Connect with us

ACTUALITATE

Autostrada Transilvania ar putea fi legată de Cluj-Napoca la anul

Publicat


Edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat că drumul expres care va conecta Clujul la Autostrada Transilvania, prin Tureni, ar putea fi finalizat anul viitor. Acesta ar facilita posibilitatea de transport mai rapid între Cluj-Napoca – Turda și Cluj-Napoca – București.

„Conectivitatea Autostrăzii Transilvania de pe DN1, prin Tureni, se realizează în momentul de față și sperăm ca anul viitor să avem gata această conectivitate a Clujului cu autostrada, pentru că asta ar ajuta foarte mult, fiind vorba de doar 5-6 kilometri, pentru a asigura mobilitatea urbană pe axa Cluj-Turda și Cluj-București”, a declarat Emil Boc, la un post local de radio.

Primarul a spus pe baza proverbului „În tot răul este și un bine” că în contextul coronavirusului și al restricțiilor legate de circulație, se poate lucra foarte bine la infrastructură și în proiecte de dezvoltare. „Există șansa de investi foarte mult în locuri de muncă, în infrastructură. România are șansa ca în tot răul să fie și un bine. Binele acesta ar putea fi șansa de a avea noi locuri de muncă, noi investiții.”

Boc: „Am obţinut sprijinul Ministrului Transportului pentru conectarea Clujului de autostradă”

Primarul Emil Boc a avut o discuţie, în luna februarie, cu Ministrul Transportului și în urma acesteia s-a ajuns la concluzia că este necesar un drum cu 4 benzi între Tureni şi Autostrada Transilvania. Primarul mai spune că în condițiile actuale, drumul se poate realiza în decurs de câteva luni.

„Am obţinut sprijinul Ministrului Transportului pentru conectarea Clujului de autostradă. Dacă vrei să mergi la Bucureşti sau Braşov trebuie să mergi prin Turda, că doar nu o să mergem să batem calvarul din Floreşti – Gilău. Astăzi este un calvar să treci prin Turda, în special mini centura pe care nu au reuşit să o finalizeze. În plus, cei din Turda sunt sufocaţi de trafic. Am cerut şi-am obţinut aprobarea Ministrului, în prezenţa tuturor şefilor de companii, pentru realizarea unui proiect rapid, dar foarte important. De la Tureni, vom realiza un drum de 5,4 kilometri pe patru benzi care va intra direct în autostradă. Mergi pe 4 benzi din Cluj până în Tureni şi de acolo încă 5,4 kilometri tot pe patru benzi până în autostradă. Gândiţi-vă cât timp am salva pe această rută. În plus, decongestionăm şi Gilău-Cluj, deoarece mulţi care merg pe autostradă sunt obligaţi să ocolească pe acolo. Trei luni de zile se face studiu de fezabilitate după care se va face proiectarea şi licitaţia, iar în 9 luni se face execuţia. Cred că se poate încheia această lucrare până la finalul lui 2021”, a declarat Boc.

Realizarea studiului de fezabilitate

La începutul lunii curente a fost lansată licitația pentru documentația construirii Drumului Expres ce leagă Autostrada Transilvania (zona Turda) de DN1 (zona Mărtinești). Termenul expiră în data de 6 mai și este aproximat la valoarea de 670.000 de euro, bani din bugetul european. Drumul Expres Turda-Halmeu, din care face parte drumul vizat de proiectul licitat, are o lungime totală de 320,2 kilometri și un cost estimativ de 1,7 miliarde de euro. Lucrările dintre A3 și DN1 , cu o lungime de 5,3 km sunt estimate la 55,3 milioane de euro, iar lucrările vor fi desfășurate pe zona de deal și munte.

 

 Karla Fanea



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, se ia de consilierii USR: Răspândesc dezinformări

Publicat

Lucrări stada Dorobanților

Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a explicat într-o postare pe Facebook, ce se întâmplă cu lucrările de pe Cale Dorobanților.

Acesta a făcut precizările după ce un consilier local al USR a vorbit despre lucările de pe Calea Dorobanților, unde se introduc conducte de apă, arătând cu degetul spre Primărie.

Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, se ia de consilierii USR: Răspândesc dezinformării

”Din păcate, unii consilieri locali preferă să răspândească deezinformări în loc să își folosească timpul și eneriga în folosul clujenilor.

Lucrările efectuate de către compania de apă pe Calea Dorobanților nu sunt finalizte, fiind doar temporare.

Trotuarele urmează să fie refăcute în totalitate atunci când lucrările vor fi încheiate”, a spus viceprimarul Dan Tarcea, care a precizat că lucrările nu sunt făcute de  Primărie.

Acesta a recomandat clujenilor să se informeze din surse credibile.

„Dezinformarea în mediul online este o unealtă tot mai des folosită”, a spus Tarcea.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Cei care spun că finanțarea din PNRR este pierdută mint. Astăzi o avem

Publicat

De

Metrou Cluj

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat joi că finațarea din PNRR pentru realizarea metroului există în acest moment.

Pe lângă sumele din PNRR, a fost introdus și un alt sistem de finanțare, respectiv prin obligațiuni verzi.

Emil Boc: Cei care spun că finanțarea din PNRR este pierdută mint. Astăzi o avem

Primarul a declarat că un act adițional semnat la începutul acestei săptămâni cu Ministerul Transporturilor vine să completeze sumele necesare realizării metroului de la Cluj.

”Noi am încheiat un act adițional care, în esență, completează sursa de finanțare a metroului.

Dar finanțarea din PNRR se menține. Deci toți cei care spun că finanțarea din PNRR este pierdută mint. Asăzi avem finanțarea din PNRR”, a declarat Emil Boc la Napoca Live.

Obligațiunile verzi, un nou instrument de finanțare

Primarul a explicat faptul că prin acest act adițional se introduce un nou instrument de finanțare pentru metrou și anume obligațiunile verzi.

Acesta este un nou tip de instrument financiar prin care Ministerul Finanțelor va putea atrage de pe piața europeană bani pentru finanțarea de investiții veri, ca metrou, căi ferate, reabilitare energetică a clăditrilor, respctiv proiecte care contribuie la decarbonizare.

Citește și: Emil Boc: Avem o nouă sursă de finanțare pentru metroul de la Cluj. Am semnat contractul cu Ministerul Transporturilor

De asemenea, Emil Boc a precizat că un lucru important este faptul că în actul adițional semnat cu Ministerul Transporturilor se menționează faptul că finanțarea din obligațiunile verzi se menine pe întreaga perioadă a proiectului.

”Deci avem o sursă certă de finanțare a proiectului metroului până la final”, a mai spus Emil Boc.

Finanțarea metroului prin PNRR a fost pusă sub semnul întrebării din cauza unor tehnicalități privind licitația. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, chiar la Cluj, că Guvernul va fi olbligat să taie 10% din împrumuturi din PNRR.

Citește mai departe

EVENIMENT

Congresul Național al Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară va avea loc în perioada 26-28 septembrie la Cluj-Napoca

Publicat

Ce salarii sunt la Cluj

Cel de-al XIX-lea Congres Național al Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară se va desfășura în perioada 26-28 septembrie 2024, la Cluj-Napoca.

Deschiderea evenimentului este programată în data de 26 septembrie, începând cu ora 13:00, în sala Atena din cadrul Grand Hotel Napoca, strada Octavian Goga nr.1, Cluj-Napoca.

Sesiuni speciale de chirurgie cardiacă pediatrică

Prin ediția de anul acesta continuă tradiția manifestărilor de succes organizate anual de către Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară, iar ca element de noutate îl reprezintă parteneriatul dintre Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară, Gruppo San Donato East Europe și Associazione Bambini Cardiopatici nel Mondo, sub înaltul patronaj al Ministerului Sănătății din România.

Prin această colaborare a fost posibilă realizarea a două sesiuni speciale de chirurgie cardiacă pediatrică, cu prezentări susținute de medici din cadrul Gruppo San Donato East Europe, împreună cu chirurgi cu vastă experiență din România, precum și a unui parteneriat solid între aceste instituții prin care Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară sprijină formarea tinerilor medici rezidenți și specialiști, în chirurgia cardiovasculară pediatrică, prin acordarea unor burse de studiu.

Pe parcursul acestui an, șase medici au beneficiat de acest program de pregătire intensivă pe parcursul a 30 de zile în cadrul clinicii din cadrul Grupului San Donato.

„Tratamentul eficient al pacientului cardiac necesită o abordare interdisciplinară”

„În ultimul an am asistat la progrese semnificative în managementul pacienților cardiaci, în special prin implementarea tehnicilor minim invazive în chirurgia cardiacă. Această evoluție evidențiază nevoia unei colaborări strânse între chirurgii cardiaci tradiționali și cardiologii intervenționiști și clinicieni.

Astăzi, cardiologia intervențională și chirurgia cardiacă sunt mai integrate ca niciodată. Tratamentul eficient al pacientului cardiac necesită acum o abordare interdisciplinară din partea cardiologilor clinici, cardiologilor intervenționali și chirurgilor cardiovasculari”, a transmis Prof. Adrian Molnar, președinte al Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară.

70 de speakeri de renume internațional

La congres vor participa peste 70 de speakeri de renume internațional, specialiști recunoscuți în domeniul chirurgiei cardiovasculare, cardiologiei și cardiologiei intervenționale, care vor aduce contribuții valoroase sesiunilor științifice.

Programul va aborda o varietate de subiecte, incluzând anestezia cardiovasculară, chirurgie coronariană, chirurgia aortică, suportul circulator și aspectele genetice și moleculare ale patologiei cardiovasculare. Sesiunile se vor desfășura în 3 săli de conferințe, oferind atât prezentări teoretice, cât și ateliere practice.

Mai multe informații despre eveniment găsiți pe srccv.medevents.ro.

Citește mai departe

CULTURA

Rezășul și frecțiile cu țuică. Leacuri vechi din Ceaba, județul Cluj

Publicat

De

Frecția cu prune

Prunele se culeg pentru jinars sau țuică, cum i se mai spune, în momentul când sunt coapte bine.

Acum e perioada bună din an. Țuica se face și în zilele noastre ca în trecut, dar atunci aceasta mai era folosită și ca leac nu doar la băut.

Frecțiile cu țuică și rezășul. Leacuri vechi din Ceaba, județul Cluj

Prunele culese se depozitează în butoaie sau căzi, lăsându-le la fermentat din luna septembrie până în postu’ Crăciunului, arată specialiștii clujeni de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT).

Atunci se duc la fiert, spune Aurelia Zegrean din satul Ceaba, judetul Cluj.

,,Când cistulești, poți să iei o jumătate de kil de țuică, să nu-i șcimbe culoarea, să n-o tulbure.

La țuica asta, prima care cură, i să zâce rezăș și să folosăște la frecții la om și la animale.

Dacă să love o vacă la v’ un pcicior, îi puneam cârpă cu rezăș și să vindeca. Îi tare bun pântru reomatism”, a arătat lelea Aurelia.

“Țuica de poame e ca un medicament”

Dar nu doar din prune se face jinars.

,,Se mai face țuică de poame, de mere, de pere, de dreță cum storci struguri, aceasta preparându-se la fel ca cea de prune, doar că iese cantitate mai mică.
Țuica de poame îi ca un medicament”, spune lelea Aurică, dar băută cu măsură, așă câte un păhărel.

Deci nu ca să te îmbeți, spune ea.

„Șî doctoru’ zâce că îi bună câte-o-ngițâtură să omoare microbii din corp, da nu să bei să gânești că te-mbeț’, c-atunci te-ai îmbătat cu tătu’. O vreme nu mai poț’ be”.

Foto: Foto: Strânsul prunelor/Șigău, jud. Cluj/Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax