Connect with us

ACTUALITATE

Atenție părinți și elevi. Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, anunță că ȘCOLILE s-ar putea redeschide în 8 februarie

Publicat


Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, miercuri, că şcolile s-ar putea redeschide în semestrul al doilea, care începe din 8 februarie, dar nu mai devreme de această dată, sub rezerva unei analize epidemiologice.

El a precizat că în şedinţa de Guvern a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 55, cu un articol unic.

“În şedinţa de astăzi a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 55/2020 cu un articol unic: În perioada 11 ianuarie 2021 – 8 februarie 2021, prin excepţie de la prevederile alineatului 1, în baza şi sub rezerva analizei situaţiei epidemiologice la nivel naţional, realizată de Ministerul Sănătăţii, împreună cu Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, şi în baza Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin Ordin al ministrului Educaţiei se poate dispune suspendarea activităţilor care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi continuarea activităţilor didactice în online”, a detaliat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a precizat că dispoziţiile prevăzute la articolul 38, alineatul 1 din Legea 55/2020 au avut aplicabilitate până la data de 31 decembrie 2020.

Urmează o analiză a situației medicale

“În condiţiile în care pandemia de COVID-19 afectează încă, după cum ştim, sănătatea populaţiei, se impune adoptarea în regim de urgenţă a cadrului legal care să asigure desfăşurarea procesului de învăţământ, astfel încât cadrele didactice şi elevii să beneficieze de drepturile constituţionale la învăţătură şi sănătate, în condiţii de siguranţă epidemiologică, demonstrând în acelaşi timp dorinţa Guvernului de trecere a şcolii în format clasic începând cu cel de-al doilea semestru al anului şcolar 2020-2021, sub rezerva evoluţiei epidemiologice”, a completat el.

Potrivit lui Cîmpeanu, în cea de-a doua jumătate a lunii se va face o analiză, iar decizia va fi luată în ultima decadă din ianuarie.

“Nu excludem niciun scenariu care va rezulta în urma unei analize făcute responsabil şi profesionist cu toate aceste date la dispoziţie. Implicit luăm în considerare şi scenariul în baza căruia dăm prioritate celor mici din grădiniţe şi învăţământul primar şi scenariul în baza căruia dăm prioritate zonelor cu rată de infectare mai scăzută şi scenariul în care prioritizăm elevii care vor susţine examenele naţionale şi scenariul în care, Doamne ajută, putem deschide toate şcolile din România.

Toate aceste scenarii vor fi luate în considerare numai şi numai în funcţie de analiza depedentă de evoluţia ratei de infectare şi de evoluţia campaniei de vaccinare”, a indicat ministrul Educaţiei.

“Nu mai repede de 8 februarie. Datele le vom putea avea după jumătatea lunii ianuarie, analiza o vom face până la finalul lunii ianuarie, deci mai devreme de semestrul… Pe 29 ianuarie elevii intră în vacanţă. Fizic, logic, nu se poate lua altfel”, a completat Cîmpeanu, răspunzând unei întrebări.

Sursa: Agerpres

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Lista ratei de infectare COVID pe fiecare localitate din județul Cluj. 5,03 este media în municipiul Cluj-Napoca

Publicat

Autoritățile au anunțat că media ratei de incidență a cazurilor de coronavirus la nivelul județului Cluj este 3,93 la mia de locuitori. Incidența a fost calculată pentru perioada 1 ianuarie-14 ianuarie.

Rata de incidență a cazurilor de coronavirus la nivelul municipiului Cluj-Napoca a crescut ușor la 5,03 față de 4,58/1000 de locuitori fiind rata comunicată de autorități, în cursul săptămânii trecute.

În comuna Borșa s-a înregistrat cea mai ridicată valoare a ratei – 11, 84/1000 de locuitori.

De asemenea, valori mari ale ratei se înregistrează în comunele Sic (9,16), Săvădisla (7,99), Feleacu (7,34), Apahida (5,98), Florești (5,77), Baciu (4,82) și Chinteni (4,72).

În schimb, cele mai mici rate ale incidenţei se înregistrează în comunele Aluniș, Bobâlna, Călărași, Ciurila, Cornești, Dăbâca, Unguraș, Vad, Ploșcoș, Izvoru Crișului, Pănticeu, Pălatca și Sânmartin cu 0/1.000.

Citește mai departe

ACTUALITATE

„U” Cluj se impune la scor în amicalul împotriva lui Unirea Ungheni

Publicat

„U” Cluj s-a impus cu 5-0 în fața celor de la Unirea Ungheni, în amicalul disputat în Parcul „Iuliu Hațieganu”. Pe lista marcatorilor și-au trecut numele Idan Golan (minutul 10), Cătălin Ștefănescu (minutul 53), Cristian Gavra (minutele 55 și 68) și sărbătoritul zilei, Dan Berci. Cel din urmă a înscris de la punctul cu var.

Pentru ”U” au debutat și cei doi jucători nou-veniți, Donaldo Açka și Lucas Chacana.

Foto: Facebook FC Universitatea Cluj

Citește mai departe

ACTUALITATE

OPINIE/ Mircea Bertea -Lecția despre poezie

Publicat

15 ianuarie, Ziua Nașterii lui EMINESCU, este cea mai importantă sărbătoare a Poeziei românești. Și, deopotrivă, Ziua Poetului și a Omului Deplin al Culturii Românesti.

Parlamentul României, prin Legea 238 din 7 decembrie 2010, a declarant această zi sărbătoare: Ziua Culturii Naționale. Cu scopul de a promova cultura, arta și efortul academic.

Și aceasta, nu pentru că Eminescu ”Era o frumuseţe! O figură clasică încadrată de nişte plete mari negre, o frunte înaltă şi senină, nişte ochi mari – la aceste ferestre ale sufletului se vedea că cineva este înăuntru, un zâmbet blând şi adânc melancolic. Avea aerul unui sfânt tânăr coborât dintr-o veche icoană” (Ion Luca Caragiale). Și nici pentru că „El crescuse în Moldova, în Bucovina, la Sibiu, la Blaj, la Bucureşti, şi în multele lui cutreerări, mereu în mijlocul poporului român, citise cronicarii şi multe cărţi bisericeşti, cunoştea literatura română în toate fazele ei (Ioan Slavici). Sau pentru că „Niciodată nu s-a văzut la noi un temperament de artist completat de-o cultură aşa de vastă şi de o originalitate atât de marcantă (Al. Vlahuță).

Dar, cu siguranță, pentru că prin Eminescu şi prin moştenirea miraculos rămasă de la el ”ni s-a făcut un dar de care n-au avut parte alte culturi, fie şi cele mari. La scara culturii noastre, funcţia lui Eminescu poate fi mai vie decât cea a lui Shakespeare în Anglia, sau a lu Goethe în Germania, căci el nu e un simplu poet, ci o conştiinţă de cultură completă…” (Constantin Noica). ”Simţi îndată că ai de-a face c-un reformator…, e o necunoscută vibrare de gândire şi de sentiment: Altă limbă, altă viaţă, cuvintele au suflet, culoare, formă, fiecare epitet e o explozie de lumină. Ce vigoare extraordinară şi ce frumuseţi ritmice, neatinse încă până la el! (Alexandru Vlahuţă).

Poezia…

Ce e Poezia?

Înger palid cu priviri curate,

Voluptos joc cu icoane şi cu glasuri tremurate.

Strai de purpură şi aur peste ţărâna cea grea.

(Mihai Eminescu, Epigonii)

Și Poetul…

Lumea toată-i trecătoare,

Oamenii se trec și mor

Ca și miile de unde,

Ce un suflet le pătrunde ,

Treierând necontenit

Sânul mării infinit.

Numai poetul,

Ca pasări ce zboară

Deasupra valurilor,

Trece peste nemărginirea timpului:

In ramurile gândului,

În sfintele lunci,

Unde pasări ca el

Se-ntrec în cântări

(Mihai Eminescu, Numai poetul)

Mai e nevoie de Poezie și de Mihai Eminescu, azi când se citește puțină și se trăiește și mai puțină Poezie ca niciodată?

Cu certitudine, da. Chiar mai multă nevoie decât odinioară.

În eseul Funcția socială a poeziei, T.S. Eliot afirmă convingător că poezia este foarte importantă și pentru cei care nu citesc poezie, căci poezia este arta cea mai profund umană. E calea regală a omului spre el însuși. Căci cine crede că toți oamenii ajung la ei înșiși se înșală amarnic. Multe suflete au nimerit întâmplător în trupuri. Dorm în trup ca într-un motel, cum ar spune trubadurul nostru poet clujean Ion Mureșan. Poezia le trezește cu multă tandrețe. Poezia te face prieten cu tine însuți. Poezia te poate ajuta să-ți trăiești propria-ți viață.

Nu e carte să înveți

Ca viața s-aibă preț –

Ci trăiește, chinuiește

Ș-ai s-auzi cum iarba crește.

(M. Eminescu, În zadar în colbul școlii…)

Dacă aș fi eu șeful acestei lumi, afirma cândva același I. Mureșan, nu aș elibera acte de identitate, de cetățenie, de maturitate, de căsătorie, de deces, nici unui om care nu face dovada că a scris cel puțin o poezie…Poeții sunt anticorpii societății. O societate bolnavă secretă poeți. La câte boli are lumea de azi sunt prea puțini poeți. (Mircea Bertea)

*Prof. dr. MIRCEA  BERTEA este directorul Colegiului Naţional Pedagogic “Gh. Lazăr” Cluj-Napoca, Profesor asociat Universitatea “Babeş-Bolyai” Cluj, Membru al Centrului Internaţional de Cercetări şi Studii Transdisciplinare Paris, Expert al Uniunii Europene pentru Educaţie şi Cultură.

Citește mai departe

ACTUALITATE

LA STRADA – Imaginea zilei la Cluj24.ro

Publicat

La Eminescu se strânge lumea ca la teatru…

***

La Strada este o rubrică zilnică unde vor fi publicate imagini din județul Cluj. Cititorii care surprind instantanee inedite sunt rugați să le trimită pe adresa redacției: redactie@cluj24.ro.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate