ACTUALITATE
Au început înscrierile în cadrul Galei de Excelență „10 pentru Cluj”

Tinerii cu rezultate deosebite în anul școlar 2023-2024 pot fi înscriși la ediția de anul acesta a Galei de Excelenţă „10 pentru Cluj”. Înscrierile sunt deschise până în 22 noiembrie 2024.
Gala de excelență „10 pentru Cluj”, ajunsă la a 16-a ediție, organizat de Primăria municipiului Cluj-Napoca şi Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul mediului de afaceri şi al instituţiilor reprezentative la nivel local, îi premiază pe tinerii merituoşi care au obţinut rezultate deosebite la învăţătură pe tot parcursul anului şcolar 2023-2024. Înscrierea participanților se poate face până în 22 noiembrie 2024.
Cum se fac înscrierile?
În cadrul galei poate fi nominalizat orice tânăr cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, care a obţinut rezultate meritorii pe parcursul anului şcolar 2023-2024.
Dosarele elevilor nominalizaţi trebuie să conțină formularul de înscriere completat, însoțit de opisul dosarului de concurs și de următoarele documente:
- copie după actul de identitate (C.I. sau certificat de naştere);
- CV/fișa competițiilor, conform precizărilor din Regulamentul de concurs;
- copii ale diplomelor obţinute, conform precizărilor din Regulament;
- descrierea competiţiei la care a participat, conform precizărilor din Regulament;
- o recomandare din partea unui profesor/antrenor/expert în domeniu sau, in extremis, de către părinţii elevilor în cauză;
- alte dovezi care să ateste excelenţa în domeniul pentru care este nominalizat.
În cazul înscrierii unui grup de elevi, dosarul va conține copia după actul de identitate și CV-ul fiecărui membru al grupului. CV-ul va releva competițiile la care elevul a participat cu grupul înscris în concurs. Celelalte documente din dosar vor viza grupul, competițiile la care grupul respectiv a participat în anul școlar 2023-2024 și rezultatele obţinute de acesta.
Dosarele elevilor nominalizaţi vor conţine, în mod obligatoriu, toate documentele cerute conform Regulamentului de concurs. Ele se vor depune până la data limită prevăzută în Regulament, de preferință online, după cum urmează:
- pe adresa de email registratura@primariaclujnapoca.ro, cu subiectul Gala de excelență „10 pentru Cluj”.
- în una din următoarele locaţii ale registraturii: Serviciul Centrul de Informare pentru Cetăţeni (registratura generală, str. Moţilor nr. 7), Primăria Gheorgheni (Aleea Băişoara nr. 4A), Primăria Mănăştur (str. Ion Meşter nr. 10), Primăria Iris (Piaţa Karl Liebknecht nr. 7-8), Primăria Mărăști (str. Porumbeilor nr. 41), Primăria Someşeni (str. Traian Vuia nr. 41), Primăria Grigorescu (str. Alexandru Vlahuţă nr. 46-47), Primăria Zorilor (str. Pasteur nr. 60).
Categorii premiate
Gala de excelență „10 pentru Cluj” cuprinde patru categorii:
- Categoria A: elevi de liceu;
- Categoria B: elevi din ciclul gimnazial;
- Categoria C: elevi din ciclul primar;
- Categoria D – „Prichindeii cetăţii”: copii din ciclul preşcolar din cadrul grădiniţelor de stat şi particulare.
Secțiunile la care pot fi nominalizaţi elevii din categoria A şi B (elevi de liceu și din ciclul gimnazial) sunt următoarele:
- Ambasador pentru Cluj – pentru cei care au făcut Clujul cunoscut în lume, prin activitatea desfăşurată în anul şcolar 2023-2024;
- Arte, ansambluri – pentru rezultatele obţinute în echipă, la balet, muzică, teatru, film, pictură, sculptură, fotografie etc.;
- Arte, individual – pentru rezultatele obţinute la balet, muzică, teatru, film, creaţie literară, pictură, sculptură, fotografie etc.;
- Inovaţie – pentru realizări deosebite în domeniul cultural, artistic, tehnic, antreprenorial etc.;
- IT – pentru rezultatele obţinute în domeniul IT;
- Mediu – pentru dezvoltarea unor proiecte în domeniul protecţiei mediului, ecologiei etc.;
- Social – pentru contribuţia la binele comunităţii;
- Sport de echipă – pentru rezultatele obţinute la nivel naţional şi internaţional;
- Sport individual – pentru rezultatele individuale obţinute;
- Ştiinţe – pentru rezultatele obţinute la matematică, fizică, chimie, biologie, geografie, limba şi literatura română, limbi străine etc.
Profesorul și elevul anului
Se continuă tradiţia de acordare a premiului „Profesorul anului”. La concursul pentru acordarea acestui titlu, pot participa atât profesorii elevilor înscrişi în concurs, cât şi personalul didactic de predare din unităţile de învăţământ care îndeplinesc anumite criterii, acestea putând fi găsite pe site-ul www.10pentrucluj.ro, la secţiunea Regulament.
De asemenea, se va acorda şi premiul „Elevul anului” unuia dintre elevii înscrişi în concurs, în funcţie de rezultatele şcolare obţinute la concursuri şi olimpiade şcolare – faza judeţeană, naţională şi internaţională, activităţi extracurriculare sau activităţi de voluntariat.
Criteriile de premiere ale elevilor sunt: relevanţa premiului la secțiunea la care este nominalizat, contribuţia adusă la dezvoltarea activităţii la care a participat, contribuţia adusă la creşterea prestigiului sau notorietăţii municipiului, contribuţia în medalii adusă de sportiv/sportivi în competiţiile naţionale şi internaţionale pentru disciplinele sportive individuale sau de grup, preocupări relevante în activitatea din şcoală şi din comunitate, excelenţa în domenii de activitate noi, inovatoare.
Comisia de jurizare va cuprinde reprezentanţi ai mediului universitar, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, ai ONG-urilor, ai Primăriei municipiului Cluj-Napoca, specialişti în domeniul nominalizat, precum şi reprezentanţii sponsorilor.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
FOTO. Clujean nemulțumit de cimitirul din Florești. Plin de apă și NOROI pe căile de acces

Un clujean care a participat la o înmormântare în Florești reclamă starea aleilor din cimitir. Deși ploaia se oprise de mult, căile de acces erau pline gropi cu apă și noroi.
„Când duci mortul la groapă, ori treci prin noroaie și bălți, ori o tai peste morminte și cavouri. Floreștenii plătesc taxe anual, dar nimeni nu ia nicio măsură. Situația asta e de ani buni. Nu mai vorbesc de toaletă. La halul în care e, nu te mai miri că oamenii ajung să își facă nevoile prin tufișuri”, scrie acesta pe o pagină de socializare.
FOTO. Clujean nemulțumit de cimitirul din Florești. Plin de apă și NOROI pe căile de acces

Sâmbătă seara, la BTarena din Cluj-Napoca, a concertat marele pianist francez Richard Clayderman. Piesa sa „Balade pour Adeline” a făcut furori în anii 80 și nu numai.
Spectacolul a fost prezentat de omul de televiziune Dan Negru. Acesta a reușit să reunească două legende, când, chiar înainte de recital, l-a ridicat în picioare pe marele actor clujean Florin Piersic, în aplauzele audienței.
VIDEO. Întâlnire de gradul 3 la Cluj, Richard Clayderman și Florin Piersic
„Mă bucur că suntem împreună, vă îmbrățișez pe toți, am putere încă să vă pup pe toți… unde nu vă arde soarele”, a spus maestrul.

La data de 30 martie a.c., Poliția orașului Huedin a fost sesizată despre faptul că minora PINTEA ALINA-FLORINA, în vârstă de 14 de ani, a plecat voluntar de la domiciliu, iar până în prezent nu a revenit.
SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.60 m, aproximativ 56 de kg, păr lung negru.
Ați VĂZUT-O? Minoră din Huedin, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112
La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu jeanși negri, bluză neagră, adidași albi.
Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minoră sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!
EVENIMENT
PROPUNEREA istoricului clujean Ioan Bolovan legat de modificarea orei: s-o schimbăm TRIMESTRIAL în funcție de anotimp

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România a revenit la ora de vară. Exasperat de pasivitatea autorităților care nu iau nicio măsură legat de această schimbare de oră, în lumina „libertății” de decizie recomandate de Bruxelles, istoricul clujean Ioan Bolovan vine cu o propunere.
„Furie și propunere!!!
De 4 ani, căpeteniile de la Bruxelles au dat liber statelor membre să decidă dacă mai recurg la alternanța semestrială a orei de vară și a celei de iarnă. În ciuda avertismentelor medicilor care vorbesc de creșterea anxietății și alte tulburări, de nemulțumirea sporită a cetățenilor, nimeni din cei care puteau lua decizia corectă de a NU mai face aceste schimbări nu au mișcat nimic: nici miniștrii sănătății, nici premierii, nici președinții camerelor legiuitoare și nici voievozilor de la Cotroceni nu le-au păsat de populația României.
PROPUNEREA istoricului clujean Ioan Bolovan legat de modificarea orei: s-o schimbăm TRIMESTRIAL în funcție de anotimp
În acest context am o propunere: să se decreteze urgent Ca să schimbăm trimestrial ora în funcție de anotimp. Poate acum cei care ne conduc ascultă și de “vocea boborului”. Poate iese o HG sau OUG ca să prindem încă din iunie prima schimbare”, a scris Bolovan pe Facebook.