ACTUALITATE
Atenție, șoferi. Circulația pe strada Mamaia din Cluj-Napoca, RESTRICȚIONATĂ de luni
Începând de luni, 19 septembrie, circulația pe strada Mamaia va fi restircționată pentru lucrări, anunță Primăria Cluj-Napoca.
Potrivit municipalității, restricțiile intră în vigoare în conformitate cu graficul prevăzut pentru lucrările pe această stradă.
Circulația va fi restricționată pe strada Mamaia
Lucrările fac obiectul unui proiect european care vizează revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului și care cuprinde modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și pentru biciclete pe malurile râului.
Conform anunțului Primăriei, pentru început vor fi reabilitate rețelele de utilități.
Foto: Google Maps
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Directorul Casei de Pensii Cluj: Pensia anticipată parțială a fost ELIMINATĂ. Care este stagiul minim și maxim de cotizare
Legea 360 din 2023, care a intrat în vigoare la 1 septembrie anul acesta, aduce modificări în sistem, a declarat directorul Casei de Pensii Cluj, Mariana Nicoleta Sălciuan.
Astfel, pensia anticipată parțială a fost eliminată și vor fi 4 tipuri de pensii.
Directorul Casei de Pensii Cluj: Pensia anticipată parțială a fost ELIMINATĂ. Care este procentul maxim de penalizare
”Legea 360 din 2023 are două obievtive, respectiv eliminarea inechităților din sistemul de pensii și adecvarea pensiilor mici, și asigurarea unei stabilități pe termen mediu și lung a sistemului de pensii”, a declarat directorul Casei de Pensii Cluj.
Aceasta a mai spus că Legea va răsplăti contributivitatea și că încurajează natalitatea și continuarea studiilor.
Astfel, legea prevede patru tipuri de pensie:
- Pensie pentru limită de vârstă
- Pensie anticipată
- Pensie de invaliditate
- Pensie de urmaș
”Nu mai există termenul de pensie anticipată parțială. Pensia anticipată parțială devine pe noua lege a pensiilor pensie anticipată, iar procentul maxim de penalizare este de maximum 24%, față de 30% cât era până acum”, a declarat Mariana Nicoleta Sălciuan.
148.524 de dosare sunt în plată la Cluj pentru pensie pentru limită de vârstă
La această oră, în județul Cluj sunt în plată 148.524 dosare de pensie pentru limită de vârstă, din care:
- Cluj-Napoca – 99.546 de dosare
- TURDA – 24.670 de dosare
- DEJ – 20.560 de dosare
- Agricultori – 3.748 de dosare.
Conform prevederilor Legii nr.360/2023, pensia pentru limită de vârstă se acordă persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare.
Citește și: Directorul Casei de Pensii Cluj: Pensionarii care nu au primit deciziile să știe că se lucrează la dosare. Vor primi toți banii
Astfel, accesul la pensia pentru limită de vârstă este condiționat de realizarea unui stagiu contributiv de minimum 15 ani.
”La totalizarea stagiului minim de cotizare NU se au în vedere perioadele asimilate și perioadele necontributive. Excepție o constituie perioada de maternitate/paternitate care va fi avută în vedere la calculul vechimii necesare pentru deschiderea dreptului de pensie pentru limită de vârstă.
Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Atingerea acestei vârste, de 65 de ani, se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, până în anul 2035”, a precizat directorul Casei de Pensii Cluj.
În luna august, în județul Cluj au fost depuse 539 de dosare de pensionare pentru limită de vârstă, iar în luna septembrie, până în data de 13, au fost depuse 492 de dosare.
Care este stagiul minim și maxim de cotizare pentru a beneficia de pensie
Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
În ceea ce privește stagiul complet de cotizare contributiv, acesta este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5. La calculul stagiului minim de cotizare contributiv şi al stagiului complet de cotizare contributiv se ia în considerare şi perioada de maternitate/paternitate, conform noii legi.
Stagiile de cotizare
Stagiul de cotizare, a precizat directorul Casei de Pensii Cluj, este perioada de timp constituită din stagiul de cotizare contributiv, precum şi perioadele asimilate şi perioadele necontributive recunoscute ca stagii de cotizare, conform legii.
Stagiul de cotizare contributiv este perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii.
Stagiul complet de cotizare contributiv este perioada de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă sau, după caz, a pensiei anticipate.
Stagiu minim de cotizare contributiv este perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă.
Perioade necontributive rescunoscute ca vechime în muncă
Directorul Casei de Pensii Cluj a mai precizat că noua lege vorbește și de perioade necontributive, care sunt perioadele recunoscute ca vechime în muncă sau, după caz, ca stagiu de cotizare în baza unor acte normative specifice care vizează anumite categorii de persoane, pentru care nu există obligaţia plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public.
De asemenea, există și perioadele asimilate, respectiv perioadele pentru care nu s-au datorat sau nu s-au plătit contribuţii de asigurări sociale considerate prin prezenta lege echivalente stagiului de cotizare în sistemul public de pensii şi care se valorifică la stabilirea prestaţiilor de asigurări sociale în condiţiile noii legi, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public.
Care sunt perioadele asimilate
În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul:
- a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvenţă ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare iniţială, cu condiţia absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licenţă, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz;
- a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
- a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
- a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;
- a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, respectiv 7 ani.
Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de acelaşi nivel, beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de acelaşi nivel, la alegere.
Perioadele asimilate se valorifică numai în situaţia în care aceste perioade nu se suprapun cu stagii de cotizare realizate în condiţiile Legii nr.360/2023.
Femeile cu mai mulți copii vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare
Mariana Nicoleta Sălciuan a precizat că femeile care au stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut de lege și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:
- 6 luni pentru primul copil,
- un an pentru doi copii,
- până la 3 ani și 6 luni, pentru 7 sau mai mulți copii.
”Reducerea vârstei de pensionare se aplică şi în cazul în care copiii sunt adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 13 ani. Această reducere se poate cumula și cu reducerile în baza grupelor de muncă fără ca reducerea totală să fie mai mare de 11 ani”, a explicat directorul Casei de Pensii Cluj.
Pentru acest beneficiu femeile vor prezenta:
- certificatul de naştere al copiilor şi declaraţie pe propria răspundere că a crescut copii până la vârsta de 16 ani.
- pentru copiii adoptați dovada îndeplinirii se face cu certificatul de naştere al copiilor/hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a încuviinţat adopţia şi declaraţie pe propria răspundere că a crescut copii timp de cel puţin 13 ani.
Pensionare pentru limită de vârstă cu 5 ani mai devreme
Potrivit noii legi, persoanele care au realizat un stagiu de cotizare mai mare de 5 ani peste stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani pot ieși la pensie pentru limită de vârstă, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.
Această reducere a vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.
Reducerea vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au perioadele lucrate în grupe de muncă
Potivit noii legi a pensiilor, persoanele care au stagii de cotizare realizate în grupe de muncă au dreptul la pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare, dacă au realizat stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut de lege.
Reducerea maximă a vârstei standard de pensionare pentru grupa a II a de muncă, respctiv condiții deosebite este de maximum 7 ani.
Reducerea maximă a vârstei standard de pensionare pentru grupa I de muncă, respectiv condiții speciale este de maxim 10 ani.
De asemenea, persoanele cu deficienţă vizuală gravă beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârstă, dacă au realizat în aceste condiţii un stagiu de cotizare contributiv de cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare.
Cumularea reducerilor nu poate depăși 11 ani.
Vârstele de pensionare reduse nu pot fi mai mici de 52 de ani pentru femei şi de 54 de ani pentru bărbaţi.
Persoanele cu dizabilități
Pentru această categorie, în lege se mențin reducerile din vârsta standard de pensionare, respectiv:
- cu 15 ani pentru asigurații cu handicap grav, dacă au realizat, în condiții de handicap, un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare,
- cu 10 ani pentru asigurații cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap, un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare,
- cu 10 ani pentru asigurații cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiții de handicap, stagiul complet de cotizare.
La calculul stagiului de cotizare contributiv NU se iau în considerare perioadele de asigurare voluntară în baza unui contract de asigurare.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Ziua Pompierilor, în Parcul Central din Cluj-Napoca. Mașinile de intervenție, atracție pentru copii
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Avram Iancu” Cluj a organizat, vineri, o serie de evenimente pentru marcarea Zilei Pompierilor din România atât la sediul instituției cât în Parcul Central din Cluj-Napoca.
Astfel, la sediul ISU Cluj a avut loc o ceremonie militară, iar până la ora 18 este organizată o expoziție cu tehnica de intervenție a pompierilor.
De asemenea, pentru cei mici s-au pregătit numeroase ateliere interactive.
Peste 10 autospeciale
ISU Cluj a prezentat în parc peste 10 autospeciale care deservesc toate tipurile de intervenții, inclusiv una cu scară, pentru salvare de la înălțime, punct de comandă mobil pentru comunicații, autospecială pentru stingere incendii de pădure, descarcerare, dar și ambulanțe SMURD.
”Clujenii au ocazia să vadă și o autospecială dotată cu container multirisc, folosită în caz de dezastre, cutremure, calamități”, au precizat reprezentanții ISU Cluj
Patronul CFR Cluj, Nelu Varga, a declarat că nu are nicio emoţie înainte de meciul cu FCSB de duminică seara şi că vrea titlul în acest sezon din Superligă.
CFR Cluj a vândut mai mulți jucători importanți în ultima perioadă, precum Cristi Manea, Philip Otele, Karlo Muhar, Daniel Bîrligea, Razvan Sava, Arlind Ajeti, dar patronul echipei spune că speră în continuare la titlu.
Nelu Varga (CFR Cluj): N-am deloc EMOȚII înaintea meciului cu FCSB
Conform declarațiilor președintelui Balaj, CFR a schimbat strategia în acest sezon. Clubul se bazează pe jucători mai tineri decât în anii precedenți.
Ardelenii l-au vândut pe Daniel Bîrligea chiar la rivala FCSB. Atacantul nu va juca însă împotriva fostei echipe, sau, cel puțin așa a declarat Gigi Becali, că și-ar fi dat cuvântul.
„N-am deloc emoții înaintea meciului cu FCSB! Normal că putem să-i învingem. Să dea Dumnezeu să câștigăm acest meci cu ei! Nu dăm deloc înapoi! Au plecat jucători, este adevărat, dar se călcau în picioare.
Vă transmit că noi vrem să câștigăm titlul, dar să promovăm și jucătorii tineri. Aceasta va fi de acum politica clubului CFR Cluj”, a spus Neluțu Varga, conform ProSport.
„El nu are emoții, eu nu am emoții, atunci înseamnă că e un meci fără miză, dacă nu are nimeni emoție”, a replicat, amuzat, Gigi Becali, la Fotbal Club de pe Digi Sport.
În acest moment, CFR Cluj este pe locul 4 în Superliga. După 7 meciuri jucate, echipa lui Varga a strâns 13 puncte.
FCSB este pe poziția 10 cu 8 puncte obținute după 7 partide jucate.
EVENIMENT
Directorul Casei de Pensii Cluj: Pensionarii care nu au primit deciziile să știe că se lucrează la dosare. Vor primi toți banii
Directorul Casei de Pensii Cluj, Mariana Nicoleta Sălciuan, spune că mai sunt dosare de pensii la care se lucrează.
Aproximativ 17.000 de pensionari din județul Cluj nu au primit deciziile cu pensia recalculată, iar asta din cauza faptului că dosarele sunt încă în lucru.
Directorul Casei de Pensii Cluj: Pensionarii care nu au primit deciziile să știe că se lucrează la dosare. Vor primi toți banii
Aproximativ 17.000 de de decizii de recalcuare sunt oprite la Casa de Pensii Cluj. Este vorba de dosare complexe, care trebuie revizuite și abia apoi vor fi trimise pensionarilor.
”Sunt pensionari cărora nu le-a fost comunictă decizia de pensie, din cauza faptului că există un grad de complexitate mai mare decât în cazul unui dosar normal”, a declarat directorul Casei de Pensii Cluj, Mariana Nicoleta Sălciuan.
Citește și: 9.000 de lei, cea mai mare majorare după recalcularea PENSIILOR la Cluj. La ce sumă a ajuns cea mai MARE pensie în județ
Aceasta a precizat sunt dosare care au avut o decizie inițială, dar sunt cazuri în care se adaugă alte drepturi pe care beneficiarii le-au câștigat în instanță.
”Practic, existau neconcordanțe între ceea ce aveam noi fizic la dosar și informațiile avute în sistem, în aplicația de clacul. Acesta este motivul pentru care nu am trimis deciziile, care pot fi eronate”, a explicat directorul Casei de Pensii Cluj.
Aproape 2.300 de cereri de revizuire a pensiilor
Mariana Nicoleta Sălciuana precizat că toate dosarele se reanalizează și că pensionarii vor primi toți banii, inclusiv pentru luna septembrie, dacă suma care provine din recalculare este mai mare. De asemenea, aceștia au fost îndemnați să nu se adreseze instanței înainte de a trece pe la Casa de Pensii.
La Casa de Pensii Cluj sunt și în jur de 2.300 de cereri de revizuire, despuse de pensionari. Oamenii sunt nemulțumiți fie că nu au primit nicio majorare, fie consideră că au primit prea puțini bani în plus.
Dar printre ei sunt și pensionari care au primit bani mai puțini decât era trecut în decizia de pensionare pe care au primit-o în luna septembrie.
”Sunt situații de această natură. S-a întâmplat datorită faptului că deciziile au fost emise și după data în care s-a început procedura de plată a pensiei, care este una complicată.
Noi avem evidența tuturor celor care se afla în această situație și în momentul în care vom face plata pentru luna octombrie se vor da și restanțele aferente lunii septembrie”, a precizat directorul Casei de Pensii Cluj.
Foto: Cluj24.ro