EVENIMENT
Ați VĂZUT-O? Tânără de 18 ani din Dej, DISPĂRUTĂ. Sunați la 112
La data de 27 ianuarie a.c., în jurul orei 15.30, Poliția municipiului Dej-Secția 5 Poliție Rurală Dej a fost sesizată de către un bărbat de 38 de ani cu privire la faptul că fiica sa, ALMAȘ GHIZELA, în vârstă de 18 de ani, ar fi plecat voluntar în data de 25 ianuarie a.c. cu avionul din Anglia spre Cluj-Napoca. Până în prezent, bărbatul nu a reușit să stabilească legătura cu aceasta, neștiind unde se află.
SEMNALMENTE: Înălțime aproximativă – 1,56 m, greutate aproximativă 50 de kg, ochii căprui, părul șaten.
Ați VĂZUT-O? Tânără de 18 ani din Dej, DISPĂRUTĂ. Sunați la 112
La momentul plecării, aceasta purta un trening de culoare gri, pantofi sport de culoare albă și o geacă de culoare neagră.
Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânăra plecată voluntar, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
VIDEO FOTO. Președintele Ungariei, Sulyok Tamas, la Cluj: Transilvania să devină o stâncă care nu va dispărea niciodată
Președintele Ungariei, Sulyok Tamas, susține că pământul Transilvaniei este unul solid, iar Transilvania trebuie să devină o stâncă care nu va dispărea niciodată. ”Confirm că națiunea este cheia noastră și istoria ne arată că nu putem trăi unii fără ceilalți, maghiarii de aici și de cei de dincolo”, a spus acesta.
Sulyok Tamas a declarat, sâmbătă, la Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu din Cluj-Napoca, la ceremonia de hirotonire a noului episcop al Bisericii Reformate a Ardealului, Kolumban Vilmos, că, pentru toată națiunea maghiară, este definitorie soarta maghiarimii reformate din Ardeal.
”Cei care se încred în Domnul sunt ca muntele Sion, care dăinuie etern. Comunitatea maghiară din Transilvania are un nou episcop, iar sute de mii de maghiari, misiuni maghiare, așteaptă de la el o un cuvânt bun, direcție, un sfat.
Domnule episcop Kolumban, munca dvs va avea efecte pentru toată națiunea maghiară. Și pentru noi este definitorie soarta maghiarimii reformate din Transilvania, dorim ca toate congregațiile reformate să dăinuiască, să fie vii și puternice, iar membrii acestora și maghiarimea să umble cu capul sus.
Este singura cale pe care trebuie să o apucăm”, a spus Sulyok.
Pământul Transilvaniei, solid
Acesta a afirmat că pământul Transilvaniei este unul solid, în ciuda migrațiilor tătare, a lui Ceaușescu, în ciuda regimentelor lui Basta, astfel că Transilvania ”a rămas și a dăinuit, iar credința și identitatea sa nu s-au pierdut”.
”Maghiarii își păstrează limba, conștiința națională și cultura. Pentru ca povara istoriei să ridice sufletele și să nu le distrugă, e nevoie de credință mare, de solidaritate și încredere.
Biserica Reformată și-a stabilit un țel prin educație, școli, iar poporul a reușit să trăiască, din nou, această revitalizare, a reușit să vadă cât e de importantă construcția unor instituții puternice, cum sunt colegiile reformate.
În aceste colegii și biserici, în spațiul reformat, se reînoiește viața reformată, iar congregațiile puternice șterg frica și pot să trăiască și să se ajute reciproc.
Membrii congregației decid să rămână în comunitate, pe pământul natal și să devină credincioși lui Dumnezeu și așa poate deveni Transilvania ca Sionul, o stâncă care nu va dispărea niciodată. (…)
În calitatea mea de președinte al Ungariei, confirm că națiunea este cheia noastră și istoria ne arată că nu putem trăi unii fără ceilalți.
Trebuie să ne punem întrebarea ce însemnăm noi, unii pentru ceilalți, fie aici în Transilvania, fie dincolo de hotare, maghiari de aici și cei de dincolo.
Eu cred că nu putem duce mai departe moștenirea noastră dacă ne uităm doar la valorile geografice și culturale din Ținutul Secuiesc sau din Transilvania pentru că, dincolo de acestea, avem o valoare mai mare, și anume maghiarii care trăiesc pe pământul natal, bisericile noastre.
Trebuie să ne cunoaștem bucuria, tristețile, să știm cum putem să ne ajutăm reciproc, ce putem face ca toate comunitățile maghiare din Transilvania să rămână puternice și să dăinuie”, a conchis Sulyok Tamas.
Invitați de marcă
La eveniment, au participat, printre alții, și au rostit discursuri, Ciprian Vasile Olinici, secretar de stat pentru Culte, Nagy János, secretar de stat, coordonatorul Cancelariei prim-ministrului Ungariei, episcopul vicar ortodox PS Benedict Bistriţeanul, Kerekes László, episcop auxiliar al Arhidiecezei romano-catolice de Alba-Iulia, PS Claudiu-Lucian Pop, episcop greco-catolic al Episcopiei de Cluj-Gherla, Kelemen Hunor, președinte UDMR, Adorjáni Dezső Zoltán, episcopul Bisericii Evanghelică Lutherană din România, Reinhard Guib, episcopul Bisericii Evanghelice a sașilor în România, Dietmar Arends, moderator Lippische Landeskirche, dr. David Bruce, moderator, Irish Presbyterian Church, dr. Haroutione Selimian, președinte, Armenian Evangelical Community of Syria.
De asemenea, printre cei 900 de invitați care au asistat la ceremonie s-au mai numărat parlamentari, oficialități locale, dar a fost prezent și fostul episcop reformat Tokes Laszlo.
Noul episcop reformat al Ardealului, Kolumban Vilmos, îl înlocuiește în funcție pe episcopul Kata Bela care s-a pensionat.
Universitatea Cluj o întâlnește, sâmbătă seara pe Cluj Arena, pe Rapid București, într-un derby de tradiție ce datează din 1933. Etapa precedentă, „U” a făcut remiză în deplasare, cu Dinamo București (0-0).
Prima confruntare directă dintre cele două echipe datează încă din sezonul 1933-1934, a doua stagiune în care campionatul național se desfășura în sistem divizionar. În tur, pe 26 noiembrie 1933, Universitatea, condusă de pe bancă de Adalbert Molnar reușea să se impună cu 2-1, grație golurilor marcate de Grațian Sepi și Silviu Ploeșteanu. La retur, bucureștenii și-au luat revanșa și au câștigat cu 1-0 prin golul lui Geza Medve.
1919 vs. 1923 sau „U” Cluj – Rapid, o CONFRUNTARE ce datează din 1933
Până în prezent, ”U” și Rapid s-au întâlnit de 97 de ori în prima ligă, iar bilanțul este în favoarea giuleștenilor, care au strâns 43 de victorii. Universitatea a ieșit învingătoare de 38 de ori și alte 16 partide s-au terminat la egalitate.
Cea mai mare diferență de scor înregistrată în întâlnirile din prima ligă dintre cele două combatante a fost de cinci goluri, de trei ori în favoarea „studenților” și de două ori în favoarea celor de la Rapid. Nu în ultimul rând, Universitatea și Rapid s-au întâlnit și în finala Cupei României, în august 1942, iar atunci giuleștenii s-au impus categoric, scor 7-1.
4 aprilie 2015 este data la care ”U” reușea să treacă de Rapid cu 1-0, grație unui gol înscris de Geoffrey Castillon și obținea primul succes din acel an calendaristic. Aceasta este una dintre cele două victorii reușite de ”U” pe teren propriu în compania Rapidului în ultimii 25 de ani, cealaltă înregistrându-se în iulie 2011, atunci când autogolul lui Rui Duarte și golul lui Claudiu Niculescu tranșau partida de la Mediaș în favoarea echipei noastre (2-0).
De la revenirea Universității în Superligă, cele două formații s-au întâlnit de trei ori cu ”U” în postură de echipă gazdă, de două ori în campionat și o dată în Cupa României. Mai întâi, în stagiunea 2022-2023, „Șepcile roșii” și giuleștenii remizau 0-0, atât în Superligă, cât și în faza grupelor din Cupa României. În sezonul precedent, meciul dintre adversarele de sâmbătă s-a desfășurat la Mediaș, iar echipa de sub Podul Grant s-a impus categoric, scor 3-0.
„U” se bucură de avantajul moral al ultimelor meciuri directe în fața Rapidului, ambele încheiate cu victorii, chiar în Giulești: 3-2 în 27 noiembrie 2023 și 2-0 în turul acestei stagiuni, pe 16 septembrie 2024.
Sursa: FCUCluj
ECONOMIE
Pâinea, ca AURUL. Se scumpește pe zi ce trece. Cât a ajuns să coste o pâine albă la Panemar Cluj
Este clar, prețurile au luat-o razna în România. Cuvântul „scumpire” e din ce în ce mai prezent în vocabular, în timp ce „ieftinire” este pe cale de dispariție. Inflația e de vină, spun comercianții… Și benzina, și curentul, și gazele. Din 1 februarie, și pâinea se aliniază la galopul necontrolat al prețurilor.
Dacă în urmă cu 4 ani, Panemar scumpea pâinea albă cu 1 leu, de la 8 la 9 lei, iar în 2022 mai sălta cu 1 leu, la 10 lei, a venit și 2025 cu o nouă scumpire, tot cu 1 leu. O pâine albă a ajuns să coste 11 lei, pâinea casei la fel, dar aici scumpirea a fost de 2 lei, melcii au ajuns la 9 lei.
Pâinea, ca AURUL. Se scumpește pe zi ce trece. Cât a ajuns să coste o pâine albă la Panemar Cluj
INS raportează o creștere de preț cuprinsă între 3 și 5% pentru acest tip de produse la nivel național. În realitate, se pare că procentul a ajuns la 10%. Creșterea de preț o vor simți românii zilnic. Fiecare român consumă lunar aproximativ șapte kilograme de pâine. Spre comparație, consumul de cartofi, un alt aliment ce nu lipsește de pe mesele din țara noastră, este de trei kilograme lunar per persoană.
Brutarii acuză și faptul că a fost secetă și că s-a scumpit grâul. Asta cu scumpirea grâului nu prea corespunde realității. dacă în 2023 era 215 euro/ tonă, la final de 2024 era 212 euro/ tonă. Combustibilii au avut și perioade de descreștere a prețului, vi s-a părut cumva c-ar fi scăzut vreun preț la produsele de bază?
ECONOMIE
Guvernul a APROBAT proiectul de buget pentru acest an. Ciolacu: Este un PLUS de 30 de miliarde față de anul trecut
Guvernul a aprobat sâmbătă proiectul de buget pentru anul în curs, construit pe o creștere economică de 2,5% și un deficit bugetar de 7% din PIB.
„Am adoptat astăzi bugetul la care am lucrat aproape 4 săptămâni. Este un buget cumpătat, care se bazează pe o prognoză prudentă. Este un buget echilibrat, pe lângă investiții avem fonduri suficiente să plătim salarii și pensii. Punem fundamentele unei noi viziuni prin care să rezolvăm o serie de probleme structurale”, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, în briefingul care a urmat ședinței de Guvern.
Guvernul a APROBAT proiectul de buget pentru acest an. Ciolacu: Este un PLUS de 30 de miliarde față de anul trecut
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat la începutul ședinței de Guvern, că Executivul va adopta proiectul de buget pe anul 2025, unul „fără modificări de taxe și impozite”.
Acesta a arătat că bugetul este unul „de dezvoltare”, în care investițiile ajung la un „nou record”, respectiv 150 de miliarde de lei. Ciolacu a punctat că este „un plus de 30 de miliarde față de anul trecut”.
„20% din cheltuielile totale în 2025 merg către investiții și asta se va vedea în creșterea PIB la 1913 miliarde lei. Iar la mijlocul anului viitor vom ajunge la un PIB de 2000 miliarde lei. Adică 400 miliarde euro, dublu față de anul 2018. Este un semn clar că România intră într-o altă ligă economică”, a spus prim-ministrul.
El a menționat că vor fi reduse costurile de funcționare a statului cu 0,5%. Totodată, vor fi ajustate cheltuielile de personal și cele de bunuri și servicii.
„Va continua sprijinul pentru economie și IMM-uri”
„Protejăm în continuare puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici. Am crescut de la 1 ianuarie salariul minim la 4050 lei. În 2025, câștigul salarial net va crește cu 6,1%, peste nivelul inflației de 4,4%. Am insistat să acordăm un sprijin financiar pentru pensionarii cu venituri mici și îmi asum această decizie”, a declarat Ciolacu.
Premierul a precizat că va continua sprijinul pentru economie și IMM-uri „cu toate schemele de ajutor de stat” din Planul Bugetar Structural agreat cu Comisia Europeană.
„Sunt zeci de miliarde de lei țintite spre creșterea producției industriale locale. Mi-aș dori ca împreună să promovăm firmele și produsele românești oriunde, chiar și pe tik-tok”, a adăugat Marcel Ciolacu.
„Sunt anii de vârf ai dezvoltării noastre folosind banii europeni”
Totodată, vor fi prioritizate investițiile locale în funcție de impactul economic, a mai spus acesta. Vor fi alocate 11 miliarde de lei Programelor Anghel Saligny și PNDL, 8,2 miliarde proiectelor PNRR și 3,3 miliarde celor din fonduri europene.
„În plus, creștem simțitor în acest an descentralizarea finanțărilor publice către autoritățile locale. Cea mai mare miză a acestui buget este exploatarea la maxim a fondurilor europene disponibile. Este o alocare istorică de 4,6% din PIB, adică peste 17,5 miliarde euro. Sunt anii de vârf ai dezvoltării noastre folosind banii europeni și voi pune o presiune uriașă pe toată lumea să luăm acești bani”, a declarat Ciolacu.
Prim-ministrul a cerut ca suma alocată investițiilor să fie mai mare decât deficitul.
„Asta înseamnă alte autostrăzi finalizate, construirea de noi spitale și un sistem de educație mai performant. Și chiar avem o veste bună de la domnul ministru al Finanțelor: în ianuarie 2025 s-au colectat 44,7 miliarde de lei, în comparație cu anul 2024, când s-au colectat 41,6 miliarde de lei. Înseamnă o creștere de 7,5%”, a declarat Marcel Ciolacu.