Connect with us

Editorial Opinii

OPINIE. Adrian Marian, despre Austria-România: O înfrângere nedorită, dar estimată și logică după valoarea jucătorilor austrieci

Publicat


Austria

Nicicând Naționala României de fotbal nu fu mai săracă în valori s-ar zice parafrazând poetul clujean cu ”Niciodată toamna nu fu mai frumoasă”.

Publicațiile de specialitate relevă valoarea loturilor naționalelor din grupa noastră. România are un lot cotat la 78 de milioane de euro. San Marino are o echipă cotată la 745.000 de euro, cât un  jucător din campionat, iar Cipru are asociată o valoare de 15,7 milioane de euro.

Surpriza vine de la Bosnia care are asociat un cuantum de 82 de milioane de euro, deci clar rezultă că are jucători mai scumpi și mai valoroși decât România. Se spune, însă, că nu conturile din bancă și nici reclamele nu joacă fotbal, ci picioarele fotbaliștilor. Actualul selecționer al României, unul dintre foarte puținii intelectuali din acest sport de la noi, Mircea Lucescu, este mai riguros și explică – ”în fotbal pentru a obține rezultate mari trebuie să ai : Educație, Disciplină și Talent”. În această ordine.

S-a văzut și pe teren când Bosnia, chiar cu surplusul ei de valoare, nu ar fi reușit să ne bată dacă un arbitru, care nu a mai fost delegat nicăieri după aceea, nu a recunoscut un henț în careu care se vedea din avion. Adică a trebuit să ne fure arbitrul ca să ne învingă Bosnia.

Cotația Austriei

Continuând cu comparația financiară observăm o diferență și mai șocantă între Naționala României cu cele 78 de milioane și Naționala Austriei cu 220,3 milioane. Adică ne bat cu 142 de milioane de euro la cota de transfer.

Oricât spirit șăgalnic am avea, vedem că banii investiți își pun amprenta definitoriu și asupra rezultatelor. Anul acesta, a câștigat Liga Campionilor echipa din Paris, PSG, unde s-au învestit cca 3 miliarde de petroeuroi în 12 ani, iar superbogatele echipe engleze ajung să domine Europa.

La o diferență de 142 de milioane de euro în defavoarea noastră cu Austria, avem și ghinionul unor accidentări (Radu Drăgușin, Hagi, Coman)  și eclipse de formă a unor jucători (Denis Man, Daniel Drăguș, Răzvan Marin, Mihai Marin, Pușcaș)  de la care speram cel mai mult.

Mai avem vreo speranță și eventual cum se numește acea speranță ?

Exagerând retoric, unul dintre cei mai mari jurnaliști de sport din istoria presei din România, Ioan Chirilă, spunea că recunoaște doar trei antrenori în sportul românesc –  Ion Țiriac în tenis, Bela Karoly în gimnastică și Mircea Lucescu în fotbal.

Un fost mare talent pierdut al fotbalului românesc, Năsturescu, amintea cum în cantonamentele Naționalei ei jucau table, remi, cărți, iar Mircea Lucescu învăța de unul singur franceză și pentru examenele de la Facultatea de Comert Exterior. De altfel, jurnaliștii italieni au rămas amorezați când după celebrul meci din 1983 în care România a învins Italia, antrenorul Naționalei României, Mircea Lucescu a răspuns direct în italiană întrebărilor.

La senectute a mai învățat și portugheza pentru a-i antrena mai bine pe puștii aduși din Brazilia în Europa la care le creștea cota de zeci de ori.

Cum a bătut un patron galeria ?

Sigur că a avut și sincope. Dar oamenii deștepți au știut să-l prețuiască. Când galeria din tribune de la Donețk îl huiduia pentru că echipa trecea printr-o perioadă mai proastă, patronul lui Șahtior, Rinat Ahmetov, a venit cu avionul personal în spitalul unde era internat Lucescu, i-a dublat salariul, a prelungit contractul cu el cu 5 ani și a făcut public acest lucru. A închis gura tuturor, iar Lucescu a răspuns câștigând cupe europene ale cluburilor și campionate naționale.

În Italia a promovat de două ori cu Brescia și valoarea l-a impus la Internationale Milano în sezonul 1998-1999. A început fulminant campionatul cu o serie incredibilă de victorii cu peste 4, 5 goluri marcate pe meci. Un odios complot al vedetelor italiene era evident pentru că se vedea că pe teren își dau viața pentru echipă în special ”extraherii”  (Zaneti, Simeone, Ivan Zamorano s.a) în timp ce superstarurile italiene mimează. Masimo Morati a declarat că a fost cel mai bun antrenor pe care l-a avut vreodată la Internationale Milano, dar a fost sabotat și silit să plece.

Patronul Morati a dat afară la sfârșitul acelui campionat nu mai puțin decât 9 jucători, unii cu nume foarte sonore Bagio, Pagliuca s.a.

Rezultate de excepție în Turcia, România, Ucraina și Italia.

Rezultate în Turcia

În Turcia a câstigat campionatul după 50 de ani cu Beșiktaș, iar cu Galatasaray a câștigat Supercupa Europei și apoi, ca antrenor al Naționalei Turciei a pus bazele unei reprezentative de tineri care au impresionat la Euro 2024.

A revitalizat total fotbalul românesc când a venit la Rapid două campionate la rând. A câștigat un campionat, iar într-un an, Federația ”Nașului ” l-a furat cu nemernicie prin arbitraj si a luat locul doi și ”doar” Cupa României.

Înainte de toate, ca antrenor la 37 de ani al Naționalei României a reușit în 1984 să ne califice la Europene de pe locul 4 valoric după Italia (campioană mondială en titre), Cehia (vicecampioană mondială) și Suedia (cândva și ea vicecampioană mondială), iar la acele campionate europene am fost clasați pe locul 7. Șapte în Europa !

A luat ca antrenor – jucător Corvinul Hunedoara și a transformat niște anonimi în internaționali- Petcu, Bogdan, Văetuș, Alexa, iar pe unii i-a crescut încât și-au găsit loc definitiv în galeria marilor jucători din istoria campionatului – Klein, Rednic, Andone, Mateuț, Gabor!

A fost dat afară de la Națională după o senzațională victorie cu 4-0 împotriva Austriei să-i facă loc lui Jenei de la Steaua lui Valentin Ceaușescu.

În țara unde a ”dispărut” flota s-a furat și o echipă de fotbal! Dinamo a lui Luce!

Cea mai valoroasă echipă

Unii spun că nu a fost cea mai titrată, însă cea mai valoroasă echipa de fotbal românească din toate timpurile a fost Dinamo 1988-1990 formată integral de el. Din acea echipă  au fost selectați nu câțiva, ci 12 fotbalisti în Lotul României de la Campionatul Mondial din Italia 1990. A fost prăduită echipa și clubul de hoți (Ianul s.a.)

Mai impresionante decât cupele europene și trofeele naționale, rămân reușitele de senzație în selectarea și promovarea unor jucători sau reinventarea altora. L-a reinventat pe Balaci ca și coordonator de joc, i-a vindecat depresia lui Cămătaru, cel mai hulit fotbalist din țară la un moment dat, și l-a făcut super golgeter. L-a reînviat pe Boloni, un jucător absolut uitat și i-a dat încredere pentru a fi creier al echipei  la Națională și la Steaua. Răducioiu, Lupu, Lupescu, Șumudică, Timofte nu ar fi fost cunoscuți fără el și atâția brazilieni de la Șahtior și tineri de  la alte echipe.

Marii antrenori, argentinianul Simeone și italianul Rossi despre Mircea Lucescu

Diego Simeone, cel mai bine plătit antrenor din lume, spune că la 17 ani când l-a transferat Lucescu la Pisa, cel puțin odată pe săptămână îl lua acasă în familie la masă pentru a-i da curaj și încredere. Și i-a dat și lui și multor altora.

Într-un interviu amplu, antrenorul nationalei Ungariei, Marco Rossi,  italianul care a scos din mediocritate naţionala de fotbal a vecinilor şi a transformat-o într-o formaţie competitivă, spune că Lucescu a fost cel mai grozav antrenor pe care l-a cunoscut. L-a cunoscut foarte bine, fiindu-i elev la Brescia.

Nu i s-au mai dat șanse lui Lucescu să antreneze nici Generatia de aur în 1994 sau 98 nici generatia  talentată a lui Chivu și Mutu. S-au temut de el, l-au invidiat și invidia naște ură.

Din patriotism

Situația de acum era atât de gravă încât merituosul antrenor Edi Iordănescu care își cunoștea cel mai bine oamenii și-a dat demisia. În condițiile acestea cel care a fost căpitan la 19 ani pe Wembley , în 1969, al Naționalei României a venit să se bată! A venit (poate) să ia bătaie la 79 de ani!

El nu mai are nevoie nici de bani, nici de glorie. A venit din patriotism. Un cuvânt transformat în ridicol de prea mulți potentați ai zilei de azi!  Mircea Lucescu are cea mai mare victorie. O  victorie a patriotismului, a sacrificiului, a generozității celui care a mai venit să dea ceva sportului și fotbalului românesc din ceea ce știe. Și ȘTIE !

Doar antrenorul este de vină!

Lucescu știe și fotbal și pedagogie, iar antrenorul mai știe șase limbi străine: engleza, portugheza, spaniola, italiana, franceza și rusa.

”În perioada în care a antrenat în România, și-a dus deseori jucătorii la teatru și le-a cerut să citească mai multe cărți decât să meargă la restaurante, de asemenea împingându-și jucătorii de la spate să urmeze cursuri universitare”, aflăm într-o rapidă documentare. Buna creștere nu ține însă loc de rezultate. Noi avem nevoie de rezultate azi. Dar rezultatele de azi se datorează bunei sau proastei creșteri de până acum!

Despre el, foștii lui elevi, Andone, Rednic, Sabău, Marinescu, Răducioiu, Stelea, Petcu, Hagi, vorbesc nu cu respect și admirație, ci cu un fel de religiozitate, cu o dragoste care ar fi frumos să o regăsim și față de alți dascăli sau antrenori. Mai cunoaștem?

Dintr-o altă rapidă documentare din memorie ne amintim cum antrenorul Titi Teașcă explica în cartea ”Ce rău v-am făcut?” că în cazul unui rezultat prost cu siguranță ”Doar antrenorul este de vină!”

Azi, în 07.06 2025 România va juca fotbal cu Austria, în Austria, care are un lot mai valoros, cotat de trei ori mai mult decât lotul României care are și cei mai buni jucători accidentați.

În mod normal, România va pierde și nimeni nu își va mai aminti repede ce a însemnat Mircea Lucescu pentru fotbalul românesc și nici măcar hoția de arbitraj din meciul cu Bosnia.

De aceea, înainte de meci Lucescu merită câteva cuvinte. Deși nu îi mai are în teren pe Balaci și Boloni să bată campioana mondială știm însă că Lucescu și băieții lui își vor vinde scump pielea.

În definitiv, glumind, austriecii ne-au luat doar petrolul, gazele, rafinăriile, magistralele de conducte, reteaua de benzinării, pădurile și cele mai importante bănci, de ce le-am da și meciul! Dar până când atâta glumă?

Hai România !

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

FOTO. Clujul mai are două “comori vii”: horitorul Traian Balcău și „Lie din Frata”, declarați Tezaure Umane

Publicat

De

Doi clujeniu, Tezaure Umane Vii

Doi reprezentanți de seamă ai județului Cluj, Traian Balcău, horitor din comuna Ceanu Mare, și Vasile Pop, cunoscut sub numele de scenă „Lia din Frata”, virtuoz al viorii, vor primi în acest an prestigiosul titlu onorific de Tezaur Uman Viu.

Anunțul a fost făcut vineri, 20 iunie 2025, de Minuisterul Culturii, care a publicat lista celor 15 români care vor primi în acest an prestigiosul titlu onorific.

Traian Balcău, horitorul din Ceanu Mare

Născut în 1949 în satul Iuriu de Câmpie, Traian Balcău este considerat unul dintre cei mai reprezentativi horitori ai Câmpiei Transilvaniei.

Horitul, o formă arhaică de expresie orală și muzicală, reprezintă o componentă esențială a spiritualității și filosofiei țărănești, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Cu autenticitate și sensibilitate, Traian Balcău continuă această tradiție vie, fiind sprijinit în demersul său de Centrul clujean.

„Lia din Frata” a învățat să cânte “după ureche”

Vasile Pop este una dintre cele mai proeminente figuri ale muzicii instrumentale tradiționale din județul Cluj.

Crescut în spiritul jocului popular din Câmpia Transilvaniei, el a învățat să cânte după ureche, devenind sufletul formației de jucăuși din Frata. Cu vioara sa, a adus și continuă să aducă bucurie la numeroase evenimente populare, arată specialiștii clujeni de la CJCPCT Cluj.

Clujul, lider național în păstrarea tradiției

Odată cu această recunoaștere, județul Cluj ajunge la un total de 17 titluri de Tezaur Uman Viu, consolidându-și poziția de lider național în păstrarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial.

Programul național „Tezaure Umane Vii”, derulat anual de Ministerul Culturii, are ca scop identificarea și recunoașterea publică a celor care păstrează, creează și transmit valori ale patrimoniului cultural imaterial românesc.

Titlul este acordat în urma unei selecții riguroase și reprezintă o recunoaștere oficială a contribuției personale la menținerea și transmiterea tradiției autentice.

Foto: CJCPCT Cluj

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. Clujean, nemulțumit de modernizarea străzii Mihail Kogălniceanu: Praful pune în pericol sănătatea elevilor!

Publicat

Un clujean reclamă praful de pe strada Mihail Kogălniceanu, zonă recent modernizată de administrația locală.

Un clujean acuză Primăria, pe rețelele de socializare, că nu a rezolvat problema prafului excesiv din zona străzii Mihail Kogălniceau, care pune în pericol sănătatea elevilor și a profesorilor din zonă.

„Dragă domnule Primar, nu ați rezolvat problema gravă generată de dumneavoastră odată cu modernizarea zonei Kogălniceanu. Este total inacceptabil ca să inhalăm noi și mai ales copii noștri de la Colegiul Emil Racoviță praful dumneavoastră”, transmite acesta într-o postare pe grupul de Facebook Clujul Civic.

Praf sufocant pe strada Mihail Kogălniceanu

Bărbatul reclamă că, în ciuda modernizării recente a zonei Kogălniceanu, soluțiile tehnice adoptate ar fi dus la apariția prafului care se ridică în aer, mai ales în zilele uscate, afectând calitatea aerului în proximitatea unităților de învățământ.

Strada Mihail Kogălniceanu a trecut printr-un amplu proces de reamenajare în cadrul unui proiect al Primăriei care viza transformarea zonei într-un spațiu pietonal la standarde europene.

Sesizări de la mai multe instituții

Clujeanul solicită Primăriei să trateze problema cu urgență. Potrivit acestuia, au fost transmise oficial plângeri legate de aerul irespirabil din zonă de către instituțiile din zonă: Colegiul Național „Emil Racoviță”, Liceul Teologic Reformat sau Filiala Cluj a Academiei Române.

„Am înțeles ca nu ați luat act de nenumăratele sesizări pe care primăria le-a primit legate de praful insuportabil de aici. Va invit să veniți să vă desfășurați activitatea aici în «aer liber» până la rezolvarea problemei. (…) Sesizările au fost făcute de către Colegiul Emil Racoviță, Liceul Teologic Reformat și Academia Română”, a mai arătat acesta.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cireșe bio din Republica Moldova la târgul ”Produs de România” de la Cluj, mai ieftine decât cele ale USAMV

Publicat

De

cireșe

Un producător din raionul Hâncești din Republica Moldova a venit de la 500 de km distanță să vândă cireșe bio la târgul ”Produs de România” care a început, vineri, pe platoul Sălii Sporturilor ”Horia Demian” Cluj-Napoca.

Nicolai Tronciu a declarat pentru Cluj24 că cireșele au fost culese din livada proprie și a adus peste 20 de kg care aproape s-au vândut încă din prima zi.

”Am venit cu cireșe bio, culese din livada proprie, dar și cu vinuri din struguri proprii. Avem cultură eco, cu certificare. Cireșele le vând cu 10 lei caserola de 500 de gr, deci kilogramul este la 20 de lei.

Cireașa este un fruct care nu se păstează mult timp și nu le ținem prea mult, le dăm cu acest preț”, a spus Tronciu.

Aproape de standul fermierului din Republica Moldova este cel cu produse ale Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca unde kilogramul de cireșe se vinde cu 25 de lei.

La târgul ”Produs de România” sunt prezinți aproximativ 100 din mai multe județe ale țării, dar și din Republica Moldova.

Degustat și cumpărat

Vizitatorii pot degusta și cumpărapreparate tradiționale din carne și lapte (slănină, cârnați, jumări, caș proaspăt și brânzeturi maturate), produse apicole (miere, polen, lăptișor de matcă, faguri și ceară), dar și dulciuri de casă (turtă dulce, ciocolată, rahat, prăjituri tradiționale).

De asemenea, vor descoperi vinuri și țuică tradițională, produse din pește și păstrăv proaspăt, pâine de casă, gemuri, dulcețuri și sucuri naturale. Standurile artizanilor oferă costume populare lucrate manual, podoabe, obiecte din ceramică, pielărie și multe alte creații tradiționale.

Printre acestea, un meșter din Alba vinde tulnice din lemn la 900 de lei bucata, cu care se poate și cânta.

Pentru gurmanzi, oferta culinară este variată, de la grătare și bucate tradiționale până la langoși, kurtos-kalacs, palanețe, înghețată artizanală și sucuri naturale.

Spectacol folcloric

Târgul durează până duminică. În ultima zi, va avea loc un spectacol folcloric, iar pe scenă vor urca tinerii interpreți Maria Moldovan, Diana Moga, Alesia Rus, Raluca Drule, Teodora Nan, Adela Burcă, Ansamblul folcloric „Românașul” al UTCN, Ioana Breda Morar, Amalia Chiper Iurian, Petrică Mureșan, Oana Bozga Pintea, Cornel Borza, Mioara Velicu, Constantin Enceanu, Ana Ilca Mureșan și Deți Iuga.
Acompaniază Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană” a CJCPCT Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Ediție-pilot de bugetare participativă, în două școli din Cluj-Napoca. Ce propuneri au adus elevii pentru școlile lor

Publicat

Primăria Cluj-Napoca a organizat o primă ediție de bugetare participativă în școli, prin care s-au urmărit susținerea implicării elevilor în viața comunității și transformarea ideilor lor în proiecte concrete.

Primăria Municipiului Cluj-Napoca, împreună cu Grupul Pont și Federația Tinerilor din Cluj, au organizat în perioada mai-iunie ediția pilot de bugetare participativă dedicată elevilor desfășurată în două școli gimnaziale: „Com’on Goga” și „Com’on Hațieganu”.

„Un colț de școală devine un colț de viitor”

Cele două școli din cartierul Mănăștur au fost selectate pentru a testa această idee de bugetare participativă în școli, în zona țintă a proiectului european Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighborhoods, coordonat de municipalitate prin programul NetZeroCities.

„Un colț de școală devine un colț de viitor. Mă bucur că elevii clujeni reușesc prin acest proces să îmbine energia cu creativitatea, mișcarea cu tehnologia, adică pregătesc terenul pentru viitor. Separat de faptul că îi premiem cu o sumă simbolică prin care să își implementeze ideile, ei învață niște aptitudini necesare mai târziu în viață, pentru facultate, pentru muncă, pentru implicarea în comunitate. Este un proces din care toată lumea are de câștigat: elevi, părinți, profesori, facilitatori, administrație, întreaga comunitate”, a declarat primarul Emil Boc, în cadrul festivității de premiere.

Sute de elevi implicați

Peste 370 de elevi au fost implicați în procesul de informare, ateliere de ideație și promovare a unor proiecte cu impact real asupra vieții școlare: idei verzi pentru spațiul școlar și comunitar, implicare civică, bugetare participativă.

Printre propunerile formulate s-au numărat:

  • spații verzi de relaxare
  • fântâni de apă
  • foișoare reamenajate
  • vestiare
  • ludoteci
  • ateliere de artă
  • stații de încărcare alimentate prin biciclete

Votul final a avut loc în 18 iunie, iar ceremoniile de premiere s-au desfășurat în cele două unități școlare: la Școala Gimnazială „Octavian Goga” în data de 18 iunie, respectiv la Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” în data de 20 iunie. Peste 1.000 de elevi din cele 2 școli au fost implicați în procesul de vot.

Procesul de implementare și acordarea premiilor au fost susținute financiar prin proiectul Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighborhoods, în contextul implicării municipiului Cluj-Napoca în Misiunea Europeană pentru 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030. În perioada următoare, un ghid despre întreaga desfășurare a procesului va fi realizat și făcut public, astfel încât oricine dorește să implementeze astfel de procese să le poată replica.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate