Connect with us

EVENIMENT

UPDATE. Avertizare meteo nowcasting de vânt puternic, în zona de munte a Clujului

Publicat


Zona de munte a Clujului se află sub cod galben de vânt puternic, vineri dimineață. Rafalele depășesc viteze de 90-120 km/h.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo imediată cod galben de vânt puternic, vineri dimineață.

Cod galben de vânt puternic, la Cluj

Este vizată zona de munte a județului Cluj cu altitudine de peste 1.800 m.

Potrivit meteorologilor, până la ora 9, se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90…120 km/h.

Update

Avertizarea meteo a fost prelungită de meteorologi până la ora 12.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Clujean salvat dintr-o zonă foarte periculoasă a Masivului Retezat. Acțiunea a durat toată noaptea

Publicat

Un clujean a fost salvat de o echipă Salvamont Hunedoara dintr-o zonă foarte periculoasă din Masivul Retezat, în noaptea de joi spre vineri.

Un bărbat de 40 de ani, din Cluj-Napoca, care a rămas blocat într-o zonă foarte periculoasă din Masivul Retezat, a fost recuperat, fără probleme medicale, de o echipă a Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, la capătul unei acţiuni care s-a desfăşurat pe tot parcursul nopţii de joi spre vineri, scrie Agerpres.

Clujean, rămas blocat într-o zonă periculoasă

Turistul plecase joi din zona Cârnic şi intenţiona să ajungă la Tăul Ţapului, însă a scurtat drumul de la traseul normal şi a ajuns în zona de abrupt a Porţilor Închise, de unde nu a mai putut să înainteze şi nici să se întoarcă înapoi.

„Zona este una foarte periculoasă. Turistul a încercat să coboare mai repede spre Tăul Ţapului, a scurtat drumul şi a rămas blocat la circa 80 de metri de creastă. Nu a mai putut să se întoarcă, dar nici să înainteze pentru că în faţa sa era o prăpastie. Am reuşit să-l recuperăm după ce l-am adus într-un loc sigur cu ajutorul corzilor şi al sistemelor de lansare”, a explicat, pentru AGERPRES, salvamontistul Doru Oprişoni, din cadrul Serviciului Salvamont al Consiliului Judeţean Hunedoara.

Bărbatul a fost recuperat nevătămat

Potrivit acestuia, cei cinci salvamontişti care au luat parte la acţiunea de salvare au efectuat mai multe coborâri în rapel şi au organizat două ateliere de lucru cu corzi până au reuşit să-l urce, din nou, pe creastă, pe turist.

Bărbatul nu a avut nevoie de îngrijiri medicale şi a fost transportat de salvamontişti la Cârnic.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Centru de psihoterapie GRATUITĂ pentru persoane cu venituri mici, deschis la Cluj-Napoca

Publicat

De

Centru psihoterapie gratuită Cluj-Napoca

Un centru de psihoterapie care va oferi ședine gratuite pentru persoanele care au nevoie, dar nu își permit să meargă la psiholog, s-a deschis la Cluj-Napoca.

30 de psihologi clujeni s-au înscris deja ca voluntari pe listele centrului și sunt așteptați și alții.

Centru de psihoterapie GRATUITĂ pentru persoane cu venituri mici, deschis la Cluj-Napoca

Centrul Social de Psihoterapie a fost deschis pe starda 21 Decembrie 1989 numărul 46 și este al doilea după unul similar deschis la București în 2023.

Cei care au nevoie de terapie gratuită trebuie să se înscrie online, AICI, la secțiune CERE AJUTOR și să îndeplinească anumite condiții.

“Noi oferim 7 ședințe de psihoterapie gratuite pentru cazuri sociale.

Astfel, cine aplică pe siteul nostru va trebui să îndeplinească niște condiții. Este vorba de persoane fără venit, cu venit minim sau cu venitul de până la 3.500 de lei net, studenți și pensionari”, a declarat Răzvan Popa, fondatorul Centrului Social de Psihoterapie.

Cine aplică va putea beneficia de 7 ședințe gratuite, pe parcursul a 7 săptămâni, iar în weekenduri se fac și terapii de gup.

Practic, va fi primit orcine, începând cu vârsta de 7 ani și, dacă se vor găsi interpreți, vor fi oferite servicii și pentru persoane cu deficiențe de auz.

Important, înscrierea se face online și nu telefonic.

Clujul, pe locul 2 după București la probleme de sănătate mintală

Centrul de la Cluj-Napoca este al doilea din țară după București.

Asta pentru că, spune Răzvan Popa, după București, la Cluj-Napoca sunt cele mai multe persoane cu probleme de sănătate mintală.

Cei care se vor înscrie pentru a beneficia de ședințe de psihiterapie nu trebuie să aibă neapărat un diagnostic prealabil.

Doar că totul se va face online pentru a găsi terapeutul portivit pentru problemele beneficiarului. Fiind voluntari, psihologii vor putea veni la centru doar între anumite ore.

“Până acum sunt 30 de contracte semnate cu psihoterapeuți voluntari”, a mai spus Răzvan Popa.

La Cluj, până și ședințele de psihoterapie sunt mai scumpe ca în București

Proiectul este susținut de Asociația zi de Bine, care a oferit sprijin financiar atât pentru amenajarea centrului, cât și pentru plata oreler de terapie pentru un an.

“Este un proiect unic în România. Atunci când intri într-un proces de terapie trebuie să îl duci până la capăt, iar acest lucru înseamnă să acoperi niște costuri pe termen lung”, spune Eliza Vlădescu, responsabil comunicare Asociația Zi de Bine despre implicarea asociației în acest proiect.

Ea a mai spus că majoritatea românilor încep să realizeze că ar avea nevoie de terapie.

“Dar, practic, numai 10% dintre ei apelează la servicii de terapie, iar motivul financiar este obstacolul principal.

Dar când ai acces la terapie cu un psiholog bun timp de 7 săptămâni, plus ședințe de grup, acest lucru poate să-ți schimbe viața”, a mai spus Eliza Vlădescu.

Ea a mai precizat că la Cluj-Napoca, costul unei ședințe de psihoterapie esta chiar mai ridicat decât la București.

Este vorba de sume între 400 și 600 de lei pentru o singură ședință de terapie, bani de care oamenii au nevoie pentru alte necesități.

Asociația Zi de Bine a investit în centrul de la Cluj-Napoca 50.000 de euro, toată suma provenind din sponsorizări.

Citește mai departe

EVENIMENT

Proceduri intervenționale ÎN PREMIERĂ la Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală al Spitalului Județean de Urgență Cluj

Publicat

spital urgenta facebook

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj vor avea loc astăzi, în premieră regională, două intervenții minim invazive pentru tratarea unei tumori pulmonare și a durerilor pelviene cronice. Echipa medicală va utiliza proceduri inovatoare de crioablație și crioneuroliză.

Vineri, 26 septembrie, în Laboratorul de Radiologie Intervențională al SCJU Cluj vor fi efectuate două intervenții minim invazive, în premieră în această parte a țării.

O echipă multidisciplinară formată din specialiști în radiologie intervențională și de terapie intensivă vor da o nouă șansă la viață unui pacient cu tumoră primară pulmonară și unui pacient cu dureri cronice pelviene, rezistente la toate metodele terapeutice uzuale.

Echipă coordonată de un medic croat

Echipa va fi coordonată de Prof.Dr. Luka Novosel din Croația și de Dr. Dan Duma, medic al SCJU Cluj, specializat în radiologie intervențională. Procedurile minim invazive vor utiliza metodele crioablației și crioneurolizei.

Crioablația este folosită pentru tratarea minim invazivă a leziunii tumorale sub ghidaj CT, procedură care se aplică în străinătate de mai multă vreme, în țara noastră aflându-se la început de drum.

Această manoperă medicală constă în introducerea unui cateter tranacutanat, conectat la o sursă de frig asigurată de aparatul de crioablație (o sferă de gheață obținută prin expunerea azotului în apă), în scopul înghețării țesutului tumoral.

Proceduri inovative pentru pacienții clujeni

Pentru procedura asociată terapiei durerii, crioneuroliza se face pentru ablația rădăcinii nervului impar, respectiv efectuarea crioablației pe ganglion impar în zona plexului sacral.

Prin utilizarea acestor proceduri inovative se oferă o alternativă viabilă intervenției chirurgicale clasice, cu risc scăzut de recidivă în cazul formațiunilor tumorale, având avantajul unei recuperări rapide a pacientului și costuri reduse de spitalizare.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Un nou pas important în vederea transformării deșeurilor din județul Cluj în energie verde

Publicat

A fost finalizată etapa de proiectare a primei instalații de tratare, prin dezintegrare moleculară, a deșeurilor municipale de pe teritoriul județului Cluj.

Consiliul Județean Cluj a primit, spre analiză și aprobare, proiectul tehnic (PT) aferent contractului de lucrări încheiat în luna mai 2024 cu societatea Waste Powertech SRL, privind proiectarea și execuția primei instalații de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale din județul Cluj.

Tișe: „Lucrările vor dura maxim 12 luni”

Investiția beneficiază de autorizație de construire încă din luna august 2024. Amplasamentul a fost predat antreprenorului, care a demarat deja lucrările de amenajare, în perioada imediat următoare urmând să demareze construcția propriu-zisă.

„Odată cu finalizarea etapei de proiectare, putem da curs lucrărilor propriu-zise de execuție la această importantă instalație, care va schimba substanțial paradigma modului în care județul Cluj abordează problema deșeurilor. Prin dezintegrare moleculară gunoaiele încetează să mai reprezinte o problemă și devin o sursă de energie și, în final, de bani. Îmi doresc să putem anunța cât de curând începerea lucrărilor efective de montare a stației în zona tehnică a CMID Cluj, în imediata apropiere a Stației de sortare și a Stației TMB. Acestea sunt prevăzute să dureze maxim 12 luni”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Instalația va reduce cantitatea de deșeuri

Viitoarea instalație, integral automatizată, are rolul de a reduce semnificativ cantitățile de deșeuri municipale rezultate din sortarea reciclabilului și tratarea mecano-biologică, astfel încât județul Cluj să poată respecta ținta stabilită prin Strategia Națională de Gestionare a Deșeurilor: valorificarea energetică a minim 15% din deșeurile municipale până în 2025.

De altfel, din estimările Consiliului Județean, energia verde astfel produsă de-a lungul unui an va putea acoperi consumul forului administrativ, al stadionului Cluj Arena și al instituțiilor subordonate.

Investiție de peste 60,7 milioane de lei

Amintim faptul că valoarea adjudecată a contractului de proiectare și instalare a stației de dezintegrare moleculară, cu o capacitate de cca. 25.000 tone deșeuri reziduale/an, este de 60.794.052 lei, fără TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri proprii ale Consiliului Județean Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax