ACTUALITATE
Au înflorit bujorii. Bucegii arată spectaculos

Zona înaltă a munților Bucegi are, în această perioadă, o minune în plus. Babele, Sfinxul, Crucea Eroilor de pe Caraiman sunt lăsate în urmă de o frumusețe a naturii – rododendronul sau bujorul de munte.
Specie protejată, ca și floarea de colț și alte plante care cresc în zonele montane înalte, bujorul de munte nu poate fi transplantat și nu se dezvoltă în alte condiții.
Prin urmare, amatorii trebuie să își ia gândul de la frumoasa plantă, pe care turiștii o pot admira doar în mediul său natural.
Sursa: Prahova Info
Foto : Facebook/ Radu Manta
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Universitatea Cluj şi CFR Cluj s-au calificat în sferturile de finală ale Cupei României la fotbal, după ce s-au clasat pe locurile 1 şi 2 în aceeaşi grupă de calificare.
În sferturile de finală ale Cupei României, U Cluj o va întâlni pe Hermannstadt Sibiu, iar CFR Cluj o va întâlni, într-un meci care pare mult mai uşor, pe Corvinul Hunedoara.
Celelalte două meciuri din sferturi sunt FC Universitatea Craiova 1948 – FC Voluntari şi CS Universitatea Craiova – Oțelul Galați.
EDUCATIE
FOTO. Mircea Abrudean: Consumul de droguri, o problemă majoră a societății. Convingem tinerii că nu este bine să consume droguri

Consumul de droguri a devenit o problemă majoră în societatea românească, iar autoritățile iau măsuri de combatere a acestui flagel prin care să convingă tinerii că nu este bine să consume droguri, a declarat la Cluj-Napoca secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean.
Acesta a afirmat la conferința ”Prevenirea consumului de droguri în rândul adolescenților clujeni – ALEG”, la care au participat peste 250 de liceeni, că Guvernul are o strategie națională de combatere drogurilor, implementată de mai multe instituții, principala fiind MAI.
”E bine să știți ce face statul pentru a combate acest flagel care ne macină societatea din ce în ce mai mult. (…) Suntem în situația în care putem să alegem, și noi și voi, ce să facem mai departe în viață. Alegerea vă aparține, sunteți suficient de maturi ca să știți ce să faceți cu viața voastră mai departe.
Guvernul are o strategie națională de combatere drogurilor, implementată de mai multe instituții, principala fiind MAI.
E complicat să combați un astfel de fenomen care s-a accentuat la noi.
Avem o problemă majoră în societatea românească, pe care încercăm să o combatem. În lupta împotriva acestui fenomen e nevoie să implicăm părinții, biserica și societea civilă, să convingem tinerii că nu este bine să consume droguri”, a spus Abrudean.
Drogați la 12 ani
Acesta a precizat că în România s-a ajuns să fie înregistrat consum de droguri cea mai în rândul tinerilor încă de la 12 ani, iar la nivel național în ceea ce privește tinerii de 16 ani statisticile arată că unul din 10 tineri a consumat un tip de drog.
”Cannabis-ul este cel mai utilizat drog în România, fiind pe locul 1 în rândul elevilor.
(…) Concluzia studiilor este că educația e singura șansă prin care putem lupta împotriva acestui fenomen și are rol de prevenție. Dacă este un consumator de droguri în familie este afectată întreaga familie. Prevenția se face în școli și în familie, iar alegerea vă aparține”, a mai spus secretarul general al Guvernului.
Mircea Abrudean a precizat și că în primele 10 luni au avut loc 782 de acțiuni pe tema combaterii traficului de droguri ale DIICOT și BCCO, au fost 1.105 persoane arestate, iar în urma acțiunilor, au fost scoase de pe piață 680 de kg de droguri.
Șefa ISJ Cluj, Marinela Marc, a declarat la rândul său că traficul și consumul de droguri sunt cele mai îngrijorătoare probleme la nivel mondial, și a avertizat că un consumator poate provoca infracțiuni și accidente.
Lupta cu cel mai mare inamic al societății
Președintele ATOP Cluj, consilierul județean Maria Forna, a afirmat că evenimentul a fost primul dintr-o serie de dezbateri care vor avea loc cu tinerii clujeni, cu părinții, cu profesorii în lupta cu ”cel mai mare inamic al societății contemporane, traficul și consumul de droguri”.
”Dorim să ajungem cu mesajele noastre și la tinerii din alte orașe și comune din județul Cluj”, a arătat Forna.
Conferința a fost organizată de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Cluj în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj.
Cu această ocazie a fost lansată și campania publică inițiată de IPJ Cluj și ATOP „Aleg. Eu dețin controlul” care vizează creșterea gradului de informare și prevenire a consumului de droguri în judeţul Cluj.
La eveniment au fost prezenți peste 250 de elevi din clasele a 9-a și a 10-a de la licee din Cluj-Napoca precum și profesori.
EVENIMENT
Emil Boc așteaptă să-i vină bagajul din Germania de o săptămână, dar nu și-a pierdut speranța: Nu sunt singurul

Primarul Clujului, Emil Boc, încă își așteaptă bagajul după ce a ajuns la Cluj, din Munchen, cu întârziere, în data de 1 Decembrie.
Emil Boc, care trebuia să i aavionul în data de 31 noiembrie, a ajuns la Cluj-Napoca cu întârziere, după ce a petrecut o noapte în aeroportul din Munchen, însă nu același lucru s-a întâmplat cu bagajul de cală.
Emil Boc așteaptă să-i vină bagajul din Germania de o săptămână, dar nu și-a pierdut speranța: Nu sunt singurul
Primarul Clujului trebuia să ajungă la Cluj-Napoca de la Munchen în 31 noiembrie, dar, din cauza condițiilor meteo, programul de decolare a avioanelor de pe aeroportul din orașul german a fost dat peste cap.
Citește și: EXCLUSIV VIDEO FOTO. Emil Boc, blocat pe Aeroportul Munchen din cauza zăpezii. Ratează ceremoniile de Ziua Națională de la Cluj
„Ne-am îmbarcat la ora 10.00, am stat două ore în avion, dar la ora 12.00 aeroportul s-a închis și ne-au dat jos. Am rămas acolo, ne-am uitat, dar nu era niciun hotel care să aibă camere libere pe o rază de 40 de kilometri”, a povestit Emil Boc la Ziua Live.
Astfel, primarul a dormit pe o bancă în aeroport, alături de alți clujeni. Cei de la aeroport, a mai spus primarul, au lăsat în niște cutii niște pături „subțirele”, apă și niște Snickers. La 11.00 nu mai era niciun angajat în aeroport.
Primarul Clujului și ceilalți pasageri au plecat a doua zi, la ora 13.00 din Munchen, iar în jurul orei 15.00 au ajuns la Cluj-Napoca.
„Bine că am ajuns, dar bagajul nu mi-a ajuns nici acum, după o săptămână. Dra nu numai mie, ci și la alți clujeni… Asta este, a fost o experiență sa dormi pe o bancuță de lemn, dar cine a făcut armata…
Întreb în fecare zi, dar îmi spun că nu a ajuns. Mai vin pe zi câte 2-3 bagaje, nu al meu. Oricum, speranța nu moare niciodată”, a mai spus primarul.
Din cauza aceasta, Emil Boc nu a putut participa la evenimentele organizate la Cluj-Napoca de 1 Decembrie, în prima parte a zilei.

Mai multe zeci de grefieri au protestat, vineri, în fața Curții de Apel din Cluj, nemulțumiți din cauza neplăţii integrale a salariilor şi a lipsei resurselor materiale necesare funcţionării, în condiţii normale, a activităţii instanţelor judecătoreşti.
În holul Curții de Apel Cluj a fost împodobit un brad cu revendicările protestatarilor. „Muncim pe datorie, rușine să vă fie”, „Niciun leu în plus timp de 6 ani” sau „Nu vrem majorări salariale” sunt doar câteva dintre „cadourile” de pe brad.
VIDEO FOTO. Protest al GREFIERILOR la Cluj. Brad de Crăciun cu REVENDICĂRI
„Nu este vorba despre o majorare salarială, este vorba despre o corecție salarială pentru că la momentul la care a fost elaborată legea salarizării în anul 2017, în Justiție, salariile nu țineau cont de o anumită valoare de referință sectorială”, a declarat președintele SNGJ Dicasterial, Cătălin Trăistaru.
Protestatarii au acuzat lipsa unei comunicări eficiente între structurile statului și lipsa unui dialog cu Înalta Curte de Casație și Justiție.