cel mai nou lungmetraj semnat de reputatul regizor maghiar Szabolcs Hajdu, marchează finalul trilogiei sale dedicate relațiilor de familie și prietenie. Povestea aduce în prim-plan reîntâlnirea a trei vechi prieteni, reuniți de moartea unui cunoscut, într-o zi încărcată de nostalgie, alcool și tensiuni mocnite. Pe măsură ce timpul trece, ies la suprafață conflicte nerezolvate, rivalități din trecut și complicații sentimentale.

Vânătoarea de arici (A Hunt for Hedgehogs, r. Mihály Schwechtje) o are în prim-plan pe Bogi, o tânără studentă la canto clasic care, pentru a se întreține, are grijă de copiii vărului ei, a cărui căsnicie se află într-un moment de criză. În ziua examenului ei final, o situație neașteptată și gravă care îl implică pe cel mai mic dintre copii îi dă lumea peste cap și o adâncește într-o spirală de anxietate și autoînvinovățire.

Biletele la TIFF.24 au fost puse în vânzare online – tiff.eventbook.ro.

Citește mai departe

ECONOMIE

Luna iulie vine cu noi TAXE. Măsurile FISCALE pregătite de președinte și partide

Publicat

taxe primarie

În urma discuțiilor dintre PSD, PNL, UDMR, USR și președintele României, s-a ajuns la concluzia că deficitul dintre cheltuieli și veniturile bugetare poate fi redus doar dacă vor fi majorate patru tipuri de taxe. Este vorba despre creșterea cotelor de impozitare la TVA, accize, veniturile persoanelor fizice și la dividende. Asupra impozitării pensiilor și veniturilor lunare peste 10.000 de lei nu s-a ajuns, până pe 5 iunie, la o variantă de lucru. Măsura ar putea fi aplicată din 2026.

Cele mai importante majorări de taxe care se vor aplica de la 1 iulie vor fi cele privind TVA-ul, care va crește cu minimum 2%, și impozitul pe venit, care ar putea ajunge la 16% pentru orice formă de câștig financiar. Ca o comparație, acum impozitarea veniturilor salariale sau din drepturi de autor se face cu 10%, iar dividendele cu 8%.

Luna iulie vine cu noi TAXE. Măsurile FISCALE pregătite de președinte și partide

Aceste informații au fost confirmate atât de reprezentanți ai partidelor, cât și de reprezentanți ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și ai Ministerului Finanțelor.

Actualul program de reforme presupune venituri suplimentare de 28 de miliarde de lei. Aceste venituri suplimentare provin, conform datelor consultate de Fanatik, din:

– creșterile fiscale la TVA (14 miliarde de lei),
– veniturile persoanelor fizice (10 miliarde de lei),
– accizele la tutun și alcool (2 miliarde de lei),
– precum și prin majorarea taxării dividendelor și profiturilor (2 miliarde de lei).

Fără aceste majorări, bugetul pe anul în curs nu poate fi echilibrat în perioada iulie-decembrie, așa cum și-a asumat România în fața Comisiei Europene.

Pentru a nu plăti dobânzi mai mari, România trebuie să atingă un deficit de 7% din PIB până la finalul anului. După primele patru luni din 2025, deficitul prognozat era tot la 9% din PIB. În 2024, PIB-ul României a fost de 375 de miliarde de euro, adică 1.766 miliarde de lei.

Cum ar crește TVA-ul

Conform variantelor stabilite pe 5 și 6 iunie, cotele de TVA ar urma să crească astfel:

Cota generală: de la 19% la 22%
Cota pentru servicii de alimentație și turistice: de la 9% la 19%
Cota pentru alimente și medicamente: de la 9% la 11% (aici, varianta ca TVA să nu se modifice rămâne încă în discuție)
Cota de 5% pentru cultură și educație va crește la 7% sau 9%.

Taxarea specială a tutunului și alcoolului va crește de la 1 iulie, însă nu și cea aplicată combustibililor. Încasările totale din accize în anul precedent au fost de 41 de miliarde de lei, conform documentelor ANAF transmise Comisiei Europene.

Experții ANAF au propus o creștere de 10% a accizelor la tutun și o reconfigurare a accizelor pentru produsele alcoolice, care generează o pondere mai mică din totalul încasărilor. Accizele pe alcool se ridică la aproximativ 6 miliarde de lei, iar cele pe tutun la aproape 14 miliarde. Veniturile suplimentare estimate din creșterea accizelor sunt de aproximativ 2 miliarde de lei.

În această variantă, accizele la combustibil nu sunt modificate. Accizele la carburanți generează aproape 21-22 de miliarde de lei din cele 41 de miliarde colectate în total din accize.

Impozitul pe profit va rămâne la 16%, nivelul actual, conform variantei de lucru stabilite în această săptămână. În 2024, impozitul pe profit a adus venituri de 21 de miliarde de lei. Deși nu va fi majorată impozitarea profiturilor, va crește însă taxarea dividendelor distribuite persoanelor fizice.

Ultima formă analizată prevede o creștere a impozitului pe dividende la 16%, față de 8% în prezent. În 2024, această taxare a adus bugetului de stat 2,5 miliarde de lei. Prin stimularea profitabilității firmelor, Fiscul speră să încaseze cel puțin 2 miliarde de lei în plus, ținând cont de inflație și de tendința de creștere a profiturilor înregistrate în ultimii ani.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate