Connect with us

ACTUALITATE

Au scăzut înmatriculările Dacia în Franța pe luna august. Piața auto franceză, aflată și ea în scădere

Publicat


După ce timp de două luni numărul de înmatriculări Dacia în Franța a fost în creștere, luna august a înregistrat o nouă scădere, fiind înmatriculate 7.500 de mașini, cu peste 6% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit datelor oficiale publicate de Comitetul Constructorilor Francezi de Automobile (CCFA), piața auto franceză se află într-o scădere de aproape 20% a înmatriculărilor, fapt care justifică și scăderea înmatriculărilor Dacia din luna august.

Conform automarket.ro, „scăderea vine după două luni consecutive de creștere generate de interesul ridicat după creșterea unor bonusuri pentru mașini electrice și lansarea unui program de tip Rabla”.

Perioada de pandemie a produs o scădere importantă a pieței auto, Dacia având încă un declin mai pronunțat decât media, dar chiar și așa, modelul Dacia Sandero își păstrează locul cinci într-un clasament general pentru primele opt luni ale anului, în timp ce Dacia Duster rămâne pe locul al 13-lea în preferințele francezilor.

Deloc de neglijat este și modelul Ford Puma, produs în România, care se află pe poziția 28 în clasamentul preferințelor francezilor.

Narcisa Corina Bud



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO. Emil Boc a dat cep unui butoi cu bere la Festivalul de Toamnă al Economiei Germane în Piața Unirii

Publicat

Herbfest Cluj-Napoca

Primarul Emil Boc a dat, vineri, cep unui butoi cu bere nemțească la Festivalul de Toamnă a Economiei Germane care se desfășoară în Piața Unirii. 

Pe lângă degustări de bere și mâncare nemțească, festivalul include și Beer Bike – o activare inedită, unde participanții pot pedala și savura bere autentică nemțească, savurarea unui pahar de suc natural de fructe, preparat chiar de participanți prin pedalarea unei biciclete electrice care alimentează un storcător de fructe.

De asemenea, au loc un Test Drive de Mașini Electrice cu mașini Mercedes-Benz EQE SUV și Mercedes-Benz EQA, dar și proiecții de filme în limba germană, cu subtitrare în limba engleză.

La eveniment a participat și primarul din Koln, care s-a arătat bucuros să fie la Cluj și pe scenă alături de “marele primar” Emil Boc, așa cum l-a numit.

Emil Boc a dat “drumul la distracție” și a spus că nemții știu să muncească, dar și să se distreze.

Emil Boc și-a pus un șorț și a numărat în germană până la 3 înainte să dea cep butoiului cu bere.

Emil Boc s-a suit și pe o bicicletă și a stors fructe.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Primarul Emil Boc, avertisment dur: Nu începeți lucrări fără autorizație, că se sfârșește cu demolare!

Publicat

De

demolare 5

Primarul Emil Boc a avertizat asupra construcțiilor fără autorizație începute în Cluj-Napoca. Chiar dacă procesele în instanță durează, „se ajunge la demolare”, a afirmat edilul.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a transmis un mesaj ferm celor care vor să înceapă lucrări de construcție fără autorizație, subliniind că toate cazurile de acest fel ajung în instanță și, în final, se finalizează cu demolarea construcțiilor nelegale.

„Nu începeți lucrări fără autorizație, că se sfârșește cu demolare!”

Edilul a recunoscut că procesele pot dura ani de zile, însă, la finalul acestora, construcțiile fără autorizație nu pot fi întăbulate, nu pot avea acte legale și nu pot fi vândute. Emil Boc a subliniat că acest proces este inevitabil pentru toți cei care încalcă legea.

„Acolo, prin marginile orașului, mai sunt lucrări care încep fără autorizație, dar toate sunt în instanță. Toate lucrările fără autorizație din Cluj sunt în instanță, asta trebuie să știe foarte clar lumea. Nu începeți lucrări fără autorizație, că se sfârșește cu demolare prin instanță. E adevărat că durează, un an, doi, trei, patru câteodată, dar la capătul nu vă puteți întăbula, nu puteți avea acte legale, nu puteți vinde și se ajunge tot la demolare.

Aceasta este regula valabilă pentru oricine în Cluj-Napoca, mamă, tată, nu există… Cine construiește ilegal, noi respectăm procedurile legale, că nu poți interveni pe teren privat cu buldozerele, dar procedurile legale sunt duse până la capăt”, a declarat primarul Emil Boc, vineri, la o conferință de presă.

Bloc construit ilegal în Bună Ziua, demolat anul trecut

Amintim că, în urmă cu un an, Primăria Cluj-Napoca a procedat la demolarea unui bloc construit ilegal în oraș, fiind, astfel, pusă în executare o sentință definitivă a instanței.

Este vorba despre blocul de pe strada Miko Imre nr. 12-14 din cartierul Bună Ziua, construit de țeparul imobiliar Traian Floarea Ianson, care și-a schimbat numele în Traian Onuc.

Acesta a fost arestat la începutul anului 2023 pentru înșelăciune, alături de un complice, Pavel Jașcău, dar a fost plasat în luna iulie sub control judiciar de către Tribunalul Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Mașină răsturnată pe câmp la Izvoru Crișului. O femeie a fost rănită. Doi militari ISU aflați în zonă au acordat primul ajutor

Publicat

De

Accident Izvoru Crișului

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp în Izvoru Crișului.

O mașină s-a răsturnat pe câmp, iar doi militari ai ISU Cluj, care se întorceau de la Huedin au sărit în ajutorul victimelor până la sosirea echipajelor.

Mașină răsturnată de câmp la Izvoru Crișului. O femeie a fost rănită. Doi militari ISU aflați în zonă au acordat primul ajutor

Pompierii de la Detașamentul Huedin au intervenit la accidentul rutier.

În accident a fost implicat un singur autoturism, iar din fericire nu au existat victime încarcerate.

Până la sosirea echipajului de intervenție, Căpitan Toma Zoltan și Sergent-major Checicheș Cătălin, din cadrul Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților, au evaluat victimele și i-au sprijinit ulterior pe pompierii sosiți de la Huedin.

Cei doi militari ai ISU Cluj se aflau în zona accidentului, după ce se întorceau de la o activitate desfășurată la subunitatea din orașul Huedin.

O femeie a fost rănită

În urma accidentului, o femeie care acuza dureri lombare a fost transportată la spital.

La misiune au luat o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD.

Citește mai departe

EVENIMENT

ARME neletale și alice, ridicate de polițiști în urma a 14 percheziții domiciliare la Cluj

Publicat

De

Arme neletale conficate la Cluj-Napoca

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase – I.G.P.R., au pus în executare 14 mandate de percheziție domiciliară, în județul Cluj.

În urma activităților desfășurate, polițiștii au descoperit și ridicat de la domiciliile celor percheziționați maiu multe arme.

ARME neletale și alice, ridicate de polițiști în urma a 14 percheziții domiciliare

Astfel, potrivit IPJ Cluj, în urma perchezițiilor au fost ridicate 11 arme neletale supuse autorizării și 600 de bucăți de alice.

Armele și muniția descoperite au fost ridicate de polițiști în vederea continuării cercetărilor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor.

Pentru activitățile derulate în cauză s-a beneficiat de sprijinul efectivelor din cadrul Serviciului Criminalistic, Serviciului de Acțiuni Speciale precum și celor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax