EVENIMENT
Atenție, ȘOFERI! Duminică se MODIFICĂ codul rutier. Polițiștii pot amenda pe baza ÎNREGISTRĂRILOR video
Începând cu ziua de duminică, 27 octombrie 2024, Codul rutier se modifică pentru a da posibilitatea celor ce surprind comportamente agresive în trafic să trimită înregistrările audio-video polițiștilor, care, în baza acestora, vor putea sancționa șoferii, potrivit unei ordonanțe apărute în vară.
Polițiștii vor putea utiliza, de asemenea, date de monitorizare a traficului rutier primite de la administratorii drumurilor publice, iar în aceste cazuri, polițiștii vor putea sancționa mai multe tipuri de abateri de la regulile de circulație, nu doar comportamentul agresiv în trafic, așa cum se întâmplă în cazul înregistrărilor făcute cu camere de bord sau telefoane. Totuși, ar mai putea dura o vreme până ce măsurile să fie aplicabile în practică, deoarece e nevoie de modificarea infrastructurii informatice a poliției.
Atenție, ȘOFERI! Duminică se MODIFICĂ codul rutier. Polițiștii pot amenda pe baza ÎNREGISTRĂRILOR video
Printre mai multe schimbări aduse în vară Codului rutier, OUG 84/2024 introduce posibilitatea ca șoferii să fie sancționați și în baza unor înregistrări audio-video primite de polițiști de la alți participanți la trafic sau de la administratorii drumurilor publice. Prevederile amintite intră în vigoare în 27 octombrie, dar, în practică, s-ar putea să mai dureze până să se poată aplica.
În primul rând, șoferii vor putea fi sancționați pe baza unei înregistrări audio-video sau video primite de la un alt participant la trafic, respectiv pe baza înregistrărilor făcute cu camere de bord sau telefoane, dar doar dacă în imagini sunt surprinse manevre agresive.
„Articolul 541 din Codul rutier se referă la comportamentul agresiv în trafic”
Mai exact, ordonanța prevede că „polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice (…) și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art. 541 alin.(2) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz”.
La articolul 541, Codul rutier se referă la comportamentul agresiv în trafic, prin care se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către șoferi a uneia dintre următoarele manevre:
– deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
– întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
– pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
– circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
– folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
– conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;
– mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
– realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
– conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
„Sesizarea va trebui făcută poliției rutiere pe raza căreia a avut loc presupusa încălcare a regulilor rutiere”
Practic, prin OUG 84/2024 se introduce o excepție de la regula existentă de multă vreme, care stabilește că polițiștii rutieri trebuie să constate contravențiile direct sau cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic.
Astfel, cei ce au fost martori ai unui comportament agresiv în trafic vor putea încărca înregistrarea ce conține evenimentul rutier, făcută cu camera de bord sau cu telefonul, de pildă, pe un site web (în ordonanță se vorbește despre „platforme informatice destinate furnizării de servicii electronice”). Sesizarea va trebui făcută poliției rutiere pe raza căreia a avut loc presupusa încălcare a regulilor rutiere.
Așadar, măsura nu are aplicabilitate imediată, deoarece e nevoie de dezvoltarea sau adaptarea unei platforme informatice.
Pentru a fi considerată validă și luată în seamă de polițiști, o înregistrare video va trebui să aibă:
– extrasul cadrului din filmarea audio-video sau video care surprinde manevrele agresive percepute de participantul la trafic;
– data și ora când au fost surprinse manevrele agresive;
– locul ori elemente de natură să conducă la identificarea locului unde au fost surprinse manevrele agresive;
– vehiculul implicat și numărul de înmatriculare ori înregistrare al acestuia, după caz;
– semnalizarea rutieră a sectorului de drum public pe care au fost surprinse manevrele agresive, relevantă pentru constatarea contravenției.
O sesizare va fi clasată direct dacă înregistrarea lipsește sau nu cuprinde toate elementele amintite mai sus, dacă se constată că aceasta nu este formulată de un participant la trafic, dacă persoana care a formulat sesizarea nu a perceput în mod nemijlocit și întâmplător manevrele agresive, dacă aceasta nu cuprinde o serie de informații despre cel ce depune sesizarea, inclusiv o declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea celor înregistrate, ori dacă aceasta a fost transmisă după o perioadă mai mare de 30 zile de la data surprinderii manevrelor agresive.
Această măsură urmărește „implicarea societății civile în procesul de semnalare a unor abateri grave la regimul rutier, pentru a consolida gradul de disciplină în trafic”, după cum apare în motivarea apariției acesteia.
Șoferii, sancționați și în baza filmărilor camerelor de supraveghere
De asemenea, polițiștii vor avea dreptul de a prelucra datele de monitorizare a traficului rutier colectate de administratorii drumurilor publice de interes județean sau local cu ajutorul unor mijloace tehnice instalate pe drumurile pe care le administrează și, dacă este cazul, în baza lor să aplice sancțiuni șoferilor.
În aceste cazuri se va verifica eventuala încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice sau în cazul prezenței în trafic a unor vehicule supuse confiscării, căutate potrivit legii, ori care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară.
Posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice vizează:
– limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;
– interdicția sau restricția de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;
– semnificația culorii roșii a semaforului;
– trecerea la nivel cu calea ferată;
– interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice;
– depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel la calea ferată.
Sursa: avocatnet.ro
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Cum parchezi ca să BLOCHEZI. Șofer nesimțit pe Calea Dorobanților din Cluj-Napoca
Da, știm, Clujul este aglomerat iar numărul mașinilor îl depășește pe cel al parcărilor cu mult. Asta nu înseamnă că, prevalându-te de dreptul tău de cetățean de a-ți parca mașina în plin centru, ai „datoria” de onoare de a șicana ceilalți participanți la trafic.
Așa s-a întâmplat miercuri pe Calea Dorobanților din Cluj-Napoca, mai exact în parcarea din fața Tribunalului. Posesorul unui SUV nu încăpea într-un loc de parcare mult mai mic decât dimensiunile mașinii. Atâta doar că el credea că locul respectiv se supune postulatului pantofului de damă al lui Al Bundy, adică era mic pe dinafară dar mare pe dinăuntru.
VIDEO FOTO. Cum parchezi ca să BLOCHEZI. Șofer nesimțit pe Calea Dorobanților din Cluj-Napoca
Alfel nu ne explicăm ambiția lui demnă de o cauză mai bună, de a-și strecura mașina într-un loc destinat probabil unui Smart, având în vedere că acolo îi limita lungimea și un copac plantat pe trotuar.
Cert este că una dintre benzi a devenit, practic, inutilizabilă din cauza lungimii mașinii, ceilalți participanți la trafic fiind obligați să se mute pe banda alăturată, producând un minunat carambol în circulație.
EVENIMENT
FOTO. Brandul de bijuterii TESSORA deschide PRIMA locație fizică din România, în Iulius Mall Cluj-Napoca
IULIUS susține antreprenorii locali din regiunile în care compania este prezentă și încurajează inițiativele inovatoare. De curând, la parterul Iulius Mall, s-a deschis prima locație fizică a brandului de bijuterii TESSORA, recunoscut pentru rafinamentul și designul său atemporal.
În noua locație, clienții sunt invitați să exploreze o gamă diversificată de bijuterii, de la creații sofisticate și delicate, până la piese moderne și extravagante. TESSORA colaborează cu designeri internaționali renumiți, aducând în România bijuterii de la branduri de prestigiu precum Chiara Ferragni, Lilou Paris, Morellato, La Petite Story, Trussardi, GEMINI, Disney și Jette.
FOTO. TESSORA deschide PRIMA locație fizică din România, în Iulius Mall Cluj-Napoca
„Deschiderea acestei locații marchează un moment esențial pentru TESSORA. Suntem încântați să oferim publicului o experiență deosebită într-un spațiu creat special pentru a reflecta rafinamentul și identitatea brandului nostru. Fiecare bijuterie spune o poveste, iar noi ne dorim ca fiecare client să găsească aici o piesă care să-i fie aproape de suflet,” a declarat Stela Tighinean, fondatoarea TESSORA. Inaugurarea primei locații a brandului reprezintă un pas important în extinderea pe piața locală, aducând în fața publicului românesc colecții de bijuterii care îmbină eleganța clasică cu tendințele contemporane.
În plus, TESSORA oferă servicii de personalizare prin gravură, transformând bijuteriile în amintiri unice, cu o valoare sentimentală deosebită. Astfel, fiecare piesă devine o declarație personală, ideală pentru momente speciale.
Locația TESSORA din Iulius Mall Cluj asigură o experiență de shopping personalizată, punând accent pe fiecare detaliu, de la designul sofisticat, până la prezentarea produselor care subliniază calitatea și unicitatea fiecărei bijuterii. În curând, TESSORA va lansa o colecție exclusivă, disponibilă doar în această locație, oferind clienților piese de o finețe aparte.
EVENIMENT
Reacții de la Cluj la realegerea lui Donald Trump ca președinte al Americii. Între îngrijorare și speranță pentru UE
Victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA a stârnit reacții diverse printre personalitățile publice din România. Cum văd intelectualii clujeni viitorul mandat al lui Trump?
Vestea realegerii lui Donald Trump în funcția de președinte al Americii a stârnit un val de reacții la nivel național și internațional. Prim-ministrul ungar Viktor Orban, premierul israelian Benjamin Netanyahu dar și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au fost printre primii care l-au felicitat pe președintele ales, urmați de majoritatea liderilor importanți de la nivel european și din România.
În acest context, mai mulți lideri de opinie de la nivel local și-au exprimat public viziunile privind revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.
Între dezamăgire și pragmatism
Printre ei se numără și fostul senator UDMR și consilier prezidențial clujean Péter Eckstein-Kovács, care a reacționat cu tristețe la aflarea rezultatului alegerilor, pe care îl consideră îngrijorător, dar nu fatalist.
„Sad. Trist. Rezultatul alegerilor din SUA. Totuși, să ne amintim că a mai fost președinte și am supraviețuit. S-avem grijă de noi și de democrație și să ne vedem de treabă pentru alegerile de la noi”, a spus Eckstein-Kovács.
„Să nu ne (mai) lamentăm”
Profesorul la Facultatea de Studii Europene a UBB Valentin Naumescu a oferit de asemenea o abordare echilibrată, arătând că realegerea lui Trump nu trebuie interpretată ca o schimbare fundamentală în politicile externe americane.
„Nu este sfârșitul lumii. Lumea merge mai departe. Europenii vor trebui să lucreze cu noua administrație Trump. Și vor lucra! Să nu ne (mai) lamentăm și să nu promovăm un inutil discurs «catastrofic». SUA nu se vor retrage din NATO, nu își vor retrage trupele din Europa și nu își vor schimba dramatic principalele direcții de politică externă. Vor fi schimbări, dar de nuanță, nu de esență”, a transmis Valentin Naumescu.
O oportunitate pentru întărirea UE?
Universitarul clujean Adrian Papahagi consideră că realegerea lui Trump trebuie văzută ca o oportunitate pentru o Uniune Europeană mai independentă și capabilă de reforme structurale profunde.
Într-o analiză extinsă, el a sugerat că UE ar trebui să adopte o viziune strategică pentru a deveni un „partener egal” cu SUA: „Trebuie construită o armată europeană pe care SUA să o respecte ca partener egal în NATO, și în fața căreia alcoolicii degenerați din Rusia să tremure”, a arătat profesorul clujean.
„Europa trebuie să devină SUE”
Papahagi pledează pentru construirea unei „Statele Unite ale Europei”, o Europă integrată, puternică și capabilă să-și susțină independența strategică în fața SUA și a altor mari puteri globale. El vede în această realitate politică a Americii un prilej de reîntoarcere la valorile europene autentice și la un parteneriat echilibrat, bazat pe colaborare și respect reciproc.
„Europa trebuie să devină SUE. Un stat mai populat, la fel de bogat, de înarmat, de puternic, de redutabil ca fiica ei, SUA. Are inteligență cât SUA. Inginerii europeni inventează mașini și trenuri mai bune ca în SUA. Trebuie să descătușăm IT, IA, finanțele, să dăm liber creativității europenilor, care sunt brici ei înșiși, chiar fără să importe (la fel de multă) inteligență din toată lumea, ca SUA”, este de părere Papahagi.
EVENIMENT
Bărbat din Vaslui care a comis două JAFURI în Cluj-Napoca, prins de polițiști. A reușit să fure peste 20.000 de lei
Polițiștii Secției 2 Cluj-Napoca, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat de 29 de ani, bănuit de comiterea a două fapte de furt calificat.
Acesta a jefuit inclusiv o sală de jocuri de noroc și a fugit din Cluj-Napoca.
Bărbat din Vaslui care a comis două JAFURI în Cluj-Napoca, prins de polițiști. A reușit să fure peste 20.000 de lei
Potrivit polițiștilor, în dimineața zilei de 4 noiembrie, profitând de neatenția personalului, bărbatul a sustras suma de 15.128 de lei dintr-o sală de jocuri de noroc din Cluj-Napoca.
Tot în acea zi, un alt operator economic din oraș a sesizat un furt calificat, comis într-un mod de operare similar, prejudiciul raportat fiind de aproximativ 9.000 de lei.
Hoțul, prins la Iara
În urma investigațiilor efectuate, polițiștii au identificat persoana bănuită de comiterea faptelor, respectiv un bărbat de 29 de ani, din județul Vaslui.
Pe numele acestuia a fost emis un mandat de aducere, iar în aceeași zi, cu sprijinul polițiștilor de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca, Secției 1 Poliție și Secției 9 Poliție Rurală Turda, acesta a fost depistat în comuna Iara.
Bărbatul a fost condus la sediul Secției 2 Poliție Cluj-Napoca, unde s-a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore.
Prejudiciul în cauză a fost recuperat parțial.
Cercetările continuă sub aspectul infracțiunii de furt calificat.
Foto: Arhivă