CULTURA
Autorul poeziei „E toamnă nebun de frumoasă la Cluj”, poetul Horia Bădescu, împlinește 82 de ani

Poetul, prozatorul și eseistul român contemporan Horia Bădescu împlinește azi 82 de ani. S-a născut pe 24 februarie 1943 la Arefu, în județul Argeș.
Horia Bădescu este licențiat al Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1968), unde a studiat cu profesorii Mircea Zaciu, Ion Vlad, Iosif Pervain, Octavian Șchiau, Dumitru Drașoveanu, Ion Pulbere, Dumitru Pop etc.
Face parte din gruparea revistei „Echinox”. Și-a luat doctoratul în litere cu teza Memoria Ființei – Poezie și Sacru (1997). A debutat cu poezie în revista „Tribuna” în 1964.
Autorul poeziei „E toamnă nebun de frumoasă la Cluj”, poetul Horia Bădescu, împlinește 82 de ani
A fost redactor la Studioul Teritorial de Radio din Cluj, iar din 1987 director al Teatrului Național din Cluj. După 1990 a fost director al Studioului Teritorial de Radio din Cluj, apoi director al Centrului Cultural Român de la Paris și atașat cultural la Ambasada României în Franța.
Este tradus și publicat în reviste literare din Franța, Belgia, Spania, SUA, Canada, Rusia, India, Bulgaria, Italia, Macedonia, Armenia, Vietnam, Peru. Poetul a fost distins cu Ordinul Național „Meritul cultural” în grad de Comandor, în anul 2004.
Poeme
Marile Eleusii, Cluj, Ed. Dacia, 1971
Nevăzutele Urse, Cluj, Ed. Dacia, 1975
Cântece de viscol, balade, București, Ed. Eminescu, 1976
Anonimus, Cluj, Ed. Dacia, 1977
Ascunsa trudă, București, Ed. Eminescu, 1979
Recurs la singurătate, București, Ed. Eminescu, 1982
Starea bizantină, balade, Cluj, Ed. Dacia, 1983
Apărarea lui Socrate, București, Ed. Eminescu, 1985
Anotimpurile, București, Ed. Eminescu, 1987
Furcile caudine, București, Ed. Eminescu, 1991
Lieduri, Cluj, Ed. Dacia, 1992
Fierul spinilor, Cluj, Ed. Mesagerul, 1995
Ronsete, Cluj, Ed. Clusium, 1995
A doua venire / Le deuxième retour, Oradea, Ed. Cogito, 1996
Ziua cenușii, Bucurști, Ed. Eminescu, 2000
La salle d’attente/Sala de așteptare (ediție bibliofilă), București, Biblioteca Sadoveanu, 2003
D’un jour à l’autre/De la o zi la alta, Cluj, Cartea Cărții de Știință, 2006
Pielea îngerului, Cluj, Ed. Limes, 2007
Vei trăi cât cuvintele tale, Cluj, Ed. Dacia XXI, 2010
E toamnă nebun de frumoasă la Cluj, Cluj, Ed. Eikon, 2011
Un înger răstignit pe gură, Iași, Tipo Moldova, 2011
Cărțile viețuirii, Cluj, Ed. Eikon, 2013
Decameronice, Cluj, Ed. Școala Ardeleană, 2017
„E toamnă nebun de frumoasă la Cluj”. Poeme alese și rostite de autor, Cluj, Ed. Școala Ardeleană, 2022
Eseuri. Publicistică
Magda Isanos. Drumul spre Eleusis, București, Ed. Albatros, 1975
Grigore Alexandrescu. Parada măștilor, București, Ed. Albatros, 1981
Meșterul Manole sau imanența tragicului, București, Ed. Cartea Românească, 1986
Ferestre, tablete, București, Ed. Albatros, 1990
Ieșirea din Europa, tablete, București, Editura Didactică și Pedagogică, 1996
Memoria Ființei ‒ Poezia și Sacrul, Iași, Ed. Junimea, 2008 [3]
Dacă Orfeu, Cluj, Ed. Limes, 2015
Romane
Joia patimilor, București, Ed. Cartea Românească, 1981; reeditare, Ed. Libra, 1993
Zborul gâștei sălbatice, București, Ed. Eminescu, 1989; reeditare, Cluj, Ed. Școala Ardeleană, 2016
O noapte cât o mie de nopți, Cluj, Ed. Limes, 2011
La mulți ani!
Sursa: Wikipedia
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
Cum pot elevii de liceu să fie intre la Facultatea de Automatică și Calculatoare a UTCN fără testul de admitere

Elevii din clasele a XI-a și a XII-a pot fi admiși la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul UTCN, fără testul de admitere.
Totuși, ei vot trebui să participe la două concursuri de tradiție ale Universității Tehnice din Cluj-Napoca, iar acestea au loc peste câteva zile.
Elevi admiși direct la Facultatea de Automatică și Calculatoare
Astfel, elevii de liceu care participă la competițiile „Concursul de Programare 2025” sau „Concursul individual de proiecte D’AIA 2025” au șansa de a fi admiși la facultatea dorită fără test de admitere. Pentru aceasta, arată reprezentanții universității, elevii trebuie să se claseze pe locurile 1, 2 sau 3, dar și să obțină cel puțin nota 8 la proba de matematică din cadrul examenului de bacalaureat.
Concursul de Programare 2025 este destinat elevilor de liceu din clasele XI-XII și este organizat de Departamentul de Calculatoare al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN). Înscrierea la concurs se poate face până la data de 20 martie 2025, ora 23:59, printr-un e-mail la adresa alin.suciu@cs.utcluj.ro.
Concursul se va desfășura în Laboratoarele UTCN, de pe strada Dorobanților nr. 71-73, etaj 1, Cluj-Napoca, în data de 29 martie 2025, între orele 10:00 – 15:00.
Elevii vor trebui să rezolve problemele propuse de organizatori fără ajutor extern și fără utilizarea inteligenței artificiale. Mai multe informații, AICI.
Concurs pentru pasionații de microcontrolere și programare în C/C++
În ceea ce privește Concursul individual de proiecte D’AIA 2025, acesta este o competiție adresată elevilor de liceu din clasele XI-XII, pasionați de microcontrolere, programare în C/C++ și alte idei creative din domeniul IT.
Potrivit reprezentanților UTCN, acesta va avea loc în data de 22 martie 2025, între orele 09:00-13:00, în clădirea Universității Tehnice din Cluj-Napoca, situată pe str. George Barițiu nr. 6, etaj VI.
Concursul este organizat de către Departamentul de Automatică al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Elevii de liceu se pot înscrie până la data de 20 martie 2025, ora 23:59, AICI.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Sistemul E-sigur, activ din această lună și în Cluj. Peste 20 de șoferi SANCȚIONAȚI până acum

Sistemul E-sigur în circulație este un sistem informatic implementat în România, care are scopul de a îmbunătăți siguranța rutieră prin monitorizarea și gestionarea mai eficientă a circulației pe drumurile publice. Acesta este o soluție digitală ce permite autorităților să colecteze date relevante despre comportamentul participanților la trafic, cum ar fi viteza de deplasare, starea drumurilor, condițiile meteo sau evenimentele rutiere.
În esență, sistemul e-Sigur integrează tehnologii moderne, precum camere de supraveghere, senzori și echipamente de monitorizare, pentru a oferi informații în timp real autorităților, ceea ce ajută la identificarea rapidă a potențialelor riscuri sau încălcări ale reglementărilor rutiere.
Beneficiile acestui sistem includ:
– Reducerea accidentelor rutiere prin detectarea și prevenirea unor comportamente riscante, cum ar fi depășirea vitezei legale.
– Îmbunătățirea eficienței în gestionarea traficului prin monitorizarea în timp real.
– Sprijinirea autorităților în aplicarea legii prin oferirea unui set detaliat de date, care pot ajuta la analiza cauzelor accidentelor.
VIDEO FOTO. Sistemul E-sigur, activ din această lună și în Cluj. Peste 20 de șoferi SANCȚIONAȚI până acum
Sistemul e-Sigur face parte dintr-un efort mai larg de digitalizare a infrastructurii și a managementului traficului, având rolul de a sprijini autoritățile în crearea unui mediu mai sigur și mai eficient pe drumurile din România.
De la data de 1 martie 2025, acest sistem este operațional și în jud. Cluj, care a fost dotat cu peste 20 de astfel de aparate, dintr-un total de 700, câte există deocamdată în toată țara.
Aparatul în sine este identic cu un pistol-radar. Deosebirea constă în sesizarea automată a depășirii vitezei setate, de către un participant la trafic și salvarea capturii video pe un card, care ulterior este descărcat de agenți, pe baza imaginilor surprinse aceștia trimițând procesul-verbal direct vinovatului.
Datorită calității imaginilor, declarațiile mincinoase de genul „nu eram eu la volan” pot fi ușor demontate, figura șoferului fiind recognoscibilă.
„Aparatul radar detectează o depășire a vitezei de până la 1.200m distanță”
„Începând cu data de 1 martie 2025, la nivelul jud. Cluj a fost operaționalizat sistemul E-sigur, un sistem modern de supraveghere a traficului rutier în zonele cu risc crescut. Acesta presupune un aparat radar montat pe un trepied, care va filma în mod automat toate depășirile vitezei legale pe sectorul alocat.
Aparatul va fi montat pe trepied în afara carosabilului, la vedere și întotdeauna însoțit de un echipaj al poliției rutiere. La sfârșitul programului de lucru, polițistul care a folosit aparatul va descărca filmările într-un server al Poliției. Acestea vor fi analizate, ulterior trimițându-se o comunicare către proprietarul vehiculului însoțită de sancțiunea aferentă.
Aparatul radar detectează o depășire a vitezei de până la 1.200m distanță. În cazul în care, în urma analizei imaginilor, se constată și alte abateri, cum ar fi depășiri ilegale, se pot lua măsuri și împotriva acestora. De la implementarea sistemului, în jud. Cluj au fost depistate peste 20 de încălcări ale regulilor de circulație”, a declarat subcomisarul Ionuț Petruța, șeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Cluj.
EVENIMENT
Alin Tișe: Dacă nu vom reuși să ne impunem candidatul în turul al doilea, nu doar coaliția are o problemă, ci toate partidele

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a arătat că viitorul partidelor tradiționale din România devine incert în cazul în care coaliția de guvernare nu își va putea duce candidatul, pe Crin Antonescu, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
Alin Tișe, președintele CJ Cluj a afirmat, întrebat fiind într-o conferință de presă, că dacă actuala coaliție formată din trei mari partide nu reușește să impună un candidat în turul al doilea, atunci întreaga clasă politică va trebui să intre într-un proces de modernizare.
„Dacă această coaliție, aceste trei partide, nu reușim să ne impunem candidatul în turul al doilea, atunci, într-adevăr, pe lângă că are coaliția o problemă, au toate partidele o problemă. Înseamnă că ar trebui să punem lacătul pe partide. Asta va confirma teoria că partidele clasice vor trebui să intre într-un proces de modernizare dacă vor să mai existe. Nu se va pune problema cât ai, ci dacă mai exiști. Dacă trei partide, mulți ani cele mai mari din România, cele mai vechi, cu tradiție, care au dat președinți de țară, nu reușesc nici măcar să ducă candidatul în turul al doilea, acestea vor avea o problemă. Coaliția, atunci, cu greu va mai putea exista și partidele în sine vor avea o problemă fundamentală în a supraviețui în condițiile în care pierd alegerile”, este de părere Alin Tișe.
„Dacă nucleul dur din fiecare partid votează Antonescu, intră în turul II”
Președintele CJ Cluj a atras atenția asupra faptului că, în mod normal, nucleul dur al fiecărui partid ar trebui să asigure sprijinul necesar pentru candidatul comun. Tișe a argumentat că, având în vedere numărul mare de primari pe care coaliția îi are la nivel național, aceștia ar trebui să fie principalii vectori ai campaniei electorale.
„Dacă Crin Antonescu ar fi votat de nucleul dur din PNL, nucleul dur din PSD, nucleul dur din UDMR, Crin Antonescu ar intra în turul al doilea. Uitați-vă pe rezultatul alegerilor locale și veți vedea că fiecare partid are o bază electorală dură, care a votat cu primarul respectiv, care a votat cu partidul respectiv la locale. În țară, 99% din primarii care vor fi lideri de campanie aparțin celor trei partide. Aceștia sunt vectorii principali care în mod normal ar trebui să facă campanie electorală pentru Crin Antonescu. Dacă aceste trei partide au această problemă că nu pot convinge membrii lor, primarii lor, nucleul dur să facă ce trebuie pentru Crin Antonescu, atunci încă o dată se confirmă că aceste partide au o problemă de management și că oamenii în interior nu mai ascultă de șefii de partid”, a mai explicat acesta.
„În turul doi este posibil orice”
În final, Alin Tișe și-a exprimat speranța că actuala coaliție își va mobiliza resursele pentru a reuși să ducă candidatul său în turul II, subliniind că, în calitate de membru PNL, își asumă responsabilitatea politică de a susține campania partidului.
„Eu sper să nu se ajungă acolo, sper să intre în turul doi, iar în turul doi este posibil orice. Eu ca președinte al CJ Cluj, de această dată politic vorbesc, ca membru al PNL și cu responsabilitate politică, indiferent ce cred eu personal despre un candidat sau altul, din punct de vedere politic am această obligație de a-mi face datoria”, a subliniat Tișe.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. 500 locuri noi de parcare pentru biciclete, în 10 noi spații securizate, la Cluj-Napoca

Clujenii au la dispoziție 10 noi spații securizate de parcare a bicicletelor, cu o capacitate totală de 500 de locuri. În prezent, municipalitatea oferă 1.427 de locuri de parcare pentru biciclete în toate cartierele Clujului.
Parcările moderne sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, iluminat inteligent și acces controlat prin carduri de proximitate.
10 noi parcări securizate la Cluj-Napoca
Primăria Cluj-Napoca a recepționat în acest an 10 noi parcări securizate pentru biciclete amplasate în următoarele locuri din oraș:
- str. Bihorului 19 (cartier Grigorescu);
- str. Ștefan Mora 8 (cartier Grigorescu);
- str. Donath 3 (cartier Grigorescu);
- str. A. Vlahuță 28 (cartier Grigorescu);
- str.Trotușului 4 (cartier Mărăști);
- str. Godeanu 2 (cartier Mănăștur);
- str. Vidraru 3 (cartier Mănăștur);
- Aleea Moldoveanu 4 (cartier Mănăștur);
- str. Mehedinți 41 (cartier Mănăștur);
- str. Aurel Suciu 20 (cartier Gheorgheni).
Fiecare container pentru biciclete are o capacitate de aproximativ 50 locuri. Acestea sunt independente din punct de vedere energetic, fiind dotate cu panouri fotovoltaice, regulatoare de încărcare, invertoare și acumulatori. Accesul se face cu carduri de proximitate.
Dotări pentru siguranța bicicletelor:
- camere de supraveghere video;
- echipamente de stocare a imaginilor video;
- corpuri de iluminat LED cu senzori crepusculari;
- yale electromagnetice;
- cititor carduri de proximitate.
Cererea pentru obținerea unui loc de parcare pentru bicicletă poate fi depusă online, pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca.
„Parcări sigure pentru biciclete” este un proiect propus, votat și implementat în cadrul procesului de bugetare participativă.