Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

Autorul ACCIDENTULUI din august de la Căpușu Mare a mai fost ARESTAT în februarie pentru furt și conducere fără permis

Publicat


capus 1 e1693483689242

Bărbatul de 37 de ani din Cluj care a provocat accidentul grav de la Căpușu Mare din 23 august, accident soldat cu 8 răniți, dintre care unul a decedat ulterior, mai fusese arestat în februarie 2023 pentru furt și conducere fără permis.

Citește și: VIDEO. Grav accident în Căpușu Mare. Patru persoane, descarcerate. Trei copii la spital. Intervin echipaje SMURD și Ambulanță

„Cu privire la aspectele apărute în spațiul public, referitoare la un bărbat din județul Cluj, care a produs un accident rutier pe DN1 E60, în localitatea Căpușu Mare, soldat, din nefericire cu rănirea mai multor persoane și ulterior decesul, la unitatea medicală a unui bărbat, facem următoarele precizări:

În cadrul cercetărilor demarate, imediat după externarea bărbatului din spital, polițiștii au dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore.

Citește și: VIDEO. Poliția despre accidentul din Căpușu Mare: Bărbatul care a produs accidentul a fugit de la locul faptei. Nu avea permis

Ulterior, instanța de judecată a decis arestarea lui preventivă pentru 30 de zile, aflându-se sub efectul măsurii preventive și la acest moment.

În cauză sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, părăsirea locului accidentului, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă.

Menționăm că, la nivelul instituției noastre, bărbatul nu este cercetat în alte dosare penale întocmite pentru infracțiuni la regimul rutier.

Citește și: Bărbatul care a produs accidentul din Căpușu Mare a fost ARESTAT. Nu avea permis. A băgat 8 oameni în spital

De asemenea, facem precizarea că la data de 13.02.2023, acesta a fost reținut pentru 24 de ore de către polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Florești pentru infracțiunile de furt calificat în forma continuării, conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui autovehicul neînmatriculat.

Ulterior, la expirarea acestei măsuri, bărbatul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, măsură dispusă la data de 14.02.2023, de către Judecătoria Cluj-Napoca.

La data de 29.05.2023, acesta a fost pus în libertate prin suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, prin hotărârea instanței din data de 29.05.2023, emisă de Judecătoria Cluj-Napoca”, a transmis IPJ Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

O mașină a intrat într-un cap de pod, între Bobâlna și Răzbuneni. Șoferul a ajuns la spital

Publicat

De

Un șofer a ajuns la spital, după ce a intrat cu mașina într-un cap de pod, între localitățile Bobâlna și Răzbuneni. 

Un accident cu un singur autoturism a avut loc marți dimineață, pe DJ108B, între localitățile Răzbuneni și Bobâlna. Mașina a intrat în coliziune cu un cap de pod.

Șoferul mașinii a fost rănit în accident, fiind transportat la spital pentru investigații medicale.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut între Bobâlna și Răzbuneni. În accident a fost implicat un singur autoturism, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un bărbat, conștient și cooperant, primește îngrijiri medicale. La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD. Bărbatul a fost transportat la spital pentru investigații suplimentare”, a transmis ISU Cluj.

„Din primele cercetări s-a stabilit că un conducător auto de 59 de ani, din municipiul Gherla, care se deplasa cu un autoturism din direcția municipiului Dej spre Jibou, ar fi intrat în coliziune cu un cap de pod. În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea acestuia, ulterior fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ”, a arătat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce este EDR? Cutia neagră la mașini va fi OBLIGATORIE începând cu 6 iulie 2024. Ce date colectează

Publicat

sofer

EDR este prescurtarea pentru Event Data Recorder, cunoscut și drept cutia neagră. Acest dispozitiv va deveni obligatoriu pe orice autovehicul înmatriculat începând cu data de 6 iulie 2024.

Utilizat inițial în aviație, acest dispozitiv a ajuns după câteva zeci de ani să fie obligatoriu și pe mașini, scrie G4Media.

Cunoscute sub numele de ”cutii negre”, aparatele de înregistrare a zborurilor au fost impuse în domeniul aviației la sfârșitul anilor 1960.

În ciuda numelui lor, acestea nu sunt de fapt negre; aceste dispozitive sunt de obicei de culoare portocalie pentru a fi mai ușor de găsit după un accident, conform Alba24.ro.

În cursul acestui an, un dispozitiv similar va deveni obligatoriu pe toate mașinile noi vândute în Uniunea Europeană.

Cutia neagră la mașini va înregistra o multitudine de date care au relevanță în cazul unui accident de circulație.

Ce date va înregistra EDR

Cutia neagră va înregistra o serie de date specifice utilizării automobilului și va putea ofer informații în cazul unor incidente:

– viteza de deplasare,
– poziția pedalelor de accelerație și frâna (cât de tare a fost apăsată pedala),
– turația motorului, unghiul de virare,
– activitatea sistemelelor de siguranță precum ABS-ul și sistemul de control al stabilității,
– momentul declanșării airbag-urilor,
– purtarea centurilor de siguranță
– multe alte date.

Dispozitivul va înregistra în buclă toți acești parametri, dar salvarea lor se va face doar în cazul unui accident.

Dispozitivul va înregistra și salva doar datele înregistrate cu 5 secunde înainte de momentul impactului și 3 secunde după impact.

Comisia Europeană a precizat că sistemul nu va permite identificarea proprietarului autovehiculului sau a șoferului și nu va putea înregistra audio sau video, iar Parlamentul European va defini clar și precis durata păstrării datelor, precum și persoanele sau entitățile care le vor putea consulta.

Ce autovehicule sunt vizate

Începând din iulie 2024, toate mașinile nou înmatriculate în Uniunea Europeană trebuie să fie echipate în mod standard cu un „Event Data Recorder” (EDR).

Această cerință se aplică autoturismelor care se încadrează în clasa M1, care pot găzdui până la opt locuri pentru pasageri, în plus față de scaunul șoferului.

În plus, vehiculele comerciale încadrate în clasa N1, inclusiv camionetele și furgonetele care nu depășesc 3.500 de kilograme, vor fi, de asemenea, echipate cu echivalentul auto al unei cutii negre.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Comisia Națională de Prognoză anticipează o medie anuală de 5 lei/euro

Publicat

Cursul euro a scăzut

Datele prezentate săptămâna trecută de Eurostat arată că zona a ieşit din recesiune în primul trimestru, după ce PIB-ul din primul trimestru a crescut cu 0,2%, după scăderea de 0,5% din ultimele trei luni ale anului trecut, ceea ce ar putea permite BCE să opereze luna viitoare prima operațiune de tăiere a dobânzilor.

Această evoluție este una pozitivă pentru economiile de la marginea zonei euro, care va permite creșterea exporturilor și va îmbunătăți performanța monedelor.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Comisia Națională de Prognoză anticipează o medie anuală de 5 lei/euro

Cursul euro a crescut de la 4,9758 lei, în ședința de luni, la 4,9764 lei, în cea de joi. În Vinerea Marea, tranzacțiile de pe piețele internaționale, cea locală fiind închisă, s-au realizat în „clasicul” 4,974 – 4,977 lei, care s-a conturat de la începutul lunii trecute

Comisia Națională de Prognoză estimează în prognoza sa de primăvară un curs mediu pentru acest an de 5 lei/euro, care ar urma să urce la 5,06 lei în 2025, respectiv 5,12 lei în 2026. În ceea ce privește proiecția cursului dolarului american, media anuală pentru 2024 este de 4,63 lei, pentru a crește apoi la 4,68 lei, respectiv 4,74 lei.

Participanții la sondajul realizat în martie de CFA România anticipează pentru următoarele 12 luni o valoare medie a euro de 5,0419 lei, respectiv una de 4,9961 lei, pentru septembrie.

În data de 13 mai se va desfășura o nouă ședință de politică monetară a BNR. Majoritatea analiștilor anticipează menținerea ratei de referință la 7%/an, respectiv la 6%/an pe cea pentru facilitatea de depozit de care beneficiază băncile comerciale.

„Inflaţia persistentă necesită menținerea ratelor de referință la nivelul maxim al ultimilor 23 de ani”

Această perspectivă a făcut ca, de la începutul lui aprilie, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, să stagneze la 6,05%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, și cel la 12 luni s-au oprit la sfârșitul acestei luni la 6,07%.

Oficialii Rezervei Federale americane au declarat miercuri, la finalul ședinței de politică monetară, că inflaţia persistentă necesită menținerea ratelor de referință la nivelul maxim al ultimilor 23 de ani, de 5,25 – 5,50%, pentru o perioadă mai lungă decât cea anticipată.

Decizia Fed a depreciat euro până la 1,0652 dolari, însă vineri moneda unică a crescut până la 1,0812 dolari și a închis pe piețele americane la 1,0763 dolari.

„Prețul gramului de aur a scăzut la 344,1075 lei”

Aprecierea a survenit după publicarea datelor referitoare la piața muncii americane, care s-a răcit semnificativ. Rata șomajului a crescut în aprilie la 3,9% față de 3,8%, în luna precedentă, după ce au fost create doar 175.000 noi slujbe, de la 315.000 în martie. Aceste date au readus optimismul în rândul investitorilor în posibilitatea unei decizii a Fed de scădere a dobânzilor în septembrie.

Joi, cursul francului elvețian a crescut la 5,0964 lei iar cel al lirei sterline a scăzut marginal la 5,8180 lei.

În ultima ședință a săptămânii, prețul gramului de aur a scăzut la 344,1075 lei, efect al deprecierii metalului galben la 2.294,10 – 2.321 dolari/uncie, care a continuat și vineri, când uncia a coborât la 2.276,20 – 2.320,90 dolari.

Decizia Fed de a menține ratele dobânzii de referință și de a întârzia prima operațiune de scădere, a prăbușit bitcoin în cursul zilei de miercuri cu peste 5% până la 56.957 dolari. Luni dimineață, principala criptomonedă fluctua între 63.750 și 64.623 dolari iar ethereum se tranzacționa în culoarul 3.126 – 3.191 dolari.

Analiza cuprinde perioada 29 aprilie – 6 mai

Citește mai departe

EVENIMENT

10.000 de maghiari, protest la Debrețin împotriva premierului Ungariei, Viktor Orban

Publicat

Viktor Orban

Mii de maghiari au protestat împotriva premierului naţionalist Viktor Orban, duminică, în cadrul unui miting organizat cu câteva săptămâni înainte de alegerile europarlamentare şi locale de la începutul lunii iunie, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Peter Magyar, un fost membru al guvernului considerat de unii observatori ca fiind prima ameninţare serioasă din ultimii ani la adresa lui Orban, a organizat mitingul la care au participat aproximativ 10.000 de persoane în oraşul Debreţin din estul ţării, un bastion al partidului de guvernământ Fidesz.

Candidaţii Fidesz au câştigat oraşul încă de la sfârşitul anilor 1990. La ultimele alegeri, partidul de guvernământ a obţinut aproximativ 60 % din voturi, în timp ce partidele din opoziţie au obţinut doar aproximativ o treime din voturi.

Adresându-se susţinătorilor săi care fluturau steaguri, Magyar a ţintit una dintre politicile de bază ale lui Orban, criticând ceea ce el a numit nivelul extrem de scăzut al alocaţiilor pentru susţinerea copiilor în Ungaria.

”Dacă spui această poveste oriunde în Europa, nimeni nu te va crede”, a spus Magyar.

Elita lui Orban

Orban spune că, dintre ţările UE, Ungaria cheltuieşte cea mai mare parte a economiei sale pentru susţinerea familiilor.

”Avem nevoie de un sistem complet nou în care sprijinul social să fie într-adevăr direcţionat pe baza nevoilor sociale”, a spus Magyar.

El a declarat că Ungaria este condusă de ceea ce el a numit o elită bine conectată, pe care va încerca să o elimine dacă va fi ales.

Observatori internaţionali susţin că Orban a direcţionat fonduri ale Uniunii Europene către oameni de afaceri apropiaţi de Fidesz pentru a se menţine la putere.

Orban spune că Ungaria nu este mai coruptă decât alte ţări.

Organismul de control însărcinat cu supravegherea fondurilor UE afirmă că nu dispune de autoritatea necesară pentru a denunţa posibilele abateri şi a solicitat competenţe suplimentare.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax