Connect with us

ACTUALITATE

AVERTISMENT. Cum va dispărea strada Cantonului, în flăcări? Două incendii în Pata Rât în doar două zile

Publicat


pata 1

Asociația ”Căși sociale acum” informează că, duminică, 29 mai, comunitatea de pe strada Cantonului a trecut prin a doua serie de incendii din această săptămână. A ars locuința improvizată ridicată în 2010 de o familie evacuată dintr-o locuință retrocedată în anul 2007 și, din fericire, nu au fost victime.

”Din păcate, este doar unul dintre nenumăratele incendii care pun în pericol viețile oamenilor. Cu doar o zi înainte au ars alte barăci ale vecinilor: în trei cazuri a ars câte un perete, iar în cazul unei locuințe a ars bucătăria și o cameră.

În locuința arsă duminică se aflau cele două fiice minore în vârstă de 15 și 18 ani, împreună cu unchiul lor cu dizabilitate. Părinții sunt plecați la muncă în străinătate.

Citește și Un nou incendiu la barăcile de pe strada Cantonului

Familia și-a depus dosarul de locuință socială la primărie ani la rândul. Chiar dacă actele care dovedesc evacuarea din imobil retrocedat le-a adus un punctaj mai ridicat, tot nu a fost suficient pentru a primi o repartiție”, arată asociația.

Nicio locuință social în 5 ani

Reprezentanții ”Căși sociale acum” susțin că, între anii 2016-2020, când Clujul a trecut prin cea mai spectaculoasă creștere economică, nu s-a realizat nicio locuință socială.

Abia în 2021 a fost finalizat imobilul cu 12 apartamente de pe str. Ghimeșului, la mulți ani după ce primăria a anunțat proiectul.

”Amintim că numărul cererilor de locuințe sociale a fost de peste 300 în fiecare dintre acești ani. Mai mult, în contextul dezbaterii despre strategia de locuire a orașului, primarul Emil Boc a declarat în martie 2021 că Pata Rât nu va mai exista în 2030. Dar nu vedem niciun alt proiect de construcție de locuințe sociale, chiar dacă a existat excedent bugetar. Cum anume va dispărea această comunitate, în flăcări?

După ce primăria a direcționat de-a lungul anilor familiile evacuate din oraș să își realizeze locuințe în limita posibilităților, i-a abandonat”, arată asociația.

Șase dușuri pentru 700 de persoane

Pe str. Cantonului sunt doar două cișmele de apă la dispoziția locuitorilor și doar în 2020 au fost aduse două containere care conțin șase dușuri pentru cele peste 700 de persoane.

Ridicarea unor locuințe din materiale durabile este interzisă de către autorități, astfel că locuitorii și-au ridicat locuințele din materiale care, prin natura lor, sunt mult mai inflamabile. În fiecare an sunt locuințe care dispar mistuite de foc.

Lipsește doar să fie un vânt mai puternic sau orice alt factor contextual care să ducă nu doar la pierderi materiale, ci la zeci de morți. Doar datorită norocului până acum nu a murit nimeni.

Mărturii din Pata Rât

„Incendiile din comunitate un stres și o spaima atât pentru adulți cât și pentru copii. Să ieși la 3 dimineața și să vezi comunitatea plină de panică, să vezi oameni alergând dintr-o parte în alta încercând să-și salveze măcar un rând de haine sau actele… îi groaznic!

Dar cel mai groaznic este ca locuim aici din cauza autorităților care au făcut comunitatea în decursul a 21 de ani… Văd cum unii oameni lasă comentarii răutăcioase pe rețelele de socializare și mai ales zic că nouă ne place sa locuim aici. Dar nu ne place să locuim aici!

Am fost forțați să locuim aici, nu am ales noi asta. Credeți că o mamă vrea sa trăiască cu gândul ăsta?! O vecină povestea <<Chiar când am pus mâna pe copil, patul ardea. Două secunde și îmi pierdeam copilu în foc…>>” (Maria Stoica, locuitoare pe str. Cantonului și membră a Căși Sociale ACUM!)

Proiecte de locuințe sociale

”Căși sociale acum” consideră că trebuie găsite soluții urgente pentru familiile afectate de incendii și Solicită primăriei alocarea de locuințe de necesitate și ajutoare materiale și financiare dar și inițierea de urgență a proiectelor de locuințe sociale.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Peter

    mai 31, 2022 la 4:06 pm

    „Părinții sunt plecați la muncă în străinătate.”
    Daca au ales sa munceasca in alta tara, sa se mute acolo de tot. Poate primesc mai multe ajutoare si drepturi decat aici. Apropos….daca au loc de munca,mai primesc ajutor social?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Doi bărbați de 25 și 73 de ani, protagoniștii scandalului în trafic din Zorilor. S-a lăsat cu amenzi și permis suspendat

Publicat

Un nou incident violent în trafic a fost surprins ieri, în Cluj-Napoca. Polițiștii s-au autosesizat, după ce imaginile, surprinse de camera de bord a unui alt participant la trafic, au ajuns în presă.

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj a transmis că cel care a oprit mașina în mijlocul străzii Observatorului este un șofer de 25 de ani, din Suceava. Acesta a coborât și a lovit un pasager dintr-un alt autoturism, un bărbat de 73 de ani, din Cluj-Napoca. Conflictul a avut loc marți după-amiază, în cartierul Zorilor.

În imagini se vede cum șoferul oprește pe banda de circulație, blochează traficul și coboară nervos din mașină. Se îndreaptă spre mașina care circula în spatele său și îl agresează fizic pe pasagerul din dreapta.

Poliția s-a autosesizat

Poliția s-a autosesizat după apariția imaginilor în presă.

„În urma apariției în spațiul public a unui material video, difuzat prin intermediul unui articol de presă, referitor la un incident înregistrat în trafic pe strada Observatorului din municipiul Cluj-Napoca, polițiștii din cadrul Biroului Rutier s-au sesizat din oficiu în vederea stabilirii întregii stări de fapt și aplicarea măsurilor legale față de persoanele implicate.

În acest context au fost identificați cei doi participanți la trafic, respectiv un tânăr de 25 de ani, din județul Suceava și un bărbat de 73 de ani, din municipiul Cluj-Napoca”, a transmis IPJ Cluj.

Permis suspendat pentru 30 de zile și amenzi

Potrivit IPJ Cluj, tânărului șofer i-a fost reținut permisul de conducere pentru 30 de zile și i-a fost aplicată o sancțiune contravențională.

„Pe numele tânărului polițiștii rutieri au aplicat o sancțiune contravențională pentru conducere agresivă, iar ca măsură complementară, s-a dispus măsura reținerii permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile”, a transmis IPJ Cluj.

În ceea ce îl privește pe bărbatul de 73 de ani, acesta a fost sancționat pentru săvârșirea de gesturi obscene în public.

Mai mult, polițiștii din cadrul Poliției municipiului – Secția 6 Poliție, s-au sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de tulburarea ordinii și liniștii publice.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj, extins și modernizat cu peste 15,5 milioane de euro bani europeni

Publicat

Ambulatoriul Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase va fi extins și modernizat cu bani europeni. Proiect în valoare de peste 15,5 milioane de euro vizează realizarea celei mai mari și complexe unități ambulatorii din țară.

Consiliul Județean Cluj și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au semnat miercuri, 18 iunie a.c., contractul de finanțare pentru „Extinderea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, etapele 2, 3 și 4”. Valoarea totală a proiectului finanțat prin Programul Sănătate este de 78.367.650,53 lei, cu TVA inclus.

„După cum am afirmat la începutul acestei luni, a sosit momentul semnării contractului de finanțare europeană prin care vom extinde, moderniza și dota cea mai mare și complexă unitate ambulatorie din țară – Ambulatoriul Integrat al Spitalului de Boli Infecțioase. Este o investiție foarte importantă pentru sectorul medical clujean, și nu numai, prin intermediul căreia vom extinde paleta de servicii medicale oferite pacienților”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Lucrări de extindere și modernizare, finanțate cu bani europeni

Proiectul vizează realizarea Centrului Integrat de chirurgie avansată minim invazivă prin refuncționalizarea completă a etajului 5, corp B. Concret, se mărește configurația și suprafața spațiilor medicale, se introduc noi funcțiuni, printre care trei săli de operații pentru ortopedie/dermatologie, chirurgie generală și ginecologie, trei saloane pentru pacienți, săli de tratament etc.

De asemenea, Laboratorul de recuperare medicală, medicină fizică și balneologie va fi reconfigurat în întregime, prin intervenții asupra întregului nivel demisol al corpului A. Vor mai fi amenajate două bazine, pentru copii și adulți, în vederea dezvoltării serviciilor de hidrokinetoterapie la demisolul clădirii corpului A, vor fi create circuite separate pentru copii și adulți pentru fiecare din serviciile oferite în cadrul Laboratorului, urmând a fi amenajate și vestiare cu acces separat și spațiile specifice procedurilor de recuperare.

Totodată, pentru reabilitarea completă a exteriorului clădirii vor fi realizate, printre altele, lucrări constând în înlocuirea tâmplăriei existente cu o tâmplărie cu coeficient termic ridicat, termoizolarea pe interior a fațadei clădirii pentru sporirea coeficientului termic, instalarea unor sisteme de climatizare, realizarea instalațiilor de ventilație, amplasarea unor panouri fotovoltaice și înlocuirea instalației electrice interioare.

Citește mai departe

EDUCATIE

Clujean, revoltat că la Grădinița Mămăruța s-au înscris copii care nu îndeplinesc criteriul de vârstă. Reacția conducerii

Publicat

De

mamaruta

Un clujean a reclamat că în cadrul procesului de înscriere pentru anul școlar 2025–2026 la Grădinița ”Mămăruța” Cluj-Napoca nu s-a respectat criteriul de vârstă.

Potrivit acestuia, unul dintre criteriile esențiale de admitere a fost ca fiecare copil să fi împlinit vârsta de 3 ani până la data de 1 septembrie 2025.

”Cu toate acestea, pe lista copiilor admiși se regăsesc și copii care, conform informațiilor publice sau cunoscute în comunitate, nu îndeplinesc această condiție de vârstă”, a precizat clujeanul.

Directorul Grădiniței cu Program Prelungit ,,Mămăruța” Cluj-Napoca, Melania Palfi, a declarat că înțelege îngrijorarea părinților care nu au primit confirmarea înscrierii copilului în grupa mică pentru anul școlar viitor.

”Suntem singura grădiniță din cartierul Someșeni, iar numărul cererilor depuse în acest an a fost, din nou, mult mai mare decât numărul locurilor disponibile.

Procesul de selecție s-a făcut conform metodologiei naționale și a criteriilor generale stabilite de Ministerul Educației și Cercetării, respectând principiul transparenței și al echității.

Admiterea nu s-a bazat doar pe vârstă, ci și pe criterii cumulative, iar copiii care au fost admiși au îndeplinit un număr mai mare de astfel de criterii.

Ca în fiecare an, am inițiat demersurile pentru suplimentarea locurilor disponibile, tocmai pentru a răspunde nevoii reale a comunității. Părinții care locuiesc în cartierul Someșeni au fost deja contactați și informați că intenționăm să mărim capacitatea grupei mici, ca urmare a aprobării de suplimentare a Inspectoratului Școlar Județean Cluj. Avem convingerea că, până la toamnă, toți copiii din zonă  vor avea un loc asigurat.

Le mulțumim părinților pentru înțelegere și pentru încrederea acordată. Ne dorim, ca întotdeauna, să fim aproape de comunitate și să oferim un mediu educațional sigur și de calitate pentru fiecare copil”, a spus Palfi.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Curse ilegale în parcarea Primăriei de pe strada Năvodari. Locuitorii cer pază de noapte: Nopțile ni s-au transformat în coșmar!

Publicat

Mai mulți locuitori de pe strada Năvodari din Cluj-Napoca reclamă că cursele ilegale de mașini și motociclete desfășurate în parcarea Primăriei din zonă le afectează grav liniștea și siguranța pe timp de noapte. Ei cer municipalității să asigure pază în parcare.

Deși problema nu este nouă și a mai fost semnalată în presa locală, oamenii spun că nu s-au luat măsuri care să oprească fenomenul. Locuitorii din zonă au trimis redacției și mai multe înregistrări video în care se observă cum în zonă se adună zeci de mașini și motociclete, iar zgomotul produs este de nesuportat pentru cei care locuiesc în apropiere.

„Suntem un grup de locatari de pe strada Năvodari, iar nopțile noastre s-au transformat în coșmar. Noapte de noapte, în special în nopțile de vară, nu putem să lăsăm geamurile deschise pentru a beneficia de răcoarea nopții! Toate aceste probleme au apărut după ce s-a deschis parcarea Primăriei din zona strada Năvodari, unde noapte de noapte de la ora 21 și până la 4 dimineața se desfășoară curse de mașini și motociclete de către persoane posesoare de cai mulți la motoare, iar gălăgia e infernală!”, a transmis unul dintre locuitorii zonei, într-un mesaj trimis redacției.

„Zgomotul nu încetează mai mult de una-două ore”

Oamenii spun că au făcut numeroase sesizări către autorități – Poliția Locală și Poliția Municipală – dar intervențiile au avut efect doar temporar.

„Degeaba sesizăm organele abilitate, Poliția locală și Poliția, pentru că după o mica amendă, aceștia revin zâmbind pentru a-și continua pariurile și zgomotul nu încetează pentru mai mult de una, două ore!”, mai spun oamenii.

Cer pază umană pe timp de noapte

Locuitorii solicită primăriei să asigure pază umană în parcare pe timp de noapte, pentru a pune capăt practicii: „Noi, plătitori de bună credință de taxe și impozite, cerem ca pentru parcarea de pe strada Năvodari, în timpul nopții să existe pază! Asa cum, primăria, în momentul în care fațada casei este distrusă și dacă nu renovezi te pune la plata impozitului de 500%, asa trebuie să găsească o variantă pentru situația creata de ei în urma înființării acestei parcări!”, spun locatarii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate